Quantcast
Connect with us

ΓΥΝΑΙΚΑ

Τα συστατικά που κάθε γυναίκα πρέπει να συμπεριλάβει στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας της

Όποιον δερματολόγο κι αν ρωτήσετε, αν θέλετε η επιδερμίδα σας να είναι σταθερά λαμπερή, καθαρή και πλούσια το μόνο που θα σας πει είναι ότι πρέπει να εντάξετε στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας τρία συγκεκριμένα προϊόντα. Τη ρετινόλη, τη Βιταμίνη Α και το αντιηλιακό σας για την προστασία σας κατά του ήλιου.

Ρετινόλη

Η ρετινόλη (μία από τις κύριες μορφές βιταμίνης Α) έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να μεταμορφώνει το δέρμα. Όπως δήλωσε στο goodhousekeeping.com ο Dan Isaacs, Διευθυντής Έρευνας στο Medik 8 «Η ρετινόλη δεν αναδύει μόνο το δέρμα, βελτιώνει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου για την καταπολέμηση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, μειώνει τα βακτήρια που προκαλούν βλάβες και εμποδίζει το σχηματισμό περίσσειας μελανίνης για μια πιο φωτεινή πιο, ομοιόμορφη χροιά». Επειδή έχει τη φήμη ότι προκαλεί ερεθισμό και ευαισθησία, ξεκινήστε χρησιμοποιώντας το προϊόν ρετινόλης μία φορά την εβδομάδα και στη συνέχεια αυξήστε τη χρήση της σταδιακά.

Βιταμίνη C

Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C δρα εξουδετερώνοντας τη γήρανση των μορίων ελεύθερων ριζών στο δέρμα, τα οποία προκαλούνται από έκθεση στο ηλιακό φως, σωματίδια ρύπανσης και ακόμη και το στρες. Χρησιμοποιείται, συνήθως, για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανώμαλων κηλίδων του δέρματος και να φωτίσει σημεία κατά της μελάγχρωσης, αλλά τα οφέλη της δεν είναι μόνο αυτά. Από την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου, η οποία κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο γεμάτο και πιο ελαστικό, έως τη μείωση της φλεγμονής του δέρματος, εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ βιταμίνη C στο παρελθόν τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε!

Δείκτης προστασίας κατά του ήλιου

Με αντιηλιακά που αισθάνονται ελαφριά και εξαιρετικά άνετα στην εφαρμογή, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην ενσωματώσετε την καθημερινή τους χρήση στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. «Η μη προστατευμένη έκθεση σε ακτίνες UVA μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος και ρυτίδες (φωτογήρανση), και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ οι ακτίνες UVB καίνε συνήθως τα επιφανειακά στρώματα του δέρματος», ανέφερε στο goodhousekeeping.com ο δερματολόγος Δρ. Anjali Mahto.

Click to comment

Απάντηση

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Ή ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ

Η έμφυλη  βία αποτελεί στις μέρες ένα τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο, με τεράστιες   επιπτώσεις, τόσο σε κοινωνικό, οικονομικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Το φαινόμενο  αυτό στις μέρες μας τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις, ενώ οι  επιπτώσεις του φαινομένου αυτού επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα όχι μόνο το άτομο που υφίσταται οποιαδήποτε μορφής βία, αλλά και τον περίγυρο αυτού του ατόμου, όπως οικογένεια, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι.

Εάν και  δεν υπάρχει συγκεκριμένος και νομικά αποδεκτός ορισμός  για την έννοια της έκφυλης βίας,  υπάρχει πληθώρα συμπεριφορών οι οποίες είναι εγκληματικές και στο σύνολό τους συνιστούν διάφορες μορφές βίας.   Η έμφυλη βία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που λαμβάνει  χώρα με διαφορετικές μορφές και ποικίλες συνέπειες. Μπορεί να παρουσιαστεί:

  • με ένα έγκλημα μίσους, στο οποίο η σωματική βία να στοχεύει συγκεκριμένα το φύλο του θύματος, ή
  • ως φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας, στο οποίο να υπάρχουν σκηνές βίας μεταξύ του ζεύγους ή και μεταξύ των γονέων με τα παιδιά τους, που κύρια πηγή εκδήλωσης είναι ο μισογυνισμός και ο μισανδρισμός
  • ως φαινόμενο σεξουαλικής παρενόχλησης, με πολλές εμφανίσεις, ή
  • βία κατά των ανδρών, μέσα στα πλαίσια της οικογένειας ή του έγγαμου βίου, που είναι αποτέλεσμα της βίας που έχει δεχτεί η γυναίκα – σύζυγος, από άνδρες εμπιστοσύνης, όπως ο πατέρας, ο αδελφός ή άλλο μέλος της οικογένειας.

Αναφερόμενη παραπάνω σε δύο σημαντικές έννοιες, οι οποίες σχεδόν περικλείουν το σύνολο των αρνητικών χαρακτηριστικών  – γνωρισμάτων, θα πρέπει να δούμε το βαθύτερο νόημα τους, πως προέκυψαν αυτά και την σημερινή τους ερμηνεία (λανθασμένη ίσως για τους περισσότερους, λόγω άγνοιας περισσότερο)  .

Μισογυνισμός, είναι το μίσος και η δυσαρέσκεια απέναντι στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί  με πολυάριθμους τρόπους, μεταξύ των οποίων η σεξουαλική διάκριση, η εχθρότητα, οι αντιλήψεις περί ανδρικής υπεροχής, η υποτίμηση των γυναικών και η βία κατά των γυναικών.  Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε από την έννοια του σεξισμού, ο οποίος αναφέρεται στην προκατάληψη ή διάκριση σχετικά  με το φύλο ενός ατόμου ( βιολογικό και κοινωνικό ). Η έννοια του σεξισμού  συνδέεται  άμεσα με τα στερεότυπα και τους ρόλους των φύλλων  και μιλάει για την πεποίθηση ότι το ένα φύλο είναι ανώτερο από το άλλο.

Μυσανδρισμός,  είναι το μίσος,  η περιφρόνηση και η προκατάληψη απέναντι στους άνδρες. Ο μισανδρισμός  εκδηλώνεται  με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω φύλλου, της δυσφήμισης και της βίας. Γενικά θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε  ως τον φόβο, το μίσος, τον θυμό και την περιφρόνηση απέναντι στο ανδρικό φύλλο.  Ο μισανδρισμός μπορεί συχνά  να ταυτιστεί, χωρίς να είναι απαραιτήτως ορθό,  με το φαινόμενο του ακραίου φεμινισμού.

Τα ομόφυλα άτομα και οι γυναίκες βιώνουν τη περισσότερη έμφυλη βία, αν και οποιοδήποτε άτομο μπορεί να γίνει ή να είναι θύμα. Η έμφυλη βία είναι απόρροια των άνισων σχέσεων της εξουσίας που πηγάζει μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, και βασίζεται στην κοινωνική ανισότητα που υπάρχει μεταξύ των φύλλων, καθώς επίσης και στα στερεότυπα που αναπαράγονται  με το πέρασμα των χρόνων από γενιά σε γενιά.

Η έμφυλη βία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική, και ψυχική υγεία του ατόμου που την υφίσταται (την βία). Οι άνδρες θεωρώντας τους εαυτούς τους ανώτερα κοινωνικά όντα, από τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες, εμφανίζουν συμπτώματα βίας υποκινούμενα από μισογύνια κίνητρα. Φαινόμενα βίας, που σε μεγάλο ή σε ποιο μικρό βαθμό, θα επηρεάσουν την κοινωνική, συναισθηματική, πνευματική και ψυχική υγεία του θύματος, κάνοντάς το νιώθει ότι έχει χάσει τα πάντα και να μην μπορεί να συμμετέχει με ισότητα και αξιοπρέπεια, σε κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και εν γένει κάθε είδους δραστηριότητες, δημιουργώντας του λάθος αισθήματα, οίκτου, συμπόνιας και λύπησης.

 

 

 

 

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς να κάνετε τα μαλλιά σας να μυρίζουν φρεσκάδα και καθαριότητα

Όλες θέλουν μαλλιά με άρωμα φρεσκάδας.

Αλλά αν διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας δεν παραμένουν τόσο φρέσκα όσο θα θέλατε, υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να το διορθώσετε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με το thelist.com, είναι να επανεκτιμήσετε τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας. Αν αυτό που κάνετε δεν λειτουργεί προς το παρόν, δοκιμάστε να λούσετε τα μαλλιά σας μια μέρα νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Δεν υπάρχει σταθερός κανόνας για το πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε, καθώς μαλλιά από μαλλιά διαφέρουν.

Ωστόσο, ένας γενικός κανόνας είναι να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε δύο με τρεις ημέρες. Τα πυκνά και κυματιστά ή σγουρά μαλλιά τείνουν να είναι ξηρά, ενώ τα λεπτά μαλλιά μπορεί να είναι πιο λιπαρά, οπότε προσαρμόστε τα ανάλογα με την υφή των μαλλιών σας.

«Δεν υπάρχει γενική σύσταση. Αν έχετε λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, τότε χρειάζεται καθημερινό λούσιμο», δήλωσε στο WebMD η δερματολόγος Dr. Carolyn Goh. «Μερικοί άνθρωποι με ξηρά μαλλιά ή σγουρά μαλλιά μπορούν να λούζονται πολύ λιγότερο συχνά χωρίς προβλήματα». Η Goh συνιστά να εξετάζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι τα μαλλιά σας χρειάζονται λούσιμο, όπως «αν τα μαλλιά είναι εμφανώς λιπαρά, το τριχωτό της κεφαλής έχει φαγούρα ή υπάρχει απολέπιση λόγω βρωμιάς».

Χρησιμοποιήστε άρωμα ή λάδι μαλλιών

Μόλις τα μαλλιά σας είναι πεντακάθαρα και περιποιημένα, μπορείτε να αναβαθμίσετε το άρωμά τους χρησιμοποιώντας άρωμα μαλλιών. Ενώ πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το κανονικό μας άρωμα για να ψεκάσουμε στα μαλλιά μας, υπάρχει μια σημαντική διάκριση μεταξύ του κανονικού αρώματος και του αρώματος μαλλιών. Το άρωμα μαλλιών είναι ειδικά φτιαγμένο για τα μαλλιά. Ορισμένα σκευάσματα περιέχουν παράγοντες λάμψης και περιποίησης, έτσι ώστε να βοηθούν στο να μαλακώσουν τα μαλλιά, ενώ παράλληλα μυρίζουν υπέροχα.

Το άρωμα μαλλιών είναι λιγότερο συμπυκνωμένο από το κανονικό άρωμα, οπότε δεν έχει τόσο έντονη μυρωδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα ακόμη πλεονέκτημα από τη χρήση αρώματος για τα μαλλιά. Δεδομένου ότι είναι λιγότερο συμπυκνωμένο, είναι πιο προσιτό από το κανονικό άρωμα.

Μια άλλη επιλογή για να κάνετε τα μαλλιά σας να μυρίζουν φρεσκάδα είναι η χρήση αρωματικού λαδιού μαλλιών. Αν και αρχικά μπορεί να αγοράσετε το λάδι για να αποκαταστήσετε και να επισκευάσετε τα ξηρά μαλλιά, επιλέγοντας ένα γλυκό αρωματικό άρωμα μπορείτε να κάνετε τα μαλλιά σας να μυρίζουν καθαρά και ενδεχομένως ακόμη και σαγηνευτικά. Για πρόσθετο όφελος, προσθέστε μερικά αιθέρια έλαια στο μείγμα για να προκαλέσετε ηρεμία και να μειώσετε το άγχος.

Καθαρίστε και αρωματίστε τα εργαλεία styling

Αν και μπορεί να λούζετε και να περιποιείστε τα μαλλιά σας τακτικά, πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι οτιδήποτε αγγίζει τα μαλλιά σας, πρέπει, επίσης, να καθαρίζεται τακτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις βούρτσες μαλλιών, επειδή όταν τα μαλλιά συσσωρεύονται, μπορούν να παγιδεύσουν οσμές που στη συνέχεια μπορούν να «λερώσουν» και πάλι τα μαλλιά σας κάθε φορά που τις χρησιμοποιείτε.

Οι βούρτσες μαλλιών μπορούν να συγκρατήσουν πολλά ανεπιθύμητα σωματίδια, τα οποία μπορούν όχι μόνο να οδηγήσουν σε δυσάρεστη οσμή αλλά και να προκαλέσουν συσσώρευση βακτηρίων και μυκήτων. «Η βούρτσα των μαλλιών σας συγκεντρώνει κάτι περισσότερο από παγιδευμένες τρίχες», δήλωσε στο Reader’s Digest ο τριχολόγος William Gaunitz.

Το πλύσιμό τους μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό. Απλώς αφαιρέστε τις τρίχες των μαλλιών σας που έχουν κολλήσει στις τρίχες της βούρτσας και, στη συνέχεια, μουλιάστε τη βούρτσα σε ζεστό σαπουνόνερο. Τρίψτε ανάμεσα στις τρίχες και αφήστε τη να στεγνώσει στον αέρα. Για πρόσθετη τόνωση, ψεκάστε λίγο άρωμα μαλλιών σε μια καθαρή βούρτσα. Αν την έχετε πάνω από ένα χρόνο, ίσως χρειαστεί να πετάξετε τη βούρτσα σας και να την αντικαταστήσετε με μια καινούργια.

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Οι καλύτερες θεραπείες προσώπου ανάλογα με την ηλικία σας

Οι θεραπείες προσώπου είναι μη επεμβατικές θεραπείες της επιδερμίδας που έχουν ως στόχο να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά και να βελτιώσουν συνολικά την υγεία του δέρματος.

«Η θεραπεία προσώπου είναι σαν ένα μεγάλο ποτήρι νερό για το δέρμα σας», λέει η αισθητικός Amanda Kanaan. «Μετά τη θεραπεία, το δέρμα σας θα δείχνει υγιές, ενυδατωμένο και λαμπερό».

Ακόμη και όσες έχουν καθαρό δέρμα μπορούν να επωφεληθούν από τέτοιες θεραπείες, κυρίως γιατί το καθαρό δέρμα δεν ισοδυναμεί απαραιτήτως με το υγιές δέρμα. Οι θεραπείες προσώπου επιτρέπουν τη διαρκή απολέπιση της επιδερμίδας και αφήνουν να αναδυθεί νέο δέρμα επιτυγχάνοντας:

  • συρρίκνωση των πόρων
  • μείωση της έκκρισης σμήγματος
  • μείωση των χρωστικών κηλίδων
  • εξισορρόπηση του PH

«Οι θεραπείες προσώπου βοηθούν ακόμα στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος. Η καλή κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων και την αναγέννηση των κυττάρων που είναι εξαιρετικά σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου», εξηγεί η Kanaan.

Ποια όμως είναι η καταλληλότερη θεραπεία; Κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες και παρακάτω αναλύουμε τις καταλληλότερες επιλογές για τα 20, τα 30, τα 40 και τα 50+.

Για εσάς που είστε 20+ ετών

«Οι επιλογές στις θεραπείες για περιποίηση προσώπου και φροντίδα της επιδερμίδας όταν είστε 20 ετών, πρέπει να είναι προληπτικές και να έχουν ως στόχο τη βελτίωση της υγείας της επιδερμίδας σας και την αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου και ελαστίνης», λέει η Dr Thuha Jabbar, γιατρός που ασχολείται με τις αισθητικές επεμβάσεις.

«Τα Hydrafacials είναι μια εξαιρετική, μη επεμβατική θεραπεία που καθαρίζει σε βάθος το δέρμα, το φωτίζει και μειώνει τις λεπτές ρυτίδες. Τα χημικά πίλινγκ και άλλες μη επεμβατικές θεραπείες προσώπου είναι επίσης καλές λύσεις για τη βελτίωση της όψης του δέρματος», αναφέρει η ίδια. Τα Hydrafacials συνδυάζουν καθαρισμό, απολέπιση, ενυδάτωση και αντιοξειδωτική προστασία, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τους ρύπους, ενώ ταυτόχρονα εκχυλίζονται ενυδατικοί οροί στο δέρμα.

Η γιατρός Sophie Shotter είναι επίσης οπαδός των Hydrafacials και υποστηρίζει ότι μπορούν «να βοηθήσουν στον βαθύ καθαρισμό του δέρματος. Η θεραπεία προσώπου με LED (φωτοθεραπεία προσώπου) είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή. Πολλοί facialists συνδυάζουν τις τεχνικές για καλύτερα αποτελέσματα».

Η δερματολόγος Radmila Lukian συνιστά τη μικροδερμοαπόξεση, μια θεραπεία κατά την οποία χρησιμοποιούνται λεπτοί κρύσταλλοι για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Λέει ότι είναι «η τέλεια θεραπεία για να λάμψει το θαμπό δέρμα και να μειωθεί η μελάγχρωση. Είναι ιδανική για νέους ενήλικες».

Για εσάς που είστε 30+ ετών

Στα 30 σας είναι η στιγμή που η δρ Shotter συνιστά «να αρχίσετε να σκέφτεστε να ανεβάσετε το επίπεδο στην περιποίηση της επιδερμίδας σας». Προτείνει θεραπείες προσώπου που περιλαμβάνουν το microneedling – μια διαδικασία κατά την οποία μικρές βελόνες τρυπούν το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας. Σε αυτή την ηλικία «αρχίζουμε να παρατηρούμε τις πρώτες ρυτίδες, καθώς τότε ξεκινά η μείωση του κολλαγόνου. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, οδηγώντας σε σημαντικές βελτιώσεις στην υφή του δέρματος», λέει η Shotter.

Η Dr Lukian συνιστά μια θεραπεία προσώπου που συνδυάζει τη δερμοαπόξεση με διαμάντι η οποία, όπως λέει, μπορεί να βοηθήσει «στη βελτίωση της όψης του δέρματος».

Για εσάς που είστε 40+ ετών

Για τη δεκαετία των 40, η Dr Lukian προτείνει τη φωτοθεραπεία LED και την ανάπλαση του δέρματος με λέιζερ, καθώς «γίνεται πιο σημαντική η μείωση των ρυτίδων, η αύξηση του κολλαγόνου και η βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος». Η ίδια προσθέτει: «Η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιεί στοχευμένη ενέργεια λέιζερ για να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου – για πιο υγιές και νεανικό δέρμα».

Από πλευράς της, η Dr Jabbar προσθέτει: «Τα 40 σας είναι μια εξαιρετική στιγμή για να δοκιμάσετε θεραπείες με λέιζερ, για να μειώσετε την ορατότητα των ρυτίδων και να ενισχύσετε την υγεία και την όψη του προσώπου σας. Από τις θεραπείες ανάπλασης του δέρματος με λέιζερ μέχρι τις θεραπείες προσώπου με έντονο παλμικό φως, που μειώνουν την υπερμελάγχρωση και τις πανάδες από τον ήλιο, το λέιζερ είναι μια ευέλικτη και μη επεμβατική επιλογή που μπορεί να επαναφέρει τη νεανική λάμψη στο δέρμα σας».

Για εσάς που είστε 50+ ετών και πάνω

«Από τα 50 και μετά, παραμείνετε επικεντρωμένες στην ενίσχυση του κολλαγόνου με παρόμοιες προσεγγίσεις με τις σαραντάρες», λέει η Dr Shotter. «Ωστόσο στα 50 μας συχνά αρχίζουμε να παρατηρούμε πιο πολλά ορατά σημάδια γήρανσης, όπως μελάγχρωση και ρυτίδες. Η χρήση βαθύτερων χημικών peelings ή τεχνικών με λέιζερ, αξίζουν τον κόπο για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en