Connect with us

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τα προνόμια των εμβολιασμένων: Κερδίζουν μπόνους, έκπτωση φόρου, εισιτήρια συναυλιών – αγώνων

Σε μια ιδιότυπη πολιτική παροχών για όσους εμβολιάζονται έχει μπει ολόκληρος ο δυτικός κόσμος τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να πείσει τους αρνητές των σκευασμάτων να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να χτιστεί με αυτό τον τρόπο το επονομαζόμενο «τείχος ανοσίας» που φιλοδοξεί να βάλει φρένο στην πανδημία του κορονοϊού που ενέσκηψε στη ζωή μας πριν από 19 μήνες.

Freedom Pass και πενθήμερες άδειες στρατεύσιμων

Στην Ελλάδα καθιερώθηκε καταρχάς το Freedom Pass, μια προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ, την οποία οι νέοι ηλικίας από 18 έως 25 ετών θα μπορούν χρησιμοποιήσουν μόλις κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου, για να αγοράσουν ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια, να καλύψουν τα έξοδα διαμονής σε ένα ξενοδοχείο ή να προμηθευτούν εισιτήρια για χώρους πολιτισμού όπως είναι τα θέατρα, τα μουσεία και οι κινηματογράφοι.

Η εν λόγω κάρτα μάλιστα αφορά και όσους είχαν προλάβει ήδη να εμβολιαστούν και είναι γεννημένοι μετά το 1996.

Παράλληλα οι στρατεύσιμοι που θα πάρουν την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο θα έχουν πέντε ημέρες άδεια ενώ από την Παρασκευή 16 Ιουλίου όλοι οι κλειστοί χώροι, τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ, τα σινεμά και τα θέατρα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Ταξίδια στο Λονδίνο και μπόνους 500 ευρώ σε υπαλλήλους

Σε επίπεδο ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι παροχές είναι ποικίλες. Ξενοδοχειακός όμιλος που διαθέτει 9 πολυτελή resorts σε Χαλκιδική, Κέρκυρα και Κω, ανακοίνωσε ότι θα παρέχει δύο επιπλέον μέρες πληρωμένης άδειας σε όσους εργαζόμενους εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν, ενώ θα λάβουν μέρος και σε κλήρωση με έπαθλο 20 τετραήμερα ταξίδια για δύο άτομα σε Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη και Μαδρίτη.

Είχε προηγηθεί ο ξενοδόχος από τα Χανιά που έταξε επιπλέον αμοιβή 150 ευρώ το μήνα για όλη τη φετινή τουριστική σεζόν, σε όσους από τους 50 εργαζομένους του εμβολιαστούν. Όπως είπε, «δεν υπήρχαν αρνητές μεταξύ του προσωπικού, αλλά άτομα που δίσταζαν ή φοβούνταν να το κάνουν. Όταν τους είπε πως όσοι εμβολιαστούν θα πάρουν αύξηση 150 ευρώ, έσπευσαν όλοι να κλείσουν ραντεβού».

Νωρίτερα, ιδιοκτήτης ιδιωτικών ΚΤΕΟ στη Βέροια και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, είχε ανακοινώσει στους 15 υπαλλήλους του ότι θα τους δώσει επιπλέον εφάπαξ αμοιβή ύψους 300 ευρώ εάν πάνε να εμβολιαστούν. Σήμερα από τους 15 οι 12 έχουν κάνει το εμβόλιο, δύο βρίσκονται στη διαδικασία του ραντεβού και ένας δεν θα το κάνει λόγω προβλήματος υγείας, οπότε θα πάρει κανονικά και αυτός το μπόνους.

Την ίδια ώρα γνωστή εταιρεία αλουμινίου με έδρα τη Λάρισα ανακοίνωσε στις 5 Ιουλίου ότι επιβραβεύει την υπευθυνότητα των εργαζόμενων, προσφέροντας μπόνους 500 ευρώ με κάθε βεβαίωση εμβολιασμού από τα 180 άτομα που απασχολεί. Η ίδια επιχείρηση είχε δώσει μάλιστα πέρυσι μπόνους απόδοσης και συνέπειας στους υπαλλήλους και στα στελέχη της, γιατί προσαρμόστηκαν υποδειγματικά στα μέτρα ασφάλειας κατά της πανδημίας.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Τι συμβαίνει όμως στο εξωτερικό; Εξαιτίας του γεγονότος ότι η διστακτικότητα έχει αναδειχθεί ως το βασικότερο εμπόδιο για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, αρκετές κυβερνήσεις και πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν την τακτική του καρότου αντί του μαστίγιου.

Η χώρα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το έθνος του Περσικού Κόλπου έχει χορηγήσει πάνω από 15,5 εκατ. δόσεις, που σημαίνει ότι το 72% του συνολικού πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων είναι εμβολιασμένο με σκευάσματα δύο δόσεων της Pfizer/BioNTech ή του κινέζικου εμβολίου της Sinopharm.

Ο Γκέιτς Χοσπιτάλιτι, ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων στο Ντουμπάι, που είναι το μεγαλύτερο και τουριστικότερο από τα επτά εμιράτα της χώρας, ανακοίνωσε μια προσφορά που ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει τον εμβολιασμό και θα προσελκύσει πελάτες. Δίνει έκπτωση 10% σε όσους δειπνούν στα καταστήματά του και έχουν κάνει αποδεδειγμένα την πρώτη δόση του εμβολίου και έκπτωση 20% σε όσους έχουν κάνει και τις δύο.

Έκπτωση στον φόρο περιουσίας παρέχει δήμος του Ισραήλ

Η δεύτερη κατά σειρά χώρα σε ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών παγκοσμίως είναι το Ισραήλ. Οι εμβολιασμένοι ξεπερνούν το 65% του συνολικού πληθυσμού, ήτοι πάνω από το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 16 ετών έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BionTech.

Ο κ. Ραν Κουνίκ, δήμαρχος του Givatayim, μιας πόλης ανατολικά του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε ότι προσφέρει έκπτωση στον φόρο περιουσίας σε όσες οικογένειες σπεύσουν να εμβολιάσουν τα μέλη τους ηλικίας άνω των 16 ετών. Σημειωτέον δε ότι το μικρό αλλά ισχυρό κράτος της Μέσης Ανατολής συνιστά τον εμβολιασμό και των εγκύων γυναικών, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επανεκτιμούν τον κίνδυνο που θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο.

Φωσφορίζων γιλέκο για τους αρνητές

Παράλληλα ο Χαΐρ Ρεβίβο, δήμαρχος της Λοντ, που αριθμεί 74.000 κατοίκους και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι θα αποκλειστούν από ορισμένα δημοτικά κτίρια και υπηρεσίες, ωστόσο μια τέτοια κίνηση, θα παραβίαζε τον ισραηλινό νόμο, καθώς το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, οπότε έκανε πίσω.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης όμως, αναφέρουν ότι μια στρατιωτική μονάδα σχεδίαζε να απαιτήσει από μη εμβολιασμένους στρατιώτες να φορούν φθορίζον γιλέκο για να ξεχωρίσουν, αν και οι αρχές έσπευσαν να τονίσουν πως ούτε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Μοιράζουν αφειδώς μπόνους στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες χιλιάδες επιχειρήσεις προσφέρουν μπόνους στους υπαλλήλους τους που πηγαίνουν να κάνουν το εμβόλιο, τα οποία κυμαίνονται από 25 έως και 500 δολάρια συνήθως.

Για παράδειγμα η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, δίνει 200 δολάρια σε κάθε υπάλληλό της που θα φέρει χαρτί ότι εμβολιάστηκε, η εταιρεία οικιακών συσκευών Petco 75 δολάρια, η JBS, μια βραζιλιάνικη εταιρεία συσκευασίας κρέατος και η θυγατρική της, Pilgrim Pride, θα πληρώσουν σε κάθε εργαζόμενο στις επιχειρήσεις τους 100 δολάρια για εμβολιασμό, σύμφωνα με το Bloomberg News, ενώ η εταιρεία λιανικής Kroger Company προσφέρει 100 δολάρια σε μετρητά και άλλα 100 σε κουπόνια για να αγοράσουν ό,τι θέλουν από τα καταστήματά της. Αντιστοίχως τα σούπερ μάρκετ Publix που εδρεύουν στη Φλόριντα δίνουν στους υπαλλήλους τους μια δωροκάρτα των 125 δολαρίων.

Πληρωμένο τετράωρο

Από την πλευρά της, η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Dollar General Corporation με έδρα το Τενεσί, τα σούπερ μάρκετ Aldi και η αλυσίδα παντοπωλείων Trader Joe’s με έδρα την Καλιφόρνια, προσφέρουν μεταξύ άλλων στους υπαλλήλους τους και ένα πληρωμένο τετράωρο, προκειμένου να πάνε με χρονική άνεση στο εμβολιαστικό κέντρο.

Εισιτήρια για το Super Bowl του 2022

Επίσης, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, το NFL, η διοργανώτρια αρχή του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (αυτού που αποκαλούμε λανθασμένα ως ράγκμπι) προσφέρει 50 διπλά εισιτήρια για το Super Bowl LVI που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2022 στο Λος Άντζελες και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο. Είναι πρώτο σε τηλεθέαση στις ΗΠΑ και δεύτερο παγκοσμίως μετά τον τελικό του Champions League.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μοιραστούν δημόσια την ιστορία τους, γιατί αποφάσισαν να εμβολιαστούν. Παράλληλα θα προσφέρει εκπτώσεις 25% για αγορές που πραγματοποιούνται στο NFLShop.com μονάχα για όσους επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Εμβολιάσου και σου κερνάμε τη μπύρα

Στο Νιου Τζέρσεϋ, πάνω από 30 μικρές βιομηχανίες συμμετείχαν μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες στο πρόγραμμα «Shot and a Beer», με την κάθε μια να προσφέρει δωρεάν μπύρα σε άτομα άνω των 21 ετών που έδειχναν την κάρτα εμβολιασμού τους.

Κάτι ανάλογο γίνεται και σε άλλες πολιτείες που διαθέτουν τοπικές ζυθοποιίες, όπως για παράδειγμα η Νότια Καρολίνα, Το δε Κονέκτικατ των βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, προσφέρει δωρεάν ποτά σε περισσότερα από 100 εστιατόρια, όταν οι άνθρωποι που αγοράζουν φαγητό επιδεικνύουν τις κάρτες εμβολιασμού.

Δες από κοντά τους New York Yankees

Όσοι Νεοϋορκέζοι εμβολιάζονται στο Yankee Stadium που είναι η έδρα της ομάδας μπέιζμπολ New York Yankees, μαζί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson λαμβάνουν δώρο και ένα εισιτήριο για μελλοντικό αγώνα, ενώ όσοι προσέλθουν για εμβολιασμό στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ναι, γίνονται και εκεί εμβόλια), παίρνουν μια κάρτα για τέσσερα άτομα προκειμένου να δουν τα εκθέματα.

Ξενάγηση στο μουσείο Lincoln

Στο Ιλινόις, είχες τη δυνατότητα μέχρι τέλος Ιουνίου να περιηγηθείς δωρεάν στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο του Abraham Lincoln, ενώ στο Σικάγο έχουν ξεκινήσει οι υπαίθριες συναυλίες μόνο για covid free άτομα. Τέλος η Staples, μια εταιρεία που πουλάει εκτυπωτές, μελάνια και είδη γραφείου προσφέρει δωρεάν πλαστικοποίηση της κάρτας εμβολιασμού, για να την έχεις παντού, χωρίς να σου τσαλακώνεται.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα μελέτη συνδέει τις φλεγμονές καρδιάς με το εμβόλιο

Μια νέα συγκλονιστική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά διαπίστωσε ότι ένας στους χίλιους(1/1000) εμβολιασμούς mRNA Covid-19 προκαλεί την ταχεία ανάπτυξη φλεγμονής της καρδιάς(μυοπερικαρδίτιδα) σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Η μελέτη εξέτασε πάνω από 32.000 άτομα που είχαν λάβει είτε τα εμβόλια Pfizer-BioNTech είτε τα εμβόλια Moderna και τα παρακολούθησαν για καταστάσεις που σχετίζονται με την καρδιά μεταξύ της 1ης Ιουνίου 2021 και της 31ης Ιουλίου 2021.

32 από τα άτομα της μελέτης εισήχθησαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα που σχετίζονταν με την καρδιά και το στήθος.

“Υπήρξαν 15.997 δόσεις του εμβολίου Moderna και 16.382 δόσεις του εμβολίου Pfizer που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, δηλαδή συνολικά 32.379 δόσεις. Σημειώστε ότι οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν ένα μείγμα πρώτων και δεύτερων δόσεων.

Επομένως, εάν η ομάδα κατέγραφε όλα τα περιστατικά στην περιοχή της Οτάβα, τότε η επίπτωση της μυοκαρδίτιδας θα ήταν 0,1% όλων των δόσεων εμβολίου (32 περιπτώσεις/32.379 δόσεις x 100) ή 10 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας για κάθε 10.000 δόσεις εμβολίου”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται εξαιρετικά γρήγορα μετά τον εμβολιασμό, συνήθως μετά τη δεύτερη δόση του ασθενούς. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν εμφάνισαν την πάθηση μετά από μόλις 1,5 ημέρα

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνδρες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες – μόνο 2 γυναίκες εμφάνισαν φλεγμονή της καρδιάς.

“Εντοπίστηκαν 32 ασθενείς κατά τη διάρκεια της περιόδου ενδιαφέροντος. Δεκαοκτώ ασθενείς διαγνώστηκαν με μυοκαρδίτιδα, 12 με μυοπερικαρδίτιδα και 2 μόνο με περικαρδίτιδα.

Η διάμεση ηλικία ήταν 33 έτη (18-65 έτη). Η αναλογία φύλου ήταν 2 γυναίκες προς 29 άνδρες.

Σε 5 περιπτώσεις, τα συμπτώματα αναπτύχθηκαν μετά από μία μόνο δόση εμβολίου mRNA. Σε 27 ασθενείς, τα συμπτώματα αναπτύχθηκαν μετά τη δεύτερη δόση του. Ο διάμεσος χρόνος μεταξύ της δόσης του εμβολίου και των συμπτωμάτων ήταν 1,5 ημέρες (1-26 ημέρες)”.

Τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Moderna είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα από εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer.

μυοκαρδίτιδα 1

Μέχρι σήμερα, αυτή ήταν η μεγαλύτερη μελέτη αναφοράς που εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων Covid mRNA και των συμπτωμάτων μυοκαρδίτιδας εντός ενός μηνός από τον εμβολιασμό.

Εάν τα αποτελέσματα είναι αληθή, θα ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτερο ρίσκο για όσους είναι κάτω των 65 ετών να λάβουν το εμβόλιο από ό,τι θα ήταν να προσβληθούν από τον ιό και να αναρρώσουν, ειδικά ανάλογα με το πόσο νέοι είναι. Τόσο η μυοκαρδίτιδα όσο και η περικαρδίτιδα συνοδεύονται από εξαιρετικά κακή πρόγνωση και καταλήγουν να σκοτώνουν πάνω από το 50% μέσα σε 3-10 χρόνια από τη διάγνωσή τους.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι Αμερικανοί κάτω των 65 ετών έχουν περίπου 1 στις 1863 (Πληθυσμός – 273.820.000 / Σύνολο θανάτων από Covid – 146.991) ή 0,00054 πιθανότητες να πεθάνουν από Covid-19 ή 0,054%. Εάν μειώσετε την ηλικία στα 50 έτη και κάτω, η πιθανότητα να είναι το Covid θανατηφόρο πέφτει κατακόρυφα σε 0,00017 ή 1 στα 5841 ή 0,17%.

Με άλλα λόγια, οι πιθανότητες να σας σκοτώσει το Covid αν είστε κάτω των 50 ετών είναι σχεδόν 6 φορές μικρότερες από τις πιθανότητες να αναπτύξετε μια εξουθενωτική (και συχνά θανατηφόρα μακροπρόθεσμα) καρδιακή πάθηση.

Ακόμα πιο σοκαριστικό – τα άτομα κάτω των 40 ετών που κάνουν το εμβόλιο έχουν σχεδόν 13,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας από ό,τι να σκοτωθούν από το Covid. Λάβετε υπόψη ότι η μέση ηλικία από αυτή τη μελέτη ήταν τα 33 έτη.

Εν τω μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν και το τυραννικό υγειονομικό καθεστώς διπλασιάζουν τον στόχο τους να εμβολιάσουν “κάθε Αμερικανό”, στριμώχνοντας μια νέα δικτατορική ομοσπονδιακή εντολή με ένα τρίτο πειραματικό “αναμνηστικό” εμβόλιο που ετοιμάζεται για μαζική χρήση.

Το εμβόλιο Covid-19 ήταν τόσο “αποτελεσματικό” στην “προστασία” των ανθρώπων που οι μάζες θα πιεστούν τώρα να πάρουν άλλη μια δόση, καθώς νέα κρούσματα του ιού έχουν επιβάλει ένα νέο κύμα αυταρχικών περιορισμών.

Κάθε Αμερικανός ήξερε εδώ και μήνες πού να πάει και πώς να πάρει ένα εμβόλιο αν ήθελε. Στην πραγματικότητα, πάνω από 181 εκατομμύρια δικαιούχοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως στις ΗΠΑ – Αν ο ιός ήταν τόσο θανατηφόρος όσο τον παρουσιάζουν, δεν θα χρειαζόταν να δώσουν εντολή στους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο- και από την άλλη πλευρά, αν τα εμβόλια παρείχαν την προστασία που υποτίθεται ότι παρέχουν, οι εμβολιαζόμενοι δεν θα αποκαλούσαν τους ανθρώπους δολοφόνους επειδή αρνούνται να “προστατεύσουν τους άλλους”.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ θα είχε προσβληθεί από το Covid μέχρι το τέλος του 2020. Η φυσική ανοσία έχει πάντα αποδειχθεί ανώτερη από τα εμβόλια.

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ σε 800.000 άτομα επιβεβαιώνει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα βιαστικά εμβόλια mRNA Covid.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech είχαν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από το Covid-19 σε σχέση με εκείνους που είχαν φυσική ανοσία – Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα βρέθηκε επίσης ότι διέτρεχαν “ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ”.

Πηγή: TGP

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | 60χρονος αρνητής έφυγε από τη ζωή αφού αρνήθηκε να πάρει την αντιβίωση που του χορηγήθηκε!

Η Δράμα είναι μια από τις τρεις περιοχές που από σήμερα προστέθηκαν στη λίστα αυτών που τέθηκαν σε mini lockdown, ενώ θρηνεί τον χαμό ενός 60χρονου άνδρα που έφυγε από τον κοροναϊό, κάτι που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Στην «πρωταθλήτρια» στις εκδηλώσεις αντιεμβολιαστών Δράμα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Παπαδόπουλο, χαρακτηριστική για το πώς κινούνται οι αρνητές είναι η περίπτωση του 60χρονου, στον οποίο αν και χορηγήθηκε αντιβίωση, εκείνος δεν την έλαβε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Αναφερόμενος στα ποσοστά εμβολιασμού, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως «είναι ιδιαίτερα χαμηλά, διότι δυστυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε σε μια κανονική ζωή. Μόλις παραβρέθηκα σε κηδεία ενός 60χρονου αρνητή, ο οποίος ενώ νόσησε και του χορήγησαν αντιβίωση, εκείνος δεν την πήρε!».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόρεια Ελλάδα | Ανεμβολίαστοι και καιρός ανεβάζουν τα κρούσματα

Με το βλέμμα στραμμένο στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές καθώς η σαφής αυξητική τάση της επιδημίας, τους προβληματίζει και τους φοβίζει. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης σε συνδυασμό με το πρώιμο χειμερινό σκηνικό του βόρειου τμήματος της χώρας αποτυπώνεται ήδη στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και προμηνύει αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ήδη επτά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) βρίσκονται σε κλοιό περιοριστικών μέτρων σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί η επιδημία. Μετά την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα και την Καβάλα, υπό καθεστώς lockdown τέθηκαν και οι ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.

Το δεύτερο επιδημικό κύμα που ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο από τη Θεσσαλονίκη και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα δοκιμάζοντας πολλαπλώς το σύστημα υγείας έχει καταχωριστεί ως παράδειγμα διαχείρισης προς αποφυγή. Είναι ενδεικτικό ότι στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε προχθές η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας «χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου», όπως είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.

«Τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρσι και θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε εφέτος τα πολλά κρούσματα, την πολλή ταλαιπωρία των ασθενών και φυσικά τους θανάτους και όλα αυτά που έγιναν πέρσι» υπογράμμισε η κυρία Γκάγκα. Το πλεονέκτημα του εμβολιασμού σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα στη βόρεια Ελλάδα δεν αξιοποιείται. Διότι όπως παρατήρησε η αναπληρώτρια υπουργός ναι μεν τα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με τον εμβολιασμό εφέτος για τη διαχείριση της επιδημίας, ωστόσο τα στοιχεία για τους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας δείχνουν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αποτελώντας εύκολο στόχο για τον κορωνοϊό.

Οι επιβαρυμένες περιοχές και η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων

Τον επιδημιολογικό χάρτη της βόρειας Ελλάδας απεικόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου: «στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία παρατηρούμε σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Καταγράφεται διπλασιασμός των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση κατά 60% στη Κοζάνη και περίπου 40% στη Δράμα, στον Έβρο και στην Πιερία. Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μία ηπιότερη μεν, αλλά σαφή σταδιακή αύξηση» περιέγραψε η ειδικός.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: