ΚΟΣΜΟΣ
Τα ομορφότερα κτίρια της Αγίας Πετρούπολης

Η “πρωτεύουσα του βορρά» της Ρωσίας, Αγία Πετρούπολη, αποκαλείται συχνά και ως “η Βενετία του βορρά» χάρη στα μακριά και δαιδαλώδη κανάλια της και τα πανέμορφα μπαρόκ και μεγαλοπρεπή νεοκλασικά κτίρια που κοσμούν το κέντρο της.
Η πόλη διαθέτει μερικά μοναδικής ομορφιάς αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, χάρη στα οποία, σύμφωνα με τη Wikipedia το κέντρο και πολλά από τα προάστιά της έχουν ανακηρυχθεί ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ουνέσκο.
Δείτε παρακάτω πέντε από τα ομορφότερα κτίρια της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με το aluxurytravelblog.com:
Καθεδρικός του Αγίου Ισάακ
Ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός της Ρωσίας. Χτίστηκε ανάμεσα στο 1818-1858 από το γάλλο αρχιτέκτονα Auguste Montferrand, με σκοπό να γίνει το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της τότε πρωτεύουσας της ρωσικής αυτοκρατορίας. Ο τεράστιος, χρυσός τρούλος του ναού ξεχωρίζει στον ουρανό της πόλης.
Το εσωτερικό του ναού είναι εξίσου εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπές.
Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα της πόλης από ψηλά, αρκεί να αντέχουν να ανέβουν 300 σκαλοπάτια με τα πόδια.
Ο ναός του χυμένου αίματος
Ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης είναι ο Ναός του χυμένου αίματος. Είναι μια αναμφισβήτητα εντυπωσιακή ορθόδοξη εκκλησία, η οποία χτίστηκε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο τσάρος Αλέξανδρος Β΄. Οι εργασίες κατασκευής του ναού ξεκίνησαν το 1883 και ολοκληρώθηκαν το 1907.
Πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα μεγάλων διαστάσεων, γεμάτο πολύχρωμα μωσαϊκά και τοιχογραφίες, με χαρακτηριστικούς πύργους σε σχήμα κρεμμυδιού.
Ερμιτάζ
Το Ερμιτάζ είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης. Φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα και ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του ξεπερνούν τα 3.000.000.
Ιδρύθηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη το 1764 και είναι ανοιχτό στο κοινό από το 1852.
Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνεται η συλλογή έργων των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ροντέν, Πικάσο, Ματίς, Γκωγκέν, Σεζάν, Μονέ, Ρέμπραντ και άλλων.
Το Ερμιτάζ διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή ζωγραφικών πινάκων στον κόσμο.
Το παλάτι της Αικατερίνης
Το παλάτι είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Είναι γνωστό για το θρυλικό “Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο», το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι εργασίες ανακατασκευής του οποίου διήρκεσαν περισσότερα από 20 χρόνια και ολοκληρώθηκαν μόλις το 2003, με το κόστος να αγγίζει τα 12 εκατομμύρια δολάρια.
Το φρούριο του Πέτρου και του Παύλου
Το φρούριο αυτό οικοδομήθηκε το 1703 από τον ιδρυτή της πόλης Μεγάλο Πέτρο και αποτελούσε την αρχική ακρόπολη της Αγίας Πετρούπολης. Χτίστηκε σε ένα μικρό νησί στο δέλτα του Νέβα. Ξεχωρίζει ο χρυσός οβελίσκος του, ο οποίος είναι ορατός σε όλο το κέντρο της πόλης, καθώς βρίσκεται σε ύψος 122 μέτρων.
Στο φρούριο αυτό υπάρχουν οι τάφοι πολλών τσάρων της Ρωσίας και το μουσείο Ιστορίας της πόλης, ενώ από τις όχθες του ποταμού κανείς μπορεί να απολαύσει από μακριά το Ερμιτάζ.
ΚΟΣΜΟΣ
Χιλιάδες πιστοί στο Βατικανό για το τελευταίο αντίο στον Πάπα Φραγκίσκο

Δεκάδες χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο έχουν συρρεύσει στο Βατικανό για να πουν το τελευταίο αντίο στον Πάπα Φραγκίσκο, στο ναό της Σάντα Μαρία Ματζόρε.
Παρά τη βροχόπτωση, οι ουρές που έχουν σχηματιστεί είναι τεράστιες, με τους προσκυνητές να περιμένουν καρτερικά να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ποντίφικα, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.
Συνεδρίαση των καρδιναλίων και προετοιμασίες για το κονκλάβιο
Το πρωί της Δευτέρας, 28 Απριλίου, ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση των καρδιναλίων, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν την ημερομηνία διεξαγωγής του κονκλάβιου, της μυστικής διαδικασίας εκλογής του νέου Πάπα.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι πύλες της Καπέλα Σιστίνα θα κλείσουν για την πραγματοποίηση της πρώτης ψηφοφορίας από τις 5 Μαΐου και μετά. Ταυτόχρονα, από σήμερα τα Μουσεία του Βατικανού θα παραμείνουν κλειστά, ώστε να ελεγχθεί σχολαστικά ο χώρος πριν την έναρξη των συνεδριάσεων.
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, οι χώροι ελέγχονται για την πιθανή ύπαρξη κοριών ή άλλων μέσων υποκλοπής, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Βατικανού, προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα της διαδικασίας εκλογής του νέου Ποντίφικα.
Η συγκινητική προσέλευση του κόσμου και το τεράστιο ενδιαφέρον για τη διαδοχή στον παπικό θρόνο επιβεβαιώνουν την τεράστια παγκόσμια απήχηση και το σεβασμό που ενέπνευσε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της ιστορικής του θητείας.
ΚΟΣΜΟΣ
Ερντογάν: Η Τουρκία, αιώνιο καταφύγιο προσφύγων – Βολές κατά της Δύσης για το Αιγαίο

Σε μια ομιλία με έντονους συμβολισμούς και στοχευμένα μηνύματα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε το αφήγημα της Τουρκίας ως ιστορικού «καταφυγίου» για τους κατατρεγμένους, ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά της Ελλάδας και της Δύσης για τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.
Κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Η διαχείριση του μεταναστευτικού στον Αιώνα της Τουρκίας», ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία και άρνηση ευθυνών, παραπέμποντας στα ναυάγια στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν μετανάστες που σκοτώθηκαν μέσα σε βάρκες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αυτά ήταν απάνθρωπα γεγονότα που όλοι βιώσαμε», δήλωσε, προσπαθώντας να αποσείσει τις ευθύνες της Τουρκίας για την προώθηση των προσφυγικών ροών.
Κατηγορίες κατά της Ευρώπης
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι, ενώ οι πολιτικές των δυτικών δυνάμεων αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύουν, «όταν πρόκειται για την κατανομή των βαρών, καμία από αυτές δεν εμφανίζεται». Χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να αναδείξει το γεωγραφικό ρόλο της Τουρκίας ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων και κέντρο πολιτικών και μεταναστευτικών αναταράξεων.
Η Τουρκία ως “αιώνιο καταφύγιο”
Με αναδρομή στην ιστορία, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Ανατολία ήταν πάντα καταφύγιο για όσους υφίσταντο διώξεις:
«Από τους Εβραίους της Ιεράς Εξέτασης, τους Χριστιανούς της Ανατολικής Ευρώπης, μέχρι τους πρόσφυγες των Βαλκανίων και τα θύματα του ναζισμού, όλοι έβρισκαν καταφύγιο στην Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στατιστικά και αιχμές στην εσωτερική πολιτική σκηνή
Ο Ερντογάν γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία διαμένουν 4.033.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με τον αριθμό, όπως είπε, να μειώνεται σταδιακά λόγω των κυβερνητικών μέτρων.
Παράλληλα, επιτέθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους, λέγοντας ότι «δεν θα υποχωρήσουμε απέναντι στη ρητορική μίσους μιας χούφτας ρατσιστών», αναφερόμενος σε εσωτερικές επικρίσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τη μετατροπή της Τουρκίας σε «χώρο απόθεσης προσφύγων».
ΚΟΣΜΟΣ
Έβρος – Θράκη: Προειδοποίηση Τσελέντη μετά τον σεισμό 6,2R

Αυξημένη προσοχή για σεισμική δραστηριότητα σε Έβρο και Βόρειο Αιγαίο – Προειδοποίηση από τον Άκη Τσελέντη
Ανησυχία προκαλεί η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, με τον γνωστό σεισμολόγο Άκη Τσελέντη να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση για την ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης, όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται κοντά σε ενεργά ρήγματα, όπως ο Έβρος και άλλες περιοχές της Θράκης.
Ο κ. Τσελέντης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε ότι «φυσικά απαιτείται μεγάλη προσοχή για τη Βασιλεύουσα», υπενθυμίζοντας πως δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας διεθνώς που να αμφισβητεί την αναμενόμενη εκδήλωση ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη στο μέλλον. Όπως επισήμανε, το επίκεντρο της πρόσφατης σεισμικής δόνησης εντοπίζεται εντός της Θάλασσας του Μαρμαρά, σε ένα από τα πιο ενεργά σεισμικά τόξα της περιοχής, το οποίο αποτελεί συνέχεια του γνωστού ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ρήγμα της Τάφρου του Βορείου Αιγαίου, το οποίο είναι προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και διέρχεται από θαλάσσιες περιοχές νότια της Σαμοθράκης και της Χαλκιδικής, καθώς και βόρεια της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.
Ο κ. Τσελέντης απάντησε σε ερωτήσεις και μηνύματα πολιτών από την Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη, τονίζοντας ότι αν σημειωθεί σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους, τότε όντως μπορεί να υπάρξει πρόβλημα για τις περιοχές αυτές. Παρότι διευκρίνισε ότι η πιθανότητα να επηρεαστεί η ελληνική πλευρά είναι μικρή, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στο Βόρειο Αιγαίο.
Η επιστημονική κοινότητα παραμένει σε επιφυλακή, ενώ οι αρμόδιοι καλούνται να ενημερώνουν το κοινό με υπευθυνότητα και να προχωρούν σε ενέργειες πρόληψης, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.