Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τα μυστικά των τουρκικών παραβιάσεων

Σε ετοιμότητα παραμένει η αντιαεροπορική ασπίδα των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, όπως και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά το άνευ προηγουμένου μπαράζ των 41 υπερπτήσεων και 168 παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά F-16 την περασμένη Τετάρτη.

Εκτός από το ποσοτικό κομμάτι της τουρκικής προκλητικότητας – δηλαδή τις 41 υπερπτήσεις όταν όλο το 2021 είχαμε συνολικά 48 και τις 168 παραβιάσεις, επίσης πολύ μεγάλος αριθμός σε μία ημέρα – στο υπουργείο Αμυνας, στα Επιτελεία και στο υπουργείο Εξωτερικών αναλύουν και τα ποιοτικά στοιχεία που φανερώνουν ξεκάθαρα την αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ενα πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών δεν σημειώθηκαν σε ελληνικά μικρονήσια ή σε ακατοίκητα νησιά αλλά σε μεγάλα και κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι αργά το βράδυ τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από Ρόδο, Κω, Σύμη, Νίσυρο, Καστελλόριζο, Σάμο, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Χάλκη, Λειψούς, Φούρνους. Είναι κάτι πρωτοφανές. Ούτως ή άλλως οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αποτελούν έμπρακτη αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας, αλλά οι συγκεκριμένες στα μεγάλα νησιά δείχνουν ότι η Αγκυρα δεν υπολογίζει τους σοβαρούς κινδύνους για την πρόκληση ατυχήματος όχι μόνο για την πολεμική αεροπορία αλλά και για διεθνείς πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο αναβάθμισης της προκλητικότητας της Αγκυρας είναι ότι σχεδόν οι μισές απ’ αυτές τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις σημειώθηκαν νυχτερινές ώρες από τις 7.30 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ. Σε κάποιες περιπτώσεις δε οι Τούρκοι φάνηκε ότι έπαιζαν με τη… φωτιά αφού επέλεξαν να παραμείνουν πάνω από κάποια νησιά αρκετά λεπτά. Αυτό συνέβη στην πτήση του ζεύγους μαχητικών πάνω από τη Ρόδο. Πετούσαν πάνω από το νησί των Ιπποτών επί 4 λεπτά.

Οι Τούρκοι είναι πρόδηλο ότι ήθελαν να κάνουν επίδειξη ισχύος στο Αιγαίο αλλά και να προκαλέσουν και σε επίπεδο συμβολισμών. Γι’ αυτό τουρκικά μαχητικά επέλεξαν να πετάξουν δύο φορές πάνω από τα Ιμια, κάτι που σπανίως έχει συμβεί από την κρίση των Ιμίων του 1996. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα τέλη Μαρτίου και μετά η τουρκική παραβατικότητα έδειχνε να κλιμακώνεται όπως είχε επισημανθεί και από «ΤΑ ΝΕΑ». Ετσι, μέχρι σήμερα οι παραβιάσεις έχουν φτάσει τις 2.271, ενώ πέρυσι όλη τη χρονιά ήταν 2.744. Παράλληλα παγιώνονται οι παραβιάσεις με τα UAV’s. Tρεις στις δέκα γίνονται από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ το Σάββατο υπήρξαν και τρεις υπερπτήσεις από τουρκικό UAV.

Γιατί προκαλούν οι Τούρκοι

Η αντίδραση της Αθήνας πάντως την περασμένη Τετάρτη ήταν ακαριαία σε διπλωματικό επίπεδο με δύο διαβήματα διαμαρτυρίας, πάγωμα των συνομιλιών για τα ΜΟΕ, αποκλεισμό της Τουρκίας από τη νατοϊκή άσκηση «Tiger Meet», ενημέρωση του ΝΑΤΟ. Αλλά και σε στρατιωτικό τα 22 τουρκικά μαχητικά βρήκαν απέναντί τους περίπου ισάριθμα ελληνικά F-16 και Mirage 2000 που έκαναν «ντου» από… παντού σχεδόν από όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε αμέσως με εντολή του ΓΕΕΘΑ η αντιαεροπορική άμυνα των νησιών. Από την Πέμπτη το απόγευμα πάντως, αφού διαπιστώθηκε μερική αποκλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας, η επαγρύπνηση του αντιαεροπορικού μηχανισμού στα νησιά παραμένει αλλά ένα επίπεδο χαμηλότερα με την πραγματοποίηση σχετικής άσκησης.

Σε ΥΠΕΞ και υπουργείο Αμυνας εκτιμούν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησε την Αγκυρα σ’ αυτούς τους πρωτοφανείς τσαμπουκάδες στο Αιγαίο. Μπορεί για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν ενοχληθεί σφόδρα για το ταξίδι του έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τη στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει αντίστοιχη πρόσκληση. Ενδέχεται επίσης να έχουν εκνευριστεί για τον προσφάτως αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο δικός τους ρόλος έχει χάσει την παλιά προνομιακή μεταχείριση. Ενδέχεται ακόμη να αποθρασύνονται επειδή το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει τελευταία ότι η Τουρκία πρέπει να κρατηθεί στη Δύση πάση θυσία. Μπορεί ακόμη να ήθελαν απλώς να… χαλάσουν την παρασημοφόρηση του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου από τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, που πραγματοποιείτο ακριβώς την ίδια ώρα με το μπαράζ υπερπτήσεων. Και τέλος, μπορεί αυτή ή πρωτοφανής τουρκική προκλητικότητα να είναι συνδυασμός όλων των παραπάνω.

Πρόθεση της ηγεσίας των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών είναι βέβαια να συνεχιστεί η καταγγελία της τουρκικής συμπεριφοράς όπου χρειάζεται.

Πάντως και χθες ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του επιχείρησε να κάνει το άσπρο… μαύρο ισχυριζόμενος πως η «Ελλάδα με προβοκάτσιες και ενέργειες σε ασκήσεις προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα». Και συμπλήρωσε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είναι ήδη σε επιφυλακή.

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Αποστολάκης για Τουρκία | Δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί πιθανή σύρραξη μέχρι πού θα φτάσει

«Εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει» είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στους γείτονές μας.

Ο κ. Αποστολάκης, αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων λέγοντας «έχουν γίνει κινήσεις για να γίνει διαχείριση της αναστάτωσης που προκαλεί η Τουρκία. Οι Τούρκοι με φραστικές πιέσεις και προτροπές δεν μαζεύονται. Ζυγίζουν τα πράγματα και κάνουν αυτό που τους συμφέρει».

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μίλησε σχετικά και με την έκτακτη συνάντηση Σάλιβαν-Καλίν στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει τα πράγματα

«Αν ο Σάλιβαν τους δώσει τέτοιες επιλογές που να τους συμφέρει να σταματήσουν τις κλιμακώσεις, ενδεχομένως να σταματήσουν. Εγώ βλέπω ότι αυτό γίνεται αυτή την στιγμή. Ότι γίνεται κάποιο παζάρι. Προσπαθούν να τους καθησυχάσουν. Πώς γίνεται παράλληλα να πάει ο Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και την ίδια στιγμή σήμερα να πάει ο Τσαβούσογλου στην Λιβύη; Είναι μια ιστορία που θα δημιουργήσει θέματα, αν ισχύουν αυτά που ακούμε δημοσιογραφικά ότι η Λιβύη έχει πρόθεση να παραχωρήσει την ΑΟΖ της στην Τουρκία» προσέθεσε ο κ. Αποστολάκης.

Είναι σχεδόν σίγουρο, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η Τουρκία δεν θέλει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ και να κάνει στρατιωτικές ενέργειες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει αυτά που θέλει. «Ένα είναι το ζήτημα των F16 και των απαιτήσεων από την Αμερική, το άλλο είναι η ενέργεια που είναι πολύ σημαντικό και διεκδικεί έναν ρόλο ως μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει, η υπόσταση του ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και οποιαδήποτε αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της συμμαχίας είναι κάτι που δεν θέλει κανείς αυτή την στιγμή» είπε ο κ. Αποστολάκης περιγράφοντας σημεία της κατάστασης.

Τι είπε για την ετοιμότητα των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας

Σχετικά με την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, την χαρακτήρισε καλή, όχι εξαιρετική γιατί υπάρχουν θέματα, είπε χαρακτηριστικά.

«Το προσωπικό είναι εξαιρετικό. Οι ισχύες των ενόπλων δυνάμεων και οι δυνατότητες να ανταποκριθούν είναι αρκετά σοβαρές. Σε μια πολεμική αντιπαράθεση δεν μπορείς να μετρήσεις ποιος θα κερδίσει ξεκάθαρα, το θέμα είναι τι ζημιά θα πάθουν και οι δύο από μια τέτοια σύγκρουση» συμπλήρωσε. Όσο για τις φρεγάτες Belharra, ανέφερε πως είναι εξαιρετικά πλοία, πως θα είναι στην τεχνολογία και τα επόμενα 30 χρόνια, με εξαιρετικές δυνατότητες που θα επαυξήσουν πολύ το δυναμικό του ναυτικού. Είναι μια καλή επιλογή, σύμφωνα με τον ίδιο, σημειώνοντας πάντως πως «ένα οπλικό σύστημα δεν αλλάζει τελείως τα δεδομένα, δίνει πόντους και ενισχύει την ισορροπία που ήδη υπάρχει».

Αν γίνει πόλεμος…

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης δεν συμμερίζεται τα σενάρια που λένε ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση δεν θα κρατούσε περισσότερες από 3-4 ημέρες, καθώς υποστήριξε ότι εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει αλλά και ότι μια σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Είναι σαν μια φωτιά που προσπαθείς να την ελέγξεις και δεν τα καταφέρνεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει ναυτικό αποκλεισμό νησιού, καθώς είναι πολεμική ενέργεια.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνεχίζεται το παραλήρημα της Άγκυρας με ύβρεις και απειλές – Στην Πράγα Μητσοτάκης-Ερντογάν

Συνεχίζει την ακραία επιθετική πολιτική της εναντίον της Ελλάδας η Άγκυρα, και με νέα χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, χαρακτηρίζει μυθομανείς και άρρωστους τους Έλληνες πολιτικούς και επιμένει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά.

Την ίδια ώρα, το μισό τουρκικό υπουργικό συμβούλιο μεταβαίνει στη Λιβύη για να υπογράψει συμφωνία μίσθωσης της λιβυκής ΑΟΖ για εκμετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Η Αθήνα συνεχίζει τη διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας και διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κυρ. Μητσοτάκης | Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

«Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

«Όταν μιλάμε για την πατρίδα, ωστόσο, τον πρώτο λόγο πάντα έχει το εθνικό καθήκον. Κανείς, λοιπόν, δεν πρέπει να προεξοφλεί ούτε πώς η Ελλάδα θα οργανώσει τον αμυντικό της σχεδιασμό, ούτε πώς θα στηρίξει το έμψυχο δυναμικό της. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα. Αρχές που διαπερνούν τις δικές σας αθόρυβες καθημερινές πράξεις. Που αποτελούν όμως και τις πιο ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων», ανέφερε χαρακτηριστικά

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι Έλληνες «κλείνουν τα αυτιά τους στα πυροτεχνήματα και στις απειλές, ακούγοντας μόνο τη φωνή της δικαιοσύνης αλλά και της ιστορίας», ενώ τόνισε ότι «όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται».

«Στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Κυριάκοης Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. «Αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήρθε μια μέρα μετά την αυστηρή απάντηση της Αθήνας στο κρεσέντο απειλών που συνέχισε και χθες η Αγκυρα, αυτή τη φορά με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Με την ανακοίνωση κατηγορείται η Ελλάδα για «παράνομες και προκλητικές ενέργειες» και τονίζεται ότι η Τουρκία «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων και δικαιωμάτων του έθνους μας». Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, που τόνισε ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση εις βάρος της γειτονικής χώρας και τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι «θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και τα δικαιώματά της, εφόσον παραστεί ανάγκη».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: