Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα μηνύματα πίσω από την ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την τουρκική ηγεσία αλλά και απόλυτο σεβασμό στον τουρκικό λαό έδειξε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο βήμα του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός έχοντας στο μυαλό του πως η γεωγραφία δεν αλλάζει και πως θα έχουμε η Τουρκία θα είναι γειτονική χώρα όποια και αν είναι η κυβέρνηση εκεί, υπογράμμισε ότι οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν κάτι να χωρίσουν και πως η Τουρκία αποτελεί έναν σημαντικό συνέταιρο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μάσησε τα λόγια του και αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις απειλές και τα fake news που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να ικανοποιήσει την επεκτατική της ατζέντα και να παρουσιάσει παράλληλα στην διεθνή κοινότητα ως το θύμα στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ουκρανία δεν είναι η πρώτη χώρα που δέχεται πόλεμο στην μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία καθώς έχει προηγηθεί η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο πριν από 50 χρόνια, αναφέρθηκε στο θέμα των Ιμίων αλλά και στο casus belli που έχει διακηρύξει η Τουρκιά αν η Ελλάδα αποφασίσει να εφαρμόσει τα δικαιώματά της όσον αφορά στο ζήτημα των χωρικών της υδάτων, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που σκοτώνει μετανάστες στο Αιγαίο – όπως υποστήριξε ο Ερντογάν- αλλά εκείνη που σώζει τα θύματα που εργαλειοποιεί η Τουρκία.

Αναφέρθηκε στην γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας και ειδική αναφορά στην φράση του «μπορεί να έρθουμε νύχτα», σημειώνοντας ότι αυτή είναι γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα πριν ανέβει ο πρωθυπουργός στο βήμα, το δεξί χέρι του Ερντογάν, κύριος Καλίν δεν απέκλεισε σε συνέντευξή του μία συνομιλία μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις 6 – 7 Οκτωβρίου.

H ομιλία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του μίλησε εκτενώς για τις τουρκικές προκλήσεις και την επιθετική ρητορική της γείτονος χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Είναι γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus belli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως δεν θα συμβιβαστεί ποτέ στα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς όπως πρόσθεσε είναι «κόκκινη γραμμή» και η χώρα μας δεν θα δεχθεί εκφοβισμό από κανέναν. Στη συνέχεια έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση της Τουρκίας και στον τουρκικό λαό, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την χώρα σας».

«Ποτέ δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά στην εθνική κυριαρχία και η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκφοβισμό από κανέναν. Και επιτρέψτε μου να στείλω έναν μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό: Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε ο εχθρός σας. Είμαστε γείτονες. Σεβόμαστε τη φιλία που υπάρχει μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ας προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», είπε.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στην παγκόσμια Ιστορία. Είτε θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αυταρχισμού ή θα διστάσουμε και θα αποτύχουμε».

«Αυτό που θεωρούσαμε αδιανόητο, συμβαίνει», εξήγησε στη συνέχεια αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Πιστεύαμε ότι κανένας δεν θα τολμούσε να παραβιάσει τα σύνορα μιας χώρας αλλά ως Ευρωπαίοι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την απόκρισή μας. Πήραμε μία ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεν θέλουμε ένα κόσμο, όπου οι διαφορές επιλύονται με συγκρούσεις και όχι με τη διπλωματία. Είναι ανάγκη να στείλουμε απάντηση σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

«Θα στηρίξουμε τους πολίτες μας για να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών και θα προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι φτηνές και πάρα πολύ ασφαλείς. Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και ξέρουμε ότι θα πληρώσουμε το τίμημα. Ο αγώνας κατά των fake news πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση».

«Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που δέχεται επίθεση. Οι Κύπριοι ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί. Η Άγκυρα απομονωμένη και μόνη στη διεθνή κοινότητα συνεχίζει να επιμένει με απαράδεκτες αιτήσεις για λύση που θα βασίζεται σε δύο κράτη. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για την ενέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις τις θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου», συμπλήρωσε.

«Είναι η τέταρτη ομιλία μου στον ΟΗΕ ως πρωθυπουργός. Με ακούσατε να λέω ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο. Η Τουρκία μπορεί να είναι έτερος και σύμμαχος της Ελλάδας αν το επιλέξει. Μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο, όπως στην περίπτωση των σιτηρών, αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus belli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πολίτες αγκάλισαν το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του συλλόγου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο σύλλογος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου του χριστουγεννιάτικο του bazaar στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου, με τους πολίτες της Καβάλας να αγκαλιάζουν αυτή τους την προσπάθεια και να στηρίζουν τον σύλλογο.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

32η εθελοντική αιμοδοσία του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών του Επιμελητηρίου Καβαλας

Ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών του επιμελητηρίου Καβάλας πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, την 32η εθελοντική αιμοδοσία του στο επιμελητήριο της Καβάλας όπου η συμμετοχή του κόσμου ήταν αρκετά ικανοποιητική.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖΑ

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ισούς πάγκους για όλους της επαγγελματίες ζητά ο σύλλογος παραγωγών της λαϊκής αγοράς Καβάλας

Αρκετά ικανοποιημένοι είναι οι επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς με την κίνηση και το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών στη λαϊκή αγορά της Καβάλας, με τις καλές καιρικές συνθήκες να είναι σύμμαχος των καταναλωτών για τις αγορές τους.
Παρά την ικανοποίηση όμως η παραγωγή έρχονται αντιμέτωποι και πάλι με την διάταξη της λαϊκής αγοράς όπου ο νόμος προβλέπει άλλα μέτρα για τους παραγωγούς κι άλλα για τους εμπόρους με τους επαγγελματίες να ζητούν να υπάρχει ισότητα για όλους.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: