Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας για τη σίτιση των μαθητών

9.400.000 είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για τη σίτιση μαθητών δημοτικών σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Το πρόγραμμα για το τρέχον σχολικό έτος θα εφαρμοστεί στο σχολικό πληθυσμό 290 σχολείων Νομών Αθηνών και Θεσσαλονίκης ενώ έχει ήδη ετοιμαστεί η πρόσκληση προς τα κυλικεία και από την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η διανομή.Τα πιο πάνω ανέφερε ο Υφυπουργός Παιδείας κ.Κεδίκογκλου μετά από ερώτηση που έθεσε για τη σίτιση των μαθητών η κα Ρεπούση. Ο κ. Κεδίκογλου μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι το προηγούμενό έτος το πρόγραμμα εφαρμόστηκε τον τελευταίο μήνα του σχολικού έτους με ωφελούμενους περίπου 10.000 μαθητές 48 δημοτικών ενώ φέτος οι μαθητές που θα ωφεληθούν ανέρχονται σε περίπου 80.000.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει την παροχή σχολικών μικρογευμάτων-σνακ στους μικρούς μαθητές, τα οποία δίνονται στα κυλικεία του εκάστοτε σχολείου και η διαφορά με άλλες δράσεις όπως αυτή από το Ινστιτούτο Πρόληψης είναι ότι δεν επιλέγονται μαθητές, αλλά επιλέγονται σχολεία ώστε ωφελούμενοι να είναι όλοι οι μαθητές, για να μην υπάρχουν διακρίσεις. Η επιλογή των σχολείων πραγματοποιείται με βάση κοινωνικοοικονομικούς δείκτες.

Φυσικά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα για τη σίτιση των μαθητών, ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου, καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιεί σχέδιο προώθησης κατανάλωσης των φρούτων στα σχολεία που έχει κύριο στόχο την προώθηση της σωστής διατροφής, ώστε να μπουν περισσότερα φρούτα στη διατροφή των παιδιών, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα παχυσαρκίας.

Η υλοποίησή του πιο πάνω προγράμματος, για την τρέχουσα σχολική περίοδο 2013-2014, έχει αποφασιστεί για τα δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.114.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος θα διανεμηθούν μήλα, πορτοκάλια, φρουτοσαλάτα και χυμοί στα παιδιά και όσον αφορά την πορεία εξέλιξης του προγράμματος, έχει δημοσιευτεί η διακήρυξη του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του έργου, ο οποίος θα διενεργηθεί στις 24 Ιανουαρίου 2014, δηλαδή σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι πέρα από τα πιο πάνω προγράμματα τι Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει μία στενή συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών δομών και των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης. “Από πέρυσι είχαμε εκδώσει εγκύκλιο για την ενίσχυση των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης, με οδηγία οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να επικοινωνούν με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τις Ιερές Μητροπόλεις που έχουν εκδηλώσει επιθυμία να συνεισφέρουν.»

Παράλληλα ο Υφυπουργός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής επίσημα δεν έχουν έρθει περιστατικά με ονοματεπώνυμο που να λένε ότι τα τάδε παιδιά αντιμετώπισαν συγκεκριμένα προβλήματα. Γι’ αυτό, ήδη έχει ζητήσει από τους περιφερειακούς διευθυντές να καταγράψουν όπου υπάρχουν τεκμηριωμένα τέτοιου είδους προβλήματα ώστε να έχει συνολική εικόνα ως Υπουργείο.

Μουσικά σχολεία

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη σίτιση των μαθητών των Μουσικών Σχολείων, λόγω νομικού κενού, το οποίο αναμένεται να λυθεί σύντομα με τροπολογία που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σίτιση φοιτητών – Αναπληρωτές

Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε και στη φοιτητική μέριμνα των φοιτητών όπου οι δικαιούχοι αυξήθηκαν από 50.000 σε 110.000 άλλα και στο μέτρο που έλαβε το Υπουργείο Παιδείας για τη σίτιση σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που ζουν μακριά από το σπίτι τους, με στόχο την έμμεση αναπλήρωση της μείωσης των αποδοχών τους.

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: Ανοικτά προγράμματα επιδότησης εργασίας με επιχορήγηση έως και 100%

Μέχρι τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία με 100% επιδότηση της ΔΥΠΑ

Τη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων επιχειρήσεων για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους, 18-29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας».

Στόχος της δράσης, διάρκειας 7 μηνών, είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της επιδοτούμενης απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΔΥΠΑ των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η διαδικασία είναι απλή:

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση στην οποία προσδιορίζει τον αριθμό των θέσεων που διαθέτει, καθώς και τις ειδικότητες και το εκπαιδευτικό επίπεδό τους

Η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις

Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης

Η επιχείρηση επιλέγει τον ωφελούμενο και υπογράφουν συμφωνητικό συνεργασίας

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100.500.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 – 2020».

Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες στο https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta .

newsit.gr

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης έως το τέλος του χρόνου από την κυβέρνηση για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Μία ακόμα «ανάσα» για όσους δεν καλύπτονται επαρκώς από τα τελευταία έκτακτα μέτρα στήριξης και τις μόνιμες εισοδηματικές ενισχύσεις του 2024 φαίνεται ότι αναζητεί η κυβέρνηση

Με τον πληθωρισμό ειδικά στα τρόφιμα να επιμένει παρά την επιβράδυνση των ανατιμήσεων και τις αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο των υγρών καυσίμων να απειλούν με νέο κύμα αυξήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ενίσχυσης των πιο αδύναμων πριν «κλείσει» το 2023, χωρίς όμως να θέσουν σε κίνδυνο τις δημοσιονομικές ισορροπίες.

Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να ενισχυθούν οι πολίτες

«Οι πολιτικές μείωσης των φόρων τις οποίες δρομολογήσαμε όλη την προηγούμενη τετραετία δημιούργησαν ένα απόθεμα διαθέσιμου εισοδήματος, το οποίο φαίνεται και στις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, το οποίο είναι ένα μαξιλάρι ασφάλειας. Προσέξτε, δεν αφορά όλους. Υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι πραγματικά τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα και καμία άλλη δυνατότητα στήριξης, να μπορέσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του Προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου, για να δω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω ώστε να τους βοηθήσουμε», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha, ανοίγοντας έτσι με προσοχή ένα «παράθυρο» για μια extra ενίσχυση, εφόσον δεν απειλείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ. Υπάρχουν άραγε τέτοια περιθώρια;

Τα τρία δεδομένα

Δεδομένο πρώτο: Τα κρατικά ταμεία άντεξαν, παρά τις έκτακτες ανάγκες δαπανών λόγω πυρκαγιών-πλημμυρών, όχι μόνο επειδή οι Βρυξέλλες παρέχουν ευελιξία στη διαχείριση πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και επειδή η οικονομία «τρέχει» με ρυθμούς πολλαπλάσιους από αυτό που περίμεναν πολλοί εντός και εκτός συνόρων.

Δεδομένο δεύτερο: Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%, έναντι αρχικού στόχου 0,7%, δηλαδή επιμένει στις παραδοχές του Προγράμματος Σταθερότητας, παρά το σοκ των έκτακτων δαπανών. Κανείς δεν θα έλεγε τίποτα -άλλωστε, οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης έγιναν πολύ πριν ανοίξει τα χαρτιά του το ΥΠΕΘΟ- αν οι φετινές δημοσιονομικές επιδόσεις κάλυπταν τον αρχικό στόχο λόγω των έκτακτων συνθηκών, αλλά, από τη στιγμή που η χώρα δεσμεύεται για 1,1%, αυτή η διαφορά, αυτό το «υπερπλεόνασμα» των περίπου 890 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται να πειραχτεί.

Όπως, άλλωστε, υπενθυμίζουν αρμοδίως από το οικονομικό επιτελείο, μπροστά μας έχουμε δύο ακόμα αξιολογήσεις, από S&P – Fitch, και είναι σημαντικό για τη χώρα να πάρει τουλάχιστον μία ακόμα αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, όπου οι αγορές ψάχνουν τον πιο αδύναμο κρίκο. Επί του παρόντος, αυτόν τον ρόλο παίζει η Ιταλία, το 10ετές της οποίας έχει πιάσει το 4,85%.

Δεδομένο τρίτο: Ο Προϋπολογισμός έχει μπροστά του ένα «γεμάτο» τρίμηνο. Σαφώς και μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτα -όπως συνέβη με τις καταστροφικές πλημμύρες-, ωστόσο ουδείς μπορεί να παραβλέψει τη δυναμική της οικονομίας, πόσω μάλλον όταν ακόμα και η ιδιωτική κατανάλωση παρουσιάζει αξιοσημείωτες αντοχές παρά την πίεση των ανατιμήσεων.

Στην πραγματικότητα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν στη διάθεσή τους κάτι λιγότερο από ενάμιση μήνα πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να «μετρήσουν» τα έσοδα του Σεπτεμβρίου, τις τουριστικές εισπράξεις Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, αλλά και τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας, έτσι ώστε να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα: μπορεί να “κλείσει” το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 1,1% του ΑΕΠ;

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου, πολλοί θα έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά ότι το πρωτογενές θα “έπιανε” φέτος τουλάχιστον το 1,5%. Προφανώς τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, ενώ, πέρα από τις έκτακτες πληρωμές στους πληγέντες, ουδείς μπορεί να αγνοήσει το ότι ο Προϋπολογισμός θα σηκώσει το τελευταίο τρίμηνο και το κόστος του Market Pass αλλά και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε περίπου 750.000 συνταξιούχους. Από την απάντηση του πρωθυπουργού αντιλαμβάνεται, πάντως, κανείς ότι θα αξιοποιηθεί έστω και 0,1% πάνω από τον δημοσιονομικό στόχο, για να ενισχυθούν κάποια ευάλωτα νοικοκυριά.

Και για να το κάνουμε λιανά, κάθε 0,1% του ΑΕΠ πάνω από την «κόκκινη γραμμή» του 1,1%, ισοδυναμεί με δημοσιονομικό χώρο 224 εκατ. ευρώ. «Δεν έχουμε σχεδιάσει κάτι» διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, ωστόσο η αναφορά του πρωθυπουργού μοιάζει με οδηγία για εξάντληση και του παραμικρού δημοσιονομικού χώρου, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο ο Προϋπολογισμός.

iefimerida.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Παράταση μέχρι τις 10 Οκτωβρίου για παρεμβάσεις

Παράταση έως και την Τρίτη 10 Οκτωβρίου του 2023 παίρνει η προθεσμία που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση παρεμβάσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη,

Η προηγούμενη παράταση ήταν η τελευταία που θα δινόταν (έως 15/9, με δυνατότητα επέκτασης έως 30/9 λόγω ανωτέρας βίας), βάσει και των δεσμεύσεων που υπάρχουν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ 2014-2020 και Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών κρίθηκε αναγκαία η επέκταση της προθεσμίας έως τις 10.10.2023.

newsit.gr

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: