Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας για τη σίτιση των μαθητών

9.400.000 είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για τη σίτιση μαθητών δημοτικών σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Το πρόγραμμα για το τρέχον σχολικό έτος θα εφαρμοστεί στο σχολικό πληθυσμό 290 σχολείων Νομών Αθηνών και Θεσσαλονίκης ενώ έχει ήδη ετοιμαστεί η πρόσκληση προς τα κυλικεία και από την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η διανομή.Τα πιο πάνω ανέφερε ο Υφυπουργός Παιδείας κ.Κεδίκογκλου μετά από ερώτηση που έθεσε για τη σίτιση των μαθητών η κα Ρεπούση. Ο κ. Κεδίκογλου μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι το προηγούμενό έτος το πρόγραμμα εφαρμόστηκε τον τελευταίο μήνα του σχολικού έτους με ωφελούμενους περίπου 10.000 μαθητές 48 δημοτικών ενώ φέτος οι μαθητές που θα ωφεληθούν ανέρχονται σε περίπου 80.000.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει την παροχή σχολικών μικρογευμάτων-σνακ στους μικρούς μαθητές, τα οποία δίνονται στα κυλικεία του εκάστοτε σχολείου και η διαφορά με άλλες δράσεις όπως αυτή από το Ινστιτούτο Πρόληψης είναι ότι δεν επιλέγονται μαθητές, αλλά επιλέγονται σχολεία ώστε ωφελούμενοι να είναι όλοι οι μαθητές, για να μην υπάρχουν διακρίσεις. Η επιλογή των σχολείων πραγματοποιείται με βάση κοινωνικοοικονομικούς δείκτες.

Φυσικά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα για τη σίτιση των μαθητών, ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου, καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιεί σχέδιο προώθησης κατανάλωσης των φρούτων στα σχολεία που έχει κύριο στόχο την προώθηση της σωστής διατροφής, ώστε να μπουν περισσότερα φρούτα στη διατροφή των παιδιών, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα παχυσαρκίας.

Η υλοποίησή του πιο πάνω προγράμματος, για την τρέχουσα σχολική περίοδο 2013-2014, έχει αποφασιστεί για τα δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.114.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος θα διανεμηθούν μήλα, πορτοκάλια, φρουτοσαλάτα και χυμοί στα παιδιά και όσον αφορά την πορεία εξέλιξης του προγράμματος, έχει δημοσιευτεί η διακήρυξη του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του έργου, ο οποίος θα διενεργηθεί στις 24 Ιανουαρίου 2014, δηλαδή σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι πέρα από τα πιο πάνω προγράμματα τι Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει μία στενή συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών δομών και των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης. “Από πέρυσι είχαμε εκδώσει εγκύκλιο για την ενίσχυση των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης, με οδηγία οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να επικοινωνούν με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τις Ιερές Μητροπόλεις που έχουν εκδηλώσει επιθυμία να συνεισφέρουν.»

Παράλληλα ο Υφυπουργός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής επίσημα δεν έχουν έρθει περιστατικά με ονοματεπώνυμο που να λένε ότι τα τάδε παιδιά αντιμετώπισαν συγκεκριμένα προβλήματα. Γι’ αυτό, ήδη έχει ζητήσει από τους περιφερειακούς διευθυντές να καταγράψουν όπου υπάρχουν τεκμηριωμένα τέτοιου είδους προβλήματα ώστε να έχει συνολική εικόνα ως Υπουργείο.

Μουσικά σχολεία

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη σίτιση των μαθητών των Μουσικών Σχολείων, λόγω νομικού κενού, το οποίο αναμένεται να λυθεί σύντομα με τροπολογία που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σίτιση φοιτητών – Αναπληρωτές

Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε και στη φοιτητική μέριμνα των φοιτητών όπου οι δικαιούχοι αυξήθηκαν από 50.000 σε 110.000 άλλα και στο μέτρο που έλαβε το Υπουργείο Παιδείας για τη σίτιση σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που ζουν μακριά από το σπίτι τους, με στόχο την έμμεση αναπλήρωση της μείωσης των αποδοχών τους.

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

“Πονοκέφαλος” για τους αμβυχούχους του Παγγαίου η αύξηση των φόρων

Η αύξηση της φορολογίας από τη φετινή χρονιά και η καταστροφή των σταφυλιών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών (σε ορισμένες περιοχές ακόμη και άνω του 50%) φαίνεται πως οδηγεί στη μείωση της φετινής παραγωγής στο τσίπουρο.

Όπως εξηγεί ο εκτελωνιστής τσίπουρου Κομνηνός Τσουβαλτζίδης στο enanews.gr υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φέτος καθώς ένα σημαντικό ποσοστό αμβυκούχων τονίζει ότι η παραγωγή είναι πολύ μειωμενη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Παράλληλα σημαντική αύξηση παρατηρείται φέτος και στην τιμή του τσίπουρου.

Όσο για την γραφειοκρατία για την έκδοση των αδειών, αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσουβαλτζίδη , ήταν φέτος αυξημένη με επιπλέον χρόνο στην καταχώρηση των εγγράφων, καθότι τα δικαιολογητικά που χρειαζόταν για την έκδοση άδειας απόσταξης έπρεπε να κοινοποιηθούν στην πλατφόρμα των τελωνειακών αρχών.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα | Ένας στους δύο μείωσε τις αγορές βασικών προϊόντων

Αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειές τους οι Έλληνες εξαιτίας τους αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι καταναλωτές έκοψαν δαπάνες για διασκέδαση, ενώ μείωσαν και τις αγορές βασικών προϊόντων. 

Ειδικότερα, έρευνα του ΙΕΛΚΑ διαπιστώνει σημαντικές αλλαγές, το τελευταίο διάστημα, στις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.000 καταναλωτών, από τις 9 έως 11 Νοεμβρίου 2022 και αφορούσε, ανάμεσα σε άλλα θέματα, και στην αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας κορονοϊού, στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

Ξεκάθαρη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

Συγκεκριμένα, το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά. Ποσοστό 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ 62% του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 25% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Το 20% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

Ποσοστό 15% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του, ενώ το 10% έχει αυξήσει τη χρήση πιστωτικών καρτών για να καλύψει τις αγορές του. Μόλις 9% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρήστος Μέτιος | Σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών τα επόμενα χρόνια στην ΠΑΜΘ

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι κ. Σκυλακάκης και Μέτιος τόνισαν ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών, τα οποία, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς επίσης των αυξημένων πόρων του νέου ΕΣΠΑ, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση του ρόλου της Περιφέρειας ΑΜΘ ως γεωπολιτικού κόμβου στις μεταφορές, στην ενέργεια και στο εμπόριο.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: