Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Τανια Ελευθεριαδου | Επιστολές για την ραγδαία μείωση της επιβατικής κίνησης στο Μέγας Αλέξανδρος

Με αφορμή την πρόσφατη ενημέρωση της Fraport Greece που αφορά τα στοιχεία επιβατικής κίνησης του Οκτωβρίου του 2022, σύμφωνα με την οποία το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος είναι ουραγός ανάμεσα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για την πτωτική πορεία του αεροδρομίου, καθώς και τις μειωμένες αφίξεις πτήσεων εξωτερικού- εσωτερικού αναφερει σε δελτιο τυπου που εξεδωσε η Βουλευτης Καβαλας του ΣΥΡΙΖΑ Τανια Ελευθεριαδου.

Συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση για το αεροδρόμιο της Καβάλας διαμορφώθηκε ως εξής:

Ιούλιος 2022: Μειωμένη κατά 12,8% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019

Αύγουστος 2022: Μειωμένη κατά 10,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019

Σεπτέμβριος 2022: Μειωμένη κατά 20,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριου 2019

Οκτώβριος 2022: Μειωμένη κατά 45,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εξωτερικού, παρουσιάζεται μειωμένη κατά 48,3% σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2019. Επιπρόσθετα, το αεροδρόμιο Καβάλας είναι το μοναδικό που καταγράφει μείωση επιβατικής κίνησης σε σχέση και με το 2021. Το αεροδρόμιο ακολουθεί αναντίστοιχη πορεία με τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία αυξάνουν την επιβατική τους κίνηση στην μετά-COVID εποχή.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την περιοχή μας, με δεδομένο το οικονομικό όφελος που επιδιώκουν οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες της Καβάλας και της Θάσου από τον Τουρισμό. Δυστυχώς, ενώ η τουριστική περίοδος παρατάθηκε-λόγω και της καλοκαιρίας- η Καβάλα δεν κατάφερε να προσελκύσει επισκέπτες από χώρες πέραν των βαλκανικών, για τους μήνες πέραν της καλοκαιρινής περιόδου. Τελικά, η επιχειρούμενη προσέλκυση τουριστών από «αγορές» της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, καθώς και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής πέραν της καλοκαιρινής περιόδου, κρίνεται ως αποτυχημένη.

Επιπρόσθετα, οι πτήσεις από και προς την Αθήνα εκτελούνται από μία και μόνο εταιρεία, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όμως, η συχνότητα των πτήσεων, το ασταθές πρόγραμμα, οι ακατάλληλες ώρες που αυτές πραγματοποιούνται, η αναντιστοιχία με τα δρομολόγιων των πλοίων από την Κεραμωτή προς τη Θάσο (για παράδειγμα, οι επιβάτες που αποβιβάζονται στο αεροδρόμιο με την πτήση των 6.30 μ.μ. από την Αθήνα, είναι αδύνατον να προλάβουν το τελευταίο πλοίο από Κεραμωτή, το οποίο αναχωρεί στις 7.45 μ.μ.), οι αυξημένοι-σε σχέση με τα γειτονικά αεροδρόμια- αεροπορικοί ναύλοι, απαξιώνουν το αεροδρόμιο της Καβάλας, ενώ δημιουργούν ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον το οποίο θα προσέλκυε περισσότερους επιβάτες. Παράλληλα, το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης παραμένει εξαιρετικά ανταγωνιστικό, με περισσότερες πτήσεις εσωτερικού, με χαμηλότερους ναύλους και σωστά δομημένο πρόγραμμα πτήσεων.

Επειδή, η απαξίωση του αεροδρομίου της Καβάλας επηρεάζει κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες. Επειδή, η περιοχή εξυπηρέτησης του αεροδρομίου αφορά 3 νομούς και πάνω από 300 χιλ. κατοίκους.

Επειδή, στην περίοδο κρίσης που διανύουμε είναι εξαιρετικά ασύμφορο για τους κατοίκους της Καβάλας, της Θάσου, της Δράμας και της Ξάνθης να διανύσουν περί τα 200 χιλ. για τα πλησιέστερα αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη).

Ζητώ όπως με ενημερώσετε, για τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την προσέλκυση περισσότερων πτήσεων εξωτερικού προς το αεροδρόμιο Καβάλας, αν έχετε ασκήσει πίεση στην μοναδική εταιρεία που εκτελεί πτήσεις εσωτερικού από και προς την Καβάλα, πώς προτίθεστε να επεκτείνετε την τουριστική περίοδο για την Καβάλα και την Θάσο στο πλαίσιο των καθηκόντων σας, ποιος είναι ο σχεδιασμός της περιφέρειας για προσέλκυση επισκεπτών από χώρες πλην των βαλκανικών.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την AEGEAN Α.Ε., ενώ τις επόμενες μέρες δρομολογώ συναντήσεις με φορείς υπεύθυνους για το αεροδρόμιο και τον τουριστικό σχεδιασμό.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Θλίψη στην κηδεία του 11χρονου στις Σέρρες | Πλήθος κόσμου είπε το τελευταίο «αντίο»

Το τελευταίο «αντίο» είπαν συγγενείς, δάσκαλοι και φίλοι στον 11χρονο από τις Σέρρες που σκοτώθηκε μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου.

Πλήθος κόσμου έσπευσε στην εκκλησία για να συμπαρασταθεί στους γονείς και να αποχαιρετήσει τον 11χρονο Βασίλη. Η κηδεία ήταν προγραμματισμένη για τις 4 το μεσημέρι.

 

Το τραγικό περιστατικό, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του 11χρονου και τον τραυματισμό ακόμη δύο μαθητών της πρώτης και της τετάρτης δημοτικού, έγινε στο διάλειμμα του ολοήμερου σχολείου, όταν τα παιδιά πήγαν να παίξουν μπάλα στην πίσω αυλή, κοντά στο λεβητοστάσιο, στο υπόστεγο επειδή έβρεχε.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συμπαράταξη Πολιτών | Καλούμε τον Δήμαρχο Καβάλας να πάρει άμεσα θέση για την απόφαση του ΣτΕ

Τελεσίδικα αντισυνταγματική αποτελεί η πολιτική λογική και πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα μετά την απόφαση 2377/2022 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνεται οριστικά και αμετάκλητα ως αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου τόσο για τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των δήμων, όσο και για τη μεταβίβαση σε αυτές αποφασιστικών αρμοδιοτήτων.

Με τις διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 επιχειρήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση να «ψαλιδίσει» τις αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων μετατρέποντας τα σε διακοσμητικά όργανα. Να διαστρεβλώσει πλήρως την έννοια του δημοκρατικού διαλόγου εντός των οργάνων αλλά κυρίως να αλλοιώσει τη λαϊκή βούληση, καθώς η συγκρότηση των οργάνων δεν έγιναν με βάση το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2019.

Πρόκειται για την πλήρη δικαίωση της Συμπαράταξης Πολιτών, η μόνη δημοτική παράταξη στο δήμο Καβάλας που είχε εξαρχής και με επιμονή καταγγείλει το “νόμο Θεοδωρικάκου”, όπως και κάθε άλλο νομοθετικό πόνημα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που είχε ως σκοπό να ανατρέψει τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι». Να υπενθυμίσουμε ότι ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» περιελάμβανε τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και μια σειρά από διατάξεις με στόχο την ομαλή λειτουργία όλων των αυτοδιοικητικών οργάνων και με απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία.

Από το Σεπτέμβριο του 2019 η δημοτική μας παράταξη ζητούσε επανειλημμένως από τον δήμαρχο Καβάλας να τοποθετηθεί σχετικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Μουριάδης με αλαζονικό και χλευαστικό ύφος, όπως συνηθίζει, όχι μόνο δεν ασκούσε κριτική στο νόμο Θεοδωρικάκου αλλά δήλωνε περιχαρής ότι τον επικροτεί!

Μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, καλούμε τον δήμαρχο Καβάλας, κ. Μουριάδη, να πάρει άμεσα δημόσια θέση για την απόφαση του ΣτΕ. Να απολογηθεί για την απόλυτη και τυφλή στήριξη που παρείχε στο αντισυνταγματικό έκτρωμα -νόμο Θεοδωρικάκου- το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Αυτοδιοίκηση, παραβιάζοντας τη λαϊκή βούληση.

Καλούμε τον κ. Μουριάδη να επαναφέρει και να αποδώσει όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Καβάλας.

Καλούμε τον κ. Μουριάδη να αποκαταστήσει τη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σύμφωνα με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2019.

Ο καιρός της ασυδοσίας του τελείωσε και θα λογοδοτήσει στις Καβαλιώτισσες και τους Καβαλιώτες για όσα έπραξε. Ο κ. Μουριάδης εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, όλες τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για να ασκεί διοίκηση με αυταρχισμό, αδιαφάνεια, έπαρση και συγκεντρωτικό τρόπο. Με αποτέλεσμα να απαξιώσει και να υποβαθμίσει πλήρως το δημοτικό συμβούλιο και κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου.

Ο «σύγχρονος δήμος» του κ. Μουριάδη αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ένα κακόγουστο αστείο που προσβάλει την ιστορία του τόπου μας και υποτιμά τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας. Είναι η ώρα να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία στο δήμο Καβάλας και να δώσουμε προοδευτική διέξοδο.

Η Συμπαράταξη Πολιτών μετά από 12 συνεχή χρόνια ενεργής παρουσίας και συμμετοχής τόσο εντός δημοτικού συμβουλίου όσο και δίπλα στους συνδημότες μας είναι πιο έμπειρη και πιο έτοιμη από ποτέ ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στο σκοπό αυτό. Οι πολίτες του δήμου Καβάλας, κάθε ηλικίας, αξίζουμε καλύτερη ποιότητα ζωής με όραμα και προοπτική για τον τόπο μας.

Θέλουμε ένα δήμο που να μας χωράει όλες και όλους.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Η Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την κινητοποίηση εξαφάνισης στο Παγγαίο – Συνελήφθη η μητέρα του ανήλικου

Χθες (5-12-2022) το βράδυ, σε δασική περιοχή του Παγγαίου Καβάλας κατόπιν άμεσης κινητοποίησης και συνεργασίας αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας και εθελοντών, εντοπίσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας ανήλικο αγόρι τριών ετών, το οποίο είχε χαθεί λίγες ώρες νωρίτερα και αναζητούνταν από την ημεδαπή μητέρα του, με την οποία φέρεται να είχαν μεταβεί στην εν λόγω περιοχή πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας για λόγους αναψυχής.

Όπως εξακριβώθηκε το παιδί ήταν καλά στην υγεία του, πλην όμως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας για παροχή πρώτων βοηθειών.

Σημειώνεται ότι, η μητέρα του ανήλικου συνελήφθη για αρπαγή ανηλίκου, καθώς σε προγενέστερο χρόνο είχε υποβληθεί σε βάρος της σχετική έγκληση από τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος -σύμφωνα με σχετικές δικαστικές αποφάσεις-έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Παγγαίου.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: