Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη | Έφοδος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στα γραφεία του ΟΣΕ

Έφοδος στα γραφεία του ΟΣΕ  πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη της ΡΑΣ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έρευνά συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, όπως έχει γράψει από την πρώτη στιγμή το «Έθνος».

Τα στελέχη της ΡΑΣ, ερευνούν ηχογραφημένες συνομιλίες και σημαντικά έγγραφα,  ενώ φαίνεται πως έχουν προσχωρήσει σε συγκεκριμένες κατασχέσεις.

Από εδώ και στο εξής έχουν το δικαίωμα να συντάξουν πόρισμα για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας το οποίο μπορούν να στείλουν τόσο στον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση όσο και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί ακόμα και ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας του ΟΣΕ.

Το συγκεκριμένο πόρισμα αναμένεται να σταλεί ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Σιδηροδρόμων για να αποφασίσει εκείνη αν θα γίνει ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας της Hellenic Train.

Με … καθυστέρηση στην Καρόλου

Όπως έγραψε το ΕΘΝΟΣ, το κατώφλι του ΟΣΕ πέρασαν τη Δευτέρα ελεγκτές της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) προκειμένου να ζητήσουν και να λάβουν στοιχεία για την αυτεπάγγελτη έρευνα που διενεργεί η Αρχή για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που φορέας σχετιζόμενος με τη διερεύνηση του δυστυχήματος βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο της Καρόλου, όπου λαμβάνονται οι κεντρικές αποφάσεις για τον σιδηρόδρομο.

Παράλληλα χθες έληξε και η προθεσμία που είχε δώσει η ΡΑΣ σε ΟΣΕ και Hellenic Train για την παραχώρηση στοιχείων και τεκμηρίων, μεταξύ των οποίων τα τηλεγραφήματα, οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και τα φύλλα έλξης, ενώ κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Μονάδας Ασφάλειας και Διαλειτουργικότητας της ΡΑΣ είχε βρεθεί την περασμένη Τετάρτη και στον τόπο του σοβαρότατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους» οι δύο φορείς του σιδηροδρόμου απάντησαν εντός προθεσμίας στην αίτηση της Αρχής, αν και όπως φαίνεται πολλά από τα απαραίτητα στοιχεία είτε έχουν καταστραφεί, όπως δηλώθηκε, είτε έχουν ήδη παραδοθει στις Αρχές.

Μισή …διάψευση του ΟΣΕ για την τηλεδιοίκηση

Στο μεταξύ μισή …διάψευση συνιστά η ανακοίνωση του ΟΣΕ τη Δευτέρα αναφορικά με το σύστημα τηλεδιοίκησης στον σταθμό της Λαρισας. Ο Οργανισμός επιχειρώντας να διαψεύσει τις καταγγελίες του Τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑΓιάννη Ραγκούση ότι η τηλεδιοικηση υπήρχε και λειτουργούσε στο σταθμό της Λάρισας μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και ο σταθμός δεν ήταν «τυφλός», ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι το σύστημα μπορεί να είχε υποβαθμιστεί, αλλά ειδικά στο κρίσιμο σημείο όπου και συνέβη η πολύνεκρη μετωπική σύγκρουση, από την είσοδο της Λάρισας έως την είσοδο των Νέων Πόρων, υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης της διαδρομής.

Αυτό, σύμφωνα με μηχανοδηγούς αλλά και με σταθμάρχες, με τους οποίους επικοινώνησε το «Εθνος», θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την τραγωδια.

Πρακτικά αυτό, το οποίο διέψευσε ο ΟΣΕ είναι η πλήρης λειτουργικότητα της τηλεδιοίκησης, η οποία είναι γνωστό ότι είχε χαθεί.

Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, από το 2015 η τηλεδιοίκηση είχε «υποβαθμιστεί σημαντικά» μετά την πυρκαγιά στην περιοχή του Λιτοχώρου, «και πρακτικά έπαψε να λειτουργεί ως πλήρης τηλεδιοίκηση. Η μόνη δυνατότητα που διατηρούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης ήταν η παρακολούθηση της διαδρομής από την είσοδο της Λάρισας έως την είσοδο των Νέων Πόρων. Δεν υπήρχε δυνατότητα τηλεχειρισμών για τη χάραξη διαδρομών μεταξύ των Σταθμών παρά μόνο διευθέτηση μεμονομένων αλλαγών τροχιάς», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός προσθέτει ότι μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 2019 στην περιοχή της Ζάχαρης Λάρισας, καταστράφηκαν τα καλώδια και ο εξοπλισμός και η τηλεδιοίκηση Λάρισας βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας και καταργήθηκε.

«Στα πλαίσια της αναβάθμισης που πρόσφατα ενεργοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2022, λειτουργούσε και λειτουργεί η σηματοδότηση στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Λάρισα η οποία μέσω του τοπικού πίνακα χειρισμού στο Σταθμό της Λάρισας έχει τη δυνατότητα χάραξης διαδρομής στο Σταθμό της Λάρισας με κατεύθυνση τους Νέους Πόρους (χωρίς ενδείξεις φωτοσημάτων) και με τη δυνατότητα παρακολούθησης των συρμών σε μία απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων μετά και 3 χιλιόμετρα πριν από το Σταθμό της Λάρισας».

Με την τελευταία αναφορά ο ΟΣΕ ουσιαστικά επαναλαμβάνει ότι εφόσον είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας από τον σταθμάρχη, θα υπήρχε περιθώριο «διόρθωσης» καθώς ο τοπικός πίνακας χειρισμού δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των συρμών για μια απόσταση ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Ραγκούσης ύστερα από συνομιλίες που είχε με εν ενεργεία σταθμάρχες, είχει καταγγείλει ότι «η τηλεδιοίκηση υπήρχε και λειτουργούσε στο σταθμό της Λάρισας μέχρι το καλοκαίρι του 2019, όπου και ξέσπασε μια πυρκαγιά στον σταθμό Ζαχάρεως και αυτή η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα από τότε να τερματιστεί η λειτουργία της τηλεδιοίκησης».

Προσέθεσε ότι «εκείνη την εποχή η τηλεδιοίκηση είχε προβλήματα εξαιτίας διαφόρων περιστατικών κλοπών κατά μήκος της διαδρομής. Αλλά υπήρχε τηλεδιοίκηση και έδινε την δυνατότητα στον σταθμό της Λάρισας να ”βλέπει” σε μια πολύ μεγάλη απόσταση λίγο πριν το Πλατύ της Ημαθίας για περίπου 110 χιλιόμετρα». Αυτό σημαίνει πως «όσο ήταν σε λειτουργία το σύστημα της τηλεδιοίκησης, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ο σταθμός της Λάρισας δεν ήταν ”τυφλός”, αλλά μπορούσε να παρακολουθεί την πορεία και την εξέλιξη της πορείας των τρένων» σημείωσε.

Παράλληλα ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ύπαρξη και σταθμάρχη τηλεδιοίκησης έως το 2019: «Στη διάρκεια -όπως μας εξηγήθηκε- του συνόλου του 24ωρου κάθε μέρα, είχαμε δύο σταθμάρχες. Έναν συμβατικό σταθμάρχη και έναν δεύτερο, παράλληλα με τον πρώτο σταθμάρχη, τον σταθμάρχη της τηλεδιοίκησης. Αυτό σταμάτησε, όπως ενημερωθήκαμε, τον Ιούλιο του 2019».

Η ανακοίνωση του ΟΣΕ δεν έκανε καμία αναφορά στον δευτερο σταθμάρχη, ενώ δεν απάντησε και στις αιτιάσεις του κ. Ραγκούση, ο οποίος εξέφρασε – όπως είπε – «μια εύλογη απορία»: «πώς είναι δυνατόν με μια πυρκαγιά στον σταθμό Ζάχαρη από το καλοκαίρι του 2019 να μην αποκαταστάθηκε το συντομότερο δυνατόν η ζημιά, και να φτάνουμε σήμερα, από το καλοκαίρι του 2019 και μετά να λειτουργεί χωρίς τηλεδιοίκηση ο σταθμός της Λάρισας και με έναν σταθμάρχη αντί για δύο;»

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι αυτά «είναι πολύ σοβαρά νέα δεδομένα», προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε εισαγγελείς, ούτε κάνουμε έρευνα, αλλά έχει μεγάλη σημασία να διαλευκάνουμε την υπόθεση».

ethnos.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Φωτιά στο γυάλινο κτίριο, δίπλα από το Παλιό Νοσοκομείο Καβάλας

Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου στο γυάλινο κτίριο πλησίον του παλιού Νοσοκομείου της Καβάλας.

Η φωτιά ήταν μικρής έκτασης και κατασβέστηκε άμεσα από την Π.Υ Καβάλας που βρέθηκε στο σημείο άμεσα με ένα όχημα.

Δείτε φωτογραφίες :

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα | Στο επίκεντρο τα κυκλοφοριακά προβλήματα των επαγγελματιών ταξί

Τα έργα στην πόλη της Καβάλας τα οποία συνεχίζονται καθημερινά το τελευταίο ένα χρόνο και σε διάφορα σημεία της πόλης φαίνεται πως έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα εκτός απο τους πεζούς και στην κυκοφορία της πόλης, όπως είναι η μετακίνηση των ταξί, η οποία λόγω των έργων είναι αεκετά δυσκολή σε αρκετά σημεία με τους επαγγελματίες να προσπαθούν να μεταφέρουν τους επιβάτες στον  προορισμό τους με απόλυτη ασφάλεια.

Ένα νέο πρόβλημα το οποίο έρχοναι να αντιμετωπίσουν, οι επαγγελματίες ταξί στην πόλη της Καβάλας, είναι οι πιάτσες ταξί όπου λόγω των έργων έχουν γίνει πολλές αλλάγες χωρίς να υπολογίζεται η ασφάλεια των επιβατών. Ενω προσφάτως μια νέα πιάτσα στο λιμάνι της Καβάλας ξεκίνησε να λειτουργεί, με το γεγονός αυτό να είναι ευχαριστώ τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για τους επαγγελαμτίες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

11 με 19 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί η Δραμοινογνωσία 2024

Ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης 23 Απριλίου, η διεξαδωγή της Δραμοινογνωσίας 2024, η οποία θα λάβει μέρος απο τις 11 εως και τις 19 Μαϊου, στην Π.Ε της Δράμας απο το τοπικά οινοπία με διάφορε δράσεις καθημερινά. Η προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Μιχάλη Μουρβρετίδη, οι εμπλεκόμεοι φορείς αυτη την στιγμή είναι 80% έτοιμη για την φετινή δραμοινογωνσία.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en