Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Σύσκεψη για το παλιό Νοσοκομείο: Πολλές απόψεις, μένει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη

  • Έπρεπε να περάσουν 3 και πλέον χρόνια από την ημέρα που ολοκληρώθηκε η μετακόμιση όλων των μονάδων, του εξοπλισμού και του προσωπικού του Νοσοκομείου Καβάλας από το παλιό στο νέο κτίριο,
  • έπρεπε να φτάσει το παλιό Νοσοκομείο σε σημείο που πολλοί να προτείνουν ακόμα και την πλήρη κατεδάφισή του,
  • έπρεπε να διαπιστωθεί ότι ο φάκελος του παλιού Νοσοκομείου βρίσκεται παρατημένος επί 3 χρόνια στα συρτάρια των υπουργείων,
  • έπρεπε να γραφτούν πάρα πολλά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για την θλιβερή κατάσταση του χώρου,

για να γίνει μια γενική συζήτηση για την τύχη του παλιού Νοσοκομείου Καβάλας.

Έστω και τώρα, πάντως, το γεγονός ότι έγινε η συζήτηση αυτή είναι ένα θετικό βήμα για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος για την πόλη μας. Μένει, βέβαια, να διαπιστώσουμε στην πράξη αν και κατά πόσο θα γίνουν πράξη τα όσα ακούστηκαν στην διάρκεια της σύσκεψης που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Για την ιστορία, στην σύσκεψη έλαβαν μέρος -μεταξύ άλλων- οι βουλευτές Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης και Ντίνος Κλειτσιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Δήμητρα Τσανάκα, Μάκης Παπαδόπουλος και Άρης Βέρρος, ο δημοτικός σύμβουλος Δήμος Ζαχαριάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς, οι διοικητές του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Χρήστος Κοπατσάρης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης Θρασύβουλος Βεντούρης, οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης και του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης και ένας εκπρόσωπος των ξενοδόχων της Καβάλας.

Τα πρώτα λεπτά της σύσκεψης αναλώθηκαν σε μια ιστορική αναδρομή που έκανε ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου στο οποίο χτίστηκε το παλιό νοσοκομείο.

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρη την παρουσίαση

Ο κ. Σιμιτσής ανέφερε, καταλήγοντας, ότι “το ακίνητο στο οποίο χτίστηκε το παλιό Νοσοκομείο είναι πέραν πάσης αμφιβολίας δημοτικό. Όμως ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος εξέτασε το αίτημα του δήμου Καβάλας για παραχώρηση του 20% της έκτασής του -το οποίο ανήκει στο ελληνικό κράτος-, λειτούργησε με ένα εντελώς παράλογο από νομικής άποψης σκεπτικό, και χωρίς καν να ρωτήσει κάποιον νομικό σύμβουλο, απεφάνθη ότι ούτε το 80% ανήκει στον δήμο Καβάλας. Μάλιστα έστειλε την γνωμοδότησή του απευθείας στο Υπουργείο Οικονομικών -προσπερνώντας τον άμεσα προϊστάμενό του, τότε υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη. Από τότε ο φάκελος έχει κολλήσει, καθώς ουδείς τολμά να γνωμοδοτήσει πάνω στα δεδομένα ιστορικά και νομικά στοιχεία. Πλέον η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων. Αν η απόφασή του είναι αρνητική για τον δήμο Καβάλας τότε η διαφορά θα λυθεί στα δικαστήρια. Μέχρι να βγει η τελική απόφαση θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια.»

Ακόμα ο κ. Σιμιτσής μίλησε για την Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψαν το 2012 ο δήμος Καβάλας και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, χαρακτηρίζοντάς την ως την συμφωνία που δίνει την λύση στο πρόβλημα της αξιοποίησης του παλιού Νοσοκομείου, ενώ πρότεινε να αναλάβει ο δήμος την διαχείριση του 100% της έκτασης από τον ίδιο και να αποδίδει το 20% των κερδών της διαχείρισης αυτής -αν υπάρξουν κέρδη- στην 4ης ΥΠΕ (μια λύση, βέβαια, που θα δώσει αποτελέσματα μετά από 3-4 χρόνια).

Όσον αφορά τις υπόλοιπες τοποθετήσεις, ο κ. Βεντούρης μετέφερε την δέσμευση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα επικυρώσει σύντομα την Προγραμματική Σύμβαση, ακόμα και από την στιγμή που υπάρχουν οι εκκρεμότητες όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ανέφερε, επίσης, ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον κ. Κοπατσάρη για την περίφραξη του νοσοκομείου και την φύλαξή του (η οποία θα ξεκινήσει την Δευτέρα), μιας και αυτή αποτελεί ευθύνη του Δημοσίου και όχι του δήμου Καβάλας,ενώ εκτίμησε ότι το γυάλινο κτίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολυϊατρείο.

Από εκεί και πέρα οι βουλευτές που παραβρέθηκαν στην σύσκεψη δεσμεύτηκαν ότι θα πιέσουν τον κ. Γεωργιάδη για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ενώ όσον αφορά την αξιοποίηση του ακινήτου οι απόψεις διχάστηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο κ. Σιμιτσής μίλησε για την μελέτη ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων η οποία κατέληξε σε μια σειρά σεναρίων, με επικρατέστερο αυτό της δημιουργίας ξενοδοχειακής μονάδας ιαματικού τουρισμού, η κ. Τσανάκα πρότεινε την κατεδάφιση του κτιρίου, λόγω της καταπόνησης που έχει υποστεί από την πολύχρονη χρήση, την έλλειψη συντήρησης και την εγκατάλειψη των τελευταίων ετών, αντιπροτείνοντας την δημιουργία ενός χώρου πρασίνου και αναψυχής.

Με την πρόταση αυτή διαφώνησαν τόσο ο κ. Βασιλειάδης (ο οποίος σχολίασε ότι το κτίριο έχει σημαντική αρχιτεκτονική αξία και έθεσε την ιδέα της χρήσης του ως κοινωνικό ξενοδοχείο για άστεγους) όσο και ο κ. Βέρρος, ο οποίος τόνισε ότι “δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε ότι θα γκρεμίσουμε ένα κτίριο για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια € τα τελευταία χρόνια.»

 

Πηγή: kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Θλίψη στην κηδεία του 11χρονου στις Σέρρες | Πλήθος κόσμου είπε το τελευταίο «αντίο»

Το τελευταίο «αντίο» είπαν συγγενείς, δάσκαλοι και φίλοι στον 11χρονο από τις Σέρρες που σκοτώθηκε μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου.

Πλήθος κόσμου έσπευσε στην εκκλησία για να συμπαρασταθεί στους γονείς και να αποχαιρετήσει τον 11χρονο Βασίλη. Η κηδεία ήταν προγραμματισμένη για τις 4 το μεσημέρι.

 

Το τραγικό περιστατικό, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του 11χρονου και τον τραυματισμό ακόμη δύο μαθητών της πρώτης και της τετάρτης δημοτικού, έγινε στο διάλειμμα του ολοήμερου σχολείου, όταν τα παιδιά πήγαν να παίξουν μπάλα στην πίσω αυλή, κοντά στο λεβητοστάσιο, στο υπόστεγο επειδή έβρεχε.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συμπαράταξη Πολιτών | Καλούμε τον Δήμαρχο Καβάλας να πάρει άμεσα θέση για την απόφαση του ΣτΕ

Τελεσίδικα αντισυνταγματική αποτελεί η πολιτική λογική και πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα μετά την απόφαση 2377/2022 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνεται οριστικά και αμετάκλητα ως αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου τόσο για τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των δήμων, όσο και για τη μεταβίβαση σε αυτές αποφασιστικών αρμοδιοτήτων.

Με τις διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 επιχειρήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση να «ψαλιδίσει» τις αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων μετατρέποντας τα σε διακοσμητικά όργανα. Να διαστρεβλώσει πλήρως την έννοια του δημοκρατικού διαλόγου εντός των οργάνων αλλά κυρίως να αλλοιώσει τη λαϊκή βούληση, καθώς η συγκρότηση των οργάνων δεν έγιναν με βάση το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2019.

Πρόκειται για την πλήρη δικαίωση της Συμπαράταξης Πολιτών, η μόνη δημοτική παράταξη στο δήμο Καβάλας που είχε εξαρχής και με επιμονή καταγγείλει το “νόμο Θεοδωρικάκου”, όπως και κάθε άλλο νομοθετικό πόνημα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που είχε ως σκοπό να ανατρέψει τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι». Να υπενθυμίσουμε ότι ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» περιελάμβανε τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και μια σειρά από διατάξεις με στόχο την ομαλή λειτουργία όλων των αυτοδιοικητικών οργάνων και με απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία.

Από το Σεπτέμβριο του 2019 η δημοτική μας παράταξη ζητούσε επανειλημμένως από τον δήμαρχο Καβάλας να τοποθετηθεί σχετικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Μουριάδης με αλαζονικό και χλευαστικό ύφος, όπως συνηθίζει, όχι μόνο δεν ασκούσε κριτική στο νόμο Θεοδωρικάκου αλλά δήλωνε περιχαρής ότι τον επικροτεί!

Μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, καλούμε τον δήμαρχο Καβάλας, κ. Μουριάδη, να πάρει άμεσα δημόσια θέση για την απόφαση του ΣτΕ. Να απολογηθεί για την απόλυτη και τυφλή στήριξη που παρείχε στο αντισυνταγματικό έκτρωμα -νόμο Θεοδωρικάκου- το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Αυτοδιοίκηση, παραβιάζοντας τη λαϊκή βούληση.

Καλούμε τον κ. Μουριάδη να επαναφέρει και να αποδώσει όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Καβάλας.

Καλούμε τον κ. Μουριάδη να αποκαταστήσει τη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σύμφωνα με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2019.

Ο καιρός της ασυδοσίας του τελείωσε και θα λογοδοτήσει στις Καβαλιώτισσες και τους Καβαλιώτες για όσα έπραξε. Ο κ. Μουριάδης εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, όλες τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για να ασκεί διοίκηση με αυταρχισμό, αδιαφάνεια, έπαρση και συγκεντρωτικό τρόπο. Με αποτέλεσμα να απαξιώσει και να υποβαθμίσει πλήρως το δημοτικό συμβούλιο και κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου.

Ο «σύγχρονος δήμος» του κ. Μουριάδη αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ένα κακόγουστο αστείο που προσβάλει την ιστορία του τόπου μας και υποτιμά τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας. Είναι η ώρα να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία στο δήμο Καβάλας και να δώσουμε προοδευτική διέξοδο.

Η Συμπαράταξη Πολιτών μετά από 12 συνεχή χρόνια ενεργής παρουσίας και συμμετοχής τόσο εντός δημοτικού συμβουλίου όσο και δίπλα στους συνδημότες μας είναι πιο έμπειρη και πιο έτοιμη από ποτέ ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στο σκοπό αυτό. Οι πολίτες του δήμου Καβάλας, κάθε ηλικίας, αξίζουμε καλύτερη ποιότητα ζωής με όραμα και προοπτική για τον τόπο μας.

Θέλουμε ένα δήμο που να μας χωράει όλες και όλους.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Η Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την κινητοποίηση εξαφάνισης στο Παγγαίο – Συνελήφθη η μητέρα του ανήλικου

Χθες (5-12-2022) το βράδυ, σε δασική περιοχή του Παγγαίου Καβάλας κατόπιν άμεσης κινητοποίησης και συνεργασίας αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας και εθελοντών, εντοπίσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας ανήλικο αγόρι τριών ετών, το οποίο είχε χαθεί λίγες ώρες νωρίτερα και αναζητούνταν από την ημεδαπή μητέρα του, με την οποία φέρεται να είχαν μεταβεί στην εν λόγω περιοχή πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας για λόγους αναψυχής.

Όπως εξακριβώθηκε το παιδί ήταν καλά στην υγεία του, πλην όμως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας για παροχή πρώτων βοηθειών.

Σημειώνεται ότι, η μητέρα του ανήλικου συνελήφθη για αρπαγή ανηλίκου, καθώς σε προγενέστερο χρόνο είχε υποβληθεί σε βάρος της σχετική έγκληση από τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος -σύμφωνα με σχετικές δικαστικές αποφάσεις-έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Παγγαίου.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: