Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σύντομα θα αποζημιωθούν οι αγρότες μετά την πτώση του Antonov

Δεν προκαλούν ανησυχία τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων για τοξικές ουσίες στην περιοχή των Αντιφλίππων, εκεί που έπεσε το αεροπλάνο Antonov.

Σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών ΥΠΕΝ Βορείου Ελλάδος τα πορίσματα των πρώτων μετρήσεων, δείχνουν τις επικίνδυνες ουσίες να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και εντός των ορίων.

Παράλληλα σύντομα θα έρθουν και οι αποζημιώσεις των 17 αγροτών οι καλλιέργειες των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερως.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ερώτηση Γ. Πασχαλίδη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για άμεση αποζημίωση πληγέντων αγροτών της Π.Ε. Καβάλας

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, για τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα από 9 έως 26 Ιουνίου κατέθεσε ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο νομό Καβάλας καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πλημμύρες.

Σε αυτή αναφέρει τα εξής:

«Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στη Π.Ε. Καβάλας προκάλεσαν ολική καταστροφή και απώλεια παραγωγής σε καλλιέργειες καλαμποκιού, ηλίανθου, σόγιας, φασολιών βέργας και φασολιών. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Τενάγη Φιλίππων του Δήμου Παγγαίου 5.000 στρέμματα έχουν υποστεί ολική καταστροφή, ενώ 3.000 στρέμματα έχουν υποστεί μερική. Οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στα χωριά Κοκκινόχωμα, Ελευθερούπολη, Αμισιανά, Χορτοκόπι, Αντιφίλιπποι, Παλαιοχώρι, Νικήσιανη και Γεωργιανή. Παράλληλα, στην περιοχή του Δήμου Νέστου έχουν υποστεί ζημίες καλλιεργήσιμες εκτάσεις 5.000 στρεμμάτων, που ανήκουν στα χωριά Νέα Καρυά, Μοναστηράκι, Αγίασμα, Πηγές, Χαϊδευτό και Ερατεινό. Τέλος, στην περιοχή του Δήμου Καβάλας έχουν προκληθεί καταστροφές σε εκτάσεις 2.000 στρεμμάτων που ανήκουν στα χωριά Κρηνίδες και Λυδία.

Εν συνεχεία, στις 25.6.2022 η σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε ολική καταστροφή σε περισσότερα από 40.000 στρέμματα σε καλλιέργειες σταφυλιών, ελιάς, αμυγδάλων, καλαμποκιών και ηλιόσπορων σε Μουσθένη, Μεσορόπη, Πλατανότοπο, Ποδοχώρι, Ακροπόταμο, Κάρυανη, Φωληά, Ορφάνι, Γαληψό, Οφρύνιο και Κοκκινοχώρι.

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας των φαινομένων είναι ότι  έχουν ξεριζωθεί πλήθος ελιών και δαμασκηνιών καθώς και ότι επλήγησαν ακόμη και καλλιέργειες που είχαν καλυφθεί με δίχτυα, γεγονός που αποδεικνύει ότι πλέον κάποιες καταστάσεις είναι πέρα από τις δυνάμεις και τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι αγρότες για να προστατέψουν το βιός τους. Η καταστροφή προκλήθηκε ένα μόλις μήνα πριν την συγκομιδή και είναι ολοκληρωτική.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της Π.Ε. Καβάλας είναι απελπιστική, καθώς η οικονομική καταστροφή που έχουν βιώσει είναι ανυπολόγιστη, ειδικότερα δε, όσον αφορά τους σταφυλοπαραγωγούς, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τις ζημιές της τριετίας 2018-2020.

Ένα μεγάλο μέρος των αγροτών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, ώστε να σπείρει και πάλι τα χωράφια του, ούτε καν να πληρώσει τους γεωπόνους. Για τον λόγο αυτό η καταβολή έκτακτης αποζημίωσης κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη. Παρόλο που το αρμόδιο Υπουργείο επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και η διαδικασία καταγραφής των ζημιών ξεκίνησε πολύ γρήγορα, η πληρωμή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων μέσω ΕΛΓΑ είναι μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα, που ανάλογα με τις περιστάσεις μπορεί να ολοκληρωθεί και μετά την πάροδο 3-4 ετών, η δε αποζημίωση που δίδεται σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, δεδομένων των φετινών αυξήσεων σε πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ».

Ο Βουλευτής καταλήγει ότι το αρμόδιο Υπουργείο, με γνώμονα το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την αγροτική παραγωγή, θα πρέπει άμεσα να επιληφθεί του θέματος και να προχωρήσει στην γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργητών, αλλά και να λάβει μέτρα κάλυψης και ανακούφισης των παραγωγών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Βουλευτής ρώτησε τον κ.Υπουργό:

α) Προτίθεται το Υπουργείο, μέσω των υπηρεσιών του και δη του ΕΛΓΑ να προβεί στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται σε απόγνωση;

β) Υπάρχει η δυνατότητα ένταξης των ζημιών και σε άλλα προγράμματα του αρμόδιου Υπουργείου,  δοθέντος ότι η καταστροφή των καλλιεργειών είναι ολοκληρωτική, με τις συνέπειές της να επεκτείνονται και στις μελλοντικές καλλιεργητικές περιόδους;»

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μουσθένη | Βγήκαν στον δρόμο οι αγρότες με τα τρακτέρ!

Βγήκαν στον δρόμο το πρωί της Τετάρτης 3 Αυγούστου 2022 οι αγρότες στον Δήμο Παγγαίου και πιο συγκεκριμένα στην Μουσθένη.

Αρχικά συγκεντρώθηκαν εκεί και στην συνέχεια προχώρησαν σε κινητοποίηση-διαμαρτυρία στον δρόμο με τα τρακτέρ καθώς μετά από 40 μέρες δεν υπήρξε ακόμα καμία αποζημίωση από πλευράς του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπήρξαν στις καλλιέργειες τέλη Ιουνίου.

 

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αδηφάγο λεπιδόπτερο εξαφανίζει σοδειές σε Έβρο, Ορεστιάδα και Καβάλα

Εκτεταµένες προσβολές σε καλλιέργειες προκαλεί επικίνδυνο σκουλήκι, που έχει εµφανιστεί τις τελευταίες περίπου δύο εβδοµάδες στον Έβρο, σε τεράστιους πληθυσµούς, προκαλώντας συναγερµό στους αγρότες.

Το αδηφάγο λεπιδόπτερο ταυτοποιήθηκε από το Μπενάκειο ότι είναι το «Loxostege Sticticalis» της οικογένειας «Crambidae» και όπως τονίστηκε στην Agrenda, αρκούν λίγες ώρες σε ένα σµήνος, για να ισοπεδώσει ένα χωράφι. Ήδη εκτιµάται ότι έχει προσβάλλει εκτάσεις που ξεπερνούν τα 10.000 στρέµµατα σε όλο το νοµό Έβρου και παρά τη σποραδική ύφεση που εµφανίζει τις τελευταίες ώρες, εκφράζονται φόβοι ότι σύντοµα θα µεγαλώσει το αποτύπωµα της δράσης του, καθώς στο πρώτο 10ήµερο του Αυγούστου αναµένεται η επώαση της επόµενης γενιάς.

Ένα σµήνος δεν αφήνει τίποτα

«Επεκτείνεται µε τροµερή ταχύτητα. Μπορεί να πέσει ένα σµήνος σε ένα χωράφι και την επόµενη µέρα να µην έχει αφήσει τίποτε. Έχουµε δει εστίες στις οποίες οι κάµπιες, αφού είχαν ισοπεδώσει ένα τριφύλλι, περνούσαν το δρόµο για να πάνε σε διπλανό χωράφι µε βαµβάκι, ενώ έχουµε µετρήσει έως και πάνω από 50 άτοµα σε φυτό ηλίανθου. Τρώει µε το ρυθµό που τρώνε τα φύλλα οι µεταξοσκώληκες», µας εξήγησε ο γεωπόνος της ∆ΑΟΚ Τυχερού Έβρου, Βαγγέλης ∆έδογλου και πρόσθεσε πως «ανάλογα πόσο γρήγορα θα επέµβει ο παραγωγός, η ζηµιά µπορεί να κυµανθεί από 30% – 40% έως και 80% ή και 100% της παραγωγής. Γι’ αυτό πρέπει οι αγρότες να πηγαίνουν κάθε µέρα στα χωράφια τους, να τα ελέγχουν και να µην εφησυχάζουν».

Σκουλήκι που προσβάλει αδιακρίτως όλες τις καλλιέργειες

Η κατάσταση είναι ανησυχητική, προειδοποιεί ο ίδιος, δεδοµένου ότι το σκουλήκι προσβάλει αδιακρίτως όλες τις καλλιέργειες. «Προτιµά να ξεκινά από το τριφύλλι, αλλά έχουµε διαπιστώσει ότι πλήττει εξίσου και λαχανικά, βαµβάκι, πεπόνια και ηλίανθο», διευκρινίζει και αναφέρει ότι «κλιµάκια από τις δύο ∆ΑΟΚ του Έβρου βγαίνουν καθηµερινά στα χωράφια και καταγράφουν εστίες, ενώ καθοδηγούµε τους αγρότες για το πώς θα το αντιµετωπίσουν µε εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά ώστε να αποσοβήσουν την επέκταση της καταστροφικής του δράση».

∆ύσκολη η φυτοπροστασία

Βέβαια σε καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος, λόγω της πυκνής φύτευσης, είναι δύσκολο να πραγµατοποιηθεί φυτοπροστατευτική επέµβαση, χωρίς να προκληθούν ζηµιές στις καλλιέργειες και δεν είναι λίγοι όσοι προτείνουν να δοθεί άδεια από το υπουργείο, κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας, για να εφαρµοστούν ψεκασµοί από αέρος και να περιοριστεί το πρόβληµα µόνο στην περιφέρεια της Θράκης.

Εξάπλωση σε όµορες περιοχές

Εκτός από το Τυχερό, πολυπληθείς εστίες του εντοµολογικού εχθρού έχουν εντοπιστεί επίσης σε χωράφια στους κάµπους του Πέπλου, των Φερών, του ∆ιδυµοτείχου και της Ορεστιάδας, ενώ τουλάχιστον µια καταγραφή υπάρχει και στην περιοχή της Καβάλας, που σηµαίνει πως υπάρχει εξάπλωσή του, προς γειτονικές περιοχές της περιφέρειας. Ίδια εικόνα υπάρχει επίσης στη βορειοδυτική Τουρκία
και στη Βουλγαρία.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυξηµένη επαγρύπνηση καλούν οι αρµόδες ∆ΑΟΚ τους παραγωγούς σε περιοχές των νοµών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κυρίως στον Έβρο µετά την εµφάνιση αυξηµένων πληθυσµών του λεπιδοπτέρου Loxostege sticticalis (Crambidae) σε καλλιέργειες βαµβακιού, ηλίανθου, οσπρίων και υπαίθριων κηπευτικών.
Οι ∆ΑΟΚ συνιστούν την εφαρµογή εγκεκριµένων εντοµοκτόνων για την εκάστοτε καλλιέργεια κατά τις απογευµατινές, βραδινές ώρες, ενώ υπογραµµίζουν στους καλλιεργητές να παρατηρούν προσεκτικά τις καλλιέργειες τους για τυχόν εµφάνιση του εντόµου σε µορφή προνύµφης και να µην προβαίνουν σε άσκοπους προληπτικούς ψεκασµούς. Σε περίπτωση εµφάνισης γενικών υπόπτων συµπτωµάτων να επικοινωνούν µε τις κατά τόπους υπηρεσίες για να αξιολογείται η κατάσταση.

agronews.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: