Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας για τον EastMed | «Να μην εξαρτόμαστε από τον Ερντογάν»

Η Δύση είναι αποφασισμένη να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό.

Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην νέα τάξη πραγμάτων η ανατολική Μεσόγειος περνάει για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή. Επιπλέον, στα νότια της Μεσογείου οι συνθήκες για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ρεύμα θεωρούνται ιδανικές.

Η μεταφορά αργού πετρελαίου γίνεται κυρίως με τεράστια δεξαμενόπλοια και το φυσικό αέριο μεταφέρεται στους καταναλωτές μέσω αγωγών. Η διαδρομή των αγωγών έχει γίνει από καιρό πολιτικό ζήτημα μείζονος σημασίας Το είδαμε πολύ καθαρά στην περίπτωση του NordStream 2. Ο υποθαλάσσιος αγωγός προοριζόταν να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και έγινε σύμβολο της εξάρτησης του Βερολίνου από τον Πούτιν.

Η πολιτικοποίηση των αγωγών γίνεται σαφής και στην ανατολική Μεσόγειο. Στην περιοχή αυτή ο αγωγός EastMed βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιφερειακής αναμέτρησης ισχύος με διεθνείς προεκτάσεις. Το φιλόδοξο έργο προβλέπει την μεταφορά φυσικού αερίου από τις πηγές του στις θαλάσσιες περιοχές ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω Ελλάδας στην Ιταλία.

Μετά τη ρήξη με την Μόσχα η τράπουλα μοιράζεται ξανά

Στις αρχές του τρέχοντος έτους – ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είχε ακόμη αρχίσει – η Ουάσιγκτον απέσυρε ξαφνικά την υποστήριξή της για το φιλόδοξο σχέδιο. Το λεγόμενο non paper των Αμερικανών προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, ιδίως στην Ελλάδα και την Κύπρο, επειδή ανέτρεψε την ενεργειακή στρατηγική των χωρών αυτών εν μιά νυκτί. Όπως είπαμε, αυτό συνέβη στις αρχές Ιανουαρίου – άρα πριν από τον πόλεμο του Πούτιν. Ως γνωστόν ο πόλεμος αυτός προκάλεσε δραματικές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις και στην ενεργειακή πολιτική των χωρών της Δύσης.

Στις αρχές του έτους οι Αμερικανοί είχαν προβάλει οικονομικούς και οικολογικούς λόγους κατά του Eastmed και υποστήριζαν ότι οι υψηλές επενδύσεις σε ένα έργο μεταφοράς ορυκτών καυσίμων δεν είναι συμβατές με τις ανάγκες της εποχής εν καιρώ κλιματικής αλλαγής.

Μετά τη ρήξη με την Μόσχα η τράπουλα μοιράζεται ξανά. Αυτο ισχύει ιδιαίτερα για την ενεργειακή πολιτική και το ζήτημα των αγωγών. Ως εκ τούτου οι υποστηρικτές του EastMed διακρίνουν μια νέα ευκαιρία και περνούν στην αντεπίθεση. Η επιχειρηματολογία τους περιλαμβάνει και την αναφορά ότι ο δαπανηρός αγωγός θα είναι κατάλληλος για τη μεταφορά περιβαλλοντικά συμβατού υδρογόνου.

Ας μην γελιόμαστε, εκτός από τα προαναφερόμενα περιβαλλοντικά και οικονομικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Ουάσιγκτον για να θάψει τον EastMed στις αρχές του έτους, ο καθοριστικός λόγος για τη στροφή της Αμερικής ήταν η προσέγγισή της με την Άγκυρα. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έκρυψε ποτέ ότι η σχεδιασμένη διαδρομή του αγωγού είναι κόκκινο πανί για εκείνον.

Play Video
Το θέμα κυριαρχικά δικαιώματα επισκιάζει μια συνεργασία στον EastMed

Το περιβόητο πλέον non paper συνιστά ξεκάθαρα μια πολιτική παραχώρηση των Αμερικανών προς την Τουρκία – και ταυτόχρονα ένα πισωγύρισμα για τις πρόσφατα αναβαθμισμένες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο αγωγός της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Μια σειρά πολιτικοί παράγοντες δυσχεραίνουν το έργο. Δεν πρόκειται μόνο για το άλυτο Κυπριακό και το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και, κατά συνέπεια, δεν θέλει να συναλλάσσεται επίσημα με την κυβέρνηση της Λευκωσίας. Πάνω απ’ όλα οι διαφορές σχετικά με την οριοθέτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων επισκιάζουν τη συνεργασία στο θέμα του αγωγού. Η διαμάχη αυτή είχε φέρει την Αθήνα και την Άγκυρα στα πρόθυρα του πολέμου το 2020. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρέωσε την Άγκυρα σε μορατόριουμ στην ανατολική Μεσόγειο υπό την απειλή κυρώσεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε μια αξιοσημείωτη στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο ο Ερντογάν θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση στο μέλλον στην ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου αποτελεί βαρόμετρο των τουρκικών προθέσεων. Η Άγκυρα είναι εξαρτημένη από τις ακριβές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα ήθελε να αξιοποιήσει τις πρώτες ύλες στην αυλή της.

Διακυβεύονται πολύ περισσότερα από την ενέργεια.

Είναι γνωστό ότι στις πρόσφατες συνομιλίες του Ερντογάν με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ, το ενεργειακό ζήτημα κατέλαβε εξέχουσα θέση. Η Άγκυρα θα συνεχίσει να πιέζει σκληρά για να διαδραματίσει ενισχυμένο ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Μόνο μέσω της Τουρκίας είναι εφικτή η μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή στην Ευρώπη, ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εναπόκειται στους Ευρωπαίους – και τους Αμερικανούς – πώς θα αντιδράσουν στην πίεση της Άγκυρας. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι ένας αγωγός μέσω της Τουρκίας θα ερχόταν σε αντίθεση με τον στόχο της ενεργειακής διαφοροποίησης. Ήδη μεγάλες ποσότητες της πολύτιμης πρώτης ύλης διοχετεύονται στην Ευρώπη μέσω της Ανατολίας. Οι ίδιοι επικριτές προειδοποιούν ότι όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, η Ευρώπη δεν πρέπει να εξαρτάται από ένα κράτος που γίνεται όλο και πιο αυταρχικό στο εσωτερικό και δεν έχει σαφή δέσμευση έναντι της Δύσης στην εξωτερική του πολιτική.

Ο αγώνας για τον αγωγό φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο έχει εισέλθει σε νέα φάση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το τίμημα είναι υψηλό, ειδικά για την Ελλάδα και την Κύπρο. Διακυβεύονται πολύ περισσότερα από την ενέργεια.

Ρόναλντ Μαινάρντους

Ο Δρ. Ρόναλντ Μαινάρντους ειναι πολιτικός αναλυτής, σχολιαστής και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 διετέλεσε διευθυντής της Ελληνικής σύνταξης της Deutsche Welle.

Πηγή: DW – Ρόναλντ Μαινάρντους

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Αποστολάκης για Τουρκία | Δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί πιθανή σύρραξη μέχρι πού θα φτάσει

«Εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει» είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στους γείτονές μας.

Ο κ. Αποστολάκης, αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων λέγοντας «έχουν γίνει κινήσεις για να γίνει διαχείριση της αναστάτωσης που προκαλεί η Τουρκία. Οι Τούρκοι με φραστικές πιέσεις και προτροπές δεν μαζεύονται. Ζυγίζουν τα πράγματα και κάνουν αυτό που τους συμφέρει».

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μίλησε σχετικά και με την έκτακτη συνάντηση Σάλιβαν-Καλίν στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει τα πράγματα

«Αν ο Σάλιβαν τους δώσει τέτοιες επιλογές που να τους συμφέρει να σταματήσουν τις κλιμακώσεις, ενδεχομένως να σταματήσουν. Εγώ βλέπω ότι αυτό γίνεται αυτή την στιγμή. Ότι γίνεται κάποιο παζάρι. Προσπαθούν να τους καθησυχάσουν. Πώς γίνεται παράλληλα να πάει ο Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και την ίδια στιγμή σήμερα να πάει ο Τσαβούσογλου στην Λιβύη; Είναι μια ιστορία που θα δημιουργήσει θέματα, αν ισχύουν αυτά που ακούμε δημοσιογραφικά ότι η Λιβύη έχει πρόθεση να παραχωρήσει την ΑΟΖ της στην Τουρκία» προσέθεσε ο κ. Αποστολάκης.

Είναι σχεδόν σίγουρο, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η Τουρκία δεν θέλει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ και να κάνει στρατιωτικές ενέργειες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει αυτά που θέλει. «Ένα είναι το ζήτημα των F16 και των απαιτήσεων από την Αμερική, το άλλο είναι η ενέργεια που είναι πολύ σημαντικό και διεκδικεί έναν ρόλο ως μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει, η υπόσταση του ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και οποιαδήποτε αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της συμμαχίας είναι κάτι που δεν θέλει κανείς αυτή την στιγμή» είπε ο κ. Αποστολάκης περιγράφοντας σημεία της κατάστασης.

Τι είπε για την ετοιμότητα των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας

Σχετικά με την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, την χαρακτήρισε καλή, όχι εξαιρετική γιατί υπάρχουν θέματα, είπε χαρακτηριστικά.

«Το προσωπικό είναι εξαιρετικό. Οι ισχύες των ενόπλων δυνάμεων και οι δυνατότητες να ανταποκριθούν είναι αρκετά σοβαρές. Σε μια πολεμική αντιπαράθεση δεν μπορείς να μετρήσεις ποιος θα κερδίσει ξεκάθαρα, το θέμα είναι τι ζημιά θα πάθουν και οι δύο από μια τέτοια σύγκρουση» συμπλήρωσε. Όσο για τις φρεγάτες Belharra, ανέφερε πως είναι εξαιρετικά πλοία, πως θα είναι στην τεχνολογία και τα επόμενα 30 χρόνια, με εξαιρετικές δυνατότητες που θα επαυξήσουν πολύ το δυναμικό του ναυτικού. Είναι μια καλή επιλογή, σύμφωνα με τον ίδιο, σημειώνοντας πάντως πως «ένα οπλικό σύστημα δεν αλλάζει τελείως τα δεδομένα, δίνει πόντους και ενισχύει την ισορροπία που ήδη υπάρχει».

Αν γίνει πόλεμος…

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης δεν συμμερίζεται τα σενάρια που λένε ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση δεν θα κρατούσε περισσότερες από 3-4 ημέρες, καθώς υποστήριξε ότι εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει αλλά και ότι μια σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Είναι σαν μια φωτιά που προσπαθείς να την ελέγξεις και δεν τα καταφέρνεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει ναυτικό αποκλεισμό νησιού, καθώς είναι πολεμική ενέργεια.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνεχίζεται το παραλήρημα της Άγκυρας με ύβρεις και απειλές – Στην Πράγα Μητσοτάκης-Ερντογάν

Συνεχίζει την ακραία επιθετική πολιτική της εναντίον της Ελλάδας η Άγκυρα, και με νέα χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, χαρακτηρίζει μυθομανείς και άρρωστους τους Έλληνες πολιτικούς και επιμένει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά.

Την ίδια ώρα, το μισό τουρκικό υπουργικό συμβούλιο μεταβαίνει στη Λιβύη για να υπογράψει συμφωνία μίσθωσης της λιβυκής ΑΟΖ για εκμετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Η Αθήνα συνεχίζει τη διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας και διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κυρ. Μητσοτάκης | Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

«Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

«Όταν μιλάμε για την πατρίδα, ωστόσο, τον πρώτο λόγο πάντα έχει το εθνικό καθήκον. Κανείς, λοιπόν, δεν πρέπει να προεξοφλεί ούτε πώς η Ελλάδα θα οργανώσει τον αμυντικό της σχεδιασμό, ούτε πώς θα στηρίξει το έμψυχο δυναμικό της. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα. Αρχές που διαπερνούν τις δικές σας αθόρυβες καθημερινές πράξεις. Που αποτελούν όμως και τις πιο ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων», ανέφερε χαρακτηριστικά

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι Έλληνες «κλείνουν τα αυτιά τους στα πυροτεχνήματα και στις απειλές, ακούγοντας μόνο τη φωνή της δικαιοσύνης αλλά και της ιστορίας», ενώ τόνισε ότι «όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται».

«Στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Κυριάκοης Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. «Αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήρθε μια μέρα μετά την αυστηρή απάντηση της Αθήνας στο κρεσέντο απειλών που συνέχισε και χθες η Αγκυρα, αυτή τη φορά με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Με την ανακοίνωση κατηγορείται η Ελλάδα για «παράνομες και προκλητικές ενέργειες» και τονίζεται ότι η Τουρκία «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων και δικαιωμάτων του έθνους μας». Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, που τόνισε ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση εις βάρος της γειτονικής χώρας και τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι «θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και τα δικαιώματά της, εφόσον παραστεί ανάγκη».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: