Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

ΣΦΓΤ | Εκθεση έργων τέχνης «το δάσος που λαχτάριζες»

Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Καβάλας και την Διεύθυνση Δασών Καβάλας σας προσκαλούν στην έκθεση έργων τέχνης των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων του Νομού Καβάλας που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εικαστικής δράσης «το δάσος που λαχτάριζες».

Η έκθεση η οποία θα φιλοξενηθεί στην Μεγάλη Λέσχη Καβάλας θα εγκαινιαστεί στις 7.30 το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαρτίου, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΑΣΩΝ, και θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 26 Μαρτίου. Θα λειτουργεί τις ώρες 10:00 -13:00 το πρωί και 6:00-9:00 το απόγευμα και η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

Η εικαστική δράση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πνεύματος ενεργούς συμμετοχής, καλλιτεχνικής έμπνευσης και ζωτικής ενθάρρυνσης για τα παιδιά μας. Τα παιδιά ζωγραφίζουν, παίζουν, παροτρύνονται να ρωτήσουν, να ανακαλύψουν, να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να θαυμάσουν τη φύση, να την αγαπήσουν και να την
προβάλουν μέσα από τα δικά τους έργα.

Ο τίτλος της δράσης προέρχεται από το ποίημα του Μιλτιάδη Μαλακάση:

Το δάσος που λαχτάριζες
ώσπου να το περάσεις,
τώρα να το ξεχάσεις
διαβάτη αποσπερνέ.
*
Μια αυγινή, το κούρσεψαν
ανίδρωτοι λοτόμοι,
κι εκεί είναι τώρα δρόμοι
διαβάτη αποσπερνέ.
*
Το τρίσβαθο αναστέναγμα
που άγγιζε την καρδιά σου
κι έσπαε τα γόνατά σου
δε θα τ' ακούσεις πια,
*
το πήρανε στα διάπλατα
περίτρομα φτερά τους

και το 'καμαν λαλιά τους
τα νύχτια τα πουλιά.
*
Και κάτι που βραχνόκραζε
με μια φωνή ανθρώπου,
στο ημέρωμα του τόπου
βουβάθηκε κι αυτό.
*
Το σιγαλό τραγούδισμα
που σ' έσερνε διαβάτη
σε μαγικό παλάτι
δίχως ελπίδα αυγής,
*
το πήρανε -για κοίταξε-
στερνή ανατριχίλα
τα πεθαμένα φύλλα
που απόμειναν στη γης.
*
Κι η άρπα με τον ήχο της
που σε γλυκομεθούσε
μα κρύφια σου χτυπούσε
θανάτου μουσική,
*
χάθηκε με την άγγιχτη
που την κρατούσε κόρη,
στα πέλαγα, στα όρη,
να μην ξανακουστεί.
*
Το δάσος που λαχτάριζες
ώσπου να το περάσεις,
τώρα να το ξεχάσεις
διαβάτη αποσπερνέ,
*
γεννήκαν νεκροκρέβατα
τ' άγρια δεντρά του τώρα
και θα τα βρεις στη χώρα
διαβάτη αποσπερνέ.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραλίες Παγγαίου: Η… δεύτερη Χαλκιδική της Βόρειας Ελλάδας με τα πράσινα νερά

Λευκές αμμουδιές, αμμόλοφοι, καταπράσινα, καθαρά νερά, μόλις μία ώρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη: ο λόγος για τις παραλίες του δήμου Παγγαίου

Πεντακάθαρες παραλίες, κρυστάλλινες θάλασσες, λευκές αμμουδιές, τόπος γεμάτος μνήμες και παραδόσεις, πλούσια ιστορία, φυσικές ομορφιές και αγνά παραδοσιακά προϊόντα. Ιστορικοί οικισμοί που η διαδρομή τους χάνεται στα βάθη του χρόνου, εκδρομές γεμάτες δράση και δραστηριότητες γεμάτες ένταση. Μια ευκαιρία για απόδραση. Ένας τόπος γεμάτος ζωή.

Αυτά είναι τα γυαλοχώρια του Δήμου Παγγαίου. Η ιδανική πρόταση για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και για αποδράσεις κάθε στιγμή του έτους. Ειδικά τώρα που σταδιακά ολοκληρώνεται η πολύβουη τουριστική σεζόν, η εποχή γίνεται ιδανική για να εξερευνήσει κάποιος την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που έχουν τα γυαλοχώρια.

Είναι ένας τόπος που χρόνο με τον χρόνο αναπτύσσεται τουριστικά όλο και περισσότερο. Αποκτάει φανατικούς φίλους που έρχονται από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.

Πολλοί εξ αυτών χαρακτηρίζουν τα γυαλοχώρια του Παγγαίου ως τη Χαλκιδική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από τις χώρες της Βαλκανικής κυρίως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και οι επενδύσεις που γίνονται σε τουριστικές υποδομές από Έλληνες και ξένους φανερώνουν τη μεγάλη δυναμική της περιοχής.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήμος Καβάλας: Καθαρισμός του ανοιχτού κολυμβητηρίου με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας.

Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 2 Ιουνίου με την απάντληση των υδάτων και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με την αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης του περιβάλλοντος χώρου, οι εργασίες καθαρισμού του ανοιχτού κολυμβητηρίου Καβάλας.

Ο ευπρεπισμός των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων δεν θα ήταν εφικτός, χωρίς τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας.

 Ο Δήμος Καβάλας επιθυμεί να ευχαριστήσει τον Διοικητή και το προσωπικό της εν λόγω Υπηρεσίας, διότι, εκτός από το σημαντικό έργο που επιτελούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφήνουν διαχρονικά το αποτύπωμα τους και στο κοινωνικό σύνολο.

Η στενή συνεργασία των τοπικών φορέων με το Δήμο Καβάλας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερή και ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Νέος φωτισμός στο λιμάνι Απόστολος Παύλος

Νέος φωτισμός στο λιμάνι Απόστολος Παύλος

Φωτίστηκε το λιμάνι Απόστολος Παύλος, με το νέο έργο που ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά σήμερα το βράδυ. Ο νέος φωτισμός καλύπτει την περιοχή της επέκτασης του προσήνεμου μωλου.

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: