Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στην κυβέρνηση για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Η δύσκολη εξίσωση για στήριξη στους αδύναμους εντός πλαισίου

Συναγερμός στην κυβέρνηση για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, με τις παρενέργειες της πανδημίας στην εθνική μας οικονομία να είναι μεγάλες αλλά ως ένα βαθμό διαχειρίσιμες. Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναφέρεται ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειες της σε ολόκληρη την Ευρώπη, άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα αισθητές και έχουν ανατρέψει κάθε οικονομικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός όταν διαγνώστηκε με κορονοϊό στο γραφείο του στην Ηρώδου Αττικού τη Δευτέρα, ενημέρωσε άμεσα τους στενούς του συνεργάτες και παρέμεινε μέχρι να μαζέψει όλους τους απαραίτητους φακέλους, τους οποίους μετέφερε στο νέο του «στρατηγείο» στο Κολωνάκι, όπου παρέμεινε σε απομόνωση, ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι τηλε-συσκέψεις ήταν πυρετώδεις με στόχο να «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών, τα οποία και ανακοινώθηκαν από τον ίδιο την Τετάρτη και εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια από τους αρμόδιους υπουργούς.

Με την κλεψύδρα να αδειάζει

Ο συναγερμός στην κυβέρνηση για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι πραγματικότητα και ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Ο κοινωνικός αντίκτυπος από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια αλλά και σε μια σειρά από καταναλωτικά αγαθά έκανε την εμφάνισή του και ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μετριαστεί κατά το δυνατόν η «ψυχρολουσία» των πολιτών με το άνοιγμα των λογαριασμών. Ωστόσο, οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι πεπερασμένες και σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκαν και τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, καθώς οι αντοχές του προϋπολογισμού δεν πρέπει επ’ ουδενί να παραβιαστούν.

Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της νέας κρίσης μίλησε για την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στις νέες απαιτήσεις της εποχής, γεγονός που πιστοποιήθηκε και κατά την χθεσινή τετραμερή μεταξύ των χωρών του Νότου στη Ρώμη. «Προτείνουμε σε πρώτη φάση να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρέμβασης απέναντι στους κερδοσκόπους, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε απαιτείται μία ευρωπαϊκό παρέμβαση» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύνεση λόγω αβεβαιότητας

Λέξη – κλειδί στην κυβέρνηση είναι η σύνεση, δεδομένου ότι το περιβάλλον είναι ασταθές και τα «οικονομικά» ύδατα αχαρτογράφητα. Κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός πριν εξελιχθεί ο πόλεμος και για το λόγο αυτό οι κυβερνητικές αποφάσεις λαμβάνονται με φειδώ και με πρωταρχικό γνώμονα την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας.  Ο δανεισμός της χώρας και τα γενναία ελλείμματα είναι σαφές, ότι περιορίζουν τις όποιες δυνατότητες και κρατούν δεμένα τα χέρια των επιτελών του Μαξίμου. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης «τρέφουν» την καλή και βελτιούμενη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Μόλις χθες ο οίκος αξιολόγησης «DBRS Morningstar» αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την εθνική μας οικονομία, αναγνωρίζοντας την πρόοδο  που επιτελείται αλλά και τις θετικές προοπτικές της.

Το πολιτικό ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί στις 24-25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου οι 27 ηγέτες καλούνται να λάβουν μέτρα για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών οικονομιών, προστατεύοντας τους πολίτες και το ευρωπαϊκό μοντέλο.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις | Τριπλό πακέτο πληρωμών μέχρι τα μέσα Μαρτίου

Τρεις πληρωμές αναμένουν οι συνταξιούχοι έως τις 15 Μαρτίου. 

Το ένα πακέτο αφορά τα αναδρομικά που θα τα πάρουν ως προκαταβολή επικουρικής σύνταξης 40.000 συνταξιούχοι, με αιτήσεις σε αναμονή από το 2016 ως και τον Ιούνιο του 2022.

Το δεύτερο αφορά τη διπλή αύξηση που θα δοθεί στο τέλος Φεβρουαρίου (με τις συντάξεις Μαρτίου) απόρροια του 7,75% από 1-1-2023.

Το τρίτο περιλαμβάνει το επίδομα της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή το μπόνους σε όσους δεν έλαβαν αυξήσεις.

Ειδικότερα, οι τρεις παροχές προς τους συνταξιούχους προβλέπουν τα παρακάτω:

  1. Στα ποσά των συντάξεων Μαρτίου (θα καταβληθούν νωρίτερα από 22-24 Φεβρουαρίου) θα περιλαμβάνεται και αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση 7,75% για τον μήνα Ιανουάριο που δεν έχει πληρωθεί. Στις κατηγορίες των πολλών ετών ασφάλισης (40ετία) και των υψηλών μισθών δεν συναντώνται και πολλές προσωπικές διαφορές, οπότε οι αυξήσεις είναι καθαρές στην τσέπη των συνταξιούχων. Οσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον 5/2016 και διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά είδαν μόνο λογιστικές αυξήσεις καθώς η αύξηση απορροφάται από την προσωπική διαφορά.
  2. Σε περίπου 140.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αδικήθηκαν και δεν έλαβαν αύξηση, εξετάζεται να χορηγηθεί από τον ΕΦΚΑ έξτρα «μπόνους» λίγο πριν από το Πάσχα. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Φεβρουάριο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μαζί με τα μέτρα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εν όψει του Πάσχα. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας των συνταξιούχων είναι τα εξής:
  • Δεν έλαβαν καμία αύξηση (7,75%) καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.
  • Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 έως 1.000 ευρώ.
  • Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ τον μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.
  1. Περίπου 40.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ποσά επικουρικής έως 8.000 ευρώ μέσα στον Μάρτιο του 2023. Σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή. Τα αναδρομικά που θα δοθούν τώρα κυμαίνονται από 100 έως και πάνω από 7.000 ευρώ και αφορούν περίπου 40.000 συνταξιούχους που περιμένουν αρκετούς μήνες ή και χρόνια την επικουρική τους και έχουν υποβάλει αίτηση έως τον Ιούνιο του 2022 (πριν από την 1η Ιουλίου 2022). Θα πληρωθούν από τον ΕΦΚΑ μέχρι τις 15 Μαρτίου. Παράλληλα, άλλοι 40.000 συνταξιούχοι που περιμένουν την επικουρική τους θα δουν τη σύνταξή τους να εκδίδεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για τις περίπου 83.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Πρόκειται δηλαδή για συνταξιούχους που έχουν πάρει την κύρια σύνταξή τους και περιμένουν την επικουρική. Θα λάβουν αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής έως και τον Ιανουάριο του 2023. Για τις αναπηρικές επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είναι μικρότερες, τα έναντι αναδρομικά θα είναι 50 ευρώ για κάθε μήνα. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΕΦΚΑ, περίπου 40.000 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων θα εκδοθούν μαζικά εντός του Φεβρουαρίου και έως το τέλος του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιποι 40.000 – 43.000 δικαιούχοι, για τους οποίους δεν είναι δυνατό να εκδοθεί άμεσα η σύνταξη, θα λάβουν έναντι αναδρομικά – σαν προκαταβολή της επικουρικής τους σύνταξης – 100 ευρώ ανά μήνα αναμονής εφάπαξ. Μοναδική προϋπόθεση είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν από την 1η Ιουλίου 2022).

 

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κλιμακώνουν τις κινητοποίησεις τους οι αγρότες του Παγγαίου

Μετά από τις συναντήσεις στην Αθήνα με κυβερνητικά κλιμάκια και παρά τις υποσχέσεις δεν φαίνεται να έμειναν ικανοποιημένοι οι αγρότες στο Παγγαίο οι οποίοι με ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου επισημαίνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποίησεις τους.

Διαβάστε την ανακοίνωση :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επιμελητήριο Καβάλας | Προσπάθειες για πιστοποίηση προϊόντων της Καβάλας

Παραμένει κοντά στη μεταποίηση αγροδιατροφικών προϊόντων το Επιμελητήριο Καβάλας, ενώ παράλληλα με το πρόγραμμα προώθησης τοπικών αλιευτικών προϊόντων, υλοποιεί ένα νέο πρόγραμμα για ΠΓΕ και ΠΟΠ προϊόντα από την Καβάλα και τη Θάσο και συγκεκριμένα για το κρασί, την ελιά θρούμπα και το λάδι Θάσου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, βρέθηκε στις Βρυξέλλες.

«Είναι ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει από το 2023 μέχρι το 2025 και αφορά στοχευμένες αγορές, όπως τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου υπάρχει έντονα και το ελληνικό στοιχείο.

Επίσης, επιδιώκουμε να πιστοποιήσουμε και άλλα προϊόντα, όπως είναι το τυρί Παγγαίου, το μέλι Θάσου και τα σπαράγγια της περιοχής του Νέστου, ώστε να είναι πιο εφικτό να τα προσθέτουμε σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Το Επιμελητήριο Καβάλας διαμορφώνει και εμπλουτίζει το δικό του καλάθι.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: