Connect with us

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Συναγερμός για τον σούπερ ιό Mekotio | Πώς χάκερ παρακάμπτουν τα antivirus και κλέβουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς

Στην αρχή «χτυπούσε» σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πλέον, έρχεται καμουφλαρισμένος και ενισχυμένος, βάζοντας στο στόχαστρο την Ευρώπη.

Είναι ο «Mekotio», ένας ιός «Δούρειος Ίππος» που εγκαθίσταται ταχύτατα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και υφαρπάζει «ευαίσθητους» κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών.

Πρώτο θύμα του ιού η Ισπανία, όπου έγιναν 16 συλλήψεις ατόμων, τα οποία θεωρείται ότι εμπλέκονται στη διασπορά του «Mekotio». Αυτό που προβληματίζει είναι ότι η συμμορία που κρύβεται πίσω από τον ιό, κατάφερε να καλύψει γρήγορα τα ίχνη της, εφαρμόζοντας τακτικές που καθιστούν δυσχερή τον εντοπισμό της. Εκτιμάται, πάντως, ότι ο πυρήνας των κυβερνοεγκληματιών βρίσκεται στη Βραζιλία και παραμένει ασύλληπτος, έτοιμος να «χτυπήσει» αλλού.

Πάνω από 100 κυβερνοεπιθέσεις σε 3 μήνες με τον Mekotio -Πώς αποφεύγει τα antivirus

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Check Point Research, τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν εκδηλωθεί πάνω από 100 κυβερνοεπιθέσεις με τον «Mekotio», ο οποίος με στόχο να παραμένει αθέατος, χρησιμοποιεί μια «αόρατη» δέσμη φακέλων με τουλάχιστον δύο «στρώματα» απόκρυψης, ένα αρχείο που «τρέχει» απευθείας στη μνήμη του υπολογιστή κι ένα λογισμικό για την τελική «επίθεση». Το ανησυχητικό είναι ότι αυτές οι τεχνικές «παραλλαγής και απόκρυψης» του επιτρέπουν να περνάει κάτω από τη… μύτη των προγραμμάτων antivirus.

Πού κρύβεται ο ιός -Τι να προσέχετε

Το κρίσιμο, όπως σε όλες τις κυβερνοεπιθέσεις, είναι η πρώτη επαφή με τον ιό. Στην πραγματικότητα κρύβεται σε mail, με link το οποίο οδηγεί σε συμπιεσμένο αρχείο. Αν ο παραλήπτης κάνει το λάθος είτε από περιέργεια είτε από άγνοια είτε από βιασύνη, να «κλικάρει» πάνω στο αρχείο, η «επίθεση» ξεκινά, με πολλαπλά αρχεία και λογισμικά, τα οποία τελικά φτάνουν στο στόχο: την κλοπή των κωδικών για τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές του θύματος. Το… δόλωμα, στην περίπτωση της Ισπανίας, ήταν ότι το μήνυμα αφορά στην επιστροφή φόρου…

Σε έκθεση του Check Point Research επισημαίνεται ότι το 2022, η πολυπλοκότητα και η κλίμακα των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο θα συνεχίσουν να σπάνε ρεκόρ, με τις παραβιάσεις δεδομένων θα γίνονται μεγαλύτερης κλίμακας και πιο δαπανηρές. Περιγράφοντας τις βασικές προκλήσεις, που θα αντιμετωπίσουν οι οργανισμοί το 2022 στον τομέα της ασφάλειας, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι παραβιάσεις δεδομένων θα συμβαίνουν συχνότερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα και θα κοστίζουν περισσότερο στους οργανισμούς και τις κυβερνήσεις για να ανακάμψουν.

Το 21% των επιχειρήσεων αποθηκεύει ευαίσθητα δεδομένα στο cloud -Σχεδόν οι μισές ανέφεραν παραβίαση

Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα της μελέτης «2021 Thales Global Cloud Security Study», σύμφωνα με την οποία το 21% των επιχειρήσεων αποθηκεύουν την πλειοψηφία των «ευαίσθητων» δεδομένων τους στο cloud, με το 40% αυτών να αναφέρει κάποια παραβίαση τον τελευταίο χρόνο. Παρά ταύτα, όπως τονίζει σε ειδικό άρθρο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, μόνο το 17% έχει κρυπτογραφήσει περισσότερα από τα μισά δεδομένα που αποθηκεύονται στο cloud, ενώ ακόμη κι όταν οι επιχειρήσεις προστατεύουν τα δεδομένα τους με κρυπτογράφηση, το 34% αφήνει τον έλεγχο των «κλειδιών» στους παρόχους υπηρεσιών, αντί να διατηρεί τον έλεγχο.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Αυτή είναι η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας

Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία μας- Έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο

Ένα σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αστρονομίας και της αστροφυσικής ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες: τη «φωτογράφηση» για πρώτη φορά της τεράστιας μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας γαλαξία.

Το επίτευγμα-ορόσημο κατέστη εφικτό από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) και η ανακοίνωση έγινε με συνεντεύξεις Τύπου ταυτόχρονα σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Χιλή, Ιαπωνία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Κίνα κα) από τις ερευνητικές ομάδες της μεγάλης κοινοπραξίας του ΕΗΤ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία μας, γνωστή με το όνομα Τοξότης Α*, απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα υλικών (σκόνης, αερίων και ολόκληρων άστρων) που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυτική έλξη της.

Το ΕΗΤ, που ξεκίνησε το 2012, είναι ένα «εικονικό» τηλεσκόπιο, αποτελούμενο από ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργαζομένων παρατηρητηρίων που από κοινού έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, όντας έτσι ικανό να παρατηρήσει άμεσα μια μαύρη τρύπα ή πιο σωστά το κοντινό περιβάλλον της.

Το 2019 οι επιστήμονες του ΕΗΤ είχαν αποκαλύψει την πρώτη «φωτογραφία» μαύρης τρύπας (ουσιαστικά ενός καυτού φωτεινού δακτυλίου πέριξ του σκοτεινού κέντρου της από όπου δεν μπορεί να «δραπετεύσει» το φως), στο κέντρο ενός άλλου γαλαξία, του Messier 87 (M87), σε απόσταση 54 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η εν λόγω μαύρη τρύπα εκτιμάται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη μάζα, περίπου 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.

Πηγή : https://epiloges.tv

Continue Reading

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Η Περσεφόνη στο σπήλαιο Αλιστράτης – Το ρομπότ ξεναγός που απαντά σε 31 ερωτήσεις σε 33 γλώσσες

Ονομάζεται «Περσεφόνη» και είναι το πρώτο ρομπότ-ξεναγός σε σπήλαιο σε όλο τον κόσμο! Παραλαμβάνει τους επισκέπτες του σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών και τους μυεί στα μυστικά του.

Το σπήλαιο έχει κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του και αποτελεί πραγματικό πρότυπο.

Ο άνθρωπος που σκέφτηκε να μετατρέψει ένα ρομπότ σε ξεναγό είναι ο καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός διευθυντής του σπηλαίου, Νίκος Καρτάλης. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο και πέρασαν 17 ολόκληρα χρόνια από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι η «Περσεφόνη» να αρχίσει τις ξεναγήσεις, τον περασμένο Ιούλιο.

Υψηλό κόστος

«Είχα δει ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ για ένα ρομπότ που ξεναγούσε τους επισκέπτες της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Και σκέφτηκα: “γιατί όχι και στο σπήλαιο;”. Όμως το κόστος ήταν πολύ υψηλό και αρχίσαμε την αναζήτηση πόρων. Τελικά, πριν από τρία χρόνια βρήκαμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω Interreg και μπορέσαμε να κάνουμε πράξη το όραμά μας», είπε στον «Ε.Τ.».

Η «Περσεφόνη», η αγορά της οποίας άγγιξε τα 118.000 ευρώ, έχει ύψος 1,7 μέτρα, ομιλεί 33 γλώσσες (ακόμα και αρχαία ελληνικά), μπορεί να κάνει ξενάγηση σε τρεις γλώσσες ταυτόχρονα, εργάζεται ασταμάτητα για οκτώ ώρες, κινείται αυτόνομα, έχει αίσθηση του χώρου και κάθε βράδυ «ξεκουράζεται» φορτίζοντας -κυριολεκτικά- τις μπαταρίες της.

«Είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Παραλαμβάνει τους επισκέπτες στον προθάλαμο, συστήνεται και τους συνοδεύει σε μήκος 150 μέτρων, κάνοντας τρεις στάσεις. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες συνεχίζουν την περιήγησή τους στα υπόλοιπα 800 μέτρα του σπηλαίου με φυσικό ξεναγό, ενώ η “Περσεφόνη” επιστρέφει μόνη της στην αρχική θέση της. Μάλιστα, είναι προγραμματισμένη να αντιλαμβάνεται 31 ερωτήσεις και στις 33 γλώσσες που καταλαβαίνει και να δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις. Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις είναι οι πιο κοινές που δέχονταν οι ξεναγοί από τους επισκέπτες», πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε πως στόχος της πρωτοβουλίας δεν ήταν να αντικατασταθούν οι ξεναγοί από το ρομπότ. «Το αντίθετο. Οι ξεναγοί δεν βλέπουν την “Περσεφόνη” ανταγωνιστικά. Άλλωστε, ποιος ξεναγός είναι σε θέση να μιλήσει 33 γλώσσες ταυτόχρονα;», πρόσθεσε.

Θετικά σχόλια

Τόσο το λογισμικό όσο και η κατασκευή της «Περσεφόνης» έγινε από Ελληνες επιστήμονες-ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα σχόλια των επισκεπτών, και ειδικά των παιδιών, είναι διθυραμβικά. Μάλιστα, τα περισσότερα παιδιά θέλουν να βγουν και μία selfie μαζί της, ενώ υπάρχουν επισκέπτες που πηγαίνουν και δεύτερη φορά στο σπήλαιο για να ξαναζήσουν την εμπειρία με την «Περσεφόνη».

Continue Reading

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Επένδυση μαμουθ της microsoft στην Ελλάδα

Μεγάλη άμεση επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, της οποίας η προστιθέμενη αξία αναμένεται να αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, θα ανακοινώσουν αύριο Δευτέρα από το Μουσείο της Ακρόπολης ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Brad Smith.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αφορά στην εγκατάσταση στην Ελλάδα ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τις δραστηριότητες cloud services.

Η τελική απόφαση της Microsoft, με την οποία επέλεξε την Ελλάδα έναντι άλλων χωρών, ελήφθη πριν δύο εβδομάδες σε συνέχεια συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, το υπουργείο ανάπτυξης και σε στενή συνεργασία με το επιτελείο της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Οι νέες δραστηριότητες της Microsoft θα έχουν έδρα στην Αττική και η σχετική συζήτηση με την οποία ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις έλκει τις ρίζες της στο φετινό παγκόσμιο οικονομικό Φόρουμ στις αρχές του χρόνου στο Νταβός και στην εκεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft για την όποια ο Brad Smith είχε σχολιάσει πως είναι μία από τις σημαντικότερες που πραγματοποίησε σ’ αυτό το forum.

Οι επιμέρους λεπτομέρειες της επένδυσης θα ανακοινωθούν αύριο και ενδεικτικό της σημασίας της είναι ίσως πως όσοι έχουν ασχοληθεί ή γνωρίζουν το project έχουν υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας. Υπενθυμίζεται πως η Microsoft μαζί με την κυβέρνηση δούλεψε ήδη φέτος στο «project Olympia» που αφορά εφαρμογές augmented reality στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας σε ένα παράπλευρο πιλοτικό εγχείρημα που εμπέδωσε περαιτέρω συνθήκες εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Η επιλογή της χώρας από την Microsoft για την εγκατάσταση των νέων της δραστηριοτήτων στην Ευρώπη έγινε βεβαίως με αυστηρά οικονομικά κριτήρια αλλά και πολύ δουλειά από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Χρειάστηκε δε η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή συγκεκριμένων νομοθετικών και ρυθμιστικών προβλέψεων προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το σχετικό πλαίσιο.

Η υλοποίησή της εκτιμάται ότι θα βελτιώσει έτι περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα για τη χώρα ως κομβικό προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων, αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.

Πηγή: KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: