Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέντευξη τύπου απο την παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ για την εξοικονόμηση ενέργειας

Συνέντευξη τύπου έδωσε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου το πρωί ο επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας Μάκης Παπαδόπουλος, για το θέμα της λύσης που προωθεί η διοίκηση του Δήμου Καβάλας στην εξοικονόμηση ενέργειας από τον δημοτικό φωτισμό.

Ο Σωτήρης Λαζαρίδης, ηλεκτρολόγος – μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, ανέλυσε διεξοδικά και με συγκεκριμένους πίνακες τα αδύναμα σημεία της λύσης της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης που προωθεί η διοίκηση του Δήμου και κατέδειξε επί της ουσίας ότι το όφελος που θα προκύψει από την εξοικονόμηση ενέργειας με την εφαρμογή της σύμβασης θα το κερδίσει ο μεσάζοντας και όχι ο Δήμος. Ο Δήμος θα καρπωθεί ένα ελάχιστο ποσό που θα προκύψει από την έκπτωση που θα δώσει ο ανάδοχος του έργου στον διαγωνισμό και από το κόστος συντήρησης το οποίο όμως αμφισβητείται ως προς τον υπολογισμό του.

Ο Νίκος Σιδηρόπουλος, ως νομικός σύμβουλος της παράταξης, ανέλυσε τα αδύναμα σημεία της έκθεσης σκοπιμότητας και της απόφασης που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή, εστιάζοντας στα εξής σημεία:

– Δεν εξηγείται γιατί η διοίκηση του Δήμου επέλεξε να δεσμεύσει τον Δήμο για μία τόσο μεγάλη περίοδο (12 χρόνια)

– Υπάρχει αδιαφάνεια ως προς την επιλογή της λύσης της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης, καθώς δεν εξετάστηκαν επαρκώς ούτε αναλύθηκαν οι άλλες δύο επιλογές που έχει ο Δήμος.

– Αμφισβητείται η δυνατότητα της Οικονομικής Επιτροπής να αποφασίσει την εκχώρηση ανταποδοτικών εσόδων  του Δήμου σε ιδιώτη, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τις αρμοδιότητές της.

– Δεν καθορίζεται τι θα πληρώνει ο Δήμος στον ενδιάμεσο σύμβουλο που θα παρακολουθεί την εκτέλεση της σύμβασης.

Τέλος, ο Νίκος Σιδηρόπουλος ανέφερε πως η παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου κατέθεσε προσφυγή εναντίον της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για τον έλεγχο της νομιμότητας τόσο της λήψης της απόφασης από την Οικονομική Επιτροπή όσο και της νομικής βάσης της σύμβασης που θα προκύψει.

Στην ομιλία του, ο Μάκης Παπαδόπουλος ανέλυσε το πολιτικό σκεπτικό της απόφασης της παράταξης να προσφύγει εναντίον της σύμβασης που προωθεί η διοίκηση του Δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Με τη σημερινή συνέντευξη τύπου, αλλά και με την κατάθεση των προσφυγών θέλω να αναδειχθεί η ουσία του προβλήματος που είναι η εξής: η σύμβαση που πάει να υπογράψει ο Δήμαρχος Καβάλας δεν μας συμφέρει γιατί:

– δεσμεύει τον Δήμο Καβάλας για 12 χρόνια με ένα τεράστιο ποσό 12 εκατομμυρίων ευρώ

– εκχωρεί ένα μεγάλο μέρος των ανταποδοτικών εσόδων του Δήμου σε “ενδιάμεσους” και “μεσάζοντες”!

Συμφωνούμε απόλυτα με την προσπάθεια του Δήμου για την αλλαγή των λαμπτήρων που είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν κάποιες πολύ σοβαρές αδυναμίες.

ΠΡΩΤΟΝ: ο Δήμος Καβάλας άργησε πολύ να κινηθεί για την αλλαγή φωτιστικών.

Ο Δήμος Νέστου που είναι δίπλα μας, έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση των λαμπτήρων από το 2020 και μόνος του, με δικούς του πόρους. Πληρώνει με δόσεις μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας που πετυχαίνει.

Ενώ ο Δήμαρχος Καβάλας τι μας λέει; Ότι θα το ξεκινήσει στο τέλος του 2023…

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η συγκεκριμένη  πρόταση του Δημάρχου Καβάλας έχει τεράστιο κόστος: 12 εκατομμύρια ευρώ. Η απόσβεση του κόστους θα γίνει σε 12 χρόνια, που είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο διάστημα.

Ο Δήμαρχος Καβάλας μας λέει ότι για περίπου 11.000 φωτιστικά θα πληρώσουμε 12 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, ο Δήμος Νέστου για περίπου 10.000 φωτιστικά πλήρωσε 2 εκατομμύρια ευρώ!

ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΝ: Ανάμεσα στον Δήμο Καβάλας και στους λαμπτήρες μεσολαβούν ένας σύμβουλος και ένας εργολάβος, και όλο το κέρδος μένει σε αυτούς τους ενδιάμεσους “μεσάζοντες”.

Στο σημείο αυτό, θα αναφερθώ στο Σχέδιο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας, που είχε εκπονήσει ο Δήμος Καβάλας το 2012, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου των Δημάρχων για την Τοπική Βιώσιμη Ενέργεια, όταν ο κ. Μουριάδης ήταν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Από το 2011 είχε αναλάβει η ερευνητική ομάδα του καθηγητή κ. Γιώργου Γκαϊντατζή να μετρήσει το ανθρακικό και ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου Καβάλας, και φυσικά του δημοτικού φωτισμού.

Το Σχέδιο αυτό πρότεινε από το 2012 (!) ότι, αν όλοι οι λαμπτήρες που τότε υπολογίζονταν στους 10.500 αντικατασταθούν στο διάστημα 2012-2020, με ένα κόστος 100 ευρώ ανά λαμπτήρα, άρα συνολικό κόστος 1 εκατομμύριο ευρώ, μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 40% περίπου!

Δηλαδή το 2012, η τότε διοίκηση του Δήμου, στην οποία ήταν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ο σημερινός Δήμαρχος, και είχε εγκρίνει και εκείνος το Σχέδιο αυτό τον Δεκέμβριο του 2012, είχε αποδεχτεί ότι το κόστος αντικατάστασης των 10.500 λαμπτήρων φτάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ τώρα έρχεται και μας λέει ο κ. Μουριάδης ότι το κόστος αντικατάστασης έχει φτάσει στα 12 εκατομμύρια ευρώ!

Για ακόμη μια φορά, ο Δήμαρχος Καβάλας διαψεύδει τον εαυτό του και υπερασπίζεται όχι τα συμφέροντα των δημοτών, αλλά τα συμφέροντα των ΑΔΙΑΦΑΝΩΝ επιλογών του!

Τι θα έπρεπε να κάνει η διοίκηση από το 2019.

ΣΤΑΔΙΑΚΑ το 2019 – 2020 – 2021 θα έπρεπε να έχει γίνει αντικατάσταση φωτισμού σε δρόμους, πλατείες και δημοτικά κτίρια. Αν το ξεκινούσαμε από το 2019,  θα είχαμε τώρα πετύχει μέσα στην κρίση την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ποια είναι η πρότασή μας: Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ! ΟΧΙ ΤΟ 2023!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ 12 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ!

Είναι αυτονόητο ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων. Από το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από την εξοικονόμηση ενέργειας, θα μπορούμε να πληρώνουμε προοδευτικά, με δόσεις το κόστος της επένδυσης και θα περισσεύουν και χρήματα στο ταμείο του Δήμου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από 25 έως 29 Απριλίου οι εκδηλώσεις του “Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία” στην Καβάλα

Άδοντες και Ψάλλοντες εν την καρδία, μια μεγάλη οργάνωση με την συμμετοχή πολλών φορέων έρχεται για ακόμη μια φορά στην πόλη της Καβάλας, τιμώντας τον Απόστολο Παύλο. Μουσικά σχολεία Ελλάδας και εξωτερικού, έρχονται να πλαισιώσουν μουσικά τις εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη 25 Απριλίου και θα διαρκέσουν εως και τις 29 του μηνός.

Περισσότερες πληροφορίες δόθηκαν στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Καβάλας.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησαν τα έργα καθαριότητας στο ανοιχτό κολυμβητήριο της Καβάλας

Ενεργή είναι η δράση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Καβάλας από τις προηγούμενες κιόλας ημέρες, με συνεργεία καθαρισμού να βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης με σκοπό την αποψίλωση των ξερών χόρτων και τον καλλοπισμό των σημείων.

Μια από αυτές τις δράσεις είναι και ο καλλοπισμος του χώρου του ανοιχτού κολυμβητηρίου που από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου τα συνεργεία βρίσκονται στο σημείο διενεργώντας διάφορα έργα καθαρισμού.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες για τα POS

Ο έντονος προβληματισμός για την διασύνδεσή των μηχανημάτων POS με τις ταμειακές μηχανές συνεχίζονται και στα μέσα του Απρίλη με τους επαγγελματίες πλεόν να έχουν λιγότερο απο δύο εβομάδες για να ολοκληρώσουν την εν λόγω διαδικασία καθώς, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει στους επαγγελματίες για το εάν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος και μέχρι τώρα έχουν προκύψει τα εν λόγω αποτελέσματα :

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι στην Καβάλα, όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματιών ταξί το 90% εξ αυτών έχει όλοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία και οι υπόλληποι θα την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν τα μεγάλα πρόστιμα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en