Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Συνάντηση Πασχαλίδη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ | Τοπικός ΕΛΓΑ, Αντιχαλαζική και αποζημιώσεις στα θέματα συζήτησης

Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο, στον οποίο εξέθεσε μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχή μας λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των αγροτών μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις τους.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής ζήτησε την στελέχωση του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Καβάλας μέσω προσλήψεων γεωπόνων, καθώς επίσης και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού με ηλεκτρονική μορφή.

Επίσης, ο Βουλευτής ζήτησε να προβούν οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ Καβάλας στις απαιτούμενες επισκέψεις στους δικαιούχους του μέτρου 5.1 όπως και στους πληγέντες από παγετό αμπελοπαραγωγούς και παραγωγούς ακτινιδίων και αμυγδάλων, που έχουν υποβάλει ενστάσεις.

Επιπλέον, αναλυτική αναφορά έγινε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας λόγω των σφοδρών χαλαζοπτώσεων του Ιουνίου και του Φθινοπώρου του 2021, καθώς επίσης και στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους ελαιοπαραγωγούς από τον παγετό της άνοιξης του 2021.

Έξαλλου, ο Βουλευτής, για μία ακόμη φορά, έθεσε υπ’ όψιν του Προέδρου του ΕΛΓΑ το φλέγον ζήτημα της αντιχαλαζικής προστασίας, ζητώντας να τοποθετηθούν ραντάρ και επίγειοι αντιχαλαζικοί σταθμοί εδάφους και εγκαταστάσεις μπαλονιών.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον κ. Λυκουρέντζο για το ενδιαφέρον που πάντα επιδεικνύει και εκφράζει την πεποίθησή του πως σύντομα πολλά από τα ζητήματα που τέθηκαν θα επιλυθούν.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Στον Υπουργό απευθύνονται οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι λόγω μη ένταξης στη βιολογική κτηνοτροφία

Τι λένε οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κόσμου

Οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στέλνουν νέα επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά καθώς όπως καταγγέλλουν «μετά την ανακοίνωση της κατάταξης μοριοδότησης για την ένταξη στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, διαπιστώσαμε ότι παρά πολλοί κτηνοτρόφοι που αιτήθηκαν την ένταξη τους στο πρόγραμμα διατήρησης, βρίσκονται κάτω από το όριο ένταξης, λόγω χαμηλής μοριοδότησης». Ταυτόχρονα κατά τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της περιοχής μας πολύ μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων που αιτήθηκαν για πρώτη φορά την ένταξη τους στο πρόγραμμα, τελικά μένουν εκτός για τον ίδιο λόγο. «Οι κτηνοτρόφοι των Περιφερειών της ΑΜ-Θ αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης που έχει οριστεί από το 2015, χωρίς καμία λογική κι επιστημονική τεκμηρίωση και μέσω της Τεχνικής Λύσης, έχουν τη μικρότερη κατανομή στρεμμάτων ανά Ζωική Μονάδα, 3.25 και 4.13 ΖΜ/Ha αντίστοιχα. Ο υπολογισμός της πυκνότητας βόσκησης γίνεται με μια απλή διαίρεση, των επιλέξιμων κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεων βοσκοτόπων, με το ζωικό κεφάλαιο (Ζωικές Μονάδες) που έχει η κάθε περιφέρεια (Χωρική Ενότητα). Αυτή η άδικη κατανομή που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα, κατάφερε να μεταφέρει νομότυπα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των άμεσων ενισχύσεων που εξαρτώνται από τις εκτάσεις των βοσκοτόπων και εισέπρατταν οι κτηνοτρόφοι των Περιφερειών αυτών πριν το 2015, προς τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας» λένε οι κτηνοτρόφοι.

Σχετικά με τη βιολογική κτηνοτροφία ζητούν «άρση της αδικίας με τα χαμηλά ποσά ένταξης».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Συγκέντρωση αλιευτικών σκαφών στο κεντρικό Λιμάνι της Καβάλας

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν τα ξημερώματα της Παρασκευής αρκετά από τα αλιευτικά σκάφη του Αιγαίου στην Καβάλα.

Σκοπός της δράσης η διαμαρτυρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος καθώς και η άμεση επικοινωνία με το Αρμόδιο Υπουργείο.

Δείτε ρεπορτάζ :

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγροτικός Σύλλογος Νέστου | Οικονομική ζημιά στους σπαραγγοπαραγωγούς

Ζητάμε τη μέριμνα του ΥΠΑΑΤ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν

Οι κακοί οιωνοί που φάνηκαν κατά τις πρώτες ημέρες συγκομιδής σπαραγγιών, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά και οι ασυνήθιστες κακές καιρικές συνθήκες κατά τον μήνα Μάρτιο που ακολούθησαν, μας έκαναν να αντιληφθούμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το σπαράγγι.

Στην περιοχή του Δήμου Νέστου Καβάλας καλλιεργούμε σπαράγγια από τα τέλη του `80 και τις δεκαετίες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει σημαντικές επενδύσεις από Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών αλλά και Ιδιώτες που δραστηριοποιούνται με τη καλλιέργεια σπαραγγιού, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα συσκευαστήρια, σε ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα ενισχύουν την τοπική οικονομία και τη χώρα από τις εξαγωγές του προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής έγιναν αντιληπτά και τα προβλήματα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τα καλλιεργητικά έξοδα, μιας ήδη κοστοβόρας και απαιτητικής καλλιέργειας όπως το σπαράγγι. Η αύξηση του κόστους επήλθε και στα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά, της ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.

Ο πόλεμος όμως προκάλεσε και μεγάλη αποδιοργάνωση στις ευρωπαϊκές αγορές, κάνοντας τους ευρωπαίους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα όπως συνήθιζαν τόσα χρόνια, λόγω της ανασφάλειας και του φόβου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών πώλησης, κάνοντας απαγορευτική τη συνέχιση της συγκομιδής από τους παραγωγούς.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό που συνέβη είναι καταστροφικό για τους σπαραγγοπαραγωγούς αλλά και το μέλλον της ίδιας της καλλιέργειας. Για τους λόγους που αναφέραμε ζητάμε τη μέριμνα του ΥΠΑΑΤ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν. Ειδικά να στηριχθεί η
σπαραγγοκαλλιέργεια ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να συνεχίσουμε ως παραγωγοί να εισπράττουμε την υπεραξία του προϊόντος από τις εξαγωγές και να μην δούμε τα συσκευαστήρια μας κουφάρια. Ευελπιστούμε ότι το αίτημά μας θα εισακουστεί και ότι θα πράξετε τα δέοντα.

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: