Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ | Η επάρκεια και το κόστος του ρεύματος το χειμώνα

Συνάντηση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ: Η επάρκεια και το κόστος του ρεύματος το χειμώνα

Με τις τιμές ενέργειας να εξακολουθούν να βρίσκονται σε άνευ προηγουμένου ύψη και με προβλέψεις για ακόμα υψηλότερες, με τον χειμώνα «προ των πυλών» και με την αγωνία των πολιτών να κορυφώνεται για τον αν θα μπορούν να πληρώσουν τις ανάγκες τους για ρεύμα και θέρμανση, καθώς και για τυχόν επιπλέον δυσμενείς συνέπειες, όπως η εκ περιτροπής διακοπή ρεύματος για την αντιμετώπιση τυχόν δυσάρεστων εξελίξεων στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σκηνικό, η κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, Συμπρόεδρος του κόμματος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κο Γεώργιο Αδαμίδη. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων του κόμματος για το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης, που βρίσκεται πάντα ψηλά στην πολυθεματική ατζέντα των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, κυριάρχου πολιτικού φορέα πράσινης πολιτικής στην Ελλάδα και μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος.

Η κα Ανδρικοπούλου Σακόραφα, ζήτησε να ενημερωθεί από τον κο Αδαμίδη για όλα τα ισχύοντα δεδομένα που αφορούν τις τιμές ενέργειας, ποια είναι η γνώμη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τις εξελίξεις σε εθνικό, αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τις ενδεχόμενες λύσεις που έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας και κατά πόσο αυτές είναι εφικτές, τις ενστάσεις της για τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά και το χρηματιστήριο ενέργειας, καθώς και τις ενστάσεις της για τον τρόπο που τιμολογούν τους καταναλωτές οι εταιρείες ρεύματος. Ο κος Αδαμίδης εκτιμά, αναγιγνώσκοντας τα έως τώρα δεδομένα, ότι η ενεργειακή κρίση δε θα μας απασχολήσει μόνο τον επερχόμενο χειμώνα, αλλά οι συνέπειες της είναι πολύ πιθανό να δίνουν το παρόν σε βάθος πενταετίας.

Αυτή στη στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει τον Οκτώβριο, όπου σημειωτέον παύουν και τα εναπομείναντα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ. Σε περίπτωση για παράδειγμα που «κλείσουν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου» από τον αγωγό Τurkstream για τη χώρα μας ή σε ενδεχόμενη ζήτηση για ενεργειακή στήριξη άλλων χωρών της Ε.Ε. από την χώρα μας,  οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος θα είναι μέτρο αναπόφευκτο. Υπάρχουν ήδη συζητήσεις σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιδοτήσεις για το ρεύμα να μη δίνονται πια οριζόντια, αλλά μόνο σε όσους θα τηρούν ένα καθορισμένο όριο κατανάλωσης, εξαναγκάζοντας τους καταναλωτές να μειώσουν την ζήτηση. Αυτό κατά μία έννοια μεταφράζεται ως Δελτίο στο ρεύμα, καθώς ο καταναλωτής που θα ξοδεύει παραπάνω από αυτό το όριο θα «τιμωρείται» κατά μία έννοια, καθώς δε θα επιδοτείται και θα καλείται να πληρώσει δυσθεώρητους λογαριασμούς, αν αναλογιστούμε τις τιμές που κινείται η κιλοβατώρα.

Αμφότεροι αναγνώρισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η άμεση αλλαγή του μοντέλου καθορισμού τιμής του ρεύματος, διαφορετικά υπάρχουν φόβοι για έκρηξη του αριθμού των συνανθρώπων μας που δε θα μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς ουσιαστική στήριξη από το κράτος οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν την αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από το φυσικό αέριο, γεγονός που μείωσε σημαντικά τους λογαριασμούς. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα και στη χώρα μας, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι δε θα αντέξουν για πολύ οι Έλληνες πολίτες. Μάλιστα ο κος Αδαμίδης ανέφερε ότι υπήρξαν και  κάποιες περιπτώσεις διακοπής ρεύματος σε καταναλωτές παρά το γεγονός ότι ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες των κοινωνικών τιμολογίων. Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα επεσήμανε ότι «Η κυβέρνηση με τη στάση της ευνοεί το ισχύον άδικο πλαίσιο που φέρνει υπερκέρδη στις εταιρείες και τους πολίτες πιο κοντά στο όριο της φτώχειας».

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν επικοινωνήσει πολλάκις σε όλα τα μέσα και όλους τους τόνους, τον καταχρηστικό και παράνομο χαρακτήρα της ρήτρας αναπροσαρμογής, για την οποία έχει γίνει προσφυγή από τον ΙΝΚΑ και αναμένεται δικαστική απόφαση. «Η αναστολή της απ’ την κυβέρνηση για ένα έτος, ήταν ένας τρόπος καταστολής των κοινωνικών αντιδράσεων έως τις εκλογές», δήλωσε η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα. Ο κος Αδαμίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «κατ΄ουσίαν ανεστάλη η ρήτρα, αλλά παρέμεινε η αναπροσαρμογή», καθώς οι χρεώσεις εξακολουθούν να αναπροσαρμόζονται και να δημιουργούν υπέρογκους λογαριασμούς που δυσχεραίνουν την ζωή των συμπολιτών μας, οι οποίοι  αναγκάζονται «να πληρώνουν για ρεύμα όσο ένα ενοίκιο ή ένας μισθός, καθιστώντας το ρεύμα από βασικό αγαθό είδος πολυτελείας», όπως επεσήμανε η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα. Περαιτέρω, αναγνώρισαν τον εξαιρετικά σημαίνοντα ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.),  με τον κο Αδαμίδη να ενημερώνει την κα Ανδρικοπούλου ότι κατά την ώρα της συνάντησης τους η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ανέρχονταν στο 50%.

Ο κος Αδαμίδης βέβαια, επισήμανε ότι η ενεργειακή κρίση ανέδειξε και σημαντικά προβλήματα στην πορεία προς την  απανθρακοποίηση (απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα) και τους στόχους της Ε.Ε., δηλώνοντας ότι «η βίαιη απολιγνιτοποίηση κατέστησε τη χώρα μας απόλυτα εξαρτημένη από το φυσικό αέριο και τώρα που η κατάσταση μας οδηγεί αναγκαστικά εκ νέου στην χρήση λιγνίτη, βρίσκει τις μονάδες παραγωγής μας με σοβαρά προβλήματα σε προσωπικό, αλλά και με αρνητικό ισοζύγιο εξόρυξης – κατανάλωσης λιγνίτη, εντείνοντας φόβους για ενεργειακή ανεπάρκεια». Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα βέβαια επεσήμανε με τη σειρά της ότι «μέσα από αυτή την κρίση γεννάται και μια ευκαιρία, αν δημιουργήσουμε ακόμα πιο γρήγορα τις προϋποθέσεις για τον πράσινο μετασχηματισμό με σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη θωράκιση της χώρας στην αντιμετώπιση κρίσεων, με στοχευμένες και κοινωνικά δίκαιες και βιώσιμες επενδύσεις. Ενέργειες που θα έπρεπε βέβαια να είχαν προβλεφθεί απ’ την κυβέρνηση και ξεκινήσει πολύ νωρίτερα». Για παράδειγμα η βελτίωση των υποδομών του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την αύξηση της χωρητικότητας του, όπως έχει επισημάνει δημόσια αρκετές φορές ο κος Αδαμίδης, είναι απαραίτητη για να μπορεί το δίκτυο να υποδέχεται ρεύμα που παράγεται από ΑΠΕ και ενεργειακές κοινότητες, καθώς και επενδύσεις για μέσα αποθήκευσης της παραγόμενης από Α.Π.Ε. ενέργειας, η οποία αν δε χρησιμοποιηθεί τη στιγμή της παραγωγής της ή δεν αποθηκευτεί χάνεται.

Τέλος, στην συνάντηση η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ζήτησε να ενημερωθεί και για θέματα που αφορούν τους εργαζομένους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ συμφώνησαν αμφότεροι να κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για την ανάδειξη λύσεων για την αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης ενεργειακής, οικονομικής, αλλά πάνω απ’ όλα κοινωνικής κρίσης για τους συμπολίτες μας

 

Πηγή : energypress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ι. Μασούτης από Καβάλα | Σημαντική η ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καβάλα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Μασούτης, πραγματοποίησε σειρά επαφών.

Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς και με τους βουλευτές Καβάλας, Μακάριο Λαζαρίδη, Σουλτάνα Ελευθεριαδου και Γιάννη Πασχαλίδη, το δήμαρχο Νέστου, Σάββα Μιχαηλίδη και τον αναπληρωτή περιφερειάρχη ΑΜΘ, Κώστα Αντωνιάδη αναφέρθηκε στην προάσπιση της επιχειρηματικότητας συνολικά αλλά και την ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ υπογράμμισε ότι τα Επιμελητήρια βρίσκονται στο πλευρό της κάθε επιχείρησης, παρέχοντας λύσεις, κάνοντας παρεμβάσεις, υλοποιώντας δράσεις ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην κατεύθυνση της μείωσης των αρνητικών επιδράσεων από το διεθνές περιβάλλον.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κακοκαιρία Barbara | Ξεκίνησε ασθενής χιονόπτωση στην Θράκη

Ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής μία ελαφρά χιονόπτωση σε περιοχές της Θράκης.

Το video είναι από το νησί της Σαμοθράκης όπου την χιονόπτωση κατέγραψαν οι κάτοικοι του νησιού με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν ότι δεν υπάρχει έντονη χιονόπτωση σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

η.

 

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γ’ Εθνική | Λύγισε την Καβάλα ο Ποσειδώνας Μηχανιώνας – Ισοπαλία για Νέστο

Ο ΑΟΚ έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό, μη μπορώντας να πιάσει τα γνωστά του -υψηλά- στάνταρ απόδοσης στο γήπεδο.

Δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει σωστά την μπάλα αλλά ούτε και να δημιουργήσει επιθετικές προσπάθειες, ενώ όσο περνούσαν τα αγωνιστικά λεπτά αντιμετώπιζε και θέματα στα μετόπισθεν. Σαφώς και ο πολύ κακός αγωνιστικός χώρος αποτέλεσε έναν έξτρα αρνητικό παράγοντα στην αναμέτρηση. Ο ΑΟΚ φωνάζει -δικαίως- για τη φάση του 41ου λεπτού και το καθαρό πέναλτι που δεν καταλογίστηκε υπέρ του.

Η πρώτη μεγάλη φάση του αγώνα σημειώθηκε στο 23ο λεπτό, με τον Αλτιτζή να αξιοποιεί την εξαιρετική μεταβίβαση του Τερμεντζόγλου και να αστοχεί από πλεονεκτική θέση στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Λίγα λεπτά αργότερα (26′) ο ΑΟΚ «άγγιξε» το 0-1, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Ιορδανίδη ο Κατσέτης απείλησε με γυριστό σουτ στην κίνηση ωστόσο ο Κυριακίδης έσωσε εντυπωσιακά.

Στο 62′ οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ, όταν ο Αλτιτζής ανέκτησε την μπάλα μέσα στην περιοχή και πλάσαρε ιδανικά για το 1-0. Οι αργοναύτες προσπάθησαν να αντιδράσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ανεβάζοντας την πίεση στα αντίπαλα καρέ υστερώντας όμως στην τελική προσπάθεια.

Μοίρασαν βαθμούς στο Αγίασμα Νέστος και Αλεξανδρούπολη

Στην αναμέτρηση που διεξήχθη στο γήπεδο του Αγιάσματος Καβάλας, οι παίκτες του Πασχάλη Ζαπαρτίδη μπήκαν αποφασισμένοι για τη νίκη και ήταν αυτοί που άνοιξαν το σκορ χάρη σε τέρμα του Γκαϊδατζή στο 48′.

Ο Νέστος ισοφάρισε σε 1-1 με τον Γκατσολάρι στο 62′, αλλά η Αλεξανδρούπολη βρήκε και δεύτερο γκολ, με τον Κυριζάκη να σημειώνει το πρώτο του με τη φανέλα της νέας του ομάδας, κάνοντας το 1-2 στο 72′. Τα λεπτά κυλούσαν και όλα έδειχναν πως οι φιλοξενούμενοι θα έφευγαν νικητές από το ματς, αλλά στο 90′ ο Νέστος κέρδισε πέναλτι. Το εκτέλεσε εύστοχα ο Σέου και ισοφάρισε σε 2-2 το οποίο έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: