Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ | Η επάρκεια και το κόστος του ρεύματος το χειμώνα

Συνάντηση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ: Η επάρκεια και το κόστος του ρεύματος το χειμώνα

Με τις τιμές ενέργειας να εξακολουθούν να βρίσκονται σε άνευ προηγουμένου ύψη και με προβλέψεις για ακόμα υψηλότερες, με τον χειμώνα «προ των πυλών» και με την αγωνία των πολιτών να κορυφώνεται για τον αν θα μπορούν να πληρώσουν τις ανάγκες τους για ρεύμα και θέρμανση, καθώς και για τυχόν επιπλέον δυσμενείς συνέπειες, όπως η εκ περιτροπής διακοπή ρεύματος για την αντιμετώπιση τυχόν δυσάρεστων εξελίξεων στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σκηνικό, η κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, Συμπρόεδρος του κόμματος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κο Γεώργιο Αδαμίδη. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων του κόμματος για το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης, που βρίσκεται πάντα ψηλά στην πολυθεματική ατζέντα των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, κυριάρχου πολιτικού φορέα πράσινης πολιτικής στην Ελλάδα και μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος.

Η κα Ανδρικοπούλου Σακόραφα, ζήτησε να ενημερωθεί από τον κο Αδαμίδη για όλα τα ισχύοντα δεδομένα που αφορούν τις τιμές ενέργειας, ποια είναι η γνώμη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τις εξελίξεις σε εθνικό, αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τις ενδεχόμενες λύσεις που έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας και κατά πόσο αυτές είναι εφικτές, τις ενστάσεις της για τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά και το χρηματιστήριο ενέργειας, καθώς και τις ενστάσεις της για τον τρόπο που τιμολογούν τους καταναλωτές οι εταιρείες ρεύματος. Ο κος Αδαμίδης εκτιμά, αναγιγνώσκοντας τα έως τώρα δεδομένα, ότι η ενεργειακή κρίση δε θα μας απασχολήσει μόνο τον επερχόμενο χειμώνα, αλλά οι συνέπειες της είναι πολύ πιθανό να δίνουν το παρόν σε βάθος πενταετίας.

Αυτή στη στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει τον Οκτώβριο, όπου σημειωτέον παύουν και τα εναπομείναντα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ. Σε περίπτωση για παράδειγμα που «κλείσουν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου» από τον αγωγό Τurkstream για τη χώρα μας ή σε ενδεχόμενη ζήτηση για ενεργειακή στήριξη άλλων χωρών της Ε.Ε. από την χώρα μας,  οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος θα είναι μέτρο αναπόφευκτο. Υπάρχουν ήδη συζητήσεις σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιδοτήσεις για το ρεύμα να μη δίνονται πια οριζόντια, αλλά μόνο σε όσους θα τηρούν ένα καθορισμένο όριο κατανάλωσης, εξαναγκάζοντας τους καταναλωτές να μειώσουν την ζήτηση. Αυτό κατά μία έννοια μεταφράζεται ως Δελτίο στο ρεύμα, καθώς ο καταναλωτής που θα ξοδεύει παραπάνω από αυτό το όριο θα «τιμωρείται» κατά μία έννοια, καθώς δε θα επιδοτείται και θα καλείται να πληρώσει δυσθεώρητους λογαριασμούς, αν αναλογιστούμε τις τιμές που κινείται η κιλοβατώρα.

Αμφότεροι αναγνώρισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η άμεση αλλαγή του μοντέλου καθορισμού τιμής του ρεύματος, διαφορετικά υπάρχουν φόβοι για έκρηξη του αριθμού των συνανθρώπων μας που δε θα μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς ουσιαστική στήριξη από το κράτος οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν την αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από το φυσικό αέριο, γεγονός που μείωσε σημαντικά τους λογαριασμούς. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα και στη χώρα μας, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι δε θα αντέξουν για πολύ οι Έλληνες πολίτες. Μάλιστα ο κος Αδαμίδης ανέφερε ότι υπήρξαν και  κάποιες περιπτώσεις διακοπής ρεύματος σε καταναλωτές παρά το γεγονός ότι ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες των κοινωνικών τιμολογίων. Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα επεσήμανε ότι «Η κυβέρνηση με τη στάση της ευνοεί το ισχύον άδικο πλαίσιο που φέρνει υπερκέρδη στις εταιρείες και τους πολίτες πιο κοντά στο όριο της φτώχειας».

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν επικοινωνήσει πολλάκις σε όλα τα μέσα και όλους τους τόνους, τον καταχρηστικό και παράνομο χαρακτήρα της ρήτρας αναπροσαρμογής, για την οποία έχει γίνει προσφυγή από τον ΙΝΚΑ και αναμένεται δικαστική απόφαση. «Η αναστολή της απ’ την κυβέρνηση για ένα έτος, ήταν ένας τρόπος καταστολής των κοινωνικών αντιδράσεων έως τις εκλογές», δήλωσε η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα. Ο κος Αδαμίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «κατ΄ουσίαν ανεστάλη η ρήτρα, αλλά παρέμεινε η αναπροσαρμογή», καθώς οι χρεώσεις εξακολουθούν να αναπροσαρμόζονται και να δημιουργούν υπέρογκους λογαριασμούς που δυσχεραίνουν την ζωή των συμπολιτών μας, οι οποίοι  αναγκάζονται «να πληρώνουν για ρεύμα όσο ένα ενοίκιο ή ένας μισθός, καθιστώντας το ρεύμα από βασικό αγαθό είδος πολυτελείας», όπως επεσήμανε η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα. Περαιτέρω, αναγνώρισαν τον εξαιρετικά σημαίνοντα ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.),  με τον κο Αδαμίδη να ενημερώνει την κα Ανδρικοπούλου ότι κατά την ώρα της συνάντησης τους η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ανέρχονταν στο 50%.

Ο κος Αδαμίδης βέβαια, επισήμανε ότι η ενεργειακή κρίση ανέδειξε και σημαντικά προβλήματα στην πορεία προς την  απανθρακοποίηση (απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα) και τους στόχους της Ε.Ε., δηλώνοντας ότι «η βίαιη απολιγνιτοποίηση κατέστησε τη χώρα μας απόλυτα εξαρτημένη από το φυσικό αέριο και τώρα που η κατάσταση μας οδηγεί αναγκαστικά εκ νέου στην χρήση λιγνίτη, βρίσκει τις μονάδες παραγωγής μας με σοβαρά προβλήματα σε προσωπικό, αλλά και με αρνητικό ισοζύγιο εξόρυξης – κατανάλωσης λιγνίτη, εντείνοντας φόβους για ενεργειακή ανεπάρκεια». Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα βέβαια επεσήμανε με τη σειρά της ότι «μέσα από αυτή την κρίση γεννάται και μια ευκαιρία, αν δημιουργήσουμε ακόμα πιο γρήγορα τις προϋποθέσεις για τον πράσινο μετασχηματισμό με σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη θωράκιση της χώρας στην αντιμετώπιση κρίσεων, με στοχευμένες και κοινωνικά δίκαιες και βιώσιμες επενδύσεις. Ενέργειες που θα έπρεπε βέβαια να είχαν προβλεφθεί απ’ την κυβέρνηση και ξεκινήσει πολύ νωρίτερα». Για παράδειγμα η βελτίωση των υποδομών του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την αύξηση της χωρητικότητας του, όπως έχει επισημάνει δημόσια αρκετές φορές ο κος Αδαμίδης, είναι απαραίτητη για να μπορεί το δίκτυο να υποδέχεται ρεύμα που παράγεται από ΑΠΕ και ενεργειακές κοινότητες, καθώς και επενδύσεις για μέσα αποθήκευσης της παραγόμενης από Α.Π.Ε. ενέργειας, η οποία αν δε χρησιμοποιηθεί τη στιγμή της παραγωγής της ή δεν αποθηκευτεί χάνεται.

Τέλος, στην συνάντηση η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ζήτησε να ενημερωθεί και για θέματα που αφορούν τους εργαζομένους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ συμφώνησαν αμφότεροι να κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για την ανάδειξη λύσεων για την αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης ενεργειακής, οικονομικής, αλλά πάνω απ’ όλα κοινωνικής κρίσης για τους συμπολίτες μας

 

Πηγή : energypress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στο πλαίσιο των δράσεων αναφορικά με την Εκδήλωση της παράταξής μας για το περιβάλλον στην Αλεξανδρούπολη,  την Κυριακή 3/12/2023, με θέμα «Πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον: Σύνθεση απόψεων και πολιτικής», κατά την οποία θα υπάρξει και τοποθέτηση – ομιλία του Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη, κλιμάκιο της παράταξης μας αποτελούμενο από τους Χάρη Σεϊτανίδη (Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ),  Κων/νο Κάρολο Παπαδόπουλο (Γραμ. Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Καβάλας), Κώστα Χατζηαναστασίου (Αναπλ. Γραμ. Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Καβάλας) και τους υποψήφιους βουλευτές Καϊντατζόπουλο Χρήστο, Δημήτρη Παπουτσή, Παππά Λεωνίδα και Χριστοδούλου Ευστρατία έχει προγραμματίσει επισκέψεις, την Παρασκευή 01.12.2023, στο ΓΕΩΤΕΕ (Παράρτημα Καβάλας), στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας και στο Δήμο Καβάλας. Αναλυτικά το πρόγραμμα των επισκέψεων έχει ως εξής:

 

Παρασκευή 01.12.2023

10:30-11:30 ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Καβάλας

11:30- 12:20 Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας

13:00- 13:30 Δημαρχείο Καβάλας –  Συνάντηση με Δήμαρχο Καβάλας 

Το κλιμάκιο θα συνοδεύουν και άλλα στελέχη της παράταξής μας από ολόκληρο το νομό Καβάλας.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου | Προχωράει η διαδικασία για την ιδιωτικοποιήση των υπηρεσιών

Χέρι-χέρι Κυβέρνηση Περιφέρεια και Δήμος Θάσου προχωράνε με γοργούς ρυθμούς σε ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών τους με βάση την αντίληψή τους για ιδιωτικοποίηση των πάντων .
Μετά το πέρασμα τμήματος της δουλειάς της πολεοδομίας ( που ‘’ σουτάρισαν ‘’  ) από το Δήμο στην Αναπτυξιακή του Νέστου , σειρά έχει η δακοκτονία.
Η δακοκτονία μέχρι  τώρα υλοποιείται από την Περιφέρεια με ανάλογη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Γεωργίας .
Για πρώτη φορά η διενέργεια των ψεκασμών θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία ανάδοχου εργολάβου  παγιοθέτη.
 Επειδή πλέον έχουμε πείρα να πούμε τι σημαίνει αυτό :
• Σταδιακή περικοπή της χρηματοδότησης, μεταφόρτωση της ευθύνης εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας στο Δήμο και στους συνεταιρισμούς και στο τέλος στους ίδιους τους παραγωγούς , με βάση και την ατομική ευθύνη που την έχουν κάνει σημαία Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος .
•  Απαξίωση της συσσωρευμένης εμπειρίας των ανθρώπων που εδώ και δεκαετίες εμπλέκονται στην δακοκτονία ( γεωπόνοι εργαζόμενοι κτλ).
– Καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εργαζόμενους στη δακοκτονία να απαιτήσουν: τον εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας με όλες τις επιστημονικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, με αποτελεσματικά φυτοφάρμακα , με ξεκίνημα της δακοκτονίας στην πρώτη γενιά , με  εργατικό δυναμικό πλήρους απασχόλησης και  ασφαλιστικό φορέα τα ένσημα του εφκα  και όχι τα εργόσημα , με σύγχρονες μάσκες και ότι άλλο χρειάζεται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων , με ικανό αριθμό ραντιστών που θα καταπολεμούν τον δάκο σε όλη του την έκταση και θα καλύπτουν το 1.000.000 ελαιόδεντρα του νησιού .
– Καλούμε τους αγρότες , τους παραγωγούς,  τους αγροτικούς συλλόγους ,τους συνεταιρισμούς να αντιδράσουν και να μην αποδεχτούν το πέρασμα της δακοκτονίας σε ιδιώτες εργολάβους.
 Γιατί όπως αυτοί  ( κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος) έχουν διαλέξει με ποιανού τα συμφέροντα συντάσσονται έτσι πρέπει και εμείς να προασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΑΣΟΥ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ελευθερούπολη | Άντρας πέθανε στον δρόμο επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο να τον διακομίσει στο Κ.Υ!

Ένα δυσάρεστο περιστατικό έκανε γνωστό ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Δημήτρης Λυμπεράκης στα social media.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι ένας άνδρας έχασε την ζωή του σήμερα στην Ελευθερούπολη καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο να το διακομίσει στο Κ.Υ Ελευθερούπολης!

Η ανάρτηση του Δημήτρη Λυμπεράκη

Κέντρο Ελευθερούπολης σήμερα το μεσημέρι. Άνδρας μέσης ηλικίας παθαίνει, μάλλον, ανακοπή. Σπεύδουν πολλοί προς βοήθεια. Χρησιμοποιούν απινιδωτή και κάποιοι προσπαθούν να κάνουν ΚΑΡΠΑ. Καλούν απεγνωσμένα να έλθει ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο!!! Καλούν ασθενοφόρο από Καβάλα. Έρχεται μετά από 25 λεπτά. Ο άνδρας πεθαίνει αβοήθητος. Στην τηλεόραση παίζεται το σίριαλ των Ελγινείων…

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: