Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμπαράταξη Πολιτών | Να αποσυρθεί η ΚΥΑ ιδρυματικής αντίληψης για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας.

Σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος από το Χαμόγελο του παιδιού που συζητήθηκε στη 12 η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καβάλας θέλουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Για τη δημοτική μας παράταξη είναι ξεκάθαρο πως το φυσικό περιβάλλον για να ζει και να μεγαλώνει ένα παιδί είναι η οικογένεια κι όχι ένα ίδρυμα ακόμα κι αν αυτό θέλουν να το ονομάζουν «σπίτι». Για εμάς δεν υπάρχει «καλή» και «κακή» ιδρυματική ζωή. Είναι εκ των πραγμάτων κακοποιητική και τα ιδρύματα πρέπει να καταργηθούν. Αυτή η αντίληψη πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στο σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας των ιδρυμάτων, είτε είναι δημόσια, είτε ιδιωτικά, είτε εκκλησιαστικά.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία πολλών επιστημονικών μελετών η ιδρυματική ζωή χαρακτηρίζεται ως βλαπτική για την ψυχοκοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.. Τα παιδιά των ιδρυμάτων στερούνται το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και μειονεκτούν στο επίπεδο της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής.

Είναι γεγονός πως υπάρχουν ιδρύματα που λειτουργούν γνωρίζοντας τις συνέπειες της ιδρυματικής ζωής, τις οποίες προσπαθούν να αμβλύνουν. Υπάρχουν όμως και ιδρύματα που δεν έχουν επίγνωση ή αδιαφορούν για τις αρνητικές συνέπειές της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένας πρέπει να είναι ο στόχος: να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα και να τοποθετηθούν σε ένα ασφαλές και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον! Άλλωστε είναι δικαίωμά τους και οφείλουμε να το υπερασπιστούμε.

Προφανώς μέχρι την οριστική κατάργηση των ιδρυμάτων η πολιτεία οφείλει να θεσμοθετήσει ένα ενιαίο πλαίσιο σύγχρονων προδιαγραφών για όλες ανεξαιρέτως τις δομές Παιδικής Προστασίας. Είτε πρόκειται για αυτές που ανήκουν σε ΝΠΔΔ (δημόσιες δομές), είτε και για τις ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΜΚΟ, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές δομές). Όλες οι δομές αυτές, απαιτείται να αδειοδοτούνται και να λειτουργούν βάσει συγκεκριμένων σύγχρονων προδιαγραφών και κανονισμού λειτουργίας με παιδοκεντρική αντίληψη και προώθηση της αποϊδρυματοποίησης.. Δυστυχώς σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη ΚΥΑ που έφερε η σημερινή κυβέρνηση δεν καλύπτει όσα αναφέρουμε παραπάνω αφού επικεντρώνεται κυρίως σε κτιριακές προδιαγραφές και αφορά μόνο προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας (ΜοΠΠ) αποκλειστικά για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αφήνοντας ανέγγιχτα τα υφιστάμενα ιδρύματα πάσης φύσεως (δημόσια, εκκλησιαστικά κ.λ.π.) που λειτουργούν ενίοτε σε απαράδεκτες συνθήκες.

Η Συμπαράταξη Πολιτών συμφώνησε επί της αρχής με το ψήφισμα του ΧτΠ και ζήτησε την προσθήκη των παρακάτω προτάσεων που τελικά δεν έγιναν αποδεκτές από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ 40494/11-5-2022 που οι λανθασμένες προβλέψεις της διατηρούν, ενισχύουν και διαιωνίζουν τον ιδρυματικό χαρακτήρα των δομών παιδικής προστασίας χωρίς προβλέψεις ενίσχυσης για το μεταβατικό διάστημα.

Ζητάμε την προώθηση – ύστερα από ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς – ενός σύγχρονου ενιαίου πλαισίου προδιαγραφών και όρων ίδρυσης και λειτουργίας μικρών μονάδων παιδικής προστασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα που θα περιλαμβάνει:

  1. Την υποστήριξη, με σαφείς κανόνες και χρηματοδότηση, του κοινωνικού έργου των ΝΠΙΔ που προστατεύουν παιδιά για το διάστημα της μετάβασής τους σε σύγχρονα μοντέλα παιδικής προστασίας.
  2. Την άμεση και απρόσκοπτη εφαρμογή του θεσμού της αναδοχής, ιδίως της επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία.

  3. Την άμεση ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αποϊδρυματοποίηση με πρόβλεψη συγκεκριμένων μέτρων υλοποίησης σε προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα.

  4. Τη σύσταση Οργανισμών, Εσωτερικών Κανονισμών και σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας για όλες τις νέες δομές μεταβατικού χαρακτήρα ή οικογενειακού τύπου, που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα να δημιουργούνται, και την προσαρμογή των υφιστάμενων στα νέα δεδομένα.»

Τονίζουμε πως καμία ουσιαστική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στην παιδική προστασία χωρίς κατάργηση της ιδρυματικής φροντίδας, κλείσιμο των ιδρυμάτων και ενίσχυση-στήριξη ευάλωτων οικογενειών με παιδιά μέσω της υλοποίησης μιας Εθνικής Στρατηγικής Αποϊδρυματοποίησης. Μέσω και των θεσμών της παιδοθεσίας και της αναδοχής που είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την ένταξη των παιδιών σε ένα νέο οικογενειακό περιβάλλον το οποίο θα διασφαλίζει το βέλτιστο συμφέρον τους.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Άρης Βέρρος, Νίκος Μουρτασάγας, Σωτήρης Σωτηριάδης

Δελτίο Τύπου

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Αστεροσκοπείο Αθηνών | Η πυρκαγιά του Αυγούστου στη Θάσο έκαψε 2.770 στρέμματα

Συνολικά, οι καμένες εκτάσεις που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000, είναι 267 εκτάρια ή 2.670 στρέμματα.

Η Επιχειρησιακή μονάδα Διαστημικών Εφαρμογών και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι εκτίμησε την καμένη έκταση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στην Λεύκη Θάσου στις 10 Αυγούστου 2022, σε περίπου 277 εκτάρια ή 2.770 στρέμματα.

Εκτιμάται, με βάση στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus EU, ότι οι καμένες εκτάσεις αφορούν 84% δασική έκταση και 16% συνδυασμό θαμνώδους ή/και ποώδους βλάστησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκάνδαλο υποκλοπών | «Πυρά» για τις παρακολουθήσεις και την αφωνία της πλειοψηφίας της ΕνΔΕ

Την «αγωνία» τους για τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών και την συστηματική παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, άλλων αξιωματούχων και δημοσιογράφων από την κρατική διοίκηση, εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Τα μέλη της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) υπογραμμίζουν με νόημα πως σε αρκετές περιπτώσεις η αιτιολόγηση που παραπέμπει  «σε λόγους εθνικής ασφάλειαςδεν εξειδικεύονται σαφώς. Έτσι κάθε συμφέρον μπορεί να λαμβάνει τον χαρακτηρισμό του «λόγου εθνικής ασφάλειας» και με τον τρόπο αυτό η νομιμοποίηση της παραβίασης του απορρήτου διέρχεται το πρώτο στάδιο, που γεννά την ανάγκη του επόμενου σταδίου «δικαστικής επικύρωσης».

Τα μέλη της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στη σιωπή της «πλειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσής» αφήνοντας αιχμές για τη σιγή σε ένα «τόσο κομβικό για την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών».

Παράλληλα επισημαίνουν πως «δε θα έπρεπε να είναι αδιάφορο για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το ενδεχόμενο δικαστικοί λειτουργοί να έχουν τεθεί ή να τεθούν στο μέλλον υπό παρακολούθηση, υπό τους ίδιους ασαφείς λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Όπως εξηγούν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή τους «στο σύγχρονο κόσμο η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ τυγχάνουν υψηλής θεσμικής προστασίας, δέχονται διαρκώς πίεση θεσμική και εξωθεσμική».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η ποιότητα της δημοκρατίας και των συνταγματικών ελευθεριών σε ένα Κράτος Δικαίου δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά ή κυρίως από τους θεσπισμένους κανόνες αλλά και από τον τρόπο εφαρμογής τους.

Οι θεσπισμένοι κανόνες είτε αυτοί που περιβάλλονται το κύρος των συνταγματικών ρυθμίσεων, είτε του απλού νόμου, δεν αρκούν αφ΄ εαυτού, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η ύπαρξή τους έχει αξιοποιηθεί ως άλλοθι και ως βολική νομιμοποιητική βάση της καταπάτησης των στοιχειωδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της εκάστοτε διοίκησης.

Στο σύγχρονο κόσμο η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ τυγχάνουν υψηλής θεσμικής προστασίας, δέχονται διαρκώς πίεση θεσμική και εξωθεσμική.

Παλαιότερα συζήτηση προκάλεσε η Οδηγία 2006/24/ΕΚ (που μεταφέρθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το ν. 3917/2011) ως προς το ενδεχόμενο de facto κατάργησης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και εν τέλει κρίθηκε ανίσχυρη από το ΔΕΕ με την από 8-4-2014 απόφασή του. Η δε διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών κατοχυρώνεται θεσμικά στα περισσότερα Κράτη του κόσμου ακόμα και στα πιο απολυταρχικά, αφού ακόμα και το ψευδοσύνταγμα της δικτατορίας του 1968 προέβλεπε στο άρθρο 15 το «απόρρητο των επιστολών και της καθ’ οιοδήποτε άλλον τρόπον ανταποκρίσεως».

Το εθνικό, διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο με σειρά διατάξεων (άρθρο 19 του ελληνικού Συντάγματος, άρθρο 12 της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, άρθρο 8 της ΕΣΔΑ) προστατεύουν κατ΄ αρχήν το απόρρητο της επικοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα με ένα πλέγμα ρυθμίσεων αποδεσμεύουν τις κρατικές και διεθνείς υπηρεσίες από το καθήκον σεβασμού αυτών των διατάξεων, παραπέμποντας σε λόγους εθνικής ασφάλειας, που όμως δεν εξειδικεύονται σαφώς. Έτσι κάθε συμφέρον μπορεί να λαμβάνει τον χαρακτηρισμό του «λόγου εθνικής ασφάλειας» και με τον τρόπο αυτό η νομιμοποίηση της παραβίασης του απορρήτου διέρχεται το πρώτο στάδιο, που γεννά την ανάγκη του επόμενου σταδίου «δικαστικής επικύρωσης».

Για τον εισαγγελικό λειτουργό όμως στην Ελλάδα, που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της Ε.Υ.Π. και υπογράφει σύμφωνα με την έκθεση της Α.Δ.Α.Ε. παραπάνω από 15.000 διατάξεις άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας κάθε χρόνο, στις οποίες σε αντίθεση με εκείνες που αφορούν διακρίβωση εγκλημάτων δεν είναι αναγκαίο να αναγράφεται το όνομα του παρακολουθούμενου (άρθρο 5παρ.1α ν.2225/1994), η δυνατότητα άσκησης ουσιαστικού και όχι απλά «νομιμοποιητικού» ελέγχου συρρικνώνεται επικίνδυνα. Η δε τοποθέτηση δεύτερου εισαγγελικού λειτουργού για τον παραπάνω έλεγχο, που εξαγγέλθηκε πριν λίγες ημέρες, ενόψει του αριθμητικού όγκου των υποθέσεων, δεν φαίνεται ικανή να προσφέρει στο πρόβλημα καθαυτό, ενώ κατ΄ αποτέλεσμα τείνει να επαναλάβει την ίδια διαδρομή ενίσχυσης του κύρους της υπηρεσίας πληροφοριών και της διοίκησης, μέσα από την κατ΄ ουσίαν αδύναμη παρουσία της δικαστικής αρχής και τελικά να λειτουργήσει ως παρέμβαση επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Αναμέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα την επίσημη τοποθέτηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσής μας σε ένα ζήτημα τόσο κομβικό για την προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

Μάταια!

Στο όνομα των εκατοντάδων Δικαστών και Εισαγγελέων, που εκπροσωπούμε, εκφράζουμε την αγωνία μας για τις εξελίξεις και την συστηματική παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, άλλων αξιωματούχων και δημοσιογράφων από την κρατική διοίκηση. Δε θα έπρεπε να είναι αδιάφορο για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το ενδεχόμενο δικαστικοί λειτουργοί να έχουν τεθεί ή να τεθούν στο μέλλον υπό παρακολούθηση, υπό τους ίδιους ασαφείς λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Σημειωτέον δε ότι βάσει της τροπολογίας 826/145/31.3.2021, το άρθρο 87 ν.4790/2021 τροποποίησε το άρθρο 5 ν.2225/1994 και έτσι πλέον ειδικά η άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν είναι πλέον δυνατό να κοινοποιηθεί στον παρακολουθούμενο από την ΑΔΑΕ μετά τη λήξη της, ενώ αντίθετα είναι εφικτό αυτό για την άρση απορρήτου για τη διακρίβωση εγκλημάτων.

Υπεύθυνα και χωρίς να αδιαφορούμε για το θεσμικό ρόλο μιας εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, θεωρούμε ότι η συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας στον έλεγχο της πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι τυπική. Μόνο έτσι οι συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, θα λάβουν νόημα και ουσία, ώστε να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ- Εφέτης,

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης,

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης,

Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 

Πηγή: avgi.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνει ο διακόπτης του ηλεκτρικού | Μείωση κατανάλωσης λόγω ενεργειακής ακρίβειας

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος που θα λάβουν το επόμενο διάστημα, ενώ και ο χειμώνας διαγράφεται δύσκολος λόγω της ενεργειακής ακρίβειας που θα πλήξει τον τομέα της θέρμανσης.

Προς το παρόν, εν μέσω καύσωνα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κλείνουν τον διακόπτη στις ηλεκτροβόρες συσκευές και κυρίως στα κλιματιστικά.

Η τάση που επικρατεί τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις είναι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος με κάθε τρόπο.

Πηγή: cnn.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: