Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Συμμετοχή ΥΕΘΑ στη Σύνοδο των ΥΠΑΜ της Πρωτοβουλίας ADRION στη Βενετία

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε, σήμερα Τρίτη 04 Οκτωβρίου, στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία. Στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Άμυνας της Ιταλίας κ. Λορέντζο Γκουερίνι (Lorenzo Guerini), Σλοβενίας, κ. Μαριάν Σάρετς (Marjan Šarec), Κροατίας κ. Μάριο Μπάνοτζιτς (Mario Banožić), Μαυροβουνίου κ. Ράσκο Κόνιεβιτς (Raško Konjević) και Αλβανίας κ. Νίκο Πελέσι (Niko Peleshi).

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η Πρωτοβουλία ADRION αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς περιφερειακής συνεργασίας σε τομείς μείζονος προτεραιότητας και σημασίας, όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα του Πολεμικού Ναυτικού των Κρατών-Μελών της Πρωτοβουλίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως μέσω των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας ADRION, ενισχύονται τα μέσα και οι μηχανισμοί των χωρών της ADRION έναντι κοινών απειλών και η κοινή θαλάσσια επιτήρηση, γεγονός που συμβάλει στην ασφάλεια στη Μεσόγειο, περιοχή εξόχως σημαντική για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη, το ελεύθερο εμπόριο και την ενεργειακή ασφάλεια.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί το βασικότερο όχημα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Διεθνούς Δικαίου, ενώ προωθεί τη συνολική ανάπτυξη και ευημερία.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η Πρωτοβουλία ADRION εδράζεται στον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS) .

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Ιταλό Ομόλογό του, κ. Γκουερίνι, κατά την οποία συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής αναθεωρητικών συμπεριφορών που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη.

 

H Σύνοδος των Υπουργών ADRION υιοθέτησε την κατωτέρω Κοινή Δήλωση:

 

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ :

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ,

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ,

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ,

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ,

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ (ADRION)

______________________________________________________________

Εμείς, οι Υπουργοί Άμυνας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της Δημοκρατίας της Κροατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Μαυροβουνίου και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας συνεδριάσαμε στη Βενετία την 4η Οκτωβρίου 2022.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ την μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου,

Επιβεβαιώσαμε εκ νέου ότι η συνεργασία μας εδράζεται στον πλήρη  αμοιβαίο σεβασμό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Υπενθυμίσαμε τη σημασία της  συνεργασίας μας στο πλαίσιο της ADRION, ως επιτυχές παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας η οποία εγκαθιδρύθηκε το 2004 και βασίζεται: στην συμπεριληπτικότητα, στις κοινές αξίες και στο κοινό συμφέρον για την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην λεκάνη Αδριατικής και Ιονίου.

Αναγνωρίσαμε και εξήραμε τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από την Πρωτοβουλία ADRION κατά την περίπου εικοσαετή περίοδο συνεχών δραστηριοτήτων  και δέσμευσης της για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας, και την πλήρη επίγνωση της καταστάσεως ασφαλείας  στη Λεκάνη Αδριατικής – Ιονίου.

Εκτιμήσαμε την πολύτιμη συνεισφορά που προσέφερε η Στρατηγική της Ε.Ε. για την Περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR) ως εργαλείο για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας σε κύριους τομείς πολιτικής προς όφελος όλης της περιοχής.

Αναγνωρίσαμε την επιτακτική ανάγκη να ανταπεξέλθουμε σε ένα αυξανόμενο εύρος προκλήσεων και κινδύνων της θαλάσσιας ασφάλειας και να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές που επηρεάζουν την περιφερειακή μας ασφάλεια και σταθερότητα, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο και η διασυνοριακή εγκληματικότητα.

Τονίσαμε τη σημασία της διατήρησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών των χωρών μας, για να επιτύχουμε ένα βελτιωμένο επίπεδο ναυτικής ασφάλειας και να ενισχύσουμε την κοινή μας ικανότητα για παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Αρωγής σε περιπτώσεις καταστροφών, Έρευνας και Διάσωσης και Ανάπτυξης Δυνατοτήτων.

Η ADRION, μέσω και του επιχειρησιακού της στοιχείου, της ναυτικής δύναμης «On Call Maritime Force» (OCMF), έχει αποδειχθεί αξιόπιστο εργαλείο για τα εξής:

 • Προώθηση της εκπαίδευσης, της ενσωμάτωσης, της ανάπτυξης δυνατοτήτων, της αμοιβαίας ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης,
 • Επίτευξη αξιόπιστης ναυτικής παρουσίας στην περιοχή Αδριατικής Ιονίου, όταν ενεργοποιείται,
 • Επίτευξη Ναυτικής Προστασίας και τεχνογνωσίας για το περιφερειακό ναυτιλιακό περιβάλλον.

Με Γνώμονα  την αποφασιστικότητά μας για περαιτέρω ενίσχυση   της συνεργασία μας, ενθαρρύνουμε τους Αρχηγούς Ναυτικού της ADRION:

 • να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έγκρισης της αναθεωρηθείσης από τα κράτη – μέλη Τεχνικής Διευθέτησης,
 • να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την προβολή της πρωτοβουλίας,
 • να προωθήσουν και να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές, τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν και τα διδάγματα που αποκόμισαν εντός της ADRION σε φόρουμ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ,
 • να ενισχύσουν την αξιοποίηση δυνατοτήτων, διερευνώντας την υλοποίηση της αντίληψης «συνένωσης και κοινής χρήσης» στα εθνικά μέσα, ώστε να εντοπίσουν και να αναπτύξουν κοινές απαιτήσεις και να μειώσουν τις συνολικές δαπάνες,
 • να επαυξήσουν, μέσω μιας προσέγγισης με μεγάλα βήματα, την κοινή Επίγνωση Καταστάσεων στον ναυτικό τομέα, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό ήδη υφιστάμενα εργαλεία, όπως το Εικονικό Κέντρο Περιφερειακής Ναυτιλιακής Κίνησης (Virtual-Regional Maritime Traffic Centre).
 • να προωθήσουν την Ναυτική Προστασία στην περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου μέσω της ενεργοποίησης της OCMF σύμφωνα με τον προγραμματισμό που σχεδιάστηκε,
 • να επιδιώξουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και καλύτερο συντονισμό με επιχειρήσεις  του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. εντός της Περιοχής Ευθύνης της ADRION,
 • να εξερευνήσουν οποιοδήποτε επιπρόσθετο πεδίο δραστηριότητας, κοινού ενδιαφέροντος το οποίο δύναται να λειτουργήσει προς όφελος της ADRION.

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη | Εντός χρονοδιαγράμματος η «μεταμόρφωση» των Αποθηκών Β’ στο λιμάνι

Εντός του χρονοδιαγράμματος είναι το έργο «μεταμόρφωσης» των Αποθηκών Β’ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης σε χώρο αναψυχής και συνάθροισης, όπως ανακοινώθηκε κατά τη σημερινή επίσκεψη του δημάρχου της πόλης, Ιωάννη Ζαμπούκη, στο εργοτάξιο.

Ειδικότερα, η αποθήκη Β’ θα μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και συνάθροισης – καφετέρια/αναψυκτήριο που θα συνδέεται σε δύο σημεία με την αποθήκη Α’, η οποία θα αποτελεί χώρο έκθεσης τοπικών προϊόντων και εκδοτήριο εισιτηρίων για το πλοίο.

Η πρόσοψη είναι επενδυμένη με ενεργειακούς υαλοπίνακες, ένα υλικό που φιλτράρει την ηλιοφάνεια με αποτέλεσμα να επιτρέπει τη θερμότητα να περάσει τους χειμερινούς μήνες και την αποτρέπει τους θερινούς. Η σύνδεση των δύο ορόφων θα γίνει με δύο γυάλινους ανελκυστήρες.

Η παράδοση του έργου προβλέπεται για την άνοιξη.

Δείτε παρακάτω στιγμιότυπα από την επίσκεψη:
www.evros24.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Πέθανε ο σοβαρά τραυματίας στο τροχαίο της Ερυθρού Σταυρού

Πέθανε στο νοσοκομείο της Καβάλας ο άτυχος οδηγός του σοβαρού τροχαίου στην Ερυθρού Σταυρού.

Αν και ήταν στην ΜΕΘ του νοσοκομείου καβάλας για αρκετές ημέρες, δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Γιατί πάτησε «φρένο» η ανάπτυξη | Υποχώρηση της κατανάλωσης και προσγείωση του ΑΕΠ στο 2,8%

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ πάτησε φρένο το γ΄ τρίμηνο, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου αποτυπώνοντας τους πρώτους σοβαρούς τριγμούς στο σημερινό περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός, και η ενεργειακή κρίση.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση μόλις κατά 2,8%.Eπί τα χείρω αναθεωρείται και η ανάπτυξη για το προηγούμενο εξάμηνο καθώς είχε υπολογισθεί από την ΕΛΣΤΑΤ σε 7,7% και το 1ο τρίμηνο σε 8%, αλλά πλέον διαμορφώνεται σε 7,1% και σε 7,9% αντίστοιχα.

υποχώρηση της καταναλωτικής δαπάνης και η μείωση εισαγωγών – εξαγωγών, λόγω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας, που προκάλεσαν αλυσιδωτές αυξήσεις των τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών,εφεραν μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Πώς θα ολοκληρωθεί η χρονιά, θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο με τις προβλέψεις να μην είναι αισιόδοξες λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Μετα την ανακοίνωση των στοιχείων του γ τριμήνου η ανάπτυξη διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στο 5,9% από 5,6% που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό.Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η οικονομική δραστηριότητα κατά την εορταστική περίοδο που επηρεάζει τη διαμόρφωση του ετήσιου ΑΕΠ.

Τριμηνιαίες μεταβολές

 • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.
 • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.
 •  εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,4%.
 • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,5%.

Ετήσιες μεταβολές

 • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.
 • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.
 • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,0%.
 • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,6%.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: