Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρατηγικό σχέδιο προβολής και προώθησης του brand «Ελληνικό Μάρμαρο»

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ), στο πλαίσιο της πάγιας θέσης του για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής branding και την καθιέρωση μίας ενιαίας ταυτότητας για την υποστήριξη της προώθησης των εξαγωγών του κλάδου, υλοποίησε, σε συνεργασία με την εταιρία ICAP και την DK Marketing, την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου δράσεων για την προβολή και την προώθηση του ελληνικού μαρμάρου στο εξωτερικό, με τριετή χρονικό ορίζοντα.

Το στρατηγικό αυτό σχέδιο αποτελεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση ανάδειξης του brand «Ελληνικό Μάρμαρο» σε παγκόσμιο επίπεδο και σε αυτό περιλαμβάνονται παραδοσιακές δράσεις επικοινωνίας και προώθησης, όπως η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές, αλλά και εκτεταμένη χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων εργαλείων marketing, που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ισχυρού brand name και στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ελληνικού μαρμάρου διεθνώς.

Η εκπόνηση του συγκεκριμένου σχεδίου έγινε κατόπιν συζητήσεων του ΣΕΜΜΘ με φορείς όπως το Υπουργείο Εξωτερικών και το Enterprise Greece στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της εξωστρέφειας του κλάδου με την υποστήριξη κρατικών φορέων. Με στόχο την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς στον παγκόσμιο χάρτη και τη διείσδυση του κλάδου του μαρμάρου σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές, το τελικό στρατηγικό σχέδιο δράσεων για την προβολή και την προώθηση του ελληνικού μαρμάρου, που επήλθε έπειτα από διαβούλευση μεταξύ των μελών του ΣΕΜΜΘ και είναι κοστολογημένο και διαστασιολογημένο από την ICAP και την DK Marketing, θα αποτελέσει τη βάση για την υποβολή προτάσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των δράσεων και να αποτελέσει η υλοποίησή τους μέρος μίας εθνικής στρατηγικής.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φυσικό αέριο| Στα 164,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα- Πού οφείλεται η αποκλιμάκωση

Περαιτέρω αποκλιμάκωση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου την Τρίτη.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές τιμές υποχώρησαν έως και 6,4%, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου. Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- σημείωσε πτώση 3% στο Άμστερνταμ το πρωί της Τρίτης, στα 164,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τη Δευτέρα υποχώρησε 10%.

Η πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών τιμών οδηγείται από τον ήπιο καιρό και τα διαθέσιμα αποθέματα ενέργειας που καθησυχάζουν τις ανησυχίες.

Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι αναμένονται υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες για την περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη τις επόμενες δύο εβδομάδες, είναι πιθανό να καθυστερήσει το «κάψιμο» αποθεμάτων φυσικού αερίου για θέρμανση. Δημιουργεί επίσης την αίσθηση ότι η περιοχή μπορεί να μπορέσει να ξεπεράσει τον χειμώνα ακόμη και με τη μείωση της ρωσικής προσφοράς.

Στο μεταξύ οι αποθήκες γεμίζουν με σταθερό ρυθμό καθώς οι χώρες, για να αντισταθμίσουν την απώλεια ρωσικών ροών, ενίσχυσαν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις προμήθειες από τη Νορβηγία. Οι χώροι αποθήκευσης ήταν περίπου 88% γεμάτοι το Σάββατο, λίγο πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας για αυτήν την εποχή του χρόνου. Τα ποσοστά πλήρωσης κίνησαν πτωτικά περίπου 50% τις τιμές του φυσικού αερίου από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στο τέλος Αυγούστου.

Παρόλα αυτά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να αναπληρώσουν αυτά τα αποθέματα μετά το τέλος του χειμώνα. Η Ευρώπη ως τώρα εξαρτιόταν από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη δημιουργία αποθεμάτων για το επόμενο έτος και τυχόν διαταραχές στις εισαγωγές από αλλού θα μπορούσαν να καταστήσουν την ανανέωση των αποθεμάτων δύσκολη.

naftemporiki.gr 

 γιαννης γ

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πυρά της Άγκυρας κατά της ΕΕ επειδή στήριξε την Ελλάδα για το «τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Η Τουρκία, έντονα ενοχλημένη από την έντονη αντίδραση της ΕΕ, φθάνει στο σημείο να δηλώσει ότι η «Ένωση στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το «δάχτυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κουνάει προκλητικά με ανακοίνωσή της η Άγκυρα υπερασπιζόμενη το παράνομο «τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία, έντονα ενοχλημένη από την έντονη αντίδραση της ΕΕ, φθάνει στο σημείο να δηλώσει ότι η «Ένωση στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί να καταπατήσει τα δικαιώματα της Λιβύης. Αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει τις τουρκολιβυκές προσπάθειες προσέγγισης. Και η ΕΕ στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που αποφεύγει το διάλογο. Αυτά που κάνει η ΕΕ και η αντίδρασή της είναι εναντίον των ευρωπαϊκών αρχών. Η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει σχόλια για συμφωνίες που αφορούν τρίτες χώρες, δεν είναι δικαστικό όργανο» δηλώνει  χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναλυτικά

«Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ταντζού Μπιλγκίτς απαντά σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της ΕΕ και της Ελλάδας σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων

“Για τη χώρα μας δεν έχουν καμία αξία και σημασία οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας κα της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων.

“Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

“Οι προσπάθειες της Ελλάδας, που προσπαθεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης, με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της ναυτικής δικαιοδοσίας και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει δημοσιεύσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

“Η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας η οποία με στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.

“Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα σύνορα και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στεγαστικά δάνεια: Καίει το άλμα των επιτοκίων στην Ευρωζώνη

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών έχουν σκαρφαλώσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην Ευρωζώνη λόγω των αυξήσεων στο κόστος δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –και μάλιστα έπεται και συνέχεια λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ.

Νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την κεντρική τράπεζα τα οποία παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, δείχνουν ότι τα μέσα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη ζώνη του ευρώ έχουν αυξηθεί από εύρος 1,24% με 1,47% τον Αύγουστο του 2021, σε 2,08% με 2,63% σήμερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας δανειολήπτης που πριν από 14 μήνες πλήρωνε δόση 393 ευρώ για στεγαστικό ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 25 έτη και κλειδωμένο επιτόκιο για τα πρώτα 5 με 10 χρόνια, τώρα για να συνάψει το ίδιο δάνειο πρέπει να καταβάλλει δόση 461 ευρώ για τα πρώτα αυτά χρόνια. Για το ίδιο στεγαστικό δάνειο αλλά με περίοδο κλειδώματος επιτοκίου για το πρώτο μόνο έτος, η μηνιαία δόση πλέον ανέρχεται σε 433 ευρώ από 398 ευρώ τον Αύγουστο του 2021. Μάλιστα στη συνέχεια οι ίδιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν να δουν τα κυμαινόμενα επιτόκιά τους να αυξάνονται κι άλλο ανάλογα με τις νέες συνθήκες της αγοράς, καθώς το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε έντονα ανοδική πορεία παγκοσμίως.

Που έφτασαν τα επιτόκια

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα του ΟΤ. Για παράδειγμα, ενώ για στεγαστικό δάνειο με αρχική περίοδος κλειδώματος επιτοκίου 5 έως 10 έτη το επιτόκιο ήταν 1,24% πέρσι το καλοκαίρι, σήμερα είναι 2,63%. Για αρχική περίοδο κλειδώματος επιτοκίου έως 1 έτους, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί από 1,34% σε 2,08%. Ενώ για αναχρηματοδοτήσεις στεγαστικών τα επιτόκια στεγαστικών έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο από 1,43% πέρσι σε 2,13% σήμερα. Περίοδος κλειδώματος είναι αυτή κατά την οποία η οποία συμφωνείται μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη ότι δεν μπορεί να αλλάξει το επιτόκιο. Μόνο μέσα σε ένα μήνα, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2022, το κόστος των νέων δανείων για αγορές κατοικιών αυξήθηκε έως και κατά 24 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Έρχονται και νέες αυξήσεις

Επιπλέον, ήδη από αυτό το μήνα το κόστος αναμένεται να γίνει ακόμη υψηλότερο καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει και νέα αύξηση στο κόστος δανεισμού που μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 75 μονάδες βάσης (αύξηση επιτοκίων κατά 0,50% ή 0,75% ) ή και παραπάνω. Οι αυξήσεις αναμένεται ότι θα συνεχιστούν όχι μόνο το Δεκέμβριο αλλά και τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2023.

Το όλο τοπίο διαμορφώνεται πιο δύσκολο για τους δανειολήπτες, τόσο όσους θέλουν να κλειδώσουν τώρα επιτόκιο για κάποια χρόνια ή έχουν στεγαστικό με κυμαινόμενα επιτόκια. Είναι ενδεικτικό ότι στις τελευταίες μόλις δύο συνεδριάσεις η ΕΚΤ έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων εμπορικών τραπεζών από το μείον 0,5% στο συν 0,75%. Το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης έχει φτάσει στο 1,25%. Οι αγορές προσδοκούν ότι τα επιτόκια αυτά θα φτάσουν το 2% έως το τέλος του έτους και το 3% μέχρι την επερχόμενη άνοιξη.

Στη μέγγενη τα νοικοκυριά

Πιο υψηλά επιτόκια σημαίνουν υψηλότερο κόστος για τους κατόχους στεγαστικών δανείων αλλά και υψηλότερο κόστος στέγασης συνολικά σε μια εποχή που οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίας οδηγώντας σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων. Αυξήσεις υπάρχουν και στα επιτόκια άλλων δανείων από τις εμπορικές τράπεζες, με την ψαλίδα μάλιστα με τα επιτόκια καταθέσεων να είναι μεγάλη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ειδικά για τη χώρα μας:

•        Αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων, τον Αύγουστο του 2022, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 4,00 %.

•        Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 3,96  εκατοστιαίες μονάδες.

•        Αμετάβλητο στο 0,03% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 3,64%.

•        Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 3,61 εκατοστιαίες μονάδες.

Για τις καταθέσεις

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,01%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 0,11%.

Για τα νέα δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,00%

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο  στο 14,11%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,20%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,01%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,92%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,47%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 43 μονάδες βάσης, τον Αύγουστο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 3,00%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,51%.

www.ot.gr

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: