Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου αναμένεται να αποφασιστεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

“Πρώτα θα ενεργοποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μετά θα ακολουθήσει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές», δηλώνει στα “ΝΕΑ» στέλεχος του Ευρωσυστήματος, αναφέροντας πως το τελικό χρονοδιάγραμμα της επιστροφής της χώρας στις αγορές θα εξαρτηθεί τόσο από την πρόοδο εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής όσο και από τις “ευαίσθητες» πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη. Πάντως κοινοτικά στελέχη θεωρούν ως την πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τη Δευτέρα 5 Μαΐου στη συνεδρίαση του Eurogroup.ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ. Κυβερνητικά στελέχη και γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον μιλώντας στα “ΝΕΑ» αποσαφηνίζουν ότι το χρονικό διάστημα έως τον Ιούλιο 2014 θα κρίνει την προσπάθεια όλης της προηγούμενης τριετίας. Συγκλίνουν δε στο ότι κατά το διάστημα αυτό το πολιτικό κλίμα στην ΕΕ λόγω της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές ενδεχομένως να μην είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών εκφράζουν την ανησυχία ότι και οι συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές θα έχουν μεταβληθεί προς το δυσμενέστερο και φέρνουν ως παράδειγμα την αύξηση του κόστους δανεισμού της Γερμανίας και των ΗΠΑ που επιδρά αρνητικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι το πότε και το πώς η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό στις αγορές δεν αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, καθώς πρόκειται για μια τεχνική διαδικασία που προϋποθέτει ότι θα προηγηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις από την ΕΕ και μια δεδομένη προπαρασκευή. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα μπορούσε να ευοδωθεί εντός του 2014, ενώ η τρόικα εκτιμά πως θα γίνει το 2015. Οι ίδιοι σημειώνουν εξάλλου ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει χαρακτηρίσει ως “μεγάλο στοίχημα» τη δυνατότητα να βγει η χώρα το 2014 στις αγορές, χωρίς να την έχει προεξοφλήσει.

ΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ. “Το Eurogroup της Δευτέρας 5 Μαΐου 2014 αποτελεί το ορόσημο για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αναφέρει στα “ΝΕΑ» στέλεχος του Ευρωσυστήματος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι εάν όλα εξελιχθούν βάσει του προγράμματος οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν πριν από τις ευρωεκλογές και θα υλοποιηθούν έπειτα από αυτές. “Οι αποφάσεις για το χρέος ενδεχομένως να ανακοινωθούν τον Μάιο και να εφαρμοσθούν στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου 2014», δηλώνει χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα πρέπει να αναμένεται το 2015. Σημειώνεται ότι του κρίσιμου Eurogroup του Μαΐου θα έχει προηγηθεί στις 23 Απριλίου η ανακοίνωση – επιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Η ελάφρυνση του χρέους, που σύμφωνα με τις συγκλίνουσες αναφορές θα έχει τη μορφή επέκτασης της ωρίμασης των δανείων που έχει χορηγήσει η ζώνη του ευρώ στην Ελλάδα με παράλληλη μείωση των επιτοκίων, αποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά απόφαση που θα ληφθεί εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη της νέας Ευρωβουλής και κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ. Μελέτες του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των συμβούλων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προτείνουν διάφορους τρόπους για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Ολες αυτές οι μελέτες συγκλίνουν στο ότι για να συνοδευτεί ο δανεισμός από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ελάφρυνση του χρέους που διακρατά ο επίσημος τομέας.
Υπάρχουν όμως και άλλα τεχνικά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Μετά το PSI η Ελλάδα δεν διαθέτει 5ετή ομόλογα, γεγονός που επηρεάζει τις αποδόσεις των λοιπών ομολόγων (10ετών, 20ετών κ.λ.π) καθώς η τιμολόγηση του χρέους ξεκινά από την 10ετία.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Πάνος Τσακλόγλου και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στέλιος Παπαδόπουλος εξετάζουν το τελευταίο διάστημα με τη βοήθεια συμβούλων τους βέλτιστους τρόπους ώστε να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τόσο στο μακρινό όσο και στο μεσοπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων. “Σήμερα το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση 8,19% και το 20ετές έχει απόδοση 8,31%. Η ισχνή αυτή διαφορά αποτελεί πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε», αναφέρει στα “ΝΕΑ» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Η προσπάθεια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εστιάζει στην αναδημιουργία της καμπύλης επιτοκίων με 3ετή, 5ετή και 7ετή ομόλογα και ειδικά στην έκδοση 5ετούς ομολόγου. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Μελέτη που έχει διενεργηθεί για λογαριασμό του ΟΔΔΗΧ τεκμηριώνει πως η κατάτμηση της διάρκειας του ελληνικού χρέους ανά 5ετίες, δηλαδή η δημιουργία χρονικών σκαλοπατιών θα μπορούσε να μειώσει το ονομαστικό επιτόκιο του χρέους έως και 1%!

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης | Συνάντηση με την Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης πραγματοποίησε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση με την Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον Πρύτανη κ. Φώτιο Μάρη, τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας κ.Γεώργιο Μπρούφα και την Επιστημονική Υπεύθυνη του Κόμβου Καινοτομίας κ. Μαρία Μιχαλόπουλου.

Βασικό στοιχείο της συζήτησης ήταν η έρευνα, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στο Δ.Π.Θ. Οι στρατηγικοί στόχοι, η προώθηση της έρευνας στην παραγωγή αξίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στο διοικητικό τομέα του ΔΠΘ, ήταν μερικά από τα θέματα της συνάντησης.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς φορείς της πατρίδας μας με βασικό προορισμό την παραγωγή και μεταφορά της γνώσης.

Ο Κόμβος Καινοτομίας, η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και οι Θερμοκοιτίδες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι δομές που στοχεύουν στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τους φοιτητές και κυρίως παρέχει εκπαίδευση, αναπτύσσει δεξιότητες και παρέχει υποστήριξη για την ενσωμάτωση της καινοτομίας στο επιχειρείν και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Μέσα από τις συνεχές προκλήσεις και επιταγές του μέλλοντος, και με βάση πάντα την καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία και τη νέα ψηφιακή εποχή, το Πανεπιστήμιο φέρνει κάτω από ένα ενιαίο οικοσύστημα όλους τους φορείς και τα απαραίτητα μέσα για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας και την αξιοποίηση των παραγόμενων αποτελεσμάτων αυτής με στόχο, μεταξύ άλλων, το μέλλον της Περιφέρειας μας.

Δεσμεύτηκαν και οι δυο πλευρές σε μελλοντικές συνέργειες. Άλλωστε η Περιφέρεια ΑΜΘ, με ποικίλους τρόπους στηρίζει πάντα  τη λειτουργία Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθειά του, όπως τόνισε ο κ. Ιωσηφίδης.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Με πικρό καφέ τα τραπεζάκια έξω | Θα σερβίρουν… αυξήσεις τα καταστήματα εστίασης

Δύο ταχυτήτων ΦΠΑ στον καφέ καθιερώνει από την 1η Ιουλιου  η κυβέρνηση. Ειδικότερα, μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%  στον καφέ στο χέρι ενώ επιστρέφει στον υψηλό συντελεστή 24% ο σερβιριζόμενος καφές. Έτσι εάν ο πελάτης παραγγείλει έναν καφέ και καθίσει στο τραπέζι θα χρεώνεται ακριβότερα με ΦΠΑ 24% ενώ αν τον πάρει στο χέρι θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 13%.

Αυτό που βάρυνε στη λήψη της τελικής απόφασης ήταν το γεγονός ότι πάνω από το 60% της κατανάλωσης καφέ πραγματοποιείται μέσω delivery και takeaway. Oπότε προκειμένου οι όποιες ανατιμήσεις σημειωθούν, επηρεάσουν όσο το δυνατόν λιγότερους καταναλωτές, επελέγη η επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% για καφέ στην εστίαση που επιπλέον φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία ύψους 43 δισεκ. ευρώ.

Εξ ολοκλήρου στους πολίτες

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις της εστίασης προειδοποιούν με αυξήσεις καθώς η μετάταξη του φόρου στον υψηλό συντελεστή θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στους πολίτες και ζητούν την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά.

«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης (από το 2017). Ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στην μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%!», αναφέρει η πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Όπως τονίζεται στην επιστολή που απέστειλε η ΠΟΕΣΕ στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, θα ενισχυθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που διακηρυκτικά αποτελεί για την κυβέρνηση το σημαντικότερο πρόβλημα που θέλει με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσει.

«Αυτή η χαώδης απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον κλάδο. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά καθώς η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι δεν θα αυξήσει κανέναν φόρο αλλά ήδη το έχει κάνει δυο τουλάχιστον φορές, μια με την αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά και μια εντός των προσεχών ολίγων ημερών με την αντίστοιχη αύξηση στον καφέ».

Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι αμφότερες οι ρυθμίσεις στην συνείδηση των επαγγελματιών δεν είναι τίποτα άλλο από μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα την στιγμή μάλιστα που τα δημόσια έσοδα συνεχώς αυξάνονται ενώ είναι εξοργιστική είναι και η πολιτική των δύο μέτρων και δυο σταθμών στην οποία υπακούουν, καθώς επιβαρύνουν ένα μόνο μέρος των επιχειρήσεων, ενισχύοντας έτσι και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς από τον μειωμένο ΦΠΑ επωφελούνται κατά βάση οι μεγάλες αλυσίδες καφέ και τροφίμων.

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια: Ποιοι συνταξιούχοι και ευάλωτοι θα λάβουν εφάπαξ επίδομα

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων ανακοίνωσε το πρωι της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών, με τον πρωθυπουργό να αποκαλύπτει πως τα έσοδα που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της στήριξης συνταξιούχων αλλά και ευάλωτων ομάδων.

«Η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και, τώρα που έχουμε μια εικόνα για φέτος, το ΥΠΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη. Είναι κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους, και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς», σημείωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στο Real FM.

Οι δικαιούχοι

  • Συνταξιούχοι που θα πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς: Είναι η τρίτη χρονιά που θα το λάβουν και αφορά του συνταξιούχους που έχουν μεγάλο ποσό ως προσωπική διαφορά και δεν μπορούν να πάρουν στην τσέπη τους την αύξηση που δίνεται κάθε χρόνο στις συντάξεις. Πρόκειται για 650.000 με 700.000 δικαιούχους. Θα είναι ένα εφάπαξ ποσό από 100 έως 200 ευρώ, και θα αφορά άτομα με εισόδημα έως 1.600 ευρώ το μήνα.
  • Εκτός από τους συνταξιούχους και άλλες ομάδες του πληθυσμού ενδεχομένως να λάβουν επίδομα: Στο τραπέζι βρίσκεται η σκέψη να δοθεί επιταγή ακρίβειας πριν τα Χριστούγεννα σε ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες χαμηλόμισθων με επίδομα παιδιού.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en