Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Στο Φράγμα του Μαρμαρά ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και ο Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κωστή Σιμιτσή

Δημοσιεύτηκε

στις

Χθές ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο της Δνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Θωμά Καραβά, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κωστή Σιμιτσή, τον Πρόεδρο της Εργοανάπτυξης και Περιφερειακό Σύμβουλο Αρχέλαο Γρανά, από υπηρεσιακούς υπαλλήλους και το εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας, μετέβησαν στον Φράγμα του Μαρμαρά στον Ακροπόταμο, προκειμένου να διαπιστώσουν την εξέλιξη των εργασιών κατασκευής του επιχώματος του Φράγματος και των εργασιών σκυροδέτησης του υπερχειλιστή.

Μετά το τέλος της εποπτείας των εργασιών ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης δήλωσε τα εξής «Σήμερα βρισκόμαστε στο Φράγμα του Μαρμαρά, ένα έργο που δημοπρατήθηκε από τον τότε Νομάρχη Καβάλας Θεόδωρο Καλλιοντζή το έτος 2006, προϋπολογισμού δέκα πέντε (15) εκατομμυρίων ευρώ, και το οποίο κατασκευαστικά θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε στην συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία πλήρωσης του ταμιευτήρα. Για την Περιφερειακή ενότητα Καβάλας είναι ένα έργο σημαντικό που θα έχει τεράστια οικονομική ανταποδοτικότητα στο πρωτογενές τομέα για τα αγροκτήματα της περιοχής, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα ωφεληθεί ανάλογα και το περιβάλλον, αφού θα βελτιωθεί το μικροκλίμα και θα εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω και τον υπάλληλο της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, που συνταξιοδοτείται σήμερα, και ο οποίος εδώ και δέκα πέντε (15) χρόνια, ήτοι από την πρώτη μέρα της έναρξης των εργασιών μέχρι και σήμερα, ήταν σχεδόν σε καθημερινή βάση στο εργοτάξιο του Φράγματος του Μαρμαρά.

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Διάκριση 9χρονης από το Αφρίν της Συρίας, σε διαγωνισμό παραμυθιού

Δημοσιεύτηκε

στις

Διάκριση 9χρονης από το Αφρίν της Συρίας, σε διαγωνισμό παραμυθιού Ο ενθουσιασμός και η χαρά ενός 9χρονου κοριτσιού που σε ηλικία τεσσάρων ετών ήρθε πρόσφυγας από τη Συρία, μεγάλωσε στην Ελλάδα, πήγε σε ελληνικό σχολείο, έμαθε να μιλάει ελληνικά και διακρίθηκε στον διαγωνισμό παραμυθιού που διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, είναι απόλυτα δικαιολογημένα συναισθήματα, αν σκεφτεί κάποιος τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρχαν σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή, τόσο του κοριτσιού όσο και της οικογενείας της.      

Για την 9χρονη Σουζντέλ Μουσλίμ από την πόλη Αφρίν της Συρίας κάθε τι καινούργιο που ανακαλύπτει στο μικρό της κόσμο είναι και μια ξεχωριστή εμπειρία. Με το σπινθηροβόλο βλέμμα της, τον αυθορμητισμό της και τη «φλόγα» για μάθηση, η 9χρονη κερδίζει αμέσως τον συνομιλητή της. Μιλάει πολύ καλά ελληνικά και προσπαθεί, μέσα από τη νέα της γλώσσα, να μεταφέρει και να περιγράψει εμπειρίες, εικόνες, γνώσεις.     

Η μικρή Σουζντέλ, μαζί με την 4χρονη αδελφή της Ναζλί και τους γονείς της, τους τελευταίους μήνες ζουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Καβάλα, μέσω του προγράμματος «Supporting the Greek Authorities in Managing the National Reception System for Asylum Seekers and Vulnerable Migrants», του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.   

Συμμετείχε στον διαγωνισμό γράφοντας ένα μικρό παραμύθι, με τίτλο «Η αρρώστια», που μπορεί να μην πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού, ωστόσο τα μέλη της κριτικής επιτροπής το ξεχώρισαν για τα μηνύματα που ήθελε να περάσει μέσα από τους πρωταγωνιστές, που ήταν τα μέλη μιας οικογένειας και οι σχέσεις των παιδιών με τους γονείς τους.    

Τα στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είχαν ενημερωθεί για το διαγωνισμό και είναι αυτά που προέτρεψαν τόσο τη Σουζντέλ όσο και τα άλλα παιδιά της δομής να γράψουν ένα παραμύθι με φαντασία. Χάρη στην υποστήριξη που είχαν τα παιδιά μέσα στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά όμορφο. Μάλιστα, άλλα δυο αδέλφια είχαν συμμετάσχει και διακριθεί στο διαγωνισμό αλλά πλέον έχουν φύγει με την οικογένειά τους από τη δομή φιλοξενίας. Τα στελέχη του ΔΟΜ μετέφρασαν τα παραμύθια των παιδιών στα ελληνικά και φρόντισαν για την ηλεκτρονική αποστολή τους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.    

Ο διαγωνισμός συγγραφής πρωτότυπου παραμυθιού «γεννήθηκε» εν μέσω πανδημίας, στις αρχές Απριλίου, από μια πρωτοβουλία που πήραν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και η καθόλα δραστήρια ομάδα μελέτης, διατήρησης και διάδοσης του λαϊκού παραθυριού και παιχνιδιού «Οι Παραµυθάδες». Στόχος αυτής της σύμπραξης και της συνένωσης δυνάμεων ήταν η δημιουργική ενασχόληση μικρών και μεγάλων, με αφορμή τον «εγκλεισμό» τους στα σπίτια. Το θέμα του διαγωνισµού της συγγραφής παραμυθιού ήταν: «Τα παιδιά σώζουν τον πλανήτη Γη».    

Το γεγονός ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο «αγκάλιασαν» το εγχείρημά αυτό, στην πρώτη του προσπάθεια, γέμισε τους διοργανωτές με αισιοδοξία και ελπίδα για τη συνέχισή του. Μικροί φίλοι με καλπάζουσα φαντασία… Μεγάλοι φίλοι που θέλησαν να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια… Ομάδες παιδιών, τάξεις σχολείων, αλλά και συνεργασίες μικρών με μεγάλους… Όλοι συμμετείχαν ισάξια και τα αποτελέσματα ήταν πράγματι εντυπωσιακά. Οι προσωπικές και ομαδικές δημιουργικές δουλειές που κατατέθηκαν ηλεκτρονικά στην κριτική επιτροπή αποκάλυψαν τη δυναμική του διαγωνισμού.   

Δεν υπάρχει τίποτα ομορφότερο από το παιδικό χαμόγελο      

Μια τέτοια αποκάλυψη ή μάλλον …ανακάλυψη, που ξάφνιασε ευχάριστα την κριτική επιτροπή, ήταν η μικρή Σουζντέλ. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ τη συνάντησε πριν από λίγες μέρες στη φιλόξενη παιδική γωνιά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας μαζί με την μητέρα της Ναϊρούζ και τη μικρότερη αδελφή της. Η διευθύντρια τη βιβλιοθήκης Κατερίνα Κουμανίδου μας καλωσόρισε θερμά και έκανε τις συστάσεις. Την οικογένεια Μουσλίμ συνόδευαν δυο μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Μ’ ένα πλατύ χαμόγελο και πηγαίο αυθορμητισμό, η Σουζντέλ μας χαιρέτισε και μας συστήθηκε. Η μητέρα δεν μιλάει καθόλου ελληνικά, ενώ η ντροπαλή Ναζλί έδειξε να χαίρεται με τα παιχνίδια και τα παιδικά βιβλία που βρήκε στα ράφια.      

Ήταν τεσσάρων ετών όταν οι γονείς της πέρασαν πρόσφυγες με μια βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Κι εκείνο το φοβισμένο, μικρό κοριτσαάκι μεγάλωσε και γνώρισε την Ελλάδα ως πατρίδα της. Πήγε σε ελληνικό σχολειό, γνώρισε Έλληνες φίλους και συμμαθητές και σήμερα μιλάει τέσσερις γλώσσες: αραβικά, ελληνικά, αγγλικά και κουρδικά. Φέτος θα πάει στην πέμπτη τάξη του δημοτικού.    

Και οι τρεις φορούν μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Στην ερώτηση αν φοβάται για τον κορονοϊό, με ένα μικρό χαμογελαστό δισταγμό λέει «ναι, λίγο φοβάμαι». Της αρέσουν πολύ τα μαθηματικά και ομολογεί πως δε δυσκολεύτηκε καθόλου να μάθει ελληνικά που της αρέσουν πολύ γιατί έτσι επικοινωνεί με πολλούς φίλους που γνωρίζει. Στην Καβάλα ζει τους τελευταίους περίπου τέσσερις μήνες και αν κάτι της αρέσει περισσότερο απ’ όλα είναι η θάλασσα και πηγαίνει κάθε μέρα να κάνει μπάνιο.    

Στην ερώτηση τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, τι της αρέσει περισσότερο, γυρνάει αστραπιαία προς το μέρος της μητέρας της και απαντάει: «η μαμά θέλει όταν μεγαλώσουμε να κάνουμε όμορφα πράγματα στη ζωή μας». Αμέσως μετά συμπληρώνει: «όταν μεγαλώσω, όμως, θέλω να γίνω κυρία, που να μιλάει γαλλικά και να τα μαθαίνει στα παιδιά»!      

Κάθε πρόσφυγας και μια ιστορία…       

Η ιστορία της οικογένειας της Σουζντέλ δεν διαφέρει από τις ιστορίες των χιλιάδων μεταναστών που ένα κρύο βράδυ πέρασαν με μια πλαστική βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η οικογένεια του Μαρουάν και της Ναϊρούζ Μουσλί έχει πέντε παιδιά- τέσσερα κορίτσια κι ένα αγόρι. Η τελευταία, η Ναζλί, γεννήθηκε σε κάποιο νοσοκομείο της Τουρκίας στο δρόμο για την Ελλάδα.    

Στην πόλη Αφρίν, στα σύνορα με την Τουρκία, ο Μαρουάν και η Ναϊρούζ είχαν κομμωτήριο. Αποφάσισαν να φύγουν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος για χάρη των παιδιών. «Ήταν όλα τρομαχτικά, βόμβες, καταστροφές, σφαγές, δε νιώθαμε ασφαλείς», θυμάται η Ναϊρούζ και συνεχίζει: «ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Αν δεν υπήρχαν τα παιδιά, αν ήμασταν μόνο εγώ και ο άντρας μου, δεν θα φεύγαμε, θα μέναμε πίσω και θα ακολουθούσαμε τη μοίρα μας. Είχαμε όμως τέσσερα παιδιά και περίμενα το πέμπτο».   

Ερχόμενοι στην Ελλάδα έζησαν για δυο μήνες στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Μυτιλήνη. Όταν πέρασαν στην ηπειρωτική Ελλάδα έμειναν στον καταυλισμό της Βόλβης. Εκείνη την περίοδο και όσο τα σύνορα ήταν ανοιχτά έφυγαν από την Ελλάδα τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας. Η μια κόρη και ο γιος της πήγαν στην Αυστρία και η άλλη κόρη πήγε στη Γερμανία. Ζουν πέντε χρόνια εκεί και εργάζονται.  

Βασικός στόχος για την ίδια είναι η επανένωση με τα άλλα παιδιά της, στην Αυστρία ή τη Γερμανία. Θέλει να πάνε εκεί να τα συναντήσουν, να μπορέσει η οικογένεια να επανασυνδεθεί. Ωστόσο, δεν διστάζει να πει ότι αν έβρισκε μια δουλειά και μπορούσε να βελτιωθεί η υγεία του συζύγου της θα ήθελε να μείνει και στην Ελλάδα.      

Δώδεκα μέρες διήρκησε το ταξίδι της οικογένειας από την πόλη Αφρίν της Συρίας μέχρι την Ελλάδα και στο ερώτημα πότε φοβήθηκε περισσότερο σε αυτό το διάστημα, λέει χαρακτηριστικά: «και οι δώδεκα αυτές μέρες ήταν γεμάτες από φόβο και ανασφάλεια αν θα φτάσουμε ζωντανοί στην Ελλάδα χωρίς να κινδυνέψει κανένα παιδί μας».    

 Τη ρωτάμε αν νιώθει καλά στην Ελλάδα, αν περνάει καλά εδώ που βρίσκεται. «Αν σέβεσαι τον εαυτό σου σε σέβονται και οι άλλοι. Τώρα πλέον νιώθουμε ασφαλείς, νιώθουμε πως είμαστε καλά», απαντά.   Πηγή ΑΠΕ

Πηγή: cityportal.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Περιπετεια εν πλω για παρεα τεσσαρων ατομων στην Καβαλα

Δημοσιεύτηκε

στις

Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν εχθές το απόγευμα οι τέσσερις επιβαίνοντες παρουσίασε μηχανική βλάβη, με αποτέλεσμα να πλέει ακυβέρνητο.

Περιπέτεια πέρασε το απόγευμα της Κυριακής μία παρέα 4 ατόμων στη θαλάσσια περιοχή Καλαμίτσα Καβάλας.

Ειδικότερα, το Ε/Ρ-Α/Κ σκάφος ”ΟΛΓΑ” Τ.Κ. 152 που επέβαινε η παρέα, παρουσίασε μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα να πλέει ακυβέρνητο.

Στην περιοχή έσπευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το Ε/Ρ-Α/Ψ ”ΑΙΓΑΙΑΣ” Λ.Κ. 4118, καθώς και περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς. Οι τρεις επιβαίνοντες μετεπιβιβάστηκαν στο ”ΑΙΓΑΙΑΣ”, το οποίο τους μετέφερε με ασφάλεια στην ξηρά, ενώ το ”ΟΛΓΑ” με τον έτερο επιβάτη κατέπλευσε ασφαλώς στον λιμένα Καβάλας, με τη συνοδεία του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Και οι τέσσερις επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους.

voria.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Η τήρηση των προληπτικών μέτρων θα αποτρέψει ένα καθολικό lockdown

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Επιμελητήριο Καβάλας, υπενθυμίζει πως, για την αποφυγή ενός δεύτερου lockdown το οποίο θα είναι μοιραίο για την οικονομία της χώρας μας, καθώς θα φέρει έκρηξη ανεργίας και λουκέτων στην αγορά, οδηγώντας το σύνολο της οικονομίας στο απόλυτο αδιέξοδο, πρέπει να τηρούνται αυστηρώς τα μέσα πρόληψης διάδοσης του κορονοϊού.

Προκειμένου να μην υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας και να ακολουθούμε τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτείας, με βάση τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος. 

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, χωρίς να εξαιρείται η Ελλάδα, παρατηρείται ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση λόγω πλημμελούς τήρησης των απαραίτητων πρωτοκόλλων. Εάν το αναμενόμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού είναι εξίσου σοβαρό, όπως το πρώτο κύμα και χρειαστεί ένας ακόμη γύρος κλεισίματος της αγοράς, τότε εκτιμάται ότι θα έχει ανεξέλεγκτο αντίκτυπο στη κοινωνία και την οικονομία. Η επιβολή καθολικού lockdown στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου έφερε ανεπανόρθωτα πλήγματα και μέχρι τώρα, καμία οικονομία στον κόσμο δεν έχει ανακάμψει, μετά την επαναλειτουργία της αγοράς της. 

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εκτιμάται πως θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες μετά την εξεύρεση του εμβολίου για να αναπληρωθούν και η οικονομική ανάκαμψη θα είναι ένας μακρύς και επίπονος δρόμος. 

Η επιτυχής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και η συμμόρφωση με τις οδηγίες είχε θετικά αποτελέσματα αλλά η επικείμενη εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας και η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος πανδημίας πρέπει να μας κρατά όλους σε επαγρύπνηση και όχι σε εφησυχασμό. 

Για τον λόγο αυτό συστήνουμε σε όλους την συμμόρφωση με τα μέτρα και τις κατευθυντήριες γραμμές, που εφαρμόζει η χώρα μας. Με την ατομική ευθύνη που θα επιδείξουμε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα με εναρμονισμένο τρόπο, ώστε, με ασφάλεια, να μην κλείσει ξανά η ελληνική αγορά.

Ο Πρόεδρος

Μάρκος Δέμπας

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Η Άννα που περπατά στα σύννεφα..!» με την Μαρία Καραβία

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα καλά, αξιόλογα και διαχρονικά έργα δεν έχουν ημερομηνία λήξης, και με την πάντα επίκαιρη και παγκόσμια θεματολογία τους, συχνά περνάνε στην κατηγορία των κλασικών.

Έτσι  και με την « Άννα που περπατά στα σύννεφα!» του Μάκη Αντωνόπουλου,  σκηνοθετημένη και ερμηνευμένη από την Μαρία Καραβία, 

που συνεχίζει να παρουσιάζεται εδώ και 15 χρόνια, από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005 στο Βούπερταλ, της Γερμανίας. Οι γερμανοί κριτικοί  έγραψαν τότε πως, ακούγοντάς την θαρρείς πως άκουγε κανείς Γκαίτε. Ή την παρομοίωσαν με την « Μάννα Κουράγιο» του Μπρεχτ, που μέχρι το τέλος της ζωής της, αγωνίζεται για τα παιδιά της.

Το ίδιο και η κύπρια Άννα, μάννα ενός αγνοούμενου, που ζει επάνω στην διαχωριστική γραμμή της Κύπρου και για χρόνια περιμένει με λαχτάρα το γυρισμό του  γιου της.  Έναν γυρισμό όπου συναντάται, η απέραντη άγνοια και ο πόνος. Κοντά στο τέλος της ζωής της αποφασίζει να αναζητήσει η ίδια τον αγνοούμενο γιο της στα βάθη της Τουρκίας.

Μια ιστορία που αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα της επιδρομής του Αττίλα στην Κύπρου, που καθρεφτίζει όμως και τη σημερινή πραγματικότητα, με τους χιλιάδες νέους πρόσφυγες και πολλούς αγνοούμενους, λόγω πολέμου. 

Ένα δυνατό έργο με έντονο το αντιπολεμικό του μήνυμα, δείχνει πως τα ανθρώπινα συναισθήματα δεν έχουν πατρίδα. Και όπως  στον πόλεμο τραυματίζονται και φτάνουν μέχρι το τελευταίο μικρό καταφύγιο, έτσι τραυματίζονται το ίδιο χωρίς βόμβες όμως και στρατιωτική δράση, αλλά από το προσωπικό πεπρωμένο μιας μητέρας, εντυπωσιακά ερμηνευμένα.

Η συγκίνηση, η ανθρωπιά, η αγάπη και ελπίδα για τη ζωή, πλημμυρίζουν την παράσταση, φτάνουν στις καρδιές των θεατών και παραμένουν εκεί, σαν ένας 

μικρός θησαυρός.  

Σκηνοθεσία /θεατρική επεξεργασία : Μαρία Καραβία. Σκηνικά : Γιώργος Χιώτης. Μουσική: Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Dafer Joussef. 

Παραγωγή: Θεάτρου Ανάβασις.

 στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Δήμου Δράμας, 

την Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020, ώρα 21:00

 στο θεατράκι της Αγ. Βαρβάρας, Δράμα

                     Είσοδος ελεύθερη

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Mladen Group 20

Mladen Group 21

Mladen Group 22

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ