Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι καταθέσεις του 2015!

Με ένα «σκανάρισμα» στο ύψος των καταθέσεων των φορολογούμενων όπως αυτές διαμορφωνόταν το 2015 η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιχειρεί να εντοπίσει πληρωμές, αγορές, μεταβιβάσεις χρημάτων, οι άλλες συναλλαγές που δεν συνάδουν με δηλωθέντα εισοδήματα τους.

Συγκρίνονται δηλαδή οι τραπεζικές καταθέσεις με τις δηλώσεις εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, όπως επίσης εάν οι καταθέσεις αυτές αυξήθηκαν από κάποια είσπραξη που δεν έχει φορολογηθεί (πχ αναδρομικά μισθωτών ή συνταξιούχων, ενοίκια AirBnB κ.λπ)

Στόχος είναι να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις πους θα παραγραφούν στις 31/12/2021 και πλέον η εφορία δεν θα μπορεί να τους καταλογίσεις φόρους και πρόστιμα σε περίπτωση φοροδιαφυγής. Η κινητοποίηση έρχεται λόγω της απόφασης του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη. Με βάση την απόφαση αυτή οι υποθέσεις του 2014 και πίσω, έχουν παραγραφεί, λόγω της πενταετίας.

Οι έλεγχοι στις τραπεζικές καταθέσεις γίνονται με το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης.

Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο. Επιπλέον, οι ελεγκτές ζητούν και λαμβάνουν πρόσθετα στοιχεία, από το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που αφορούν στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.

Τα στοιχεία που αντλούνται συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος για τα συγκεκριμένα έτη. Όπου διαπιστωθεί ότι οι καταθέσεις είναι περισσότερες από τα δηλωθέντα εισοδήματα, η Εφορία προχωρεί στη βεβαίωση φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης, προστίμων και προσαυξήσεων και κοινοποιεί στον φορολογούμενο την Πράξη Προσδιορισμού Φόρου. Ο υπόχρεος, μπορεί να αμφισβητήσει τις διαπιστώσεις της Εφορίας, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στη ΔΟΥ ή στο Ελεγκτικό Κέντρο. Εάν δεν πείσει του ελεγκτές, τότε μπορεί να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ ή στα φορολογικά δικαστήρια.

Ειδικότερα, οι υποθέσεις που τίθενται στο επίκεντρο των φορολογικών ελέγχων των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2015 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2012, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2018. Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31-12-2018 (5 χρόνια από τη λήξη του έτους 2013 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31-12-2021, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2010 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, δηλαδή μετά την 31η-12-2016, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2005, για τις οποίες δεν είχε υποβληθεί ποτέ η οικεία δήλωση. Για τις υποθέσεις αυτές προβλέπεται 15ετής περίοδος παραγραφής, η οποία άρχισε να «τρέχει» αμέσως μετά το τέλος του έτους εντός του οποίου έπρεπε να υποβληθούν οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις, δηλαδή από την 1η-1-2007 και λήγει στις 31-12-2021.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καβάλα | Νέος τουριστικός λιμένας μπροστά από το πάρκο Φαλήρου

Σε συνεδρίαση του την περασμένη Δευτέρα 29, Νοεμβρίου η διοίκηση του οργανισμού λιμένα Καβάλας ενέκρινε την μελέτη της εταιρείας «Τριτων, σύμβουλοι μηχανικοί» με την οποία αλλάζει το Μaster Plan στο κεντρικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος».

Οι αλλαγές που προβλέπονται να γίνουν συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την επέκταση του τουριστικού λιμανιού στο χώρο μπροστά από το Πάρκο Φαλήρου και την δημιουργία νέων σημείων πλωτών εξεδρών.

Για την αναβάθμιση μάλιστα που θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Φαλήρου, μιλήσε στην κάμερα του Ena Channel, ο Δήμαρχος Καβάλας, κ. Θόδωρος Μουριάδης.

 

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μεγαλώνει η «μαύρη τρύπα» στα Πετρέλαια | Aναπόφευκτες οι διαθεσιμότητες

Σε ισχύ τίθεται άμεσα το πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων στον Πρίνο, μετά και τη διαβούλευση που είχε τη Δευτέρα στην Καβάλα η διοίκηση της Energean με το Σωματείο των εργαζομένων.

Όπως ανακοίνωσε το Σωματείο :

Η Energean έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια παραπληροφόρησης – χειραγώγησης της κοινής γνώμης που στόχο έχει την δυσφήμηση του Σωματείου μας και την κατατρομοκράτηση των μελών μας. Με συνεχή έκδοση δελτίων τύπου που αναπαράγουν σχολιασμούς από τους τοπικούς συνεργάτες τους έφτασαν στο σημείο να κινητοποιήσουν ολόκληρο τον μηχανισμό της αστυνομικής διεύθυνσης για την προστασία μιας προσχηματικής διαδικασίας διαβούλευσης, με κύριο στόχο την κατασυκοφάντησή μας.

• Η προσπάθεια της energean των Αύγουστο να βαπτίσει τις απολύσεις και την εργολαβοποίηση μας, «εθελούσια έξοδο» έπεσε στο κενό.

• Η προσπάθεια εκφοβισμού μας με την απομάκρυνση – απόλυση των Διευθυντών και δύο συναδέλφων μας, δυνάμωσε τον ΑΓΩΝΑ μας.

• Η προσπάθεια να βαπτίσει με προσχηματική διαβούλευση σε διαθεσιμότητα την εκ περιτροπής εργασία θα πέσει επίσης στο κενό σύντομα.

• Όλες οι ενέργειές τις μέχρι σήμερα προκάλεσαν την αντίδραση των θεσμικών φορέων, οι οποίοι δικαίωσαν τις θέσεις μας και έδωσαν στην εργοδοσία τις απαντήσεις που πρέπει, όσον αφορά το προσωπικό που είναι απαραίτητο για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου. Γιατί η εταιρεία αγνοώντας παντελώς το πως λειτουργεί ο Πρίνος μπερδεύει το προσωπικό φύλαξης με το προσωπικό ασφαλείας και διακινδυνεύει όχι μόνο τις δικές μας ζωές, για τις οποίες δεν δίνει «δεκάρα» αλλά και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

➢ Τα ψέματά σας μας κάνουν πιο δυνατούς.

➢ Η επιθετικότητά σας μας ενώνει

➢ Οι εκφοβισμοί σας μας αφήνουν αδιάφορους

➢ Τίποτε δεν μας χαρίστηκε όλα τα κατακτήσαμε με πολύ κόπο. Το ότι μας εκμεταλλευτήκατε όλα αυτά τα χρόνια ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ

Ακολουθεί η ανακοίνωση της εταιρίας :

Σε ισχύ τίθεται άμεσα το πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων στον Πρίνο, μετά και τη διαβούλευση που είχε τη Δευτέρα στην Καβάλα η διοίκηση της Energean με το Σωματείο των εργαζομένων.

Και σε αυτή τη διαδικασία, όπως συνέβη και με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το Σωματείο εργαζομένων δεν παρουσίασε καμία απολύτως πρόταση, παρά το γεγονός ότι ήταν στη διάθεσή του τόσο αρκετός χρόνος όσο και τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την εταιρεία.

Το πρόγραμμα είναι απόρροια των δυσμενέστατων οικονομικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του Πρίνου, με κύριο χαρακτηριστικό τις συσσωρευμένες φορολογικές ζημιές ύψους 313 εκατ. ευρώ και την μεταφορά περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες δραστηριότητες του ομίλου στη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Οι συνθήκες αυτές επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο όσο δεν υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα και έσοδα, ενώ το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει:

-Όλα τα κρίσιμα σημεία για την ασφάλεια (safety) στις χερσαίες και τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις όπως έχουν προσδιορισθεί από τις προβλεπόμενες μελέτες και εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου

-Την ασφάλεια (security) των εγκαταστάσεων

-Την πυροπροστασία

-Καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης

Το πρόγραμμα έχει εκπονηθεί με βάση το ότι οι εγκαταστάσεις παραμένουν εκτός λειτουργίας και θα έχει ισχύ έως το τέλος Δεκεμβρίου. Η Energean αναγνωρίζει τη δυσάρεστη θέση στην οποία περιέρχεται το προσωπικό της και γνώμονας στην κατάρτιση του προγράμματος ήταν να υπάρξει απασχόληση, έστω και για ένα χρονικό διάστημα στη διάρκεια εφαρμογής του, για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εργαζομένων ανάλογα με την ειδικότητά τους και τη βάρδια τους.

Η Energean καλεί και πάλι το Σωματείο εργαζομένων στον Πρίνο να τερματίσει την κατάληψη των εγκαταστάσεων, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να καταστεί δυνατή η μετάβαση της διοίκησης του Πρίνου στον χώρο εργασίας της. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι, σε συνεργασία τόσο με τις αρμόδιες αρχές του Δημοσίου όσο και με τον ανεξάρτητο νηογνώμονα, να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η ασφαλής επανέναρξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και να μην απαιτηθούν πρόσθετα διοικητικά μέτρα που θα έχουν, αναπόφευκτα, επιπτώσεις στην απασχόληση και στα οφέλη που η δραστηριότητα στον Πρίνο έχει για την τοπική οικονομία.

Καμία επιχείρηση δεν είναι δυνατό να διοικηθεί με αντάρτικα και τσαμπουκάδες.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Προχωρά το πλάνο για το “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου”

Το Επιμελητήριο Καβάλας προχωρά στην έκδοση 50 συνολικά οικοδομικών αδειών στην περιοχή του Αγίου Νικολάου έτσι ώστε να προχωρήσει το πλάνο του “Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου”.

Πρόκειται για ένα πλάνο στο οποίο συμμετέχουν εκτός από το Επιμελητηρίο τόσο ο Δήμος όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας.

Μάλιστα από πλευράς του το Επιμελητηρίο για την επίσπευση των εργασιών προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση για πρόσληψη μηχανικού.

Το Επιμελητήριο Καβάλας απευθύνει πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε μηχανικούς ή τεχνικές εταιρείες με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για την ανάθεση του έργου για χορήγηση Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ) σύμφωνα με το ΦΕΚ 1843/Β`/13.5.2020 σε αντικατάσταση της 69701/4461/12-10-2018 Υπουργικής Απόφασης καθώς και συμπλήρωση και τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017(ΦΕΚΒ’/4520) για λογαριασμό των ωφελούμενων επιχειρήσεων της Πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Καβάλας».

Συγκεκριμένα το έργο αφορά την διαμόρφωση των προσόψεων το καταστημάτων εντός του περιοχής του Αγίου Νικολάου (οικοδομικά τετράγωνα που περιβάλλονται από τις οδούς Ομονοίας, Δοϊράνης, ΕΛ. Βενιζέλου και Κουντουριώτου).

Οι συνολικές εργασίες προσδιορίζονται και εξειδικεύονται ανά ωφελούμενη επιχείρηση και ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένες πιθανές από αυτές εργασίες:

αποξήλωση υφιστάμενων στεγάστρων

τοποθέτηση νέων στεγάστρων στις προσόψεις των καταστημάτων

χρωματισμοί προσόψεων καταστημάτων

Ηλεκτρολογική εγκατάσταση και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων και πινακίδων στις προσόψεις των καταστημάτων

Κατά την διάρκεια του έργου ενδέχεται να προκύψουν περαιτέρω εργασίες

Ο συνολικός προϋπολογισμός του υποέργου είναι 20.000€ (με ΦΠΑ) και δεν δύναται να ανατεθεί στο ίδιο φυσικό πρόσωπο ή και εταιρεία η έκδοση περισσοτέρων των τριών (3) αδειών. Το κόστος ανά εκδιδόμενη άδεια ανέρχεται στο ποσό των 400,00€ (πλέον ΦΠΑ), ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί, κατά περίπτωση, εφόσον χρειαστούν επιπλέον δικαιολογητικά λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής παρέμβασης.

Τα παρακάτω Απαιτούμενα Προσόντα αποτελούν τις ελάχιστες απαιτήσεις συμμετοχής στην παρούσα πρόσκληση και είναι κριτήρια αποκλεισμού.:

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν:

Α) Αίτηση ενδιαφέροντος

Β) Αδεία ασκήσεως επαγγέλματος μηχανικού (απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αντίστοιχη εγγραφή στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ)

Γ) Αντίγραφα 3 τουλάχιστον οικοδομικών αδειών που έχουν εκδώσει ή αντίστοιχων Αδειών Μικρής Κλίμακας

είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@chamberofkavala.gr, είτε μέσω συστημένης επιστολής στην έδρα του Επιμελητηρίου Καβάλας Ομονοίας 50, Καβάλα, 65302 από τις 30/11/2021 έως τις 10/12/2021 και ώρα 12:00 μ.μ.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: