Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο «μικροσκόπιο» οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις

Μια δεύτερη κοινοβουλευτική μάχη θα δοθεί σήμερα στη Βουλή, καθώς μετά τη μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και τη σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, η Ολομέλεια συγκαλείται εκ νέου για να συζητηθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το επίμαχο θέμα. Όλα δείχνουν ότι θα δοθεί το πράσινο φως για τη συγκρότηση του κοινοβουλευτικού οργάνου (απαιτούνται 120 ψήφοι), ενώ στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπει το χρονικό εύρος της διερεύνησης.

Ωστόσο οι πρώτες δύο δημοσκοπήσεις (GPO – Marc) που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και αποτελούν την πρώτη βολιδοσκόπηση της κοινής γνώμης για το πώς αντιδρά το εκλογικό σώμα στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης αλλά και πως ιεραρχεί τις ανάγκες του είναι ενδεικτικές για το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, σκιαγραφώντας παράλληλα τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς αλλά και την ιεράρχηση των αναγκών των πολιτών, χτυπώντας το «καμπανάκι» στην κυβέρνηση για το που πρέπει να εστιάσει το προσεχές διάστημα τις δυνάμεις της.

Μίνι κυβερνητική φθορά

Στη δημοσκόπηση της GPO, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 6,3 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παρατηρείται μια κάποια κάμψη. Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα καταγράφει ποσοστό 31,4%, μειωμένο κατά 1,7% σε σχέση με την τελευταία μέτρηση της ίδιας εταιρίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ποσοστό του κατά μία περίπου μονάδα και πηγαίνει στο 25,1%. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει άνοδο και αποτυπώνεται στο 12,1%, ενώ σχετικά σταθερά καταγράφονται τα ποσοστά των υπόλοιπων κομματικών σχηματισμών.

Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα της δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» η εταιρεία Marc. Αποτυπώνουν μικρές μεταβολές στη διάρθρωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς το προβάδισμα της ΝΔ παραμένει στα όρια των προηγούμενων εκλογών. Επίσης, διατηρείται η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στη δημοτικότητα όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με την έρευνα της Marc, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32% (που είναι μειωμένο κατά 0,2% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας) και προηγείται κατά 8,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αυξάνει την απήχησή του κατά 0,5% και φτάνει στο 23,5%. Αντίστοιχη αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα παρουσιάζει και το ΠΑΣΟΚ που φτάνει στο 12,3%. Δεν αλλάζει, εξάλλου, η σειρά κατάταξης των υπολοίπων σχηματισμών που παρουσιάζουν ανεπαίσθητες μεταβολές.

Τα μεγάλα «αγκάθια»

Κοινό και αδιαμφισβήτητο εύρημα και στα δύο γκάλοπ – τα πρώτα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές- είναι ότι οι πολίτες ανησυχούν έντονα για την ακρίβεια, η οποία ήδη πλήττει τα νοικοκυριά και τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που προδιαγράφονται μελανές για το χειμώνα, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε ενεργειακό συναγερμό με τις κυβερνήσεις να αναζητούν λύσεις για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και την διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης της Marc οκτώ στους δέκα πολίτες (ή ποσοστό 84,2%) αξιολογούν το συγκεκριμένο ζήτημα ως το πλέον ενδιαφέρον για την καθημερινότητα και εν γένει τη ζωή τους. Αντίστοιχα και στη δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» οι περισσότεροι συμμετέχοντες σημειώνουν ότι το σημαντικότερο ζήτημα στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι η ενεργειακή κρίση (36,7%), ενώ με ελάχιστη διαφορά έπεται το ζήτημα της γενικότερης ακρίβειας και του πληθωρισμού (36,3%).

Σε δεύτερο πλάνο οι παρακολουθήσεις

Την ίδια στιγμή, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κατατάσσονται στην τελευταία θέση στη δημοσκόπηση της Marc, καθώς μόλις το 16% της κοινής γνώμης περιλαμβάνει το συγκεκριμένο ως ένα από τα τρία που αποτελεί πηγή ανησυχίας. Στο ενδιάμεσο επιλέγονται τα εθνικά θέματα και κυρίως τα Ελληνοτουρκικά, η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και η πανδημία. Και στη δημοσκόπηση της GPO η υπόθεση των παρακολουθήσεων βρίσκεται στην 3η θέση με το 9,7% των πολιτών να το θεωρεί το σημαντικότερο θέμα στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Επίσης, το 58,3 των συμμετεχόντων σημειώνει ότι πλήττει ή μάλλον πλήττει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση με το 33,7 να απαντά αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ όσον αφορά στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 70% λέει ότι δεν πλήττει της εμπιστοσύνης τους ενώ το 29,2 % απαντά θετικά.

Αντίστοιχα στο ερώτημα σχετικά με τις παρακολουθήσεις (Marc), το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι «είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει αν ισχύει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές». Παραίτηση της κυβέρνησης εφόσον ισχύει θέλει το 69,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 46,7% όσων στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ.

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή της Οργάνωσης American Jewish Committee (AJC) Τέντ Ντόιτς

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, με τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή της Οργάνωσης American Jewish Committee (AJC) κ. Τεντ Ντόιτς (Ted Deutch). 

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η σημασία της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ και της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για την άμυνα και την ασφάλεια των δύο χωρών και την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναδείχθηκε ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας, συνεργαζόμενη με χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες και έχουν κοινό όραμα για μία ειρηνική και ευημερούσα περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο υψηλό επίπεδο της, συνεχώς ενισχυόμενης, στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας-Ισραήλ και στην Τριμερή συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συμπαράταξη Πολιτών | Αποφασίζει επόμενο Υποψήφιο Δήμαρχο Καβάλας

Tην Κυριακή 4/12 το απόγευμα στις 6:30 η δημοτική παράταξη Συμπαράσταση Πολιτών πραγματοποιεί γενική συνέλευση.

Θα συζητηθεί το θέμα της υποψηφιότητας για τον δήμο Καβάλας στις εκλογές του Οκτωβρίου το 2023 μετά την αποχώρηση του Άρη Βέρρου από επικεφαλής της παράταξης.

Η συνέλευση θα είναι κλειστή και μόνο για τα μέλη της Συμπαράταξης Πολιτών.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Γιάννης Οικονόμου | Εκλογές κοντά στο τέλος της τετραετίας

«Οι εκλογές θα γίνουν κοντά στο τέλος της τετραετίας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου πρόσθεσε: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας», για να συμπληρώσει: «Δεν νομίζω να μας κατηγορήσει κανείς για 2 ή 3 μήνες νωρίτερα». «Από την άνοιξη και μετά είναι πιθανό να έχουμε τις εκλογικές διαδικασίες».

«Η κάλπη είναι μία και εθνική, οι πολίτες από την πρώτη κάλπη πρέπει να επιλέξουν για την επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηρίζοντας καθοριστικές και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. «Η ΝΔ θα διεκδικήσει την εντολή καθαρής αυτοδύναμης κυβέρνησης», είπε για τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας. «Στόχος μας η αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι συνθήκες που ζούμε απαιτούν αποφάσεις γενναίες και που να ενσωματώνουν και να στοιχίζονται πίσω τους ευρύτερες κοινωνικές πλειοψηφίες».

«Με την Ελληνική Λύση δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας» ξεκαθάρισε, για να προσθέσει: «Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις που να μην μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, – πολλώ δε μάλλον όταν θα τεθούν πολύ άμεσα τα διλήμματα στην εκλογική διαδικασία – ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, η ΝΔ θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Τις απαντήσεις για τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς τις δίνει ο λαός», διεμήνυσε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

newsbomb.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: