Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών Νέστου- Παγγαίου (Video)

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε συνέχεια των ενεργειών του προς ανακούφιση των αγροτών της Π.Ε. Καβάλας,και δη των περιοχών Νέστου και Παγγαίου(αίτημα στον ΕΛΓΑ και επιστολή στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), ο πρώην Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης ήρθε σε επικοινωνία με τον επικεφαλής Κ.Ο. Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον πληροφόρησε για τη κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή και την απόγνωση των καλλιεργητών.

Ως γνωστόν, οι παραγωγοί της Κρήτης επλήγησαν και αυτοί από καταστροφικές βροχοπτώσεις λίγο πριν τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή μέρους της σοδειάς και την εμφάνιση δευτερογενών ασθενειών στους εναπομείναντες καρπούς. Λόγω της θέσης του, ο π. Υπουργός προέβη σε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα και στη μείωση των εσόδων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πληγέντες αγρότες. Όπως φαίνεται και παρακάτω, η ερώτηση περιέχει αυτούσιο τμήμα από την επιστολή του π. Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, η οποία αναφέρεται στα προβλήματα των καβαλιωτών αγροτών και δημοσιεύθηκε στις 09/08/2018.

Αναλυτικά η ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη:
«Αρκετές περιοχές της χώρας μου όπως οι περιοχές του Ηρακλείου της Κρήτης και της Καβάλας έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα από ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδυάζονται με ισχυρές και συνεχείς βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις.

Ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός αγροτών να βρίσκεται σε απόγνωση έχοντας χάσει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους λίγο πριν από τη συγκομιδή της. Ειδικότερα, οι αμπελοκαλλιεργητές πέραν των σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί αναγκάζονται για να περιορίσουν τις ζημιές στις καλλιέργειές τους να «πετούν» και μέρος της παραγωγής τους λόγω της εμφάνισης και δευτερογενών ασθενειών ή άλλων προβλημάτων (σχισίματα καρπών).

Η κατάσταση στις περιοχές που αναφέρθηκα είναι ιδιαιτέρως σοβαρή καθώς εν μέσω ενός γενικότερου κακού οικονομικού περιβάλλοντος πλήττεται σημαντικά και το εισόδημα των αγροτών που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Εκτός από το σύστημα εθνικών αποζημιώσεων με ποιο τρόπο μπορεί να στηριχθεί το εισόδημα των αγροτών που έχει πληγεί λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων;

– Μπορεί να υπάρξει προνομιακή πρόσβαση για τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές σε επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης;».

Με βάση τα ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό πως ανοίγει ένας ακόμη δρόμος για την ανακούφιση των αγροτών και ο π. Βουλευτής, πιστός στο ενδιαφέρον του για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, προβαίνει σε κάθε δυνατή ενέργεια.Ο π. Βουλευτής δεν θα μπορούσε παρά να μην εγκάρδια τον Ευρωβουλευτή και π. Υπουργό κ. Κεφαλογιάννη για τις ενέργειες και το ενδιαφέρον που επέδειξε και για τον καβαλιώτικο αγροτικό κόσμο.

Με εκτίμηση, Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας (Δ. Τύπου)

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πασχαλίδης | Ενεργοποίηση της ηλεκτ. πλατφόρμας υποβολής αιτημάτων πληρωμής που αφορά τους παραγωγούς της Π.Ε. Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτημάτων πληρωμής που αφορά τους παραγωγούς πρώιμου Καρπουζιού χαμηλής κάλυψης και της ανοιξιάτικης Πατάτας και ενέργειες για να ενταχθεί στους δικαιούχους της αποζημίωσης το σύνολο των παραγωγών πρώιμου καρπουζιού και πατάτας της Π.Ε. Καβάλας.

Δείτε αναλθτικά το Δελτίο Τύπου

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο για τη στήριξη των Ελλήνων αγροτών που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ενεργοποίησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων πληρωμής που αφορά μεταξύ άλλων  τους παραγωγούς πρώιμου Καρπουζιού χαμηλής κάλυψης και της ανοιξιάτικης Πατάτας, με το συνολικό ύψος του πακέτου ενίσχυσης να διαμορφώνεται στα 39.610.234 ευρώ και να διατίθεται για την ενίσχυση 27.514 παραγωγών.

Αναλυτικά, το ποσό που θα λάβουν οι παραγωγοί για το Πρώιμο Καρπούζι χαμηλής κάλυψης είναι 300 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για την ανοιξιάτικη πατάτα  το ποσό είναι 245 ευρώ ανά στρέμμα.

Υπογραμμίζεται ότι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων πληρωμής έχει οριστεί η 9η Δεκεμβρίου.

Ο κ. Πασχαλίδης, συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για ανακούφιση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό κ.Βορίδη και τους συνεργάτες του με σκοπό να ενταχθεί στους δικαιούχους της  αποζημίωσης το σύνολο των παραγωγών πρώιμου καρπουζιού και πατάτας της Π.Ε. Καβάλας.

 

Με εκτίμηση

Γιάννης Πασχαλίδης
Βουλευτής Π.Ε..Καβάλας

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Περιφερειακή Σύνθεση | Απών ο κ. Μέτιος από την προσπάθεια στήριξης των αμπελοκαλλιεργητών

Δημοσιεύτηκε

στις

Έλαμψε διά της απουσίας του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ από τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε ώστε να λάβουν μία οικονομική ενίσχυση οι καλλιεργητές αμπελιού, των οποίων η παραγωγή έμεινε απούλητη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Μια προσπάθεια στην οποία έπρεπε και όφειλε να πρωτοστατεί η Περιφέρεια. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μέτιος καθώς και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Αντωνιάδης ούτε γνώριζαν κάτι για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης των αμπελοκαλλιεργητών, ούτε φυσικά έκαναν κάποια ουσιαστική ενέργεια ώστε να εξασφαλισθεί η οικονομική ενίσχυση για τη συγκεκριμένη κατηγορία καλλιεργητών.

Από την ίδια άγνοια εμφορούνται ο Περιφερειάρχης και η διοίκηση του και όσον αφορά τα θέματα και των άλλων καλλιεργειών.

Είναι προφανές πλέον πως ο Περιφερειάρχης αγνοεί συνολικά τα προβλήματα των κατοίκων της Περιφέρειας και δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύσεις σε αυτά. Χάρη στην σημαντική συμβολή του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου και όλων των κυβερνητικών βουλευτών, έχει πλέον μπει σε τελικό στάδιο η ενίσχυση των αμπελοκαλλιεργητών, από το Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων και θα δοθεί ενίσχυση ανά στρέμμα στους ανθρώπους που έχασαν το εισόδημα μιας ολόκληρης χρονιάς.

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι που νοιάζονται για τον τόπο τους, γιατί ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες του παραμένουν δυστυχώς όχι μόνο άσχετοι αλλά και αδιάφοροι για όλα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Προβλήματα στην πληρωμή της ενίσχυσης για τον κορωνοϊό καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

Δημοσιεύτηκε

στις

Δυσάρεστη ήταν η εξέλιξη στην κατανομή της οικονομικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους για τις επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜΘ, πολλοί από αυτούς έμειναν τελικά εκτός ενίσχυσης.

Αρχικά, όπως αναφέρουν, ο καταμερισμός της ενίσχυσης βάσει πολιτικής απόφασης για τη ζημιά στην τιμή του κρέατος των αμνοεριφίων σχετίστηκε με τις παραδόσεις γάλακτος του 2019  και η πληρωμή της ενίσχυσης πραγματοποιήθηκε, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, μόλις την 26-10-20.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ, στην πληρωμή δεν εφαρμόστηκαν πλήρως οι όροι που θέτει η σχετική ΚΥΑ, που ορίζει ποιος είναι  δικαιούχος καθώς -προς έκπληξή τους- δικαιούχοι κρίθηκαν τελικά, όσοι πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση του 2019, συν  τους αιγοπροβατοτρόφους που κατοικούν στα νησιά και δεν έχουν μονάδες μεταποίησης γάλακτος.

Δυστυχώς, εκτός της ενίσχυσης βρέθηκαν όσοι δεν είχαν τουλάχιστον 4 δειγματοληψίες στο γάλα που παρέδωσαν, για τις οποίες δεν ευθύνεται φυσικά ο κτηνοτρόφος, αλλά ο μεταποιητής, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στην ΚΥΑ. Επίσης, δεν προβλέφθηκε από το σύστημα, για κτηνοτρόφους που απεβίωσαν μέσα στο 2020, οι κληρονόμοι τους να έχουν την δυνατότητα να αιτηθούν ενίσχυσης.

Μια ακόμη περίπτωση αποτελούν οι  κτηνοτρόφοι που δεν έκαναν καθόλου αίτηση  από αμέλεια των ΚΥΔ, τα οποία ανέλαβαν να κάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων. Στις περιπτώσεις αυτές τα ΚΥΔ φέρουν την ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τελικά δεν πληρώθηκαν.

Θα ήθελα ακόμα να σας υπενθυμίσω, τους κτηνοτρόφους που πούλησαν μόνο αμνοερίφια και δεν παρέδωσαν γάλα το 2019. Θα πρέπει μάλιστα να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι πρόκειται για κτηνοτρόφους που συνήθως ζουν σε παραμεθόριες και δημογραφικά ευαίσθητες περιοχές, οι οποίοι αποκλείστηκαν αδίκως, γεγονός το οποίο πρέπει να αποκατασταθεί.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Σκοπεύει η Κυβέρνηση να  ανοίξει το σύστημα των αιτήσεων για λίγες μέρες, ώστε να καταχωρηθούν οι αιτήσεις των εναπομεινάντων κτηνοτρόφων;

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μ. Βορίδης | Αύξηση κατά 50% στους πόρους προς την Περ. Αττικής για την ένταξη επιπλέον επενδύσεων μεταποίησης

Δημοσιεύτηκε

στις

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των διαρκών ενεργειών του για την ενθάρρυνση και ενίσχυση των επενδύσεων στον  πρωτογενή τομέα, ενέκρινε την αύξηση των εκχωρούμενων πόρων στην Περιφέρεια Αττικής που θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση επενδύσεων που εντάσσονται στο Μέτρο 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, το αρχικό ποσό ύψους 3.720.000 ευρώ που είχε εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής από το ΥπΑΑΤ αυξήθηκε κατά 1.816.060 ευρώ, επιτρέποντας την ένταξη του συνόλου των θετικά αξιολογημένων επενδυτικών προτάσεων στο πρόγραμμα.

Επιβεβαιώνεται έτσι, για μία ακόμη φορά η σταθερή προσήλωση του Υπουργείου στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Ανοιχτά καταστήματα

Επαγγελματικος Οδηγος

Katoikia

.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δημοφιλή

Popular posts:

TAP

Mladen Group 34

Monopolio Delivery

Mladen Group 32

Mladen Group 31

Mladen Group 30

Mladen Group 28

Mladen Group 29

Mladen Group 33

Mladen Group 01

Free Group 01

ΠΙΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ