Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στις 19.00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και εστίαση

Στις επτά το απόγευμα θα κάνει ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός για την πανδημία και την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Ακολουθώντας το βηματισμό πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει «τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας», γνωστοποίησε σήμερα η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να κερδίσει το χαμένο χρόνο στη θωράκιση της χώρας από το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι μόνο εμβολιασμένοι θα έχουν πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.

Παρότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα αφορά σε πρώτη φάση ειδικές, επαγγελματικές ομάδες, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους σε μια κομβική στιγμή για την μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, δηλαδή λίγο πριν επικρατήσει καθολικά, όπως στη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ. Θέλοντας να αποφύγει το… «κακό σενάριο», σύμφωνα με το οποίο τα νέα κρούσματα ημερησίως θα φτάνουν μέχρι και τις 18.000, το Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ανοίγοντας το δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Το πρώτο στάδιό του θα αφορά, ωστόσο, πρωτίστως τους επαγγελματίες της Υγείας τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα, δηλαδή εργαζόμενους σε:

· Μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων

· Μονάδες φροντίδας ΑΜΕΑ

· Μονάδες φροντίδας ασθενών με χρόνιες παθήσεις και

· Υγειονομικούς, δηλαδή γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Την υποχρέωση εμβολιασμού των παραπάνω επαγγελματικών ομάδων προκρίνει και η Επιτροπή Βιοηθικής, ενώ αντίστοιχη πρακτική ισχύει ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου, μπροστά στη σφοδρότητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη εκδοχή του κορονοϊού «χτυπά» τις νεανικές ηλικίες, η κ. Πελώνη ανακοίνωσε πως «αποφασίστηκε να προστεθούν στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self test και στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών», κρατώντας, ωστόσο, αποστάσεις από την υποχρέωση εμβολιασμού όλων των εν ενεργεία των εκπαιδευτικών. Στον αντίποδα, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο εθελοντικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έχει ξεπεράσει το 77% σε ποσοστό πανελλαδικά, χωρίς να τίθεται σε αυτή τη φάση θέμα υποχρεωτικότητας.

Εκστρατεία πειθούς αντί του υποχρεωτικού εμβολιασμού προκρίνει σε αυτή τη φάση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με τους οδηγούς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τον αρμόδιο Υπουργό, Κώστα Καραμανλή να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς στα λεωφορεία έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, δηλαδή υπάρχει διαχωριστικό, οι οδηγοί φορούν μάσκα απαραίτητα και έχει καταργηθεί η μπροστινή πόρτα ως πύλη επιβίβασης. Ακόμη πιο «στεγανοποιημένοι» είναι και οι οδηγοί των συρμών του μετρό, καθώς βρίσκονται απομονωμένοι σε ειδικό βαγόνι πλοήγησης.

Προβληματισμός, ωστόσο, καταγράφεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με το αν θα πρέπει να προβλεφθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός για απασχολούμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα οι σεφ και οι μάγειρες. Οι ίδιες σκέψεις υπάρχουν και για υπηρεσίες με επείγοντα χαρακτήρα, όπως συνεργεία επισκευών και βλαβών της ΕΥΔΑΠ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ κτλ.

Ανοιχτή, σε δεύτερο κύκλο, παραμένει και η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για τους αθλητές.

Στην παρούσα φάση, πάντως, «στην κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε την πειθώ και να δίνουμε κίνητρα» περιέγραψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, εξαγγέλλοντας ειδικές διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους. «Μπορούμε να δώσουμε κάποια έκπτωση σε αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έτσι ώστε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο – και αν θέλετε και ένα δίχτυ ασφαλείας – στους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι, αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο για όσους σκέφτονται να εμβολιασθούν», σημείωσε.

Προτεραιότητα η νεολαία

Στο… χορό των κινήτρων μπαίνει και η νεολαία, η οποία αποτελεί τον κατεξοχήν στόχο της μετάλλαξης Δέλτα. Εκτός από την έξαρση του τέταρτου κύματος στις γεωγραφικές ενότητες της Αττικής, της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος τόνισε πως «κύριο χαρακτηριστικό της [μετάλλαξης Δέλτα] είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους». Ειδικότερα, «το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών» εξήγησε η κ. Πελώνη, επισημαίνοντας παράλληλα πως «σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών».

Η… τριβή της μετάλλαξης Δέλτα με τον νεανικό πληθυσμό αναγκάζει το κυβερνητικό επιτελείο σε αναθεώρηση και του αρχικού πλάνου των μέτρων για την εστίαση και τη διασκέδαση, χωρίς να αποκλείονται επιπλέον περιορισμοί για την νυχτερινή διασκέδαση, αλλά και η λειτουργία των κλειστών χώρων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο για εμβολιασμένους, ούτως ώστε να κινητοποιηθεί ως προς τον εμβολιασμό ένα μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας.

Την ίδια στόχευση υπηρετεί και η άυλη, ψηφιακή χρεωστική κάρτα Freedom Pass, η οποία θα διατίθεται από τις 18 Ιουλίου, προσφέροντας 150 ευρώ για υπηρεσίες τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών σε κάθε νέα και νέο. Ήδη, η ανταπόκριση της νέας γενιάς στο μέτρο είναι μετρήσιμη, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, καθώς από τις τις 28 Ιουνίου, οπότε ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία μέχρι και σήμερα έχουν μπει στο σύστημα περίπου 330.000 νέοι. Επιπρόσθετα, «από αυτούς οι 90.000 είναι ηλικίας 18-25 ετών. Οι μισοί περίπου είναι 18-35 ετών, αλλά σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στους 80 ετών, προστίθενται ραντεβού» παρατήρησε ο κ. Γεωργαντάς.

Καμπάνια για τους επιμένοντες

Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος σκόπελος για το κυβερνητικό επιτελείο ακούει στο όνομα «κυρώσεις», δηλαδή πως θα αντιμετωπιστούν -ιδίως στις δημόσιες υπηρεσίες- όσοι επιμείνουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι, καθώς η μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία -χωρίς επαφή με το κοινό- εκλαμβάνεται ως ευμενής μεταχείριση και όχι απαραίτητα ως «επίπληξη». Για το λόγο αυτό, εντείνεται τις τελευταίες ώρες και η κυβερνητική εκστρατεία πειθούς, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα να δίνουν το παρόν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Καμπάνια πειθούς ανά την Ελλάδα έχει ξεκινήσει και ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος θα έχει την Πέμπτη σύσκεψη στον Δήμο Θέρμης, ο οποίος βρέθηκε στην πεντάδα των δήμων με τις μικρότερες εμβολιαστικές επιδόσεις. Εκτός του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι αντιδήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων όπως του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Θέρμης, ώστε να μεταδώσουν με τη σειρά τους το μήνυμα του εμβολιασμού στα μέλη τους.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σέρρες | Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών της γέφυρας του ποταμού Αγγίτη

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών της γέφυρας του ποταμού Αγγίτη,. Η σχετική σύμβαση, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, υπεγράφη στις 19 Αυγούστου 2021, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου, στο Διοικητήριο Σερρών.

Ηδη ξεκίνησαν και εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης των βάθρων της γέφυρας του ποταμού Αγγίτη, με αποκατάσταση του σκυροδέματος και του σιδηρού οπλισμού με αμμοβολή και αναστολέων διάβρωσης οπλισμού και σκυροδέματος.

Συγκεκριμένα, η επιφάνεια σκυροδέματος των βάθρων της γέφυρας του ποταμού Αγγίτη, πλησίον της Τοπικής Κοινότητας Σ.Σ. Αγγίστας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών έχει υποστεί φθορές λόγω διάβρωσης του οπλισμού από την δράση χλωριόντων και την ενανθράκωση του σκυροδέματος

Με την παρούσα εργολαβία προβλέπονται να γίνουν εργασίες αποκατάστασης των επιφανειών του σκυροδέματος που έχουν υποστεί φθορές λόγω διάβρωσης οπλισμού από την δράση χλωριόντων και την ενανθράκωση του σκυροδέματος θα γίνει με εφαρμογή αναστολέων διάβρωσης και επισκευαστικών κονιαμάτων.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνάντηση Γιάννη Πασχαλίδη με Πρόεδρο Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β’ Εθνικής

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης επισκέφθηκε σήμερα ταγραφεία της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β’ Εθνικής Κατηγορίας και συναντήθηκε με τον κ. Λεουτσάκο Λεωνίδα, πρόεδρο της διοργανώτριας αρχής.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα που έχει προκύψει με την ΠΑΕ Α.Ο. Καβάλας, και συγκεκριμένα σχετικά με τη συμμετοχή της ομάδας στη Super League 2. Ο κ.Λεουτσάκος διευκρίνισε πως περιμένουν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνων.

Οι προσπάθειες του Γιάννη Πασχαλίδη για το συγκεκριμένο ζήτημα συνεχίζονται.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΚ | Στο Νοσοκομείο Καβάλας η κατάσταση είναι τραγική και επικίνδυνη για όλους !

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΓΕΝ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΑΣ ΚΑΒΑΛΑ 65500 ΤΗΛ.2513501772 FAX:2510835311
ΚΑΒΑΛΑ:21-9-21
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ:3742
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
4η ΥΠΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΠΟΕΔΗΝ
Μ.Μ.Ε

21 ημέρες μετά την ανάλγητη, πρόχειρη και άκρως επιπόλαιη απόφαση της Κυβέρνησης να τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας οι υγειονομικοί εργαζόμενοι που δεν εμβολιάστηκαν , στο Νοσοκομείο Καβάλας η κατάσταση είναι τραγική και επικίνδυνη για όλους !
Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας έως σήμερα είναι 100 εκ των οποίων οι 50 νοσηλευτές. Ήδη η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείου ήταν στο ύψος των 176,προσθέτοντας και τους 50 η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνά το 50% !
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εγκατέλειψε τα Νοσοκομεία αρνούμενη στην πραγματικότητα να τους παρέχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν προσλήψεις προς αντικατάσταση όσων αποχώρησαν. Οι λίστες του Επικουρικού προσωπικού έχουν πλέον εξαντληθεί και παραμένουν κλειστές για νέες αιτήσεις, ενώ από τους 12 νοσηλευτές που κλήθηκαν από τις 2-9-21 για να εργαστούν οι 5 δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό και οι 2 παραιτήθηκαν!
Η κλινική covid και η ΜΕΘ covid συνεχίζουν να δέχονται περιστατικά για νοσηλεία από όμορους νομούς, η πληρότητα τους καθημερινά ξεπερνά το 100% με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται περιστατικά στην Βραχεία νοσηλεία ή στην Ανάνηψη με νοσηλευτές που μετακινούνται για λίγες ώρες από τα τμήματα που εργάζονται ! Όλες οι κλινικές του Νοσοκομείου τα Επείγοντα και τα Εργαστήρια, συνεχίζουν να δέχονται τα υπόλοιπα περιστατικά πλην covid,λειτουργούν με κάλυψη προσωπικού κάτω των ορίων ασφαλείας!
Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι άκρως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους που καθημερινά σε συνθήκες πολέμου προσπαθούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασθενείς, εξαντλημένοι, έχοντας ξεπεράσει και τα ανθρώπινα όρια κόπωσης και αντοχής προσπαθώντας να καλύψουν τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί, είναι όμως πλέον αδύνατο !
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οφείλει άμεσα να δώσει νομοθετικά την δυνατότητα στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να συνάψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας! Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος πρόσληψης προσωπικού είναι χρονοβόρος και η ανάγκη για άμεση ,χθες όχι σήμερα,κάλυψη των κενών θέσεων είναι άκρως επιτακτική.
Να σταματήσουν επιτέλους να μας εμπαίζουν με δήθεν εγκρίσεις διορισμών από λίστες επικουρικών που είναι κενές !
Φέρουν ακέραια όλη την ευθύνη της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και να είναι βέβαιοι πως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες!

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΕΤΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: