Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στην τελική ευθεία για αντι-drones ασπίδα

Πολύ σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα που θα μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα τα εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έπειτα θα μπορεί να τα «τυφλώνει», ακόμη και να παρεμβαίνει στο λογισμικό τους

Στην τελική ευθεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που καθημερινά και συστηματικά πλέον προχωρούν σε δεκάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας, βρίσκεται το ελληνικό Πεντάγωνο.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα που θα μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα τα UAVs και έπειτα θα μπορεί να τα «τυφλώνει», ακόμη και να παρεμβαίνει στο λογισμικό τους. Στόχος είναι δηλαδή τα εχθρικά UAVs να εκτρέπονται της πορείας τους προτού καν εισέλθουν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας. Το καθημερινό «δελτίο» του ΓΕΕΘΑ με τις παραβιάσεις δείχνει πως το σύστημα αυτό δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Κι αυτό διότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα συνεχίζουν να προχωρούν σε μεγάλο αριθμό παραβιάσεων αλλά και υπερπτήσεων. Οι έλληνες επιτελείς και το υπουργείο Αμυνας πάντως κινούνται πολύ προσεκτικά – αφού πρόκειται για ζήτημα άμυνας και εθνικής ασφάλειας – και πολύ σωστά δεν ανακοινώνουν τίποτα πρόωρα. Εκτιμάται ότι επιδίωξη της Αθήνας θα ήταν να αντιληφθεί η Αγκυρα ότι το… «πάρτι» των τουρκικών Βayraktar στο Αιγαίο σταματάει στην πράξη, και όχι μέσω ανακοινώσεων.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο στο «Πεντάγωνο» είναι σφίγγες σε ό,τι αφορά το σύστημα που θα βάζει φρένο στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας. Το μόνο που τονίζεται είναι ότι σ’ αυτό το ζήτημα «κινούμαστε πολύ αποτελεσματικά».

Εξάλλου, η απόκτηση ενός αξιόπιστου συστήματος έχει αρχίσει να μελετάται εδώ και περίπου έναν χρόνο. Κι αυτό διότι περίπου τότε η Τουρκία άρχισε να χρησιμοποιεί συστηματικά τα μη επανδρωμένα της – και στο πλαίσιο ενός ψυχολογικού πολέμου – στο Αιγαίο, με εντολές να παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας και να προβαίνουν και σε υπερπτήσεις. Ηδη από την αρχή της νέας χρονιάς, όπως έχουν παρουσιάσει «ΤΑ ΝΕΑ», η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε στείλει το λακωνικό μήνυμα ότι σύντομα η Ελλάδα θα απαντήσει όπως πρέπει.

Στους μήνες που έχουν προηγηθεί δηλαδή έχει γίνει μία μελέτη και προετοιμασία για την απόκτηση και εγκατάσταση ενός συστήματος anti-UAVs. Τον περασμένο Απρίλιο είχε γίνει παρουσίαση στο ΓΕΕΘΑ τέτοιων συστημάτων από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Γαλλίας στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας. Ενα από τα συστήματα που έχουν επίσης εξεταστεί και έχουν ξεχωρίσει είναι και το ισραηλινό (Iron Dome και Drone Dome). Δεν θα πρέπει να λησμονείται εξάλλου ότι τις δυνατότητες αυτού του συστήματος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Είχε επισκεφτεί τότε τη βάση Palmachim και είχε ενημερωθεί και για τα συστήματα αεράμυνας Iron Dome, David’s Sling και Arrow 3. Ισως έχει μάλιστα ξεχωριστή σημασία ότι ο στρατηγός Φλώρος επισκέφθηκε και μία πυροβολαρχία του Iron Dome και ενημερώθηκε για τον τρόπο ανάπτυξής της, τη λειτουργία και την υποστήριξή της. Αλλά και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ είχε ενημερωθεί για τις δυνατότητες αυτών των συστημάτων. Αυτά τα δύο έξυπνα συστήματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν ακόμη και σμήνη από τουρκικά drones είχαν παρουσιαστεί από τους Ισραηλινούς και στην ελληνική αμυντική έκθεση DEFEA 21, το περσινό καλοκαίρι.

Το Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) είναι δοκιμασμένο στη μάχη με πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις και ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%. Οι Ισραηλινοί το χρησιμοποιούν κυρίως για προστασία των αστικών περιοχών από πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς. Το Ισραήλ διαθέτει συστήματα σε περίπου 10 σημεία στη χώρα, καθένα από τα οποία διαθέτει 3-4 εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύσουν περί τους 20 πυραύλους. Είναι αντιπυραυλικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει πυραύλους, βλήματα κάθε είδους, όπως όλμους, ρουκέτες αλλά και drones.

Σε ό,τι αφορά το Drone Dome, η λειτουργία του επικεντρώνεται αποκλειστικά στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι ένα σύστημα αντίμετρων στα drones. Εχει τη δυνατότητα χάρη στα ραντάρ (360 μοιρών) του να εντοπίζει εγκαίρως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να ειδοποιεί ταχύτατα την αεράμυνα. Αμέσως ο Θόλος «τυφλώνει» τα εχθρικά drones. Προκαλεί παρεμβολές και διακόπτει την επικοινωνία τους με τους επίγειους σταθμούς. Τα θέτει ουσιαστικά εκτός μάχης. Μάλιστα στην έκθεση DEFEA είχε παρουσιαστεί ένα σενάριο για θωράκιση των ελληνικών συνόρων με εγκατάσταση 5 τέτοιων Drone Domes από τον Βορρά έως τον Νότο.

Και στην Κύπρο

Στην τελική ευθεία για την αγορά συστήματος που αποσκοπεί στην εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών βρίσκεται και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία ολοκληρώνει προσεχώς τις συζητήσεις της με ισραηλινές αμυντικές βιομηχανίες προς την κατεύθυνση αυτή. Τον σχεδιασμό της Λευκωσίας έχει ήδη γνωστοποιήσει ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπος Πετρίδης, στο πλαίσιο της αμυντικής θωράκισης της νήσου, συνδέοντας μάλιστα την κίνηση και με τα σχέδια της Αγκυρας για μόνιμη στάθμευση μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών στο Λευκόνοικο.

 

Πηγή: in.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κασσελάκης κατά Μητσοτάκη: Όταν έκλαψε η Θάτσερ | Όλες οι «μεγάλες επενδύσεις» σε ένα βίντεο

«Όταν έκλαψε η Θάτσερ. Ή αλλιώς: Όλες οι ‘μεγάλες επενδύσεις’ Μητσοτάκη σε ένα βίντεο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτηση του στο «Χ», την οποία συνοδεύει με ένα δίλεπτο βίντεο του iSYRIZA που περιλαμβάνει δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών, και αφορά στα ζητήματα της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό, τα εργασιακά, την ελευθερία της αγοράς εργασίας, τις δημόσιες υποδομές.

«Η απάντησή μας; Δυναμώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Γίνε μέλος στο isyriza.gr», προσθέτει ο κ. Κασσελάκης.

«Όταν έκλαψε η Θάτσερ. Ή αλλιώς: Όλες οι ‘μεγάλες επενδύσεις’ Μητσοτάκη σε ένα βίντεο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτηση του στο «Χ», την οποία συνοδεύει με ένα δίλεπτο βίντεο του iSYRIZA που περιλαμβάνει δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών, και αφορά στα ζητήματα της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό, τα εργασιακά, την ελευθερία της αγοράς εργασίας, τις δημόσιες υποδομές.

«Η απάντησή μας; Δυναμώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Γίνε μέλος στο isyriza.gr», προσθέτει ο κ. Κασσελάκης.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Χαρίτσης | Μαχητικοί απέναντι στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πειστικοί προς την κοινωνία

«Ηκοινωνική ανάγκη για να υπάρξει ελπίδα στην κοινωνία παραμένει» δήλωσε ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη του στο Kontra Channel, μιλώντας για τη συγκρότηση της ΚΟ από τους βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας, που θα είναι πρόεδρος της ΚΟ των 11 ανεξάρτητων, ανέφερε ότι «έχουμε όλες και όλοι μας μια ιστορία πίσω μας» και ότι «θα συγκροτήσουμε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς που θέλουμε να απευθυνθεί σε όλο το προοδευτικό ακροατήριο της χώρας, με το ιδεολογικό μας πλαίσιο, με τις προγραμματικές μας αρχές και με έναν λόγο που θα είναι πειστικός και μαχητικός απέναντι στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και «ταυτόχρονα θα ανοίγει διεξόδους για το μέλλον». Υποστήριξε ότι «αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και αυτό απουσιάζει σήμερα από το πολιτικό σύστημα». Είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ελπίδα πρέπει να παραμείνει ζωντανή και πως «δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική μόνο με ατάκες» αλλά ότι χρειάζεται περιεχόμενο, πρόγραμμα, συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωση του.

Σημείωσε ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα είναι να συνενώσουμε δυνάμεις». Είπε ότι η εποχή απαιτεί ριζοσπαστικές τομές και ότι «οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορούν να συναντηθούν με τις δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής Οικολογίας, με κινήματα που διεκδικούν κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα». «Με όλους αυτούς μπορούμε να συναντηθούμε και να συμπορευθούμε στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, εκεί όπου ο λαός θα κρίνει την προσπάθεια μας αυτή» τόνισε.

Continue Reading

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Μητλιάγκα | «κ. Χρυσάφη σεβαστείτε την περίοδο μετάβασης των δημοτικών αρχών και σταματήστε επιτέλους τις απ’ ευθείας αναθέσεις»

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες απ’ ευθείας αναθέσεις στις οποίες επιδίδεται η απερχόμενη δημοτική αρχή του κ. Χρυσάφη, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε απρόβλεπτες, ούτε απρόσμενες ούτε επείγουσες ανάγκες του Δήμου Σερρών, όπως επιτάσσει η χρονική περίοδος της μετάβασης από την παλιά στη νέα δημοτική αρχή η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Σερρών απηύθυνε σήμερα στον κ. Χρυσάφη και τους εν ενεργεία «Συμμάχους» την εξής επιστολή: 

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι Δημοτικές Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023, ανέδειξαν το συνδυασμό μας ΕΝωτική ΤΟπική Συμφωνία (ΕΝ.ΤΟ.Σ.) με επικεφαλής την Βαρβάρα Μητλιάγκα, ως τη νέα Δημοτική Αρχή στο Δήμο Σερρών για την επόμενη δημοτική περίοδο 2024-2028. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010, τις οποίες και θεωρούμε δεδομένο ότι γνωρίζετε πολύ καλά,  το Δημοτικό Συμβούλιο «…ένα μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για θέματα που αφορούν την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων». Δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο πολιτικής λειτουργίας του Δήμου, ο νόμος με την ανωτέρω διάταξη περιγράφει τη λογική της άσκησης της διοίκησης των Δήμων από την απερχόμενη δημοτική αρχή κατά την μεταβατική περίοδο μεταξύ των εκλογών και της εγκατάστασης των νέων δημοτικών αρχών. Η διοίκηση του Δήμου κατά την περίοδο αυτή πρέπει να διέπεται σε όλα τα επίπεδα από μια λογική διαχείρισης των απολύτως απαραίτητων λειτουργιών του, των απρόβλεπτων αναγκών, των επειγόντων θεμάτων που δεν επιδέχονται αναβολής, καθώς και των συγχρηματοδοτούμενων έργων. 

Από την 8η Οκτωβρίου και μετά, παρά το γεγονός ότι ως απερχόμενη πλέον δημοτική αρχή θα οφείλατε να σεβαστείτε και τη λαϊκή κυριαρχία η οποία εκφράστηκε στις εκλογές, αλλά και τις επιταγές και τη λογική του νόμου, και παρά την προφορική μας «παραίνεση» να σταματήσετε τα άσκοπα έξοδα, η δημοτική σας αρχή επιδίδεται σε μια σωρεία «απ’ ευθείας αναθέσεων», οι οποίες μόνο για το χρονικό αυτό διάστημα αγγίζουν το ποσό των 400.000,00 € για δαπάνες και προμήθειες που στις περισσότερες των περιπτώσεων ούτε επείγουσες είναι, ούτε απρόβλεπτες ανάγκες καλύπτουν, ούτε τα συγχρηματοδοτούμενα έργα αφορούν, αδειάζοντας με τον τρόπο αυτό τα ταμεία του Δήμου μας χωρίς κανένα απολύτως σεβασμό στην λογική της μετάβασης της εξουσίας η οποία ως βασικός κανόνας της δημοκρατίας θα έπρεπε να διέπει τη λειτουργία σας αυτή τη χρονική περίοδο. Κι αυτό παρά τη διαρκή μας επαφή με τις υπηρεσίες του Δήμου και τη ρητή μας παραίνεσή μας προς εσάς να σεβαστείτε τα αυτονόητα.

Σας καλούμε να σεβαστείτε επιτέλους τις επιταγές της δημοκρατίας και τον πολιτικό πολιτισμό που διατείνεστε ότι πρεσβεύετε και μέχρι την αποχώρησή σας από το Δήμο Σερρών την 31η/12/2023 να μην προβείτε σε άλλες απ’ ευθείας αναθέσεις παρά μόνο εάν αυτές καλύπτουν απαραίτητες, επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου και των Υπηρεσιών.

Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε την επιστολή μας αυτή σε όλους του Αντιδημάρχους, Προέδρους Νομικών Προσώπων και εν ενεργεία συμβούλους της παράταξής σας, καθώς και σε όλες τις Διευθύνσεις και Προϊσταμένους Τμημάτων του Δήμου Σερρών».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: