Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στην τελική ευθεία για αντι-drones ασπίδα

Πολύ σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα που θα μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα τα εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έπειτα θα μπορεί να τα «τυφλώνει», ακόμη και να παρεμβαίνει στο λογισμικό τους

Στην τελική ευθεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που καθημερινά και συστηματικά πλέον προχωρούν σε δεκάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας, βρίσκεται το ελληνικό Πεντάγωνο.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα που θα μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα τα UAVs και έπειτα θα μπορεί να τα «τυφλώνει», ακόμη και να παρεμβαίνει στο λογισμικό τους. Στόχος είναι δηλαδή τα εχθρικά UAVs να εκτρέπονται της πορείας τους προτού καν εισέλθουν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας. Το καθημερινό «δελτίο» του ΓΕΕΘΑ με τις παραβιάσεις δείχνει πως το σύστημα αυτό δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Κι αυτό διότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα συνεχίζουν να προχωρούν σε μεγάλο αριθμό παραβιάσεων αλλά και υπερπτήσεων. Οι έλληνες επιτελείς και το υπουργείο Αμυνας πάντως κινούνται πολύ προσεκτικά – αφού πρόκειται για ζήτημα άμυνας και εθνικής ασφάλειας – και πολύ σωστά δεν ανακοινώνουν τίποτα πρόωρα. Εκτιμάται ότι επιδίωξη της Αθήνας θα ήταν να αντιληφθεί η Αγκυρα ότι το… «πάρτι» των τουρκικών Βayraktar στο Αιγαίο σταματάει στην πράξη, και όχι μέσω ανακοινώσεων.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο στο «Πεντάγωνο» είναι σφίγγες σε ό,τι αφορά το σύστημα που θα βάζει φρένο στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας. Το μόνο που τονίζεται είναι ότι σ’ αυτό το ζήτημα «κινούμαστε πολύ αποτελεσματικά».

Εξάλλου, η απόκτηση ενός αξιόπιστου συστήματος έχει αρχίσει να μελετάται εδώ και περίπου έναν χρόνο. Κι αυτό διότι περίπου τότε η Τουρκία άρχισε να χρησιμοποιεί συστηματικά τα μη επανδρωμένα της – και στο πλαίσιο ενός ψυχολογικού πολέμου – στο Αιγαίο, με εντολές να παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας και να προβαίνουν και σε υπερπτήσεις. Ηδη από την αρχή της νέας χρονιάς, όπως έχουν παρουσιάσει «ΤΑ ΝΕΑ», η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε στείλει το λακωνικό μήνυμα ότι σύντομα η Ελλάδα θα απαντήσει όπως πρέπει.

Στους μήνες που έχουν προηγηθεί δηλαδή έχει γίνει μία μελέτη και προετοιμασία για την απόκτηση και εγκατάσταση ενός συστήματος anti-UAVs. Τον περασμένο Απρίλιο είχε γίνει παρουσίαση στο ΓΕΕΘΑ τέτοιων συστημάτων από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Γαλλίας στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας. Ενα από τα συστήματα που έχουν επίσης εξεταστεί και έχουν ξεχωρίσει είναι και το ισραηλινό (Iron Dome και Drone Dome). Δεν θα πρέπει να λησμονείται εξάλλου ότι τις δυνατότητες αυτού του συστήματος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Είχε επισκεφτεί τότε τη βάση Palmachim και είχε ενημερωθεί και για τα συστήματα αεράμυνας Iron Dome, David’s Sling και Arrow 3. Ισως έχει μάλιστα ξεχωριστή σημασία ότι ο στρατηγός Φλώρος επισκέφθηκε και μία πυροβολαρχία του Iron Dome και ενημερώθηκε για τον τρόπο ανάπτυξής της, τη λειτουργία και την υποστήριξή της. Αλλά και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ είχε ενημερωθεί για τις δυνατότητες αυτών των συστημάτων. Αυτά τα δύο έξυπνα συστήματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν ακόμη και σμήνη από τουρκικά drones είχαν παρουσιαστεί από τους Ισραηλινούς και στην ελληνική αμυντική έκθεση DEFEA 21, το περσινό καλοκαίρι.

Το Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) είναι δοκιμασμένο στη μάχη με πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις και ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%. Οι Ισραηλινοί το χρησιμοποιούν κυρίως για προστασία των αστικών περιοχών από πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς. Το Ισραήλ διαθέτει συστήματα σε περίπου 10 σημεία στη χώρα, καθένα από τα οποία διαθέτει 3-4 εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύσουν περί τους 20 πυραύλους. Είναι αντιπυραυλικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει πυραύλους, βλήματα κάθε είδους, όπως όλμους, ρουκέτες αλλά και drones.

Σε ό,τι αφορά το Drone Dome, η λειτουργία του επικεντρώνεται αποκλειστικά στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι ένα σύστημα αντίμετρων στα drones. Εχει τη δυνατότητα χάρη στα ραντάρ (360 μοιρών) του να εντοπίζει εγκαίρως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να ειδοποιεί ταχύτατα την αεράμυνα. Αμέσως ο Θόλος «τυφλώνει» τα εχθρικά drones. Προκαλεί παρεμβολές και διακόπτει την επικοινωνία τους με τους επίγειους σταθμούς. Τα θέτει ουσιαστικά εκτός μάχης. Μάλιστα στην έκθεση DEFEA είχε παρουσιαστεί ένα σενάριο για θωράκιση των ελληνικών συνόρων με εγκατάσταση 5 τέτοιων Drone Domes από τον Βορρά έως τον Νότο.

Και στην Κύπρο

Στην τελική ευθεία για την αγορά συστήματος που αποσκοπεί στην εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών βρίσκεται και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία ολοκληρώνει προσεχώς τις συζητήσεις της με ισραηλινές αμυντικές βιομηχανίες προς την κατεύθυνση αυτή. Τον σχεδιασμό της Λευκωσίας έχει ήδη γνωστοποιήσει ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπος Πετρίδης, στο πλαίσιο της αμυντικής θωράκισης της νήσου, συνδέοντας μάλιστα την κίνηση και με τα σχέδια της Αγκυρας για μόνιμη στάθμευση μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών στο Λευκόνοικο.

 

Πηγή: in.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Αποστολάκης για Τουρκία | Δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί πιθανή σύρραξη μέχρι πού θα φτάσει

«Εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει» είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στους γείτονές μας.

Ο κ. Αποστολάκης, αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων λέγοντας «έχουν γίνει κινήσεις για να γίνει διαχείριση της αναστάτωσης που προκαλεί η Τουρκία. Οι Τούρκοι με φραστικές πιέσεις και προτροπές δεν μαζεύονται. Ζυγίζουν τα πράγματα και κάνουν αυτό που τους συμφέρει».

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μίλησε σχετικά και με την έκτακτη συνάντηση Σάλιβαν-Καλίν στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει τα πράγματα

«Αν ο Σάλιβαν τους δώσει τέτοιες επιλογές που να τους συμφέρει να σταματήσουν τις κλιμακώσεις, ενδεχομένως να σταματήσουν. Εγώ βλέπω ότι αυτό γίνεται αυτή την στιγμή. Ότι γίνεται κάποιο παζάρι. Προσπαθούν να τους καθησυχάσουν. Πώς γίνεται παράλληλα να πάει ο Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και την ίδια στιγμή σήμερα να πάει ο Τσαβούσογλου στην Λιβύη; Είναι μια ιστορία που θα δημιουργήσει θέματα, αν ισχύουν αυτά που ακούμε δημοσιογραφικά ότι η Λιβύη έχει πρόθεση να παραχωρήσει την ΑΟΖ της στην Τουρκία» προσέθεσε ο κ. Αποστολάκης.

Είναι σχεδόν σίγουρο, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η Τουρκία δεν θέλει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ και να κάνει στρατιωτικές ενέργειες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει αυτά που θέλει. «Ένα είναι το ζήτημα των F16 και των απαιτήσεων από την Αμερική, το άλλο είναι η ενέργεια που είναι πολύ σημαντικό και διεκδικεί έναν ρόλο ως μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει, η υπόσταση του ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και οποιαδήποτε αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της συμμαχίας είναι κάτι που δεν θέλει κανείς αυτή την στιγμή» είπε ο κ. Αποστολάκης περιγράφοντας σημεία της κατάστασης.

Τι είπε για την ετοιμότητα των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας

Σχετικά με την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, την χαρακτήρισε καλή, όχι εξαιρετική γιατί υπάρχουν θέματα, είπε χαρακτηριστικά.

«Το προσωπικό είναι εξαιρετικό. Οι ισχύες των ενόπλων δυνάμεων και οι δυνατότητες να ανταποκριθούν είναι αρκετά σοβαρές. Σε μια πολεμική αντιπαράθεση δεν μπορείς να μετρήσεις ποιος θα κερδίσει ξεκάθαρα, το θέμα είναι τι ζημιά θα πάθουν και οι δύο από μια τέτοια σύγκρουση» συμπλήρωσε. Όσο για τις φρεγάτες Belharra, ανέφερε πως είναι εξαιρετικά πλοία, πως θα είναι στην τεχνολογία και τα επόμενα 30 χρόνια, με εξαιρετικές δυνατότητες που θα επαυξήσουν πολύ το δυναμικό του ναυτικού. Είναι μια καλή επιλογή, σύμφωνα με τον ίδιο, σημειώνοντας πάντως πως «ένα οπλικό σύστημα δεν αλλάζει τελείως τα δεδομένα, δίνει πόντους και ενισχύει την ισορροπία που ήδη υπάρχει».

Αν γίνει πόλεμος…

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης δεν συμμερίζεται τα σενάρια που λένε ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση δεν θα κρατούσε περισσότερες από 3-4 ημέρες, καθώς υποστήριξε ότι εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει αλλά και ότι μια σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Είναι σαν μια φωτιά που προσπαθείς να την ελέγξεις και δεν τα καταφέρνεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει ναυτικό αποκλεισμό νησιού, καθώς είναι πολεμική ενέργεια.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κ. Καραμανλής | Η επιτάχυνση των σιδηροδρομικών έργων θα αναδείξει το ρόλο των λιμανιών της βόρειας Ελλάδας

Τη συμβολή του συζητούμενου νομοσχεδίου στην επιτάχυνση των σιδηροδρομικών έργων και στην ανάδειξη των λιμένων της βόρειας Ελλάδας σε κόμβους μεταφορών και υποδομών στη βαλκανική χερσόνησο, ανέδειξε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής στη Βουλή, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις αστικές και υπεραστικές μεταφορές, και ειδικότερα για τις διατάξεις που αφορούν στον διαχωρισμό της ΕΡΓΟΣΕ από τον ΟΣΕ.

«Με την παρούσα κατάσταση, χρειαζόμασταν σχεδόν 16 χρόνια για ένα σιδηροδρομικό έργο, και μετά λέγαμε, γιατί η χώρα δεν έπαιξε το ρόλο της στη βιομηχανία των συνδυασμένων μεταφορών…» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «αναγνωρίσαμε εξ αρχής ότι η κατάσταση δεν προχωρά άλλο: εάν θέλουμε να δούμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να συνδέεται σιδηροδρομικά, ώστε να γίνει λιμάνι εξόδου όλων των προϊόντων από την βαλκανική, δηλαδή να γίνει ένα getaway port, πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο. Τη σιδηροδρομική σύνδεση του. Αλλά όχι σε 15 χρόνια» τόνισε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δημοπρατήσει το έργο, και έως το τέλος του 2028 θα είναι έτοιμο, επειδή ερχόμαστε με τη διαδικασία τη μελετοκατασκευής. «Με το κλειδί στο χέρι» δηλαδή, ώστε το έργο να τελειώσει με ένα κοινοπρακτικό σχήμα, και όχι με κατακερματισμό των εργολαβιών, για να γίνονται τα έργα στην ώρα τους, με βάση τους προϋπολογισμούς και με βάση τους διαγωνισμούς, είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Επισήμανε μάλιστα ότι η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας». Εάν αυτά τα έργα δεν γίνουν στα επόμενα 6 χρόνια, η χώρα θα χάσει το πολύ σημαντικό «τρένο», να παίξει ρόλο σοβαρού κέντρου υποδομών και μεταφορών της περιοχής, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Πώς θα συνδέσουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, έργα που έχουν δημοπρατηθεί -την πεδινή σιδηροδρομική Εγνατία- και μετά με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας; Πώς θα γίνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ένα λιμάνι κόμβος μεταφορών και υποδομών, και άρα κόμβος ενεργειακός για τη ευρύτερη περιοχή; Με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καταφέρνουμε να «μπαϊπασάρουμε» (παρακάμψουμε) τα στενά. Επομένως δίνουμε εναλλακτική δίοδο για πολλά προϊόντα, να βρουν είσοδο και έξοδο από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, είπε ο κ. Καραμανλής.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνεχίζεται το παραλήρημα της Άγκυρας με ύβρεις και απειλές – Στην Πράγα Μητσοτάκης-Ερντογάν

Συνεχίζει την ακραία επιθετική πολιτική της εναντίον της Ελλάδας η Άγκυρα, και με νέα χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, χαρακτηρίζει μυθομανείς και άρρωστους τους Έλληνες πολιτικούς και επιμένει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά.

Την ίδια ώρα, το μισό τουρκικό υπουργικό συμβούλιο μεταβαίνει στη Λιβύη για να υπογράψει συμφωνία μίσθωσης της λιβυκής ΑΟΖ για εκμετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Η Αθήνα συνεχίζει τη διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας και διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: