Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 14 δισ. ανεβάζει τώρα η Τρόικα το χρηματοδοτικό κενό

“Ποδαρικό» με πιέσεις προτού καν πατήσουν ξανά το πόδι τους στη χώρα μας, κάνουν για το 2014 στην κυβέρνηση οι ελεγκτές της Τρόικα. Ήδη οι εκπρόσωποι των δανειστών γνωστοποίησαν μέσω email στο υπουργείο Οικονομικών ότι πλέον εκτιμούν πως το χρηματοδοτικό κενό για την διετία 2014-2015 θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ που υπολόγιζαν ως τώρα και το ανεβάζουν αισίως σε… 14 δισ. ευρώ!

Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της αναβολής της επανόδου των ελεγκτών για μετά το Γιούρογκρουπ της 27ης Ιανουαρίου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι η στάση της Τρόικα σκληραίνει, εξέλιξη που φέρνει πιο πίσω το χροοδιάγραμμα στο οποίο υπολόγιζε η κυβέρνηση για την καταβολή των δόσεων και τον χρόνο λήψεως αποφάσεων για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους –που η κυβέρνηση θα ήθελε να ληφθούν εντός της ελληνικής προεδρίας..

Όπως όλα δείχνουν, οι ελεγκτές δεν κάμπτονται από τις δημοσιονομικές επιτυχίες που προβάλλει η κυβέρνηση αλλά ανακαλύπτουν νέο πεδίο πιέσεων. Για να παρακάμψουν την επίτευξη πρτογενούς πλεονάσματος, προτάσσουν τώρα σαν πρόβλημα την αναιμική πορεία των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, από τα οποία θα καλυπτόταν με βάση το πρόγραμμα μέρος των δανειακων αναγκών του δημοσίου, προκειμένου αυτό να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη του κατά την προσεχή διετία.

Η συζήτηση αυτή γίνεται με τα τεχνικά κλιμάκια και εξ αποστάσεως προς το παρόν με τους επικεφαλής, οπότε το μόνο που μπορεί να κάνει προς το παρόν η Αθήνα είναι να επιχειρεί να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα τελικά στοιχεία που συγκεντρώνει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, τα οποία και θα παρουσιάσει ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας στους ευρωπαίους ομολόγους του στα συμβούλια Γιούροργκρουπ της 27ης Ιανουαρίου και 17ης Φεβρουαρίου.

Πάμε για …”διπλή δόση»

Υπό τις συνθήκες αυτές και όσο εκκρεμεί η προεκλογική αβεβαιοτητα σε Αθήνα, Βερολίνο και την Ευρώπη ολόκληρη, οι χειρισμοί για την επόμενη δόση των δανείων και τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους καθίστανται διαρκώς δυσχερέστεροι. Όσο περνά ο καιρός και οι αποφάσεις για τη δόση των μετατίθενται για Φεβρουάριο ή και αργότερα, η πέση μεταφέρεται προς την ελληνική πλευρά. Τα ποσά των δόσεων -μαζί με τα καθυστερούμενα- αυξάνονται και αυτό πο φοβάται η Αθήνα είναι πως στο τέλος μπορεί να μιλάμε για “διπλή δόση», δηλαδή 4,9 δισ. που ήδη αναμένει να εγκριθούν από τα τέλη του2013 μαζί με άλλα 3,9 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ που αφορούν στον τρέχοντα έλεγχο από την Τρόικα.

“Κίτρινες κάρτες» από τους δανειστές

Πριν καν ξεκινήσει όμως ο έλεγχος α΄ τριμήνου για τη χώρα μας, οι ελεγκτές διαβλέπουν αδυναμίες στην εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ανεβάζουν σε πάνω από 13 ή και 14 δισ. το ύψος του χρηματοδοτικού “κενού» μέχρι το 2015.

“Αγκάθι» για την κυβέρνηση –σε προεκλογική περίοδο- αποτελούν και οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν για τα μέτρα που η Τρόικα ζητά να ληφθούν για την κάλυψη και του δημοσιονομικού “κενού», της διετίας 2014-2015. Στο οικονομικό επιτελείο οχυρώνονται πίσω από τα επιτεύγματα του 2013, τα οποία διέψευσαν τις προβλέψει των ελεγκτών, αλλά που οι απεσταλμένοι των δανειστών αμφισβητούν προκαταβολικώς ότι μπορούν να επαναληφθούν και τα επόμενα χρόνια.

Οι δανειστές έχουν τοποθετήσει τον πήχη των νέων μέτρων στα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή 2 δισ. ευρώ για το 2014 και άλλα 4 δισ. ευρώ για το 2015, που όμως στο επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα τα θεωρούν υπερβολικά. Η ελληνική πλευρά προτείνει κυρίως διαρθρωτικά μέτρα ύψους περίπου 1,2 δισ ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το κενό του 2014 αλλά όταν θα έρθουν στην Αθήνα οι ελεκτές θα ανοίξουν και συζήτηση για το “κενό» του 2015 που το υπολογίζουν σε 4 δισ. ευρώ.

“Ανοικτό» μέχρι να επιστρέψουν οι ελεγκτές φαίνεται ότι παραμένει και το “μέτωπο» της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά την οποία, παρότι αποτελεί νόμο του κράτους από τον Δεκέμβριο, δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει στην πράξη οι τράπεζες και δεν έχουν ακόμη εγκρίνει επισήμως οι δανειστές. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως καθόλο το προηγούμενο δεκαήμερο αφότου επέστρεψαν στα γραφεία τους μετά την διακοπή των εορτών οι ξένοι ειδικοί, δεν έπαψαν να ζητούν διευκρινίσεις και να ανακαλύπτουν “σκιές» στη νέα ρύθμιση, προετοιμάζοντας το έδαφος ενδεχομένως για να επιδιώξουν ακόμα και την πλήρη ανατροπή του, όπως κάποιοι φοβούνται στο επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι ελεγκτές δεν έχουν πει ακόμα το “ναι» και για τον τρόπος κάλυψης της “τρύπας» των 200 εκατ. ευρώ που αυτοί υποστηρίζουν πως άνοιξε από την μονομερή απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και το 2014.

Ειδικό κεφάλαιο της νέας διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, θέμα το οποίο χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας και έχει αποστείλει και προσχέδιο με τους φόρους που μπορούν να καταργηθούν.

Στην κυβέρνηση δείχνουν να έχουν αποδεχθεί πάντως ότι θα προχωρήσουν στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από φέτος, που η Τρόικα ζητά να γίνει εφάπαξ και όχι σταδιακά, έως το 2016.

Πηγή : Πρώτο Θέμα

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα χαλαρώνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα μετά τις κινήσεις Τραμπ

Μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται να διαφαίνεται, καθώς το Πεκίνο εξετάζει την προσωρινή εξαίρεση ορισμένων αμερικανικών προϊόντων από την επιβολή του βαρέως δασμού ύψους 125%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κίνηση αυτή αφορά εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες που σχετίζονται με ιατρικό εξοπλισμό, αιθάνιο και μισθώσεις αεροσκαφών. Ειδικότερα για τα αεροσκάφη, σημειώνεται πως οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, όπως και πολλές άλλες διεθνώς, βασίζονται σε μισθώσεις για μέρος του στόλου τους και θα επηρεάζονταν σοβαρά από αυξημένα κόστη.

Αμοιβαίες παραχωρήσεις σε μια εύθραυστη ισορροπία

Η απόφαση της Κίνας φαίνεται να έρχεται σε απάντηση της πρόσφατης κίνησης των ΗΠΑ, οι οποίες εξαίρεσαν ορισμένα ηλεκτρονικά προϊόντα από τον δασμό 145% στις κινεζικές εισαγωγές που είχε επιβληθεί στις αρχές του μήνα. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις αντανακλούν τον αλληλένδετο χαρακτήρα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως η τεχνολογία, η αεροναυπηγική και οι μεταφορές.

Ποιους τομείς αφορά η κινεζική κίνηση

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg και η κινεζική εφημερίδα Caijing, οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από τις εταιρείες να υποβάλουν λίστες με προϊόντα που πρέπει να εξαιρεθούν από τους νέους δασμούς. Στις λίστες αυτές περιλαμβάνονται:

  • Βασικά χημικά προϊόντα

  • Εξαρτήματα για την παραγωγή τσιπ και ημιαγωγών

  • Προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας

  • Συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών

Το Πεκίνο φέρεται να ετοιμάζεται να άρει τους πρόσθετους δασμούς τουλάχιστον σε οκτώ κατηγορίες προϊόντων που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών, έναν τομέα στρατηγικής σημασίας για την οικονομική και τεχνολογική του ανάπτυξη.

Τραμπ: «Θα μειωθούν σημαντικά οι δασμοί»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι δασμοί αναμένεται να «μειωθούν σημαντικά» και εξέφρασε την πρόθεσή του να υιοθετήσει μια πιο ευγενική στάση στις διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας που θα οδηγήσει σε συνολική συμφωνία.

Αβεβαιότητα και επιφυλάξεις

Παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών. Η ουσία και η διάρκεια των εξαιρέσεων παραμένει ασαφής, με αναλυτές να σημειώνουν ότι οι κινήσεις αυτές, αν και θετικές, δεν αλλάζουν άμεσα τη δυναμική ενός πολέμου δασμών που έχει ήδη αφήσει βαριά σκιά στις παγκόσμιες αγορές.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Υπόδειγμα η Ελλάδα – Ύμνοι Γκεοργκίεβα για την πορεία της οικονομίας

Στην αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με έμφαση στη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικά λόγια η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Υπουργό Οικονομίας Κυριάκο Πιερρακάκη στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

«Η Ελλάδα είναι υπόδειγμα ανθεκτικής οικονομίας»

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Είναι μία από τις οικονομίες με την καλύτερη απόδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που θα θέλαμε να δούμε παντού», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γκεοργκίεβα, σκιαγραφώντας μια εικόνα θετικών προοπτικών για την ελληνική οικονομία.

Όπως ανέφερε, η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πλέον υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μετατραπεί σε πλεονάσματα. Εξίσου σημαντικό, σημείωσε, είναι το γεγονός ότι η χώρα εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητά της σε διεθνείς κραδασμούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, τονίζοντας πως «η χώρα αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για την παροχή ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών με διαφάνεια και χαμηλό κόστος, εξαλείφοντας το περιθώριο διαφθοράς».

Πιερρακάκης: «Από την κρίση στην υπερηφάνεια»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για την πορεία υπέρβασης της κρίσης που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια και στη διεθνή αξιοπιστία.

«Βρισκόμαστε στην Ουάσιγκτον, δεκαπέντε χρόνια μετά την αρχή μιας πρωτοφανούς περιπέτειας για τους Έλληνες. Σήμερα εκπροσωπώ μια υπερήφανη χώρα που κατάφερε, με σκληρή δουλειά και μεταρρυθμίσεις, να αναγεννήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών», δήλωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως η πρόοδος δεν σημαίνει το τέλος των προκλήσεων. «Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Υπάρχουν πολίτες που πρέπει να στηριχθούν, ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν, και δομές που πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Όμως πλέον έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Συνεχίζονται οι επαφές στην Ουάσιγκτον

Οι επαφές του κ. Πιερρακάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα συνεχίζονται και σήμερα, με συμμετοχή σε ομιλίες, πάνελ και ειδικές εκδηλώσεις για την οικονομία, τις επενδύσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας και καλλιέργεια εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομική στρατηγική.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πάσχα στο Φρούριο Καβάλας: 2.000 Επισκέπτες

Μεγάλη ήταν η επισκεψιμότητα στο Φρούριο της Καβάλας κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, καθώς περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι ανέβηκαν και απόλαυσαν από κοντά τη θέα και την ιστορική ατμόσφαιρα του μνημείου. Η κορύφωση της τουριστικής κίνησης σημειώθηκε την Κυριακή του Πάσχα, ημέρα που καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών.

Οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν Έλληνες, με προέλευση κυρίως από μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, επιλέγοντας την Καβάλα για τις πασχαλινές τους διακοπές.

Η γενική είσοδος στο Φρούριο είναι 5 ευρώ, ενώ για παιδιά και οργανωμένα γκρουπ υπάρχει μειωμένο εισιτήριο στα 3 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως από την περασμένη εβδομάδα, το αντίτιμο των 5 ευρώ καταβάλλουν πλέον και οι κάτοικοι της Καβάλας, οι οποίοι έως πρόσφατα είχαν δικαίωμα δωρεάν εισόδου.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, αλλά και αναζωπύρωσε τον διάλογο για τη διαχείριση και ανάδειξη των πολιτιστικών χώρων της πόλης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en