Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 14 δισ. ανεβάζει τώρα η Τρόικα το χρηματοδοτικό κενό

“Ποδαρικό» με πιέσεις προτού καν πατήσουν ξανά το πόδι τους στη χώρα μας, κάνουν για το 2014 στην κυβέρνηση οι ελεγκτές της Τρόικα. Ήδη οι εκπρόσωποι των δανειστών γνωστοποίησαν μέσω email στο υπουργείο Οικονομικών ότι πλέον εκτιμούν πως το χρηματοδοτικό κενό για την διετία 2014-2015 θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ που υπολόγιζαν ως τώρα και το ανεβάζουν αισίως σε… 14 δισ. ευρώ!

Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της αναβολής της επανόδου των ελεγκτών για μετά το Γιούρογκρουπ της 27ης Ιανουαρίου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι η στάση της Τρόικα σκληραίνει, εξέλιξη που φέρνει πιο πίσω το χροοδιάγραμμα στο οποίο υπολόγιζε η κυβέρνηση για την καταβολή των δόσεων και τον χρόνο λήψεως αποφάσεων για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους –που η κυβέρνηση θα ήθελε να ληφθούν εντός της ελληνικής προεδρίας..

Όπως όλα δείχνουν, οι ελεγκτές δεν κάμπτονται από τις δημοσιονομικές επιτυχίες που προβάλλει η κυβέρνηση αλλά ανακαλύπτουν νέο πεδίο πιέσεων. Για να παρακάμψουν την επίτευξη πρτογενούς πλεονάσματος, προτάσσουν τώρα σαν πρόβλημα την αναιμική πορεία των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, από τα οποία θα καλυπτόταν με βάση το πρόγραμμα μέρος των δανειακων αναγκών του δημοσίου, προκειμένου αυτό να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη του κατά την προσεχή διετία.

Η συζήτηση αυτή γίνεται με τα τεχνικά κλιμάκια και εξ αποστάσεως προς το παρόν με τους επικεφαλής, οπότε το μόνο που μπορεί να κάνει προς το παρόν η Αθήνα είναι να επιχειρεί να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα τελικά στοιχεία που συγκεντρώνει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, τα οποία και θα παρουσιάσει ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας στους ευρωπαίους ομολόγους του στα συμβούλια Γιούροργκρουπ της 27ης Ιανουαρίου και 17ης Φεβρουαρίου.

Πάμε για …”διπλή δόση»

Υπό τις συνθήκες αυτές και όσο εκκρεμεί η προεκλογική αβεβαιοτητα σε Αθήνα, Βερολίνο και την Ευρώπη ολόκληρη, οι χειρισμοί για την επόμενη δόση των δανείων και τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους καθίστανται διαρκώς δυσχερέστεροι. Όσο περνά ο καιρός και οι αποφάσεις για τη δόση των μετατίθενται για Φεβρουάριο ή και αργότερα, η πέση μεταφέρεται προς την ελληνική πλευρά. Τα ποσά των δόσεων -μαζί με τα καθυστερούμενα- αυξάνονται και αυτό πο φοβάται η Αθήνα είναι πως στο τέλος μπορεί να μιλάμε για “διπλή δόση», δηλαδή 4,9 δισ. που ήδη αναμένει να εγκριθούν από τα τέλη του2013 μαζί με άλλα 3,9 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ που αφορούν στον τρέχοντα έλεγχο από την Τρόικα.

“Κίτρινες κάρτες» από τους δανειστές

Πριν καν ξεκινήσει όμως ο έλεγχος α΄ τριμήνου για τη χώρα μας, οι ελεγκτές διαβλέπουν αδυναμίες στην εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ανεβάζουν σε πάνω από 13 ή και 14 δισ. το ύψος του χρηματοδοτικού “κενού» μέχρι το 2015.

“Αγκάθι» για την κυβέρνηση –σε προεκλογική περίοδο- αποτελούν και οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν για τα μέτρα που η Τρόικα ζητά να ληφθούν για την κάλυψη και του δημοσιονομικού “κενού», της διετίας 2014-2015. Στο οικονομικό επιτελείο οχυρώνονται πίσω από τα επιτεύγματα του 2013, τα οποία διέψευσαν τις προβλέψει των ελεγκτών, αλλά που οι απεσταλμένοι των δανειστών αμφισβητούν προκαταβολικώς ότι μπορούν να επαναληφθούν και τα επόμενα χρόνια.

Οι δανειστές έχουν τοποθετήσει τον πήχη των νέων μέτρων στα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή 2 δισ. ευρώ για το 2014 και άλλα 4 δισ. ευρώ για το 2015, που όμως στο επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα τα θεωρούν υπερβολικά. Η ελληνική πλευρά προτείνει κυρίως διαρθρωτικά μέτρα ύψους περίπου 1,2 δισ ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το κενό του 2014 αλλά όταν θα έρθουν στην Αθήνα οι ελεκτές θα ανοίξουν και συζήτηση για το “κενό» του 2015 που το υπολογίζουν σε 4 δισ. ευρώ.

“Ανοικτό» μέχρι να επιστρέψουν οι ελεγκτές φαίνεται ότι παραμένει και το “μέτωπο» της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά την οποία, παρότι αποτελεί νόμο του κράτους από τον Δεκέμβριο, δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει στην πράξη οι τράπεζες και δεν έχουν ακόμη εγκρίνει επισήμως οι δανειστές. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως καθόλο το προηγούμενο δεκαήμερο αφότου επέστρεψαν στα γραφεία τους μετά την διακοπή των εορτών οι ξένοι ειδικοί, δεν έπαψαν να ζητούν διευκρινίσεις και να ανακαλύπτουν “σκιές» στη νέα ρύθμιση, προετοιμάζοντας το έδαφος ενδεχομένως για να επιδιώξουν ακόμα και την πλήρη ανατροπή του, όπως κάποιοι φοβούνται στο επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι ελεγκτές δεν έχουν πει ακόμα το “ναι» και για τον τρόπος κάλυψης της “τρύπας» των 200 εκατ. ευρώ που αυτοί υποστηρίζουν πως άνοιξε από την μονομερή απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και το 2014.

Ειδικό κεφάλαιο της νέας διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, θέμα το οποίο χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας και έχει αποστείλει και προσχέδιο με τους φόρους που μπορούν να καταργηθούν.

Στην κυβέρνηση δείχνουν να έχουν αποδεχθεί πάντως ότι θα προχωρήσουν στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από φέτος, που η Τρόικα ζητά να γίνει εφάπαξ και όχι σταδιακά, έως το 2016.

Πηγή : Πρώτο Θέμα

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Αλλαγές για να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί ρεύματος

Η καμπάνια περιλαμβάνει ένα πλήθος από απλές και εύχρηστες συμβουλές με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση

Θες να μειώσεις τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου χωρίς να ξεβολευτείς; Δες πώς στο νέο σποτ της ΔΕΠΑ Εμπορίας «Μικρές αλλαγές για μεγάλες διαφορές»!

Με το βίντεο αυτό η δημόσια εταιρεία φυσικού αερίου εγκαινιάζει μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, με στόχο να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να «συρρικνώσουν» το ενεργειακό τους κόστος.

Η καμπάνια περιλαμβάνει ένα πλήθος από απλές και εύχρηστες συμβουλές με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση και να εξοικονομήσουν χρήματα, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν ουσιαστικά τις συνήθειες τους.

Στηρίζεται δηλαδή στη λογική της «έξυπνης» κατανάλωσης μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα οι οποίες όμως ελαχιστοποιούν τη σπατάλη ενέργειας και «ξεφουσκώνουν» τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου των νοικοκυριών.

Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, η εταιρεία δημιούργησε ένα εξειδικευμένο site, το «smartenergytips.depa.gr», συγκεντρώνοντας όλους τους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια (και χρήματα), για κάθε συσκευή και χρήση, στην καθημερινότητα, το σπίτι ή την επιχείρησή τους.

Ακολουθώντας τις συμβουλές που παρατίθενται στο βίντεο και πιο αναλυτικά στο site, ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 350 ευρώ τον χρόνο από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

“Πονοκέφαλος” για τους αμβυχούχους του Παγγαίου η αύξηση των φόρων

Η αύξηση της φορολογίας από τη φετινή χρονιά και η καταστροφή των σταφυλιών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών (σε ορισμένες περιοχές ακόμη και άνω του 50%) φαίνεται πως οδηγεί στη μείωση της φετινής παραγωγής στο τσίπουρο.

Όπως εξηγεί ο εκτελωνιστής τσίπουρου Κομνηνός Τσουβαλτζίδης στο enanews.gr υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φέτος καθώς ένα σημαντικό ποσοστό αμβυκούχων τονίζει ότι η παραγωγή είναι πολύ μειωμενη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Παράλληλα σημαντική αύξηση παρατηρείται φέτος και στην τιμή του τσίπουρου.

Όσο για την γραφειοκρατία για την έκδοση των αδειών, αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσουβαλτζίδη , ήταν φέτος αυξημένη με επιπλέον χρόνο στην καταχώρηση των εγγράφων, καθότι τα δικαιολογητικά που χρειαζόταν για την έκδοση άδειας απόσταξης έπρεπε να κοινοποιηθούν στην πλατφόρμα των τελωνειακών αρχών.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα | Ένας στους δύο μείωσε τις αγορές βασικών προϊόντων

Αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειές τους οι Έλληνες εξαιτίας τους αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι καταναλωτές έκοψαν δαπάνες για διασκέδαση, ενώ μείωσαν και τις αγορές βασικών προϊόντων. 

Ειδικότερα, έρευνα του ΙΕΛΚΑ διαπιστώνει σημαντικές αλλαγές, το τελευταίο διάστημα, στις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.000 καταναλωτών, από τις 9 έως 11 Νοεμβρίου 2022 και αφορούσε, ανάμεσα σε άλλα θέματα, και στην αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας κορονοϊού, στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

Ξεκάθαρη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

Συγκεκριμένα, το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά. Ποσοστό 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ 62% του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 25% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Το 20% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

Ποσοστό 15% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του, ενώ το 10% έχει αυξήσει τη χρήση πιστωτικών καρτών για να καλύψει τις αγορές του. Μόλις 9% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: