Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στήριξη του πρωτογενούς τομέα επιδιώκει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Στήριξη του πρωτογενούς τομέα με την επιστημονική συμβολή του ΔΠΘ επιδιώκει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Εφαρμογή νέων μεθόδων καλλιέργειας, αύξηση της παραγωγής και μείωση του κόστους, βελτίωση της ποιότητας, ανάπτυξη νέων καλλιεργειών, διάθεση των προϊόντων σε καινούργιες αγορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και επιμόρφωση των παραγωγών από τους επιστήμονες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, είναι οι στόχοι που θέλει να πετύχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσα από ειδικό πρόγραμμα που επεξεργάζεται με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Οι κατευθύνσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ Καθηγητή Σπυρίδωνα Κουτρούμπα, του Προέδρου του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ Καθηγητή Χρήστου Χατζησαββίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιώργου Ζιμπίδη, του περιφερειακού συμβούλου Έβρου Βασίλη Δελησταμάτη και της Εκτελεστικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ζωής Κοσμίδου.

Με το πρόγραμμα θα γίνει καταγραφή των κυριότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εφαρμοστούν πιλοτικά νέες τεχνικές καλλιέργειας σε επιλεγμένα αγροτεμάχια σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και θα γίνουν προτάσεις για την αναδιάρθρωση των ντόπιων καλλιεργειών.

Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν νέα εργαλεία για την προώθηση των τοπικών προϊόντων σε καινούργιες αγορές και θα διοργανωθούν σεμινάρια επιμόρφωσης των παραγωγών.

Κατά τη σύσκεψη, ο κ. Μέτιος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι μια κατά βάση αγροτική Περιφέρεια. Ο πρωτογενής τομέας όμως, όπως κάθε παραγωγική δραστηριότητα, χρειάζεται συνεχή εξέλιξη και προσαρμογή στα νέα οικονομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα.

Η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στην περιοχή μας είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με το πρόγραμμα που επεξεργαζόμαστε, ξεκινάμε μια μακρά συνεργασία με το Πανεπιστήμιο προκειμένου να φέρουμε την επιστημονική κοινότητα κοντά στους παραγωγούς και να ενθαρρύνουμε την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στην πρωτογενή παραγωγή. Για αυτόν το σκοπό δεσμεύουμε τους απαραίτητους πόρους.

Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να υπάρχουν χειροπιαστά οφέλη για τους παραγωγούς της περιοχής μας, την περιφερειακή οικονομία και το περιβάλλον.»

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ακρίδες εντοπίστηκαν σε καλλιέργειες της Π.Ε Έβρου – Μέτρα για την καταπολέμηση τους

Ενημερώνουμε τους καλλιεργητές της Δημοτικής Κοινότητας Συκορράχης του Δήμου Αλεξανδρούπολης ότι σε επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας σε αγρούς και ακαλλιέργητες εκτάσεις πεδινών και ημιορεινών περιοχών, εντοπίστηκαν διάσπαρτες ακριδοκηλίδες, αποτελούμενες από ακρίδες νυμφικού σταδίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κηρυχθεί άμεσα η παραπάνω Δημοτική Κοινότητα ως ακριδόπληκτη.

Οι ακρίδες γεννούν τα αυγά τους στο έδαφος μέσα σε χαρακτηριστικές θήκες, τα οποία εκκολάπτονται την Άνοιξη σταδιακά με διαφορά 3-5 ημέρες, η μία εκκόλαψη από την άλλη και τα νεαρά άτομα σχηματίζουν τις ακριδοκηλίδες.

Τα έντομα των πρώτων σταδίων είναι μικρά, μαύρα, άπτερα και σχηματίζουν σμήνη. Όπως είναι γνωστό αυτό είναι το κατάλληλο στάδιο για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακρίδων. Δηλαδή πριν αυτές αποκτήσουν φτερά και αρχίσουν να μετακινούνται σε κοντινές καλλιέργειες και στη συνέχεια απομακρυσμένες από τις αρχικές εστίες.

Επιμένουμε λοιπόν στην αναγκαιότητα έγκαιρου εντοπισμού των ακρίδων αυτό το διάστημα, στις αρχικές τους θέσεις, όσο δεν έχουν φτερά. Ιδιαίτερη προσοχή στην αναζήτηση των ακριδοκηλίδων πρέπει να δοθεί σε ακαλλιέργητες εκτάσεις που αυτές επιλέγουν να γεννήσουν τα αυγά τους.

Επιπλέον ανίχνευση χρειάζεται να γίνει και στις ασκεπείς εκτάσεις που συνορεύουν με καλλιέργειες (δενδρώδεις και κηπευτικά) που τα προηγούμενα χρόνια οι πληθυσμοί των ακρίδων ήταν σημαντικοί, έτσι ώστε οι παραγωγοί να επέμβουν νωρίς πριν οι ακρίδες αποκτήσουν φτερά και μετακινηθούν στα
κτήματά τους.

Αν η αντιμετώπιση των ακρίδων δεν γίνει στο στάδιο που αυτές είναι άπτερες, ακίνητες και συγκεντρωμένες σε σμήνη, τα αποτελέσματα είναι επισφαλή αφού αυτές πετάνε και διαφεύγουν.

Επιπλέον προκαλείται περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση αφού χρειάζονται συνεχείς ψεκασμοί σε όλη την
έκταση της καλλιέργειας.

Το σημαντικότερο είδος στην περιοχή μας είναι το: Calliptamus italicus και Dociostaurus maroccanus (Orthoptera: Acrididae)

Συστήνεται μετά την επισήμανση των ακριδοκηλίδων να γίνει ψεκασμός πρώτα γύρω από αυτές για να εμποδίσουμε τις μικρές ακρίδες να διαφύγουν και μετά στο κέντρο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα και κατά την εφαρμογή να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι προφυλάξεις και οι οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου.

Τέλος προκειμένου να αποτραπεί η βόσκηση στα σημεία εφαρμογής των ψεκασμών και για την προστασία των μελισσών πρέπει να τοποθετείται σχετική σήμανση ότι διενεργήθηκε ψεκασμός.

Οι Δημοτικές Κοινότητες και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι και θα εκτελέσουν τους ψεκασμούς όπου έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, αφού εξασφαλίσουν συνεργεία ψεκασμών με τα μηχανήματά τους, επιβάλλεται να ενημερώνουν τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τη βόσκηση εκεί που γίνεται ακριδοκτονία.

Τέλος καλούνται όλοι οι τοπικοί φορείς, Δήμοι, αγρότες κ.λ.π της περιοχής ευθύνης της υπηρεσίας μας να είναι σε εγρήγορση για τον εντοπισμό των ακριδοκηλίδων και να βρίσκονται σε επικοινωνία με την Υπηρεσία μας.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση στα τηλέφωνα: 2551357121,122,151,163,167,165,169 και 172.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ημερίδα της Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ορεστιάδας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Ορεστιάδας της Π.Ε. Έβρου, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Αξιοποίηση εντόμων σαν πηγή θρεπτικών συστατικών για τις ζωοτροφές: Κυκλική Οικονομία στην πράξη».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Ορεστιάδα, την Τετάρτη 10 Μαϊου 2023 στις 5.30 μ.μ, στο
αμφιθέατρο «Ζαφείρης Άμπας» της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας
του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ημερίδας απευθύνεται στο ευρύ κοινό και
κυρίως σε νέους αγρότες, κτηνοτρόφους ή/και παραγωγούς, οι οποίοι απασχολούνται στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής/κτηνοτροφίας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας:

 

Οι ομιλητές, θα αναφερθούν σε διάφορα ζητήματα όσο αφορά την σίτηση των ζώων και την αξιοποίηση τως εντόμων ως ζωοτροφή. Επίσης, επιπλέον ζητήματα που θα σχολιαστούν είναι η αξιοποίηση φαρμακευτικών φυτών στην μαζική εκτροφή εντόμων, τις επιδράσεις που θα έχει η χρήση τους στις ζωοτροφές σχετικά με την μακροζωία των ζώων αλλά και τη λειτουργία μονάδας εκτροφής εντόμων.

Η αφίσα της διοργάνωσης:

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΠΑΜΘ: Αεροψεκασμοί για τα κουνούπια

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διερευνά την καταπολέμηση των κουνουπιών υπό τα πλαίσια του προγράμματος της. Έχουν προγραμματιστεί ήδη την Τετάρτη 3 Μαίου 2023 με ώρα εκτέλεσης 6.00-11.00 π.μ,  αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας για την καταπολέμηση τους και πιο συγκεκριμένα ως πεδίο εφαρμογής έχει οριστεί η περιοχή του Δήμου Αλεξ/πολης και τα αγροτικά οικοσυστήματα της περιοχής.

Προφυλάξεις: παρακαλούμε να μην κυκλοφορούν στο φυσικό/αγροτικό περιβάλλον των παραπάνω
περιοχών, άνθρωποι και ζώα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού, για λόγους καθαρά
προληπτικούς.
Η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής, ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Για την διενέργεια των ψεκασμών ακολουθούνται οι οδηγίες που ορίζονται στην με αρ. πρωτ.
Δ1α/Γ.Π.οικ 11942/.24-02-2023 (ΑΔΑ:9Π8Α465ΦΥΟ-ΛΗΤ) Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, με
εγκεκριμένα βιοκτόνα σκευάσματα σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 62/2689/23-01-2023 (ΑΔΑ:
9Π8Α465ΦΥΟ-ΛΗΤ ), έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με το υπ
αρiθμ Δ1α/Γ.Π.15580/23-03-2023 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, με θέμα «Διενέργεια
αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας για το έτος 2023» (ΑΔΑ:9ΚΕΖ465ΦΥΟ-ΩΤΠ).
Η εφαρμογή θα γίνει:
 με ευθύνη του ανάδοχου φορέα που είναι η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία «ASNS
αεροεφαρμογές Ι.Κ.Ε.».
 με χρήση ελικοπτέρου και είναι το HILLER SX – HBR που φέρει ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό.
 με συνεχή επίβλεψη από αρμοδίους υπαλλήλους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και
Θράκης.
 Με εγκεκριμένα για χρήση από αέρος βιολογικά βιοκτόνα που αναφέρονται στο αρ. πρωτ.
62/2689/23-01-2023 (ΑΔΑ: 9Π8Α465ΦΥΟ-ΛΗΤ ), έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων

Σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι συνθήκες να εκτελεστεί ο αεροψεκασμός, θα
μεταφερθεί σε επόμενη ημέρα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στα τηλέφωνα:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ
τηλ. 2551355303 -2551355342

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: