Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Σπανάκι: Πώς να το τρώμε για να μη «χαθούν» οι βιταμίνες του

Τα πολύτιμα συστατικά που περιέχονται στο σπανάκι μπορούν να αξιοποιηθούν στο έπακρο, εάν το καταναλώσουμε με τον σωστό τρόπο. Ανακαλύψτε παρακάτω ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να μη «χάσει» τις βιταμίνες του

Όταν μιλάμε για το σπανάκι, σίγουρα τα πρώτα φαγητά που μας έρχονται στο μυαλό είναι η σπανακόπιτα και το σπανακόρυζο. Και στις δύο περιπτώσεις όμως αυτών των διάσημων πιάτων, το σπανάκι χρειάζεται μαγείρεμα. Πόσα όμως θρεπτικά συστατικά χάνουμε όταν δεν το καταναλώνουμε ωμό;

Το ωμό σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες Κ, C, Α και αντιοξειδωτικά. Τα πολύτιμα αυτά συστατικά ενδυναμώνουν τον οργανισμό και τον καθιστούν πιο ανθεκτικό σε διαφορετικές ασθένειες, θωρακίζοντας παράλληλα την υγεία του εγκεφάλου. Επιπλέον, τρώγοντας περισσότερο σπανάκι, μπορούμε αποτελεσματικά να ρυθμίσουμε την αρτηριακή πίεση και να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών, λόγω των αντιοξειδωτικών του σπανακιού και συγκεκριμένα της λουτεΐνης.

Η λουτεΐνη όμως, για να διατηρηθεί ακέραιη, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί με την προετοιμασία του σπανακιού.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry, διαπιστώθηκε ότι μετά το μαγείρεμα με διάφορες μεθόδους, η περιεκτικότητα του λαχανικού σε λουτεΐνη μειώθηκε σταδιακά. Μάλιστα, όταν οι ερευνητές τηγάνισαν το σπανάκι σε υψηλή θερμοκρασία, ένα σημαντικό ποσοστό της λουτεΐνης μειώθηκε μετά από μόλις δύο λεπτά.

Τι να προσέξουμε όταν το καταναλώνουμε ωμό

Έχει σημασία να προτιμάτε την κατανάλωση του σπανακιού χωρίς κάποια επεξεργασία, για τη μέγιστη πρόσληψη λουτεΐνης. Όταν κόβετε το σπανάκι σε μικρότερα κομμάτια, η λουτεΐνη απελευθερώνεται από τα φύλλα. Την ίδια στιγμή, το υγιές λίπος αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του αντιοξειδωτικού που καταπολεμά τις οφθαλμικές παθήσεις.

Από την άλλη, για τη σωστή απορρόφηση του σιδήρου, μην παραλείψετε και κάποια πηγή βιταμίνης C, όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι ή τη ντομάτα.

Τι να προσέξουμε στο μαγείρεμα

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food Science and Biotechnology εξέτασε τις επιδράσεις των διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος στην περιεκτικότητα σε βιταμίνες σε επιλεγμένα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του σπανακιού.

Οι ερευνητές κατέληξαν στις καλύτερες και χειρότερες μεθόδους: το μλπανσάρισμα και το βράσιμο των λαχανικών για την αφαίρεση της φλούδας τους, μείωσε σημαντικά την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Αντίθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μαγείρεμα στον ατμό των λαχανικών ήταν ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση της βιταμίνης C.

Με το μαγείρεμα, μειώθηκαν εξίσου τα επίπεδα βιταμίνης Ε στο σπανάκι, αλλά αυξήθηκε η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Αυτό συμβαίνει όταν τα τοιχώματα των φυτών μαλακώνουν, γεγονός που βοηθά στην απελευθέρωση και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Επομένως, η καλύτερη τακτική για τη διατήρηση όλων των θρεπτικών συστατικών με το μαγείρεμα είναι όσο λιγότερο τόσο καλύτερα!

Πηγή: ygeiamou.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όσπρια: Σύμμαχοι στο αδυνάτισμα και στην ισορροπημένη διατροφή

Τα όσπρια είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως και φημίζονται για την ευελιξία και τα θρεπτικά τους οφέλη.

Αλλά με την πλούσια περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες και φυτικές πρωτεΐνες, μπορεί η κατανάλωσή τους να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Τα όσπρια μπορούν και πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια δίαιτα απώλειας βάρους, δηλώνει η Destini Moody, RDN, CSSD, LD, διαιτολόγος στο Garage Gym Reviews. «Είναι υπερτροφές γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, προστατεύουν την καρδιά και είναι φιλικές προς τους vegan και τους χορτοφάγους».

Τα όσπρια είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μια σειρά από άλλα απαραίτητα συστατικά, καθιστώντας τα απαραίτητα για τη διατροφή σας. Επιπλέον μελέτες επισημαίνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και διαβήτη τύπου 2, καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά (ειδικά κορεσμένα λιπαρά) και χωρίς χοληστερόλη, λέει η Moody.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και βιταμίνες

Η έρευνα δείχνει ότι το μαγνήσιο παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην υποστήριξη της ικανότητας του σώματός σας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη γλυκόζη. Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για τον ενεργειακό μεταβολισμό, προάγοντας μια ισορροπημένη και διαρκή πηγή ενέργειας – έναν κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής που ευνοεί την απώλεια βάρους.

Εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στο Molecules, οι διαλυτές ίνες σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη στον πεπτικό σωλήνα. Αυτή η ουσία βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης και προάγει το αίσθημα πληρότητας. Αυτός είναι ο λόγος που τα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης, αλλά μειώνουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, καθιστώντας τα μια πολύτιμη προσθήκη σε μια δίαιτα φιλική για την απώλεια βάρους.

Η Moody λέει, “Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι ένας τύπος ινών που αναμιγνύεται με το υγρό στο πεπτικό σας σύστημα για να σχηματίσει ένα τζελ. Αυτό το τζελ προσθέτει όγκο στην πέψη τροφής στο στομάχι σας και κινείται μέσα στα έντερα πολύ πιο αργά από τα τρόφιμα σε υγρή μορφή. Αυτή η διαδικασία σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας και σας βοηθά να διαχειριστείτε το βάρος».

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, η πρωτεΐνη είναι το βασικό μακροθρεπτικό συστατικό που πρέπει να καταναλώνετε. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει συσχετιστεί με αυξημένο κορεσμό και τη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια παρέχει πάνω από 15 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, καθιστώντας τα μια ευεργετική τροφή για να μετριαστεί η πρόσληψη θερμίδων και να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση τροφής.

«Τα όσπρια και ειδικότερα τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, με μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια να παρέχουν τόση πρωτεΐνη όσο ένα φλιτζάνι γάλα», εξηγεί η Moody. “Αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την άπαχη μάζα σώματος, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας ηρεμίας. Τείνουν επίσης να είναι μια πηγή πρωτεΐνης με χαμηλότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα μη άπαχα κρέατα όπως το βοδινό και το χοιρινό”.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περιορίστε αυτές τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, που επηρεάζουν τα νεφρά

Αν θέλουμε να ζήσουμε μία μεγάλη και υγιή ζωή, πρέπει να φροντίζουμε τα νεφρά μας, αλλά αρκετές καθημερινές διατροφικές συνήθειες μας εμποδίζουν.

Απλές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να είναι σωτήριες για τα νεφρά και να αποτρέψουν άλλες συνήθειες, όπως ο διαβήτης. Για χάρη των νεφρών σας, σκεφτείτε να αλλάξετε κάποιες καθημερινές διατροφικές συνήθειες.

Καθημερινές διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν τα νεφρά

Χρησιμοποιήστε βότανα αντί για αλάτι

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλατιού διαταράσσει την ισορροπία στο αίμα, γεγονός που κάνει τα νεφρά να δυσκολεύονται να διώξουν το νερό. Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Clinical Hypertension, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νεφρική νόσο.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά στους ανθρώπους να περιορίζουν την πρόσληψη αλατιού σε ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα ή 2.300 mg.

Ο κίνδυνος των επεξεργασμένων τροφίμων

Για να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο, τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά υψηλές ποσότητες νατρίου, το οποίο μπορεί να βλάψει τα νεφρά. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που βλάπτει τα νεφρά στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Άλλοι ένοχοι είναι το κάλιο και ο φώσφορος.

Ενώ τα νεφρά συνήθως φιλτράρουν τα επίπεδα καλίου, η υπερβολική ποσότητα καλίου μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά. Το ίδιο ισχύει και για τον φώσφορο. Τα άτομα με αδύναμα ή άρρωστα νεφρά πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα καλίου και φωσφόρου που καταναλώνουν. Εάν τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα με φειδώ, δεν θα έχετε αυτό το πρόβλημα.

Όχι στα αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά δεν έχουν θρεπτικά συστατικά εκτός από τη ζάχαρη. Ένα κλασικό αναψυκτικό έχει τόση ζάχαρη όσο τρεισήμισι ντόνατς. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών την ημέρα διπλασιάζει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου.

Και δεν είναι μόνο η ζάχαρη. Το 2007, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κόλα αυξάνει τον κίνδυνο των νεφρών λόγω του φωσφορικού οξέος που περιέχει.

Τσεκάρετε τα συμπληρώματά σας από πριν

Εάν παίρνετε καθημερινά συμπληρώματα ή βιταμίνες, προσέξτε. Υψηλές δόσεις ορισμένων συμπληρωμάτων έχουν αναφερθεί ότι βλάπτουν τα νεφρά σας. Μια ανασκόπηση από την Αμερικανική Εταιρεία Νεφρολογίας εντοπίζει τους κύριους ένοχους: κράνμπερι, φλοιός ιτιάς, λάδι αψιθιάς, γλυκόριζα, γεράνι και βιταμίνη C.

Συγκεκριμένα, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C και cranberry αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Εάν έχετε μια προϋπάρχουσα πάθηση, όπως ο διαβήτης ή μια αυτοάνοση διαταραχή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα. Ακόμη και φυσικά συμπληρώματα όπως ο κουρκουμάς θα βλάψουν τα νεφρά σας εάν συνδυαστούν με ορισμένα φάρμακα.

Περιορίστε τα ενεργειακά ποτά

Μια μελέτη στο Frontiers in Public Health συνδέει τη νεφρική νόσο με τα ενεργειακά ποτά, ειδικά στα παιδιά. Η υπερβολική καφεΐνη προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και στρες, τα οποία οδηγούν σε νεφρική βλάβη.

Μια άλλη ανησυχία περιστρέφεται γύρω από το αμινοξύ ταυρίνη. Συχνά που βρίσκεται σε ενεργειακά ποτά και αθλητικά συμπληρώματα, η ταυρίνη αντιμετωπίζει τα νεφρά κατά μέτωπο και είναι δυνητικά επικίνδυνη για άτομα με χρόνιες νεφρικές διαταραχές. Μέχρι να γίνει περισσότερη έρευνα, να είστε προσεκτικοί.

Aρκετό νερό

Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά προέρχονται από χρόνια αφυδάτωση. Όταν είστε αφυδατωμένοι, τα ούρα σας έχουν υψηλότερη συγκέντρωση μετάλλων. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να σχηματίσουν κρυστάλλους μέσα στο νεφρό σας που μεγαλώνουν σε πέτρες.

Το πολύ κόκκινο κρέας είναι πιθανώς τοξικό

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα βλάψει τα νεφρά σας με την πάροδο του χρόνου. Το Journal of the American Society of Nephrology επιβεβαιώνει ότι το κόκκινο κρέας είναι «πιθανώς τοξικό για τα νεφρά». Ο λόγος είναι ακόμα ασαφής, αλλά οι ερευνητές προτείνουν ότι το κόκκινο κρέας μπορεί να παράγει πάρα πολύ διαιτητικό οξύ.

Ξεχάστε το βούτυρο

Το βούτυρο περιέχει κορεσμένα λίπη τα οποία, σε υψηλές ποσότητες, μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας. Αυτά τα λιπαρά αυξάνουν την LDL χοληστερόλη (το «κακό» είδος) που βλάπτει τα νεφρά.

Μην σκάτε στο φαγητό

Πολλοί άνθρωποι περιποιούνται τον εαυτό τους τρώγοντας πολύ. Αλλά η υπερκατανάλωση τροφής καταπονεί τα νεφρά σας. Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο πιο σκληρά δουλεύουν τα νεφρά σας για να περάσουν όλα τα τρόφιμα.

Ο χειρότερος συνδυασμός υπερφαγίας περιλαμβάνει πολλές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Περιορίστε το μέγεθος της μερίδας σας και τρώτε μόνο όταν πεινάτε, δεν κουράζεστε ή βαριέστε.

Ζάχαρη και γλυκαντικά

Σε μέτριες ποσότητες, η ζάχαρη δεν είναι πρόβλημα για τα νεφρά σας. Το ζήτημα προκύπτει όταν το σάκχαρό σας αυξάνεται πολύ ψηλά. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και ο διαβήτης αναγκάζουν τα νεφρά να φιλτράρουν πάρα πολύ αίμα. Ο διαβήτης προκαλεί νεφρική νόσο και η νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει διαβήτη. Ελέγχετε τακτικά τη γλυκόζη στο αίμα σας για να αποτρέψετε την πιθανότητα και των δύο ασθενειών και να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης. Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι πολύ καλύτερα.

Πίνετε με μέτρο

Το ποτό αναγκάζει τα νεφρά σας να φιλτράρουν περισσότερες επιβλαβείς ουσίες. Εάν πίνετε συχνά, θα προκαλέσετε υπερβολική εργασία στα νεφρά σας. Το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού ορίζει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ως «περισσότερα από τέσσερα ποτά καθημερινά». Ένα ποτό ισούται με ένα μόνο ποτήρι, 340 γραμμ. ή σφηνάκι.

Λίγο καφέ ακόμα;

Η τακτική κατανάλωση καφέ δεν βλάπτει τα νεφρά σας. Ωστόσο, εάν καταναλώνετε πολλά φλιτζάνια την ημέρα, να ξέρετε ότι η καφεΐνη δημιουργεί απότομες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση. Αν και η έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει στο συμπέρασμα της επίδρασης που έχει αυτό στους νεφρούς, καλό είναι να είστε επιφυλακτικοί.

Περιορίστε τα οστρακοειδή στη διατροφή σας

Το να τρώτε πολλά θαλασσινά – ειδικά οστρακοειδή – θα επηρεάσει τα νεφρά σας με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές έχουν βρει μια τοξική χημική ουσία που ονομάζεται δομοϊκό οξύ και τραυματίζει τα νεφρά.

Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα και οι χαμηλές ποσότητες δομοϊκού οξέος εξακολουθούν να κάνουν κακό.

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα τρόφιμα που προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη στην καρδιά και γενικά στην υγεία είναι τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, τα αχλάδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα κίτρινα-πορτοκαλί λαχανικά. Με λίγα λόγια, οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό βοηθά.

healthstories.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Οι πρωτογενείς πονοκέφαλοι συνδέονται με φλεγμονή του αυχένα

Αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο οι μύες του αυχένα εμπλέκονται στους πρωτογενείς πονοκεφάλους εντόπισαν ερευνητές, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

Τα αίτια των πρωτογενών πονοκεφάλων δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι πονοκέφαλοι τάσης και οι ημικρανίες.

Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να διερευνήσουν με μαγνητική τομογραφία τη συμμετοχή των τραπεζοειδών μυών σε πρωτοπαθείς διαταραχές πονοκεφάλου. Στη μελέτη συμμετείχαν 50 άτομα, κυρίως γυναίκες, ηλικίας 20-31 ετών. Οι 16 είχαν κεφαλαλγία τάσης, 12 κεφαλαλγία τάσης και επεισόδια ημικρανίας, ενώ οι 22 ήταν υγιείς.

Μέσω απεικονιστικών ελέγχων οι ερευνητές εντόπισαν τα πρώτα αντικειμενικά στοιχεία για την πολύ συχνή εμπλοκή των μυών του αυχένα σε πρωτογενείς πονοκεφάλους, όπως ο πόνος στον αυχένα στην ημικρανία ή στην κεφαλαλγία τάσης.

«Οι ποσοτικοποιημένες φλεγμονώδεις αλλαγές στους μύες του αυχένα συσχετίστηκαν σημαντικά με τον αριθμό των ημερών που οι ασθενείς είχαν πονοκέφαλο και με την παρουσία υποκειμενικά αντιληπτού πόνου στον αυχένα», εξηγεί ο Νίκο Σόλμαν, ειδικευόμενος στο Τμήμα Διαγνω στικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ουλμ στη Γερμανία και στο Τμήμα Διαγνωστικής και Επεμβατικής Νευροακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rechts der Isar στο Μόναχο. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι μη επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές που στοχεύουν απευθείας στο σημείο του πόνου στους μύες του αυχένα θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και ασφαλέστερες από τα συστηματικά φάρμακα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: