Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Σοκολάτα και κόκκινο κρασί «ασπίδα» κατά του διαβήτη

Η σοκολάτα αποτελεί αναμφισβήτητα η πιο αγαπημένη τροφή όλων, που συχνά αντιμετωπίζεται ως “αμαρτία» τόσο σε όσους ακολουθούν μία σωστή διατροφή, αλλά και σε όσους την αποφεύγουν για λόγους υγείας. Ωστόσο, Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σοκολάτα, όπως επίσης και το κόκκινο κρασί, μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από διαβήτη τύπου 2.

Η μαύρη σοκολάτα, τα μούρα και το κόκκινο κρασί εμπεριέχουν τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και η κατανάλωσή τους σε υψηλά επίπεδα μπορούν να προστατεύσουν από διαβήτη τύπου 2 βοηθώντας τον οργανισμό να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης.

Η επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου του Νόργουιτς, καθηγήτρια Aedin Cassidy, δήλωσε ότι “μικρές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή μπορεί να έχουν σημαντικά αποτελέσματα στις προσπάθειες πρόληψης. Εμείς δείξαμε ότι μία μερίδα μούρων κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και να προστατεύσει από εμφράγματα».

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.000 γυναίκες οι οποίες κρατούσαν ημερολόγιο όλων των τροφών και των ποτών που κατανάλωναν και τα δείγματα του αίματος που αναλύονταν.

Αποκαλύφθηκε ότι τα φλαβονοειδή σταθεροποιεί τα επίπεδα της ινσουλίνης, της ορμόνης που ελέγχει τη γλυκόζη στον οργανισμό. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι αποτρέπει από τη χρόνια φλεγμονή.

Ο διαβήτης επηρεάζει περίπου 2,9 εκατ. ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ότι ακόμη 850.000 δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το τσάι, ορισμένα βότανα, το σέλερι, τα μήλα και τα πορτοκάλια περιέχουν τέτοιες ουσίες. Ωστόσο, υπάρχουν και προειδοποιήσεις σχετικά με την υπερκατανάλωση σοκολάταας και κρασιού, μετά την ανακάλυψη των φλαβονοειδών.

Η διαιτολόγος δρ. Σάρα Σένκερ επισημαίνει: “Είναι άλλη μία μελέτη που ενισχύει αυτό που ήδη γνωρίζουμε για αυτές τις τροφές στη διατροφή μας. Εχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι ασπίδα για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Αλλά πάντα υπάρχει και ένα ανώτατο όριο με τροφές όπως η σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, ακόμη και ο καφές… η υπερκατανάλωση εξουδετερώνει τα οφέλη».

Τα καλύτερα φλαβονοειδή είναι οι ανθοκυανίνες που υπάρχουν στα φρούτα όπως τα σταφύλια και τα μούρα και λαχανικά όπως οι μελιτζάνες.

Πηγή: SkyNews

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Χρήστος Χατζηπαπάς: “Η Ίδρυση ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι ζωτικής σημασίας για όλη την ΑΜ-Θ”

Σε συνέντευξη του στον Αναλυτή, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, Χρήστος Χατζηπαπάς, αναφέρεται στη ζωτικής σημασίας ίδρυσης μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Χατζηπαπά, ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σήμερα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη σημασία της ίδρυσης μιας ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης;

Χρήστος Χατζηπαπάς: Ευχαριστώ και εγώ για την πρόσκληση. Η ίδρυση μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων (ΜΕΘ Παίδων) στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας. Η απουσία μιας τέτοιας μονάδας δυσκολεύει την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής φροντίδας στα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικογένειες και οι γιατροί όταν δεν υπάρχει ΜΕΘ Παίδων στην περιοχή;

Χρήστος Χατζηπαπάς: Οι οικογένειες αναγκάζονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη ή η Αθήνα, για να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα. Αυτή η διαδικασία είναι ψυχοφθόρα και δαπανηρή, και πολλές φορές η μεταφορά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του παιδιού. Οι γιατροί μας, από την άλλη, εργάζονται κάτω από μεγάλη πίεση, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν την υποδομή να αντιμετωπίσουν τα πιο σοβαρά περιστατικά.

Δημοσιογράφος: Πόσο σημαντικό είναι για την τοπική κοινωνία να υπάρχει ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης;

Χρήστος Χατζηπαπάς: Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μια ΜΕΘ Παίδων θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην περιοχή μας, παρέχοντας άμεση και εξειδικευμένη φροντίδα στα παιδιά. Επιπλέον, θα μειώσει το άγχος και την ταλαιπωρία για τις οικογένειες, καθώς θα μπορούν να παραμείνουν κοντά στα σπίτια τους και στους οικείους τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας του παιδιού τους.

Δημοσιογράφος: Τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης;

Χρήστος Χατζηπαπάς: Απαιτείται πρώτα απ’ όλα η πολιτική βούληση και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς;

Χρήστος Χατζηπαπάς: Το μήνυμά μου είναι απλό: Η υγεία των παιδιών μας πρέπει να είναι προτεραιότητα. Η ίδρυση μιας ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δεν είναι απλώς ένα ζήτημα τοπικής υγειονομικής υποδομής, αλλά ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας στην πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα. Καλώ την πολιτεία να αναλάβει δράση άμεσα για να γίνει αυτή η μονάδα πραγματικότητα.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Ανακοίνωση Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜΘ | Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ

Με αφορμή την πρόθεση της εταιρείας Gastrade να προχωρήσει στη δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη λειτουργία μίας ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, τονίζουν την επιτακτική ανάγκη για εξειδικευμένες ιατρικές υποδομές για παιδιατρικούς ασθενείς στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, λαμβάνοντας υπόψιν και:

  • την κατά την γνώμη τους επαρκώς τεκμηριωμένη άποψη των εξειδικευμένων ιατρών της περιοχής μας
  • των δυσάρεστων εμπειριών σε διακομιδές, που βίωσαν στο πρόσφατο παρελθόν
  • του αιτήματος πολιτών και φορέων της Περιφέρειας ΑΜΘ, σχετικά με τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΓΝΑ
  • την αρνητική απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη σε κοινοβουλευτική επερώτηση 23 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα «Η απουσία ΜΕΘ Παίδων, ιατρικού προσωπικού και υποδομών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και σε απίστευτη ταλαιπωρία πολιτών που ασθενούν».

Η ίδρυση της ΜΕΘ παίδων στην Αλεξανδρούπολη, θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ παίδων σε άλλες μεγάλες πόλεις, εξασφαλίζοντας άμεση και κατάλληλη φροντίδα για τους παιδιατρικούς ασθενείς της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πληθυσμός των παιδιών και εφήβων, με βάση την πιο πρόσφατη εθνική απογραφή του 2021, του Βορείου Αιγαίου και της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, υπερβαίνει τον αντίστοιχο πληθυσμό της Θεσσαλίας, στην οποία το υπουργείο Υγείας δέχθηκε το 2022 να ιδρύσει ΜΕΘ Παίδων 6 κλινών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, αξιοποιώντας αντίστοιχη δωρεά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το επιστημονικό προσωπικό της παιδιατρικής κλινικής, του αναισθησιολογικού τμήματος και της ΜΕΘ του ΠΓΝΑ, έχει δώσει σκληρούς αγώνες για τη σταθεροποίηση και διακομιδή βαρέως πασχόντων παιδιατρικών ασθενών στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο σε φάση έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων η διαθεσιμότητα της ΜΕΘ είναι οριακή.

Είναι ουσιώδες να αναφερθεί επίσης, ότι η ίδρυση μίας τέτοιας μονάδας, θα υποστηρίξει με καθοριστικό τρόπο την ανάπτυξη Παιδιατρικών Χειρουργικών ειδικοτήτων, που τώρα δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν δύσκολα παιδιατρικά χειρουργεία που χρήζουν μετεγχειρητικής υποστήριξης σε ΜΕΘ Παίδων.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι πέρα από τα ιατρικά οφέλη, υπάρχουν επίσης γεωπολιτικοί και εθνικοί λόγοι, που καθιστούν αναγκαία τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας.

Προσδοκώντας, ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής θα αναγνωριστεί και θα επικρατήσει έναντι των όποιων επιφυλάξεων σχετικά με το οικονομικό κόστος της λειτουργίας αυτής της μονάδας, αναμένεται η καθολική στήριξη των φορέων της περιοχής και η αποδοχή του αιτήματος από το Υπουργείο Υγείας.

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού | Νέο τεστ αίματος προβλέπει ποιες γυναίκες θα υποτροπιάσουν μήνες ή και χρόνια νωρίτερα

Ένα νέο τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει την επιστροφή του καρκίνου του μαστού μήνες ή και χρόνια νωρίτερα προτού εμφανιστεί ο όγκος στις απεικονιστικές εξετάσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το υπερευαίσθητο τεστ αναζητεί και εντοπίζει ίχνη του γενετικού υλικού καρκινικών κυττάρων που έχουν απομείνει στον οργανισμό μετά από θεραπεία και μπορεί να είναι πολύ μικρά για να τα ανιχνεύσουν απεικονιστικές εξετάσεις.

Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει στις γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού να υποβληθούν σε θεραπεία «χωρίς να περιμένουν να αναπτυχθεί η νόσος σε προχωρημένο, ανίατο στάδιο και να εμφανιστεί σε απεικονιστική εξέταση», σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου (ICR), που παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο.

Το τεστ που θα αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
«Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ πιο εύκολα προτού εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασία η διάγνωση το συντομότερο δυνατό ενδείξεων υποτροπής της νόσου ώστε να δοθεί στις ασθενείς η καλύτερη ευκαιρία επιβίωσης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ICR, καθηγητής Κρίστιαν Χέλιν.

Πηγή:iefimerida.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en