Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Σοκολάτα και κόκκινο κρασί «ασπίδα» κατά του διαβήτη

Η σοκολάτα αποτελεί αναμφισβήτητα η πιο αγαπημένη τροφή όλων, που συχνά αντιμετωπίζεται ως “αμαρτία» τόσο σε όσους ακολουθούν μία σωστή διατροφή, αλλά και σε όσους την αποφεύγουν για λόγους υγείας. Ωστόσο, Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σοκολάτα, όπως επίσης και το κόκκινο κρασί, μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από διαβήτη τύπου 2.

Η μαύρη σοκολάτα, τα μούρα και το κόκκινο κρασί εμπεριέχουν τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και η κατανάλωσή τους σε υψηλά επίπεδα μπορούν να προστατεύσουν από διαβήτη τύπου 2 βοηθώντας τον οργανισμό να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης.

Η επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου του Νόργουιτς, καθηγήτρια Aedin Cassidy, δήλωσε ότι “μικρές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή μπορεί να έχουν σημαντικά αποτελέσματα στις προσπάθειες πρόληψης. Εμείς δείξαμε ότι μία μερίδα μούρων κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και να προστατεύσει από εμφράγματα».

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.000 γυναίκες οι οποίες κρατούσαν ημερολόγιο όλων των τροφών και των ποτών που κατανάλωναν και τα δείγματα του αίματος που αναλύονταν.

Αποκαλύφθηκε ότι τα φλαβονοειδή σταθεροποιεί τα επίπεδα της ινσουλίνης, της ορμόνης που ελέγχει τη γλυκόζη στον οργανισμό. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι αποτρέπει από τη χρόνια φλεγμονή.

Ο διαβήτης επηρεάζει περίπου 2,9 εκατ. ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ότι ακόμη 850.000 δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το τσάι, ορισμένα βότανα, το σέλερι, τα μήλα και τα πορτοκάλια περιέχουν τέτοιες ουσίες. Ωστόσο, υπάρχουν και προειδοποιήσεις σχετικά με την υπερκατανάλωση σοκολάταας και κρασιού, μετά την ανακάλυψη των φλαβονοειδών.

Η διαιτολόγος δρ. Σάρα Σένκερ επισημαίνει: “Είναι άλλη μία μελέτη που ενισχύει αυτό που ήδη γνωρίζουμε για αυτές τις τροφές στη διατροφή μας. Εχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι ασπίδα για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Αλλά πάντα υπάρχει και ένα ανώτατο όριο με τροφές όπως η σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, ακόμη και ο καφές… η υπερκατανάλωση εξουδετερώνει τα οφέλη».

Τα καλύτερα φλαβονοειδή είναι οι ανθοκυανίνες που υπάρχουν στα φρούτα όπως τα σταφύλια και τα μούρα και λαχανικά όπως οι μελιτζάνες.

Πηγή: SkyNews

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη σε παιδιά – πώς μεταδίδεται, ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν ξανά

Την ανάγκη εμβολιασμού για τον κοκκύτη, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρούνται τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, ενώ συστήνει παράλληλα στους επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μοντενέγκρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία). Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

 

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ειδικευμένων γιατρών σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπεγράφη χθες, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2024, η απόφαση για την προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα. Όπως έχουμε ήδη εξαγγείλει, το 2024 θα γίνουν συνολικά 6.500 προκηρύξεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού. Στόχος μας είναι οι προκηρύξεις αυτές να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς αλλά και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σε τμήματα και κλινικές ανά τη χώρα».

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Πιστοί στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ με νέες προσκλήσεις και κίνητρα. Τόσο οι 704 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών, όσο και οι 2.145 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που προκηρύξαμε την προηγούμενη εβδομάδα, θα δώσουν νέα δυναμική στα νοσοκομεία μας. Συνεχίζουμε με επιμονή και αφοσίωση τις μεταρρυθμίσεις μας στον τομέα της υγείας με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους συμπολίτες μας μέσα από ένα πιο αποτελεσματικό και πιο δυνατό ΕΣΥ».

Η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη δήλωσε: «Όπως και με τις θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού, για την ορθολογική και αποτελεσματική κατανομή των θέσεων ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα αιτήματα των νοσοκομείων, με βάση τις ελλείψεις και τις ανάγκες τους, αλλά και το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών, μόνιμων και επικουρικών στις οικείες ειδικότητες. Ασφαλώς και για την προτεραιοποίηση των αιτημάτων συνεκτιμήθηκαν και λειτουργικοί δείκτες, όπως η πληρότητα των τμημάτων, ο αριθμός των εισαγωγών και ο ΜΟ ημερών νοσηλείας».

Εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν περίπου 100 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. διαφόρων ειδικοτήτων στον βαθμό του Συντονιστή Διευθυντή.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Μαγιορκίνης: Ποιοι είναι εκτεθειμένοι στην ιλαρά | Σε ποια ηλικία γίνονται τα εμβόλια

O καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ για την επιδημιολογική εικόνα της ιλαράς στη χώρα μας. Όπως είπε, είναι εκ των νοσημάτων που προστατευόμαστε πλήρως μέσω του εμβολιασμού που γίνεται στην παιδική ηλικία, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός συνήθως «συστήνεται μετά το πρώτο έτος (η πρώτη δόση) και μετά το δεύτερο έτος η δεύτερη δόση, παρέχοντας 100% προστασία για όλη μας τη ζωή».

Υπογράμμισε ότι όσοι εμβολιαστούν δεν θα κολλήσουν ιλαρά, αλλά στη χώρα μας υπάρχουν πληθυσμοί που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά εκτεθειμένοι.

«Πάνω από το 50% των κρουσμάτων παρατηρείται σε πληθυσμούς Ρομά. Αυτό που πρέπει όμως να τονίσουμε είναι ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι δεν έχουν κανένα απολύτως φόβο να κολλήσουν από αυτούς που είναι μη εμβολιασμένοι», είπε.

Σε ό,τι αφορά όλους τους ενήλικες που δεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις τόνισε ότι όλοι όσοι έχουν περάσει την ιλαρά, έχουν εφ’ όρου ζωής ανοσία. «Εάν δεν έχει κάνει κάποιος τη δεύτερη δόση, μπορεί να την κάνει οποτεδήποτε στιγμή. Ακόμα και στα 60 έτη» ανέφερε.

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ενήλικας εάν έχει εμβολιαστεί ο Γ. Μαγιορκίνης είπε ότι μπορεί να κάνει τεστ αντισωμάτων.

Πηγή: Newsbeast.gr

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en