Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Σκωτσέζικο ντους στην ενέργεια | Άλμα στο φυσικό αέριο και βουτιά στο πετρέλαιο

Με την ακρίβεια (στην ενέργεια κι όχι μόνο) να καλπάζει σε όλα τα επίπεδα, όλες οι ελπίδες είναι επικεντρωμένες σε ένα βελτιωμένο διεθνές περιβάλλον – που αναμφίβολα έχει να κάνει με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία – αλλά και τα αναχώματα που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση στο εσωτερικό με μία σειρά από παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα το καλάθι του νοικοκυριού.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας είναι πραγματικά ένα σκωτσέζικο ντουζ. Μία κρύο μία ζέστη και με μικρές χρονικές αποκλίσεις, ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα. Όπως για παράδειγμα χθες (14.11.2022), όπου το φυσικό αέριο έκανε ένα πραγματικό άλμα, ασυνήθιστο για το τελευταίο διάστημα. Υπερκάλυψε τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, που ήταν κοντά στο 15%, σημειώνοντας άνοδο 20% και έκλεισε στα 117,5 ευρώ η MWh.

Στον αντίποδα η τιμή του πετρελαίου Brent έχει απώλειες 3,62% στα 92,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν λίγες ημέρες είχε αγγίξει και τα 100 δολάρια.Επίσης θετική είδηση είναι και το γεγονός ότι το ευρώ έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του αμερικανικού νομίσματος και βρίσκεται πλέον πάνω από το 1,03 δολάρια.

Προς νέα πτώση του πληθωρισμού

Στο μεταξύ στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι διεθνείς εξελίξεις – αυτή την περίοδο – σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, αλλά την υψηλή βάση που θα γίνει ο υπολογισμός, υπάρχουν προσδοκίες ότι για τον Νοέμβριο, ίσως υπάρξει νέα μείωση.

Μία από τις παραμέτρους που μπορεί να παίξει ρόλο είναι το «καλάθι του νοικοκυριού» που ενεργοποιήθηκε από τις 2 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν στο υπουργείο Ανάπτυξης οι τιμές, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχουν συγκρατηθεί σε σημαντικό βαθμό και αυτό θα φανεί με την ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και την Eurostat στο τέλος του μήνα.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός παρουσίασε εντυπωσιακή αποκλιμάκωση από το 12% στο 9,1%.

Μία βασική ακόμη παράμετρος που ενισχύει την εκτίμηση ότι είναι εφικτό ο πληθωρισμός να παρουσιάσει νέα, έστω και μικρή πτώση, είναι ότι η βάση υπολογισμού είναι αρκετά υψηλότερη από τους αντίστοιχους προηγούμενους μήνες του 2021.

Πιο συγκεκριμένα πέρυσι τον Νοέμβριο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν στο 4,8%, ενώ για να γίνει αντιληπτό πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει στην βάση υπολογισμού, τον Ιούλιο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν στο 1,4%.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ρίχνει όλο το βάρος της πολιτικής του, στο να πετύχει το «στοίχημα» με το καλάθι. Αύριο αλλάζουν εκ νέου οι λίστες και υπάρχουν προσδοκίες, ότι αφενός θα έχουμε και νέες μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ και αφετέρου να προστεθούν περισσότερα επώνυμα προϊόντα στις σχετικές λίστες.

Εν τω μεταξύ από αύριο προστίθεται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και η Wolt Market.

Αυτό γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ενώ επισυνάπτει και τη σχετική επιστολή της εταιρείας με την οποία γνωστοποιείται ότι το καλάθι θα αριθμεί 57 προϊόντα, στην πλειονότητα τους επώνυμα.

Στην επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία από την 1η Οκτωβρίου έχει προχωρήσει σε μειώσεις τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή αφορά σε: «1.500 κωδικούς προϊόντων όπως γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, απορρυπαντικά καθώς και άλλες κατηγορίες προϊόντων σε όλα τα καταστήματα Wolt Market σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πάτρα».

newsit.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

2η Έκθεση Φωτογραφίας Κλασσικού Αθλητισμού | Αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Γκάγκαλη

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Γκάγκαλη που διετέλεσε γενικός γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας.

Παρουσία αρκετού κόσμου εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28/11, στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης ,η 2η Έκθεση Κλασσικού Αθλητισμού του Νομού Καβάλας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι κ. Σκυλακάκης και Μέτιος τόνισαν ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών, τα οποία, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς επίσης των αυξημένων πόρων του νέου ΕΣΠΑ, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση του ρόλου της
Περιφέρειας ΑΜΘ ως γεωπολιτικού κόμβου στις μεταφορές, στην ενέργεια και στο εμπόριο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πατριωτική Ενωση | Αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης σε κάθε επίπεδο

Η περίπτωση των Ελλήνων δικηγόρων στην Θράκη, που είχαν αναπτύξει «δεσμούς» οικονομικής φύσης με τα κυκλώματα δουλεμπόρων που συνεχίζουν να δρούν στην περιοχή αναδεικνύει την προβληματική φύση του συστήματος ασύλου. 

Όσο η λαθρομετανάστευση επιβραβεύεται αντί να δίδεται βάρος σε απελάσεις και επιστροφές τα κέρδη των δουλεμπόρων αυξάνονται. Κέρδη αστρονομικά που έχουν ως αποτέλεσμα την διάχυση της διαφθοράς. 

Η Πατριωτική Ένωση τονίζει ότι αντί η χώρα μας να διαφημίζει το «λειτουργικό» δήθεν σύστημα ασύλου της θα έπρεπε να αποτρέπει σε κάθε επίπεδο την παράνομη μετανάστευση.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: