Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Σκουπίδια, μπάζα και 15 τόνοι αλάτι από παρακείμενα ελαιουργεία ριγμένα στην Βάλτα του Πρίνου! (φωτογραφίες)

Εδώ και αρκετούς μήνες φαίνεται ότι συντελείται μια οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή της Θάσου η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000! Ο λόγος για την Βάλτα του Πρίνου, έναν υδροβιότοπο στον οποίο διαβιούν αρκετά προστατευόμενα είδη πτηνών όπως αργυροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, νερόκοτες, γερακίνες, συκοφάγοι και θαμνοτσιροβάκοι.

Όπως, όμως, αναφέρει η ιστοσελίδα http://www.thasos-info.com/ εδώ και αρκετούς μήνες (ήδη από τον Μάιο) η περιοχή του βιολογικού έχει μετατραπεί σε έναν αυτοσχέδιο σκουπιδότοπο στον οποίο μπορεί κανείς να δει σχεδόν κάθε είδος σκουπιδιών.

11204280764_1a7340f66a 11204394303_66fd152777 11204402043_ec51658fe3 11204409125_78b319de4b 11204540356_bd59264328 11205545346_ec7fc772ab

Οι φωτογραφίες αυτές ελήφθησαν στις 27 Νοεμβρίου από τον διαχειριστή του thasos-info.com Δημήτρη Σιαμαντούρα, τον οποίο και ευχαριστούμε για την παραχώρηση των φωτογραφιών (μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας εδώ) Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τα πρώτα αδρανή υλικά πετάχτηκαν εντός του βιολογικού την άνοιξη του περασμένου έτους, οπότε και καθαρίστηκε η παραλία του Πρίνου και το παρακείμενο δημοτικό κάμπινγκ.

Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για την συνεχή απόρριψη όλο και περισσότερων σκουπιδιών και μπάζων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σταδιακά μια αυτοσχέδια, παράνομη χωματερή. Τα πράγματα, ωστόσο, χειροτέρεψαν τον τελευταίο καιρό αφού σύμφωνα με νέες φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 30 Δεκεμβρίου, πέρα από τα ήδη υπάρχοντα σκουπίδια έχουν ριφθεί και…15 τόνοι αλάτι (το οποίο είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για το πάστωμα ελιών, και το οποίο ερρίφθη από κάποιο παρακείμενο εργοστάσιο)

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ τόνισε:

Το ότι κάποιοι ασυνείδητοι πετάνε σκουπίδια όπου βρουν είναι κάτι που, δυστυχώς, συνηθίζεται σε ολόκληρη την χώρα. Εμείς φροντίζουμε να ακολουθούμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, και βάσει αυτού έχουμε έναν σταθμό μεταφόρτωσης στον Πρίνο, στον οποίον οι 4 τράκτορες που διαθέτει ο δήμος αποθέτουν καθημερινά τα απορρίμματα που συγκεντρώνουν με σκοπό να μεταφερθούν στον ΧΥΤΥ της Καβάλας. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε όχι μόνο με τα απορριπτέα στις προβλεπόμενες περιοχές σκουπίδια αλλά και με όσα εντοπίζουμε να έχουν αποτεθεί σε άλλους χώρους. Από εκεί και πέρα, όμως, έχουμε και το ζήτημα της άρνησης των ναυτιλιακών εταιρειών να μεταφέρουν δωρεάν τα απορρίμματα στο χερσαίο τμήμα του νομού Καβάλας (όπως προβλέπεται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό), για το οποίο και θα αποταθώ εντός των ημερών στον εισαγγελέα.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ διέψευσε τις καταγγελίες που έγιναν, μέσω facebook, ότι η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για το άνοιγμα του πρώην βιολογικού σταθμού και την απόρριψη των όσων συγκεντρώθηκαν από το καθάρισμα του δημοτικού κάμπινγκ:

Ο δήμος Θάσου δεν δημιούργησε κανέναν αυτοσχέδιο μπαζότοπο. Μάλιστα ο ίδιος ο δήμος είναι αυτός που κυνηγάει τους ασυνείδητους που προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτοσχέδιους σκουπιδότοπους σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού θελήσουν. Ο δήμος είναι αυτός που εφαρμόζει, για πρώτη φορά, τον σχεδιασμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και μάλιστα έχει εντάξει το νησί σε πιλοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση των βιοαποδομήσιμων και την παραγωγή compact -ένα πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη-. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να συνδυαστεί και με ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης, με σκοπό να συνεχιστεί το πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων που έχει καταρτίσει ο δήμος Θάσου.

Πηγή: KavalaPress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Κατασκευή κυκλικών κόμβων στις Δ.Κ Παναγίας και Ποταμιάς Νήσου Θάσου

Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΚΟΜΒΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Κ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΑΣ ΝΗΣΟΥ ΘΑΣΟΥ» και με την διαρκή υποστήριξη της Δ.Τ.E. Π.Ε. Καβάλας και του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη, σας ενημερώνουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες:

1)Καθαίρεση και απομάκρυνση παλαιών πτερυγότοιχων υφιστάμενου τεχνικού επι της επαρχιακής οδού (στο ύψος του πρατηρίου καυσίμων).

2)Διεύρυνση εκσκαφής και επέκταση προαναφερθέντος τεχνικού (κιβωτοειδούς διατομής), για επέκταση του καταστρώματος του δρόμου καθώς και δημιουργία πεζοδρομίου ανάντη του δρόμου για την εξυπηρέτηση πεζών.

3)Εκσκαφή ορύγματος μήκους 350,00 μ. μέσου βάθους περίπου 2,70 και πλάτους 1,30 εως 1,50 μ.

4)Τοποθέτηση αγωγού διατομής D600 (προκατασκευασμένα στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα υψηλής αντοχής), συνολικού μήκους 350,00 για την απαγωγή των όμβριων υδάτων από την περιοχή παρέμβασης προς το υφιστάμενο ρέμα.

5)Κατασκευή 14 φρεατίων επίσκεψης για τον έλεγχο και την συντήρηση του παραπάνω αγωγού.

Στην παρούσα φάση κατασκευάζονται:

1) Η διαμόρφωση των πεζοδρομίων μεταξύ κόμβων Νο 1 και Νο 2

2) Τα 14 φρεάτια υδροσυλλογής επί της όδευσης του πεζοδρομίου

3) Η μετακίνηση και επανατοποθέτηση των υφιστάμενων φωτιστικών ιστών εντός του νέου διαμορφωμένου πεζοδρομίου.

Οι εργασίες προχωρούν με ταχύ ρυθμό προκειμένου να εξασφαλισθεί η αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Θάσου και η προστασία των οδηγών, των κατοίκων και των πεζών της περιοχής.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Διαγωνισμός | Θέλεις να σχεδιάσεις τη Χριστουγεννιάτικη κάρτα του Δήμου Θάσου;

Όπως κάθε Χριστούγεννα έτσι και φέτος πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά, αφού μέσα από τις ζωγραφιές τους και την φαντασία τους θα έχουν την ευκαιρία να μας ταξιδέψουν και αυτά τα Χριστούγεννα όπως εκείνα τα φαντάζονται.

Για 4η συνεχή χρονιά ο Δήμος Θάσου και η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. προσκαλούν όλους τους μικρούς μας φίλους να ζωγραφίσουν και να κερδίσουν δώρα μέσα από τη δημιουργία της ευχετήριας κάρτας Χριστουγέννων του Δήμου Θάσου, με θέμα «Χριστούγεννα 2022 στον Κόσμο».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών. Τα πέντε πρώτα έργα που θα διακριθούν στο διαγωνισμό θα ταξιδέψουν ως Χριστουγεννιάτικες κάρτες με τη σφραγίδα της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. και του ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ, είτε ταχυδρομικά, είτε ως e-card σε πολλούς παραλήπτες για να μεταφέρουν τις πιο όμορφες ευχές της χρονιάς.

Επίσης θα επιλεγούν και ως ευχετήριες κάρτες για Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Θάσου.

Δείτε πως θα πάρετε μέρος:

  1. Το θέμα του διαγωνισμού είναι «Χριστούγεννα 2022 στον Κόσμο». Το έργο θα πρέπει να αποτυπωθεί σε χαρτί μεγέθους Α4. Δεν πρέπει όμως να περιλαμβάνει αριθμούς, γράμματα ή άλλα στοιχεία (π.χ. ονόματα, ευχές, λέξεις. Μόνο ζωγραφιά).
  2. Η επιλογή των υλικών ή της τεχνοτροπίας (ζωγραφιά, κολάζ, κ.α.) είναι ελεύθερη.3. Θα πρέπει να στείλετε το έργο σας (σε «σκαναρισμένη» μορφή ή φωτογραφία ως συνημμένο, που δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 MB) στην ηλεκτρονική διεύθυνση dikethassos@gmail.com μέχρι τη Δευτέρα 12/12/2022 και ώρα 8 μ.μ.

  3. Στο θέμα του email και στο όνομα του συνημμένου αρχείου παρακαλούμε να αναφέρονται τα εξής στοιχεία: Επώνυμο-Όνομα-Ηλικία-Σχολείο του διαγωνιζόμενου ή της διαγωνιζόμενης.

  4. Κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα επιτρέπεται να έχει μόνο ένα συνημμένο αρχείο, το δε συνημμένο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 MB σε μέγεθος. Αρχεία τύπου zip και αποστολή μέσω we-transfer δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για λόγους χωρητικότητας. Στην υποβολή του έργου συμπεριλάβετε: ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail γονέα/κηδεμόνα. Ισχύει μία συμμετοχή ανά διαγωνιζόμενο/η.

Νικητές και βραβεία

Οι νικητές θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά. Στη συνέχεια τα ονόματά και τα έργα τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου Θάσου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΔΗ.Κ.Ε.Θ.

ΒΡΑΒΕΙΑ

1ο Βραβείο: Ένα βιβλίο και ένα σετ με είδη γραφής και ζωγραφικής

2ο Βραβείο: Ένα βιβλίο και ένα σετ με είδη γραφής και ζωγραφικής

3ο Βραβείο: Ένα βιβλίο και ένα σετ με είδη γραφής και ζωγραφικής

Βραβεία 4-10: Τιμητικοί έπαινοι.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν έπαινοι συμμετοχής.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | “Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ” στο καλογερικό του Λιμένα

Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας  που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της.

Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία.

Ελάτε να ζήσουμε μαζί μια σπάνια θεατρική εμπειρία, φωτίζοντας από την αρχή τη ζωή μιας γυναίκας που έγινε θρύλος μέσα από την ελπίδα, τη γενναιότητα και την εξαιρετική της τρυφερότητα. Η Κυρά της Ρω είναι μια αξέχαστη παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές. Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ, και με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη, η Κυρά της Ρω είναι μια συγκλονιστική παράσταση που ξεκινά από μια εποχή και έναν τόπο για να περιγράψει μια πανανθρώπινη ιστορία.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: