Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Σκουπίδια, μπάζα και 15 τόνοι αλάτι από παρακείμενα ελαιουργεία ριγμένα στην Βάλτα του Πρίνου! (φωτογραφίες)

Εδώ και αρκετούς μήνες φαίνεται ότι συντελείται μια οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή της Θάσου η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000! Ο λόγος για την Βάλτα του Πρίνου, έναν υδροβιότοπο στον οποίο διαβιούν αρκετά προστατευόμενα είδη πτηνών όπως αργυροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, νερόκοτες, γερακίνες, συκοφάγοι και θαμνοτσιροβάκοι.

Όπως, όμως, αναφέρει η ιστοσελίδα http://www.thasos-info.com/ εδώ και αρκετούς μήνες (ήδη από τον Μάιο) η περιοχή του βιολογικού έχει μετατραπεί σε έναν αυτοσχέδιο σκουπιδότοπο στον οποίο μπορεί κανείς να δει σχεδόν κάθε είδος σκουπιδιών.

11204280764_1a7340f66a 11204394303_66fd152777 11204402043_ec51658fe3 11204409125_78b319de4b 11204540356_bd59264328 11205545346_ec7fc772ab

Οι φωτογραφίες αυτές ελήφθησαν στις 27 Νοεμβρίου από τον διαχειριστή του thasos-info.com Δημήτρη Σιαμαντούρα, τον οποίο και ευχαριστούμε για την παραχώρηση των φωτογραφιών (μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας εδώ) Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τα πρώτα αδρανή υλικά πετάχτηκαν εντός του βιολογικού την άνοιξη του περασμένου έτους, οπότε και καθαρίστηκε η παραλία του Πρίνου και το παρακείμενο δημοτικό κάμπινγκ.

Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για την συνεχή απόρριψη όλο και περισσότερων σκουπιδιών και μπάζων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σταδιακά μια αυτοσχέδια, παράνομη χωματερή. Τα πράγματα, ωστόσο, χειροτέρεψαν τον τελευταίο καιρό αφού σύμφωνα με νέες φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 30 Δεκεμβρίου, πέρα από τα ήδη υπάρχοντα σκουπίδια έχουν ριφθεί και…15 τόνοι αλάτι (το οποίο είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για το πάστωμα ελιών, και το οποίο ερρίφθη από κάποιο παρακείμενο εργοστάσιο)

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ τόνισε:

Το ότι κάποιοι ασυνείδητοι πετάνε σκουπίδια όπου βρουν είναι κάτι που, δυστυχώς, συνηθίζεται σε ολόκληρη την χώρα. Εμείς φροντίζουμε να ακολουθούμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, και βάσει αυτού έχουμε έναν σταθμό μεταφόρτωσης στον Πρίνο, στον οποίον οι 4 τράκτορες που διαθέτει ο δήμος αποθέτουν καθημερινά τα απορρίμματα που συγκεντρώνουν με σκοπό να μεταφερθούν στον ΧΥΤΥ της Καβάλας. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε όχι μόνο με τα απορριπτέα στις προβλεπόμενες περιοχές σκουπίδια αλλά και με όσα εντοπίζουμε να έχουν αποτεθεί σε άλλους χώρους. Από εκεί και πέρα, όμως, έχουμε και το ζήτημα της άρνησης των ναυτιλιακών εταιρειών να μεταφέρουν δωρεάν τα απορρίμματα στο χερσαίο τμήμα του νομού Καβάλας (όπως προβλέπεται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό), για το οποίο και θα αποταθώ εντός των ημερών στον εισαγγελέα.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ διέψευσε τις καταγγελίες που έγιναν, μέσω facebook, ότι η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για το άνοιγμα του πρώην βιολογικού σταθμού και την απόρριψη των όσων συγκεντρώθηκαν από το καθάρισμα του δημοτικού κάμπινγκ:

Ο δήμος Θάσου δεν δημιούργησε κανέναν αυτοσχέδιο μπαζότοπο. Μάλιστα ο ίδιος ο δήμος είναι αυτός που κυνηγάει τους ασυνείδητους που προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτοσχέδιους σκουπιδότοπους σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού θελήσουν. Ο δήμος είναι αυτός που εφαρμόζει, για πρώτη φορά, τον σχεδιασμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και μάλιστα έχει εντάξει το νησί σε πιλοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση των βιοαποδομήσιμων και την παραγωγή compact -ένα πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη-. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να συνδυαστεί και με ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης, με σκοπό να συνεχιστεί το πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων που έχει καταρτίσει ο δήμος Θάσου.

Πηγή: KavalaPress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

15 υποτροφίες σε φοιτητές χορηγεί και φέτος η Μητρόπολη

15 υποτροφίες σε φοιτητές χορηγεί και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου στη μνήμη του μακαριστού Προκόπιου

Αιτήσεις ως τις 27 Οκτωβρίου 2023.

Δείτε εδώ τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατάθεση των αιτήσεων.

kavalanews.gr

 

 

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Έσβησε η φωτιά στον Παράδεισο Κοινύρων στη Θάσο

Φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2023 στον Παράδεισο Κοινύρων στη Θάσο

Άμεση ήταν η επέμβαση της πυροσβεστικής και η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο.

«Εύχομαι να είναι και η τελευταία για φέτος.

Πάντως εμείς είμαστε και θα είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ότι προκύψει!»,

έγραψε στο προφίλ του στο Facebook ο διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου Θάσου, Κώστας Κοντογεωργίου.

kavalanews.gr

 

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Δείτε ζωντανά το Debate των Υποψηφίων Δημάρχων Θάσου στο ENA Channel

Το παρών δίνουν οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι :

Λευτέρης Κυριακίδης – Σύμπραξη Ευθύνης

Λευτέρης Μερέσης – Νέα Αρχή

Νίκος Χρυσάφης – Λαϊκή Συσπείρωση

Δείτε το debate :

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: