Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σημαντικές ανακοινώσεις από τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου για τη Βόρεια Ελλάδα

Επ’ αφορμή της συμπληρώσεως τεσσάρων ετών από την υπογραφή της ντροπιαστικής Συμφωνίας των Πρεσπών ο Πρόεδρος της Πατριωτικής Ενώσεως, Δρ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου πραγματοποίησε ομιλία στο κατάμεστο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου ανακοίνωσε:

 1. Την κατάργηση – εξαφάνιση της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών, επί τη βάσει των διατάξεων της Συνθήκης της Βιέννης και του άρθρου 42 αυτής.
 2. Την επανίδρυση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και τη χορήγηση της Ελληνικής υπηκοότητας στους Έλληνες που ζουν στο κράτος των Σκοπίων.
 3. Το επενδυτικό πρόγραμμα έργων για τη Μακεδονία ύψους 12 δισ. € που περιλαμβάνει:
  • Την πλήρη επαναλειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων και των λιγνιτωρυχείων.
  • Την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Θερμαϊκό, ανατολικά της Καβάλας και βέβαια στο Ιόνιο, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης.

• Την άμεση έναρξη:
 Των οδικών έργων Θεσσαλονίκης – Γιαννιτσών – Έδεσσας – Φλώρινας και Αμφίπολης – Δράμας -Καβάλας,
 Της κατασκευής νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Γιαννιτσών – Έδεσσας, της Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Ξάνθης καθώς και της Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου,
 Την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης, με παρεμβάσεις στην περιφερειακή οδό, χωρίς την κατασκευή flyover,
 Την επέκταση της λεωφόρου Νίκης προς τη θάλασσα κατά 60 μέτρα,
 Τη δημιουργία της μεγαλύτερης στεγασμένης λαϊκής αγοράς στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

 1. Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Εμφιετζόγλου δήλωσε ότι η Πατριωτική Ένωση θα δώσει τέλος στην ενδοτική πολιτική έναντι της Τουρκίας, ενώ προανήγγειλε ότι θα κάνει εξαντλητική χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας της Ελλάδος (βέτο) εις απάντηση της προκλητικής και εκβιαστικής στάσεως της Τουρκίας. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα ζητήσει την παύση της χρηματοδοτήσεως, την οποία απολαμβάνει η Τουρκία στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Ομιλία προέδρου Πατριωτικής Ενώσεως, Δρ. Προδρόμου Εμφιετζόγλου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης την 19ηΙουνίου 2022
Έλληνες Πατριώτες, Έλληνες Πατριώτες, Χριστιανοί Ορθόδοξοι, σας καλωσορίζω στην σημερινή συνάντηση.
Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική!

Δεν είναι δυνατόν να παραχωρήσουμε τίποτε στους Σκοπιανούς, δεν παραχωρούμε ούτε υπηκοότητα, ούτε γλώσσα ούτε εθνότητα, τίποτε! Δεν έχουν σχέση με τη Μακεδονία! Είναι Σλάβοι και δεν θα τους χαρίσουμε τίποτε.
Πριν από εκείνες τις ψηφοφορίες όπου γίνανε τα όργια, οι απάτες, οι εξαγορές για να βρεθούν οι ψήφοι για να ψηφιστεί αυτή η κατάπτυστή συμφωνία, προσπάθησα να συναντήσω βουλευτές που εγνώριζα και προσπάθησα να τους μεταπείσω.Απέτυχα!Δεν μεταπείστηκαν και τώρα που τους βλέπω τους ρωτάω δεν σας πλήττει η συνείδηση σας; Που κάνατε αυτό το έγκλημα; Και άλλοι σκύβουν το κεφάλι τους και φεύγουν, υπάρχουν και ορισμένοι που λένε μας πίεσαν λέει οι Γερμανοί, μας πίεσαν οι Αμερικάνοι… Καλά, λέω, και επειδή σας πίεσαν κάνατε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Πατρίδας; Της Ιστορίας; Του πολιτισμού; Τόσων χιλιάδων ετών; Και στο κάτω κάτω, τους Βούλγαρους δεν τους πιέσανε; Γιατί αυτοί δεν υποχώρησαν; Είναι λιγότερο πατριώτες από εμάς; Ή εμείς είμαστε λιγότερο πατριώτες από αυτούς; Και δεν αισθανόμαστε εμείς που έχουμε όλοι αυτή την κληρονομιά, το βάρος αυτής της κληρονομιάς; Τους ποταμούς αίματος που χύσανε οι προγονοί μας, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι για την Μακεδονία μας και πριν από 100 χρόνια για την Μικρά Ασία, που υπέστημεν τα πάνδεινα για να είμαστε ελεύθεροι και να μπορέσουμε να ζήσουμε σε αυτή την χώρα Ελεύθεροι και Δημιουργικοί και να προοδεύουμε και όχι να αφήνουμε τα παιδιά μας να φεύγουν στο εξωτερικό

Δεν θα θυμηθώ, θα μου επιτρέψετε να θυμηθώ ένα περιστατικό, με κάλεσε πριν από 15-20 χρόνια, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν να επισκεφθώ την χώρα του και να δω ένα πρόβλημα που υπήρχε στις σήραγγές που έφτιαχναν κοντά στα ανατολικά σύνορα προς την Κίνα. Πήγα εκεί, είδαμε τα τεχνικά θέματα και μετά πάνω στο βουνό με τα χιόνια μας κάλεσαν εκεί να μας κάνουν το τραπέζι. Είχα στο σακάκι μου πάντα το αστέρι της Βεργίνας. Ξαφνικά, έρχεται η διερμηνέας και μου λέει ότι ο υπεύθυνος της φυλής (εδώ πάνω στα βουνά) ρωτάει:Τι είναι αυτό που έχετε εκεί; Λέω, για να μην σε κουράζω, πες του είναι το εύρημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξαφνικά έρχεται αυτός ο τεράστιος άνθρωπος με αγκαλιάζει και μου λέει «Ισκεντέρ, Ισκεντέρ» (Αλέξανδρος)! Εγώ αυτή την συγκίνηση δεν την δίνω στους Σκοπιανούς!

Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μπορεί να πει κανείς για αυτή την απαράδεκτη και εγκληματική συμφωνία. Το χειρότερο από όλα είναι ότι δυστυχώς, εμείς οι Έλληνες έχουμε πάντα «Εφιάλτες» ανάμεσα μας. Οι «Εφιάλτες» αυτοί μας καταστρέφουν, από τα αρχαία χρόνια μέχρι τώρα! Κάποτε πρέπει να τελειώσει αυτό! Δεν μπορεί εμείς να αυτοκαταστρεφόμεθα!Δεν μπορεί εμείς όταν είμαστε ενωμένοι να νικάμε, να προχωράμε, να δημιουργούμε και μετά η διχόνοια να μας οδηγεί σε τέτοια εγκλήματα.

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που θα πει κανείς ότι είναι άκυρη αυτή η συμφωνία, αλλά εμείς πρέπει να προσέξουμε ώστε νομικά να είμαστε απόλυτα κατοχυρωμένοι. Γι’ αυτό υπάρχει ομάδα από νομικούς, διεθνολόγους, η οποία εξετάζει την καλύτερη νομική αντιμετώπιση του θέματος.Γιατί μία απλή απόφαση ή έστω ένα δημοψήφισμα δεν αρκεί στην περίπτωση αυτή, διότι η συμφωνία δυστυχώς υπερέχει των νόμων. Άρα εμείς θα επικαλεστούμε την συνθήκη της Βιέννης και θα καταγγείλουμε την συμφωνία, μετά από ρηματική διακοίνωση και θα τους καλέσουμε να έρθουν ή να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν.

Είναι άκυρη, όμως, η συμφωνία και διότι παραβαίνει το Σύνταγμα των Ελλήνων. Το Σύνταγμα των Ελλήνων λέει ότι σε σοβαρά Εθνικά θέματα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και να τεθεί το θέμα αυτό στην επόμενη Βουλή. Εδώ όχι μόνο δεν ετέθη τέτοιο θέμα αλλά υπήρξε και μία επίσπευση, χωρίς καν δημοψήφισμα ΚΑΙ οι μεν Σκοπιανοί κάνανε εκείνο το σικέ δημοψήφισμα, εμείς δεν κάναμε ούτε αυτό!!!
Αυτή η περιφρόνηση της δήθεν Δημοκρατίας, στην χώρα που γέννησε την Δημοκρατία…

Θα προετοιμαστούμε ώστε νομικά να είμαστε απόλυτα κατοχυρωμένοι και να εξαφανίσουμε -όχι να ακυρώσουμε μόνο- να εξαφανίσουμε αυτή την συμφωνία.
Να μην υπάρχει αυτή η συμφωνία!
Θα πρέπει να κάνουμε και εμείς και ορισμένες κινήσεις εδώ, μέσα στην Πατρίδα μας.
Το πρώτο είναι…Τι θα πει Δυτική Μακεδονία Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία;Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική!
Μια περιφέρεια! Μακεδονία!
Και βέβαια, θα ανασυσταθεί το Υπουργείο Μακεδονία – Θράκη με αρμοδιότητες όλα τα έργα της Βόρειας Ελλάδος της Μακεδονίας και της Θράκης θα περνάνε μέσα από αυτό το υπουργείο, όχι κάτω από την Αθήνα να κάνουν ότι θέλουν εις βάρος μας

Τέρμα αυτή η ιστορία με την Αθήνα που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα κάνουν τις κομπίνες τους και πως θα πάρουν τις αποφάσεις για να μπορέσουν να έχουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα
Υπάρχει και ένα θέμα, έχω συναντήσει πολλούς οι οποίοι μου λένε ότι εμείς είμαστε Έλληνες στα Σκόπια και του ρωτώ γιατί δεν το δηλώνετε στα δημοψηφίσματα; Μου λένε ότι βρώμικος πόλεμος και απειλές τους αναγκάζουν να μην το δηλώνουν. Αυτό θα σταματήσει! Όποιο είναι Έλληνες και το δηλώσουν εμείς θα τους χορηγήσουμε ……… δεν θα αφήσουμε ούτε τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί ούτε τους Βλάχους … τους Ελληνόβλαχους, οι οποίοι δηλώνουν Έλληνες, αλλά το κρύβουν, σε αυτούς θα δώσουμε υπηκοότητα.

Πέραν όμως αυτών, θα πρέπει να κοιτάξουμε και τι γίνεται στην παραγωγή μας και τι γίνεται στην ζωή μας και τι γίνεται στην οικονομία μας.

Βλέπω ότι υπάρχει μια συνεχής μείωση της δραστηριότητας στην Μακεδονία, παλιά είχαμε βιομηχανίες, βιοτεχνίες…Υπήρχε μία άνθηση και τώρα, εκείνο το οποίο βλέπω είναι σταδιακή μείωση της δραστηριότητας, μονάδες που κλείνουν, κόσμος ο οποίος απολύεται και δεν φτάνουν όλα αυτά ήρθε και το κύμα αυτό της ακρίβειας και θα διερωτηθεί κανείς, γιατί αυτή η ακρίβεια; Γιατί ξαφνικά ανέβηκαν όλα σε σημείο που ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να ζήσει; Γιατί; Ο Μητσοτάκης μας λέει ότι δήθεν οφείλεται στον πόλεμο, και στο ερώτημα αφού οι τιμές είχαν ανεβεί προ του πολέμου; Τον Δεκέμβριο η τιμή του ρεύματος ήταν υψηλότερη από σήμερα; Πως το εξηγείς;

Ψεύδος! Η αλήθεια είναι ότι μας παρέσυρε στην άποψη της δήθεν κλιματικής μετάλλαξης και μετάβασης. Τι λέει δηλαδή ο Μητσοτάκης; Ότι εμείς πρέπει να θυσιαστούμε, πρέπει να πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα, τα καύσιμα, μα μην μπορούμε να μετακινηθούμε, να μην μπορούμε να ζήσουμε, οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να αντέξουν αυτό το κόστος, μέσα σε μια περιορισμένη κατάσταση που δεν υπάρχουν περιθώρια και εμείς να είμαστε μέσα σε μια σύγχυση και ένας που έχει ένα μεροκάματο 700-800 ευρώ, πώς θα πληρώσει το ρεύμα που υπερβαίνει το χιλιάρικο;

Όλα αυτά συνέβησαν διότι η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα, που ήθελε ο Μητσοτάκης να κάνει τον πρωτοπόρο στην πράσινη ανάπτυξη. Έκλεισαν τις λιγνιτικές μονάδες και τις αντικατέστησαν με μονάδες φυσικού αερίου.
Οι λιγνιτικές μονάδες είναι πιο φτηνές και δήθεν τις έκαναν ακριβές με την τιμή των ρύπων, το τέλος ρύπων που από 10 ευρώ τημεγαβατώρα την έφτασαν στα 90. Άρα, είναι μία πλασματική προσπάθεια, δήθεν να αποδείξουν ότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι και ακριβές και για αυτό πάμε στο φυσικό αέριο.

Η απλή λογική, όμως, έλεγε όταν κλείνεις τις λιγνιτικές μονάδες και εσύ και στην Ευρώπη και στην Γερμανία τι θα γίνει; Θα υπάρχει ανάγκη για περισσότερο φυσικό αέριο και όταν υπάρχει σε ανεπάρκεια, η τιμή ανεβαίνει. Τόσος απλό είναι το θέμα! Και όμως, ακολουθήσαμε αυτό το σύστημα: Αντί να παράγουμε ενέργεια από τον λιγνίτη, φτάσαμε στο σημείο να παράγουμε μόνο το 5-7% και το υπόλοιπο το βάλαμε στο φυσικό αέριο και στις ΑΠΕ.

Οι ΑΠΕ είναι καλές όταν ο καιρός είναι καλός, όταν δεν έχουμε αέρα οι ανεμογεννήτριες δεν αποδίδουν. Όταν υπάρχει συννεφιά ή το βράδυ τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν ενέργεια και όταν υπάρχει αυτή η έλλειψη, τότε υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας του συστήματος. Δηλαδή, πέφτει η τάση και γίνεται black-out και καταστρέφεται πλέον το σύμπαν.

Κινδυνέψαμε δύο φορές – τα έχουν αποκρύψει αυτά από τον Ελληνικό λαό – κινδυνέψαμε δύο φορές να πάθουμε black-out και να υποστούμε τεράστια καταστροφή, και να μην ξεχνάμε και κάτι άλλο:Το φυσικό αέριο που μας έδινε η Ρωσία, δεν ερχόταν όπως παλιά μέσω Ουκρανίας Βουλγαρίας αλλά έρχεται υποθαλάσσια στην Ανατολική Θράκη από εκεί στην Βουλγαρία και μετά στο Σιδηρόκαστρο, που σημαίνει τι; Ότι ανά πάσα στιγμή έχουμε τον κίνδυνο ενός τεχνητού black-out.Δηλαδή μία απλή κίνηση του Ερντογάν, να πει ότι έχει γίνει μια ζημιά εδώ και έκλεισε το σύστημα, να μην μας στείλει και το φυσικό αέριο και τότε κινδυνεύουμε με black-out. Και τότε κινδυνεύουμε και με στρατιωτική εισβολή.

Αυτά τα πράγματα θα σταματήσουν. Δε θα εγκαταλείψουμε εμείς τη Δυτική Μακεδονία. Δε θα αδειάσουμε εμείς τη Δυτική Μακεδονία από 20.000 με 25.000 θέσεις, έμμεσες και άμεσες. Και η αθλιότης έφτασε στο σημείο να λένε: «Ελάτε να δουλέψετε 100 με 150 χλμ μακριά από τα σπίτια σας για να σας δώσουμε ένα επίδομα. Η υπόθεση των επιδομάτων είναι ένα αίσχος. Χρησιμοποιεί ο Μητσοτάκης τα λεφτά τα δικά μας για να κερδίζουν οι δικοί του φίλοι και ανακάλυψε αργότερα ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Καλά, έξι μήνες δεν έβλεπε τι γινόταν; Μετά το ανακάλυψε; Και αφού το ανακάλυψε πού είναι αυτά πίσω; Γιατί δεν τα πήρε πίσω να μας τα δώσει πίσω; Τι γίναν αυτά; Σιωπή! Γιατί έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει μία ομάδα, η οποία διοικεί με τα δικά της τα συμφέροντα. Όχι με τα εθνικά συμφέροντα. Όχι για την πατρίδα. Αυτά όλα θα σταματήσουν μόλις με τη βοήθεια του Θεού και τη δική σας προσπάθεια θα είμαστε νικητές στις εκλογές, θα κυβερνήσουμε την πατρίδα, θα κυβερνήσουμε με ένα μόνο συμφέρον. Το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Και θα αποτρέψουμε και τα δεινά, τα οποία μας ετοιμάζουν. Γιατί θέλω να ξέρετε ότι κάτω απ’ το χαλί στήνουν συμφωνίες. Όλα αυτά τα παιχνίδια, με τον Ερντογάν και τα λοιπά είναι στημένα. Για να φτάσουμε στο σημείο και να πουν ότι «θα κάνουμε μία συμφωνία ειρήνης και θα τα βρούμε». Και τι θα κάνουμε; Θα δώσουμε τα μισά μας χωρικά ύδατα, θα δώσουμε και την ΑΟΖ μας, θα δώσουμε και το φυσικό μας αέριο και το πετρέλαιο που υπάρχει στην ελληνική θάλασσα. Και τι θα κάνουμε; Μια δεύτερη μικρασιατική και τελευταία καταστροφή. Διότι μετά, το ελληνικό κράτος θα γίνει ένα προτεκτοράτο των Τούρκων και των Μουσουλμάνων, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τα Ελληνόπουλα. Και γι’ αυτό βλέπετε, θέλουν να φέρουν μουσουλμάνους στη θέση των παιδιών μας. Τα παιδιά μας να φύγουν έξω και να τα αντικαταστήσουν δήθεν λόγω ελλείψεως εργατικών χειρών με μουσουλμάνους. Και έστειλαν τον υπουργό τους να πάει στο Μπαγκλαντές και στο Πακιστάν να κάνει συμφωνία για να έρχονται οι μουσουλμάνοι εννέα μήνες, να δουλεύουν και να φεύγουν. Και δεν μας είπε κανείς την πραγματικότητα: Ότι και ο υπουργός του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν είπαν: «Να σας στείλω εγώ 40.000 και 50.000 και 100.000. Πίσω όμως δεν τους παίρνω»! Αυτό το απέκρυψαν. Και βλέπετε ότι και ο πρωθυπουργός αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προωθεί έμμεσα και ύπουλα το σχέδιο αυτό. Να μας γεμίσει μουσουλμάνους για να αντικαταστήσει τα παιδιά μας, τα οποία θα φύγουν έξω και δε θα γυρίσουν εκείνοι που έφυγαν. Γιατί χάσαμε 500.000 από τα καλύτερα παιδιά μας σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να δούμε και την οικονομία. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η εκμετάλλευση. Θα πρέπει άμεσα να δουλέψουμε με όλες τις μονάδες μας στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη, να φτάσουμε στο 30%, να περιορίσουμε στο ελάχιστο το φυσικό αέριο. Το οποίο θα μας έρχεται από την Αμερική; Στον Ινδικό… Θα γίνεται υγρό… Θα μπαίνει σε πλοία, θα έρχεται μέχρι… Αν γίνει, όποτε γίνει η μονάδα της Αλεξανδρούπολης ή στη Ρεβυθούσα. Από ‘κει θα ξαναγίνεται αέριο. Καταλαβαίνετε πόσο θα στοιχίσει. Άρα θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις. Τελειωμό δε θα ‘χουμε.

Λοιπόν, αυτά πρέπει να σταματήσουν. Δεν μπορεί το ηλεκτρικό ρεύμα να είναι χρηματιστηριακό είδος. Και να παίζουν στα χρηματιστήρια με το ρεύμα και να ανεβάζουν τις τιμές τη νύχτα και να κλέβουν τον ελληνικό λαό.
Και δε θα επιτρέψουμε εμείς να κλείσει καμιά μονάδα. Γιατί να κλείσουμε εμείς το ’23. Ήδη έκλεισαν 6 μονάδες. Γιατί κλείσουμε το ’23 όταν η Γερμανία θα κλείσει το ’38, η Πολωνία το ’50. Εμείς είμαστε εκείνοι οι έξυπνοι, οι οποίοι θα αυτοκαταστραφούμε; Για την ιδέα ότι δήθεν ύστερα από 100 χρόνια θα επηρεαστεί το κλίμα από την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα; Αυτές τις αλήθειες τις αποκρύβουν. Είναι ανίκανοι. Δε θέλουν, είναι δεσμευμένοι, δεν μπορούν να κάνουν εθνική πολιτική. Κι εφόσον δεν μπορούν να κάνουν εθνική πολιτική, ό,τι κάνουν δεν αφορά τον ελληνικό λαό, είναι εναντίον του ελληνικού λαού και εναντίον της πατρίδος.
Άρα, το πρώτο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου. Το δεύτερο θέμα είναι η άμεση εξόρυξη των πλουσίων κοιτασμάτων που έχουμε στις ελληνικές θάλασσες. Πέραν του Ιονίου, πέραν των νοτίων της Κρήτης, έχουμε εδώ δίπλα μας, δίπλα στην Καβάλα, ένα τεράστιο κοίτασμα στη θέση Μπάμπουρα. Και είναι δέκα μίλια έξω από τις ακτές και τόσα χρόνια δεν την εξορύξαμε φοβούμενοι τους Τούρκους. Τέρμα αυτή η φοβία με τους Τούρκους. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι υποχωρήσεις δεν οδηγούν παρά μόνο σε νέες υποχωρήσεις.

Και θα πρέπει να ξεκινήσουμε όλη την εξόρυξη, διότι έχουμε πολύ καλής ποιότητος φυσικό αέριο. Αν όταν πριν από δέκα χρόνια, που είχα κάνει ομιλία στην Παλαιά Βουλή και τους είχα πει να ξεκινήσουν τις εξορύξεις, το είχαν κάνει, τώρα η πατρίδα μας θα ήταν παράδεισος. Δε θα είχαμε κανένα θέμα. Θα είχαμε φθηνή ενέργεια. Θα είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε επενδύσεις. Θα είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε τα παιδιά μας. Θα είχαμε τη δυνατότητα να μειώσουμε το δημόσιο χρέος, το οποίο ανέβηκε από 300 δήθεν, με τα οποία μπήκαμε στα Μνημόνια, διότι τα 300 ήταν πολλά, και φτάσαμε τώρα στα 380. Και τι θα κάνουμε; Θα μπορέσουν τα παιδιά μας αύριο-μεθαύριο να κρατήσουν αυτό το βάρος χωρίς να κάνουμε τίποτε; Η Πατριωτική Ένωση θα αντιδράσει σ’ αυτό το θέμα. Το πρώτο, θα πάμε στην Ε.Ε. και θα τους πούμε: «Είχατε υποσχεθεί ότι θα γίνει περικοπή του χρέους μας. Πού είναι; Σας καλούμε να μας τη δώσετε πίσω»! Και θα πάμε στους Γερμανούς και θα τους πούμε: «Έχετε υποχρέωση να μας πληρώσετε τις γερμανικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό δάνειο»!
Έχω γράψει γράμμα στη Μέρκελ και τις λέω: «Είναι ντροπή σου! Ο Χίτλερ πλήρωσε τις δύο δόσεις του αναγκαστικού δανείου κι εσύ δεν πληρώνεις ούτε τις υπόλοιπες. Ντροπή σου»!

Δε θα παίξουμε εμείς το καλό παιδί εις βάρος της πατρίδος μας. Άλλωστε, δεν μπορεί να μας πιέσει κανένας. Δεν εξαρτώμεθα από κανέναν, δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν, δεν έχουμε λογαριασμούς στο εξωτερικό, δεν έχουμε σχέσεις με αγοράκια, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να μας αποτρέψει από το να κάνουμε το εθνικό μας καθήκον.

Και θα το κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, ανεξαρτήτως των πάντων. Τώρα σκέπτεστε και ακούτε και βλέπετε την Τουρκία να κάνει βήμα-βήμα εμπρός κι εμείς να κάνουμε βήμα-βήμα πίσω. Και φτάσαμε πλέον στο σημείο να μας κατηγορεί η Τουρκία ότι παραβαίνουμε εμείς την κυριαρχία των νησιών μας. Κι εμείς, μας βρίζουνε κι εμείς τ’ ακούμε. Και κάπου-κάπου λέμε ότι εμείς θα απαγορεύσουμε οποιαδήποτε υπέρπτηση. Και την άλλη μέρα περνούν τα τουρκικά πλοία έξω απ’ την Αλεξανδρούπολη. Και δεν κάνουμε τίποτε. Που σημαίνει μήνυμα ότι φοβόμαστε. Μήνυμα στους Τούρκους να έρθουν κι άλλο και να ζητούν κι άλλα. Αυτά τα πράγματα τελειώνουν. Μετά τις επόμενες εκλογές θα είμαστε κυβέρνηση και θα τελειώσουν αυτά τα πράγματα.

Και το πρώτο που θα κάνουμε είναι να πάμε στο ΝΑΤΟ. Και θα πούμε το εξής: «Αρκετά, κύριοι. Αρκετά καθίσαμε εδώ και σας ανεχόμαστε. Βάζει βέτο η Τουρκία. Βάζουμε κι εμείς βέτο. Βάζουμε βέτο σε κάθε απόφαση που αφορά το ΝΑΤΟ. Αν δε λύσετε το θέμα με την Τουρκία και δε δώσετε εγγυήσεις σαφείς, ότι θα σταματήσει αυτή η αθλιότης εναντίον μας και το παίζετε Πόντιοι Πιλάτοι, θα έχετε βέτο κάθε μέρα. Εκβιασμός στον εκβιασμό. Αντρίκια πράγματα. Τα ίδια θα πούμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Δεν μπορεί ένα μέλος, η Γερμανία, να δίνει υποβρύχια στους Τούρκους και εμείς να το ανεχόμαστε. Τι σύμμαχος είναι αυτός, όταν εξοπλίζει τον εχθρό μας για να βυθίσει τα πλοία μας»;

Και πώς είναι δυνατόν να τον επιδοτούμε κιόλας. Ξέρετε ότι πληρώνουμε τους Τούρκους και ένα ποσό σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή είναι δήθεν υποψήφιο μέλος να μπει στην Ε.Ε. Μέχρι αυτή τη γελοιότητα. Πληρώνουμε κι εμείς τους Τούρκους σαν ηλίθιοι επειδή ήταν κάποτε υποψήφιοι για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έληξε. Τα χρήματα δε θα πληρώνονται. Αυτά θα τελειώσουν. Κι έτσι πλέον θα καταλάβουν, ότι δεν είμαστε για να μας χρησιμοποιήσουν. Δε φοβόμαστε, είμαστε ελεύθεροι και δε θα θυσιάσουμε τίποτε για κανένα λόγο. Δε μας ενδιαφέρει κανένας άλλος. Μας ενδιαφέρει μόνο η πατρίδα μας και μόνο το δικό μας συμφέρον. Δε θα στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία που παίρνουμε από τα νησιά μας. Και κινδυνεύουν τα νησιά μας κι εμείς παίρνουμε όπλα και τα στέλνουμε στην Ουκρανία.

Το εθνικό συμφέρον: Όχι μόνο δε θα πάρουμε όπλα από τα νησιά μας, αλλά θα τα θωρακίσουμε. Θα τα εξοπλίσουμε, ώστε να είναι αστακοί και να είναι αβύθιστοι.

Τώρα, για τη Μακεδονία έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα 12 δις. το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, το πρώτο το οποίο θα γίνει, είναι ότι θα γίνουν ορισμένα οδικά έργα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει πριν από πενήντα και εξήντα χρόνια. Επιτέλους, θα γίνει ο δρόμος μέχρι τη Φλώρινα, Θεσσαλονίκη – Γιαννιτσά – Έδεσσα – Φλώρινα, όπως και δρόμος Καβάλα – Δράμα – Αμφίπολη.
Θα μου πείτε, «τα είπανε κι άλλοι αυτά». Τα είπαν αλλά δεν τα έκαναν. Εμείς όταν λέμε κάτι το κάνουμε. Είναι λόγος τιμής απέναντί σας, απέναντι στον ελληνικό λαό!

Θα κάνουμε τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Ξάνθη και από ‘κει θα βελτιώσουμε ορισμένα σημεία προς την Αλεξανδρούπολη και από ‘κει Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

Πριν από 22 χρόνια στο Συνέδριο των Θρακών είχα προτείνει τον αγωγό από την Αλεξανδρούπολη – Βουκουρέστι – Κίεβο – Μόσχα – Αγ. Πετρούπολη – Ελσίνκι. Μετά, είχα πει ότι θα πρέπει να γίνει ένα συντονισμένο έργο, το οποίο να είναι και αυτοκινητόδρομος και αγωγός φυσικού αερίου και ηλεκτρικό δίκτυο. Όλα σε ένα σημείο ώστε να έχουν τη φθηνότερη τιμή και να μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Ορίστε τώρα, αν είχαμε αυτόν τον αυτοκινητόδρομο θα ερχόντουσαν όλα τα προϊόντα της Ουκρανίας σε μια μέρα στην Αλεξανδρούπολη. Και από ‘κει θα μπορούσαμε να τα στείλουμε σ’ όλο τον κόσμο. Και όχι να εκμεταλλεύονται την κατάσταση και να εκβιάζουν οι Τούρκοι και να ζητούν 25% προμήθεια. Έτσι; Διότι αυτοί ένα μόνον ξέρουν. Μπαταχτσήδες και θρασύδειλοι. Και μόνο τη δύναμη καταλαβαίνουν. Μόνο τότε μπορείς να αποφύγεις αυτό που σχεδιάζουν με υπομονή, οργανωμένα, στρατηγικά εις βάρος μας.

Θα ‘θελα να πω και λίγα πράγματα για τη Θεσσαλονίκη. Μπορώ να σας πω ότι ένιωσα απογοήτευση που βλέπω τη Θεσσαλονίκη να μαραζώνει αντί να ανθεί. Βλέπω ότι ακόμα δεν έχει γίνει αυτό το περιώνυμο μετρό. Να σας θυμίσω ότι είχα μειοδοτήσει το ’96. Το ’96 το έργο θα το τελείωνα το 2002 το πολύ. Και τώρα έχουμε ’22 και η πόλις δεν έχει μετρό. Ξέρετε, δεν έδωσα λεπτά στους υπουργούς. Αποτέλεσμα; Δεν αγαπάει αυτή η χώρα τα καλύτερα παιδιά της. Τα σκοτώνει και το πληρώνει ακριβά. Και προσπάθησα να μπω στη Θεσσαλονίκη και έκανα τρία τέταρτα να περάσω από τα δικαστήρια μέχρι να βγω στο Μακεδονία Palace. Δε γίνεται, πρωτεύουσα των Βαλκανίων και να μην μπορείς να κυκλοφορήσεις. Είναι μεγάλο λάθος να αφήσουμε την πόλη αυτή σ’ αυτήν την κατάσταση.

Το σχέδιό μας είναι αντί να κάνουμε διώροφους αυτοκινητόδρομους επάνω, να γεμίσουμε τον κόσμο τσιμέντα και σίδερα που έχουν πάρει και διπλάσια τιμή, να επεκτείνουμε κατά πενήντα-εξήντα μέτρα τη λεωφόρο Νίκης προς τη θάλασσα. Με αποτέλεσμα να κάνουμε τον αυτοκινητόδρομο και από ‘κει και πέρα να δημιουργήσουμε μία είσοδο και έξοδο, να ανοίξουμε την Τσιμισκή, να είναι ελεύθερη η Τσιμισκή και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο σαν ένα οκτάρι, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος και η έξοδος από τη Θεσσαλονίκη.Και να μην μπλοκάρει η Θεσσαλονίκη στην Περιφερειακή ή αλλού. Δε χρειάζονται λοιπόν φαραωνικά έργα και διώροφα. Εκείνο που χρειάζεται είναι κάποιες παρακάμψεις ώστε να μπορεί να δουλέψει η Θεσσαλονίκη με ένα σχήμα αυτής της μορφής. Δηλαδή, είσοδος απ’ τη Νίκης, έξοδος προς τα πάνω προς την Περιφερειακή από τη μία πλευρά, και ανάποδα από την άλλη πλευρά, προς το κέντρο και κάθοδος στη συνέχεια.

Ήδη υπάρχει μία ομάδα πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, η οποία μελετά λεπτομερώς αυτό το σχέδιο. Το οποίο θα απελευθερώσει τη Θεσσαλονίκη. Η παραλία θα γίνει όχι όπως τώρα που έχει γεμίσει αυτοκίνητα, τα οποία αδειάζουν καυσαέρια και καίνε πετρέλαιο ή βενζίνη. Θα γίνει ένας ελεύθερος χώρος. Στην άκρη θα είναι αυτοκινητόδρομος, μετά θα είναι πάρκο και από κάτω θα υπάρχει γκαράζ, ώστε να μην έχουμε αυτό το θέαμα, οι δρόμοι να είναι γεμισμένοι από αυτοκίνητα και να μην μπορεί κανείς ούτε να κυκλοφορήσει ούτε να παρκάρει.

Επίσης, στο πλάνο μας είναι να κάνουμε τη μεγαλύτερη λαϊκή αγορά της Ευρώπης. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα κάνουμε στεγασμένη λαϊκή αγορά, ώστε να έρχονται, να φέρνουν τα εμπορεύματά τους και ο κόσμος της Θεσσαλονίκης να μπορεί να αγοράζει φθηνά και καλής ποιότητος προϊόντα. Και να σταματήσει επιτέλους αυτό το δράμα να πληρώνεται μισό ευρώ ο παραγωγός και να το πληρώνουμε εμείς δύο και τρία ευρώ όταν το αγοράζουμε. Έτσι θα μπορούμε εκεί, σε στεγασμένους χώρους να έχουμε συνεχώς τους παραγωγούς, να φέρνουν τα προϊόντα τους και να έχουμε μία αγορά, η οποία θα μπορεί να προσελκύει προϊόντα από τις διπλανές χώρες σε τιμές οικονομικές, κάτι που είναι τελείως απαραίτητο για τα νοικοκυριά μας.

Θέλω να πω και λίγα λόγια για τον ΟΑΣΘ. Αυτό το πρόβλημα, το οποίο τυραννά τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο χειροτερεύει από μέρα σε μέρα και το μόνο, το οποίο γίνεται είναι διάφορες ανακοινώσεις. Έτσι κι αλλιώς, λόγω της Ε.Ε. ο ΟΑΣΘ καταργείται και θα πρέπει να γίνει πλέον ένας νέος οργανισμός, ο οποίος να αναλάβει τις συγκοινωνίες όλου του μητροπολιτικού χώρου. Αυτός ο Οργανισμός θα είναι κοινωνικός. Θα περιλαμβάνει όλους τους δήμους, ακόμη όμως και το πανεπιστήμιο, ακόμη και την Έκθεση Θεσσαλονίκης και σ’ αυτόν τον οργανισμό θα αγοραστούν τα καλύτερα λεωφορεία στην πιο εύλογη τιμή, με δάνειο, το οποίο θα πάρουμε με χαμηλές τιμές, με μία ασφάλιση σε κάποιο ποσοστό του εισιτηρίου. Και θα μείνει στη Θεσσαλονίκη. Κομπίνες, παραχωρήσεις, όπως έκαναν στους δρόμους που στοίχισαν τριπλάσια, οι νταβατζήδες της Αθήνας να μην περιμένουν. Και όλοι όσοι εργάζονται στον ΟΑΣΘ θα παραμείνουν, θα εργαστούν και δε θα χάσει κανείς τη θέση στη δουλειά του.

Εχθές το βράδυ συνάντησα για λίγο το δήμαρχο. Τον κάλεσα να ‘ρθει σήμερα. Στην αρχή μου είπε «ναι». Μετά μου είπε ότι έχει και άλλες υποχρεώσεις. Ήθελα να του πω. Γιατί, δήμαρχε, έκλεισες τη μισή Νίκης για να κάνεις ποδηλατοδρόμιο. Εγώ παρακολούθησα. Όσο πέρασα εγώ τη Νίκης το ποδηλατοδρόμιο το χρησιμοποίησαν δύο ποδήλατα και ένα πατίνι. Λοιπόν, είναι δυνατόν αυτή τη μικρή οδό, τη Νίκης, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να απορροφήσει την κίνηση με τα συνεχή φανάρια, να τη μειώνεις κι άλλο για να κάνεις ποδηλατοδρόμιο. Αυτό, αγαπητέ μου (απευθυνόμενος στον δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννη Νασιούλα), πρέπει να το πεις στο δήμαρχο, να το ξηλώσει. Ξέρει ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Κανείς δεν είναι τέλειος. Εκείνο όμως που πρέπει είναι όταν κάνει κανείς ένα λάθος, να το παραδέχεται και να το διορθώνει. Η εμμονή στο λάθος είναι ακόμη μεγαλύτερο λάθος. Και το μεγαλύτερο λάθος οδηγεί σε προβλήματα και σε καταστάσεις ανυπέρβλητες. Λοιπόν, παρακαλώ το δήμαρχο να το διορθώσει. Να αφήσει ελεύθερη τη Νίκης μέχρις ότου επεκτείνουμε χωρίς πολλά έξοδα τη Νίκης στα 50-60 μέτρα, κάνουμε τον αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα ξεκινά από τα δικαστήρια με υπογειοποιήσεις και ανισόπεδες διαβάσεις και στη συνέχεια θα βγαίνει πριν απ’ το Μακεδονία και θα ανεβαίνει την 3ης Σεπτεμβρίου, την οποία θα διαπλατύνουμε προς τα πάνω.

Πολλά πρέπει να γίνουν και εμείς ό,τι λέμε το κάνουμε. Δε λέμε λόγια. Το έχουμε αποδείξει στη ζωή μας. Ό,τι είπαμε το κάναμε. Έστω και αν αυτό μας στοίχισε πολύ ακριβά. Διότι σ’ αυτή τη χώρα είναι δύσκολο να είσαι τίμιος, το πληρώνεις πολύ ακριβά. Είναι δύσκολο να αγαπάς την πατρίδα σου. Το πληρώνεις πολύ ακριβά. Και μου έλεγε ένα κοριτσάκι που ήρθε, ότι «τη σημαία την ελληνική μου λένε να μην την παίρνω μαζί μου». Την λένε τη σημαία την ελληνική πανί. Όταν τα παιδάκια στη Μαριούπολη έκλαιγαν όταν έψελναν τον ελληνικό ύμνο.

Έλληνες πατριώτες, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα δώσουμε την ψυχή μας για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση. Τέρμα οι κλοπές, τέρμα οι απάτες, τέρμα οι ξένες πιέσεις. Μόνο το εθνικό συμφέρον, με τη βοήθειά σας. Μόνο με τη βοήθειά σας. Σας καλούμε να περάσετε αυτό το μήνυμα στις γειτονιές σας, στις πόλεις σας, στα χωριά σας, στον κόσμο που ξέρετε. Να μην υπάρχει η κατήφεια, να μην υπάρχει το κεφάλι κάτω! Ψηλά το μέτωπο! Μπροστά στον αγώνα. Να νικήσουμε! Να νικήσει η πατρίδα! Να κάνουμε μια πατρίδα νέα, δυνατή, σεβαστή!

Το οφείλουμε στους προγόνους μας που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα λάθη, τα οποία κάναμε. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Δεν μπορεί να μην το κάνουμε.
Όταν πριν από 110 χρόνια, η φτωχή Ελλάδα, που έφτανε λίγο πάνω από τη Λάρισα, στην Μελούνα, αγόρασε το θωρηκτό Αβέρωφ με χρήματα του κληροδοτήματος του Γεωργίου Αβέρωφ, αλλά και με τη βοήθεια όλου του ελληνικού λαού, γράφει ένα βιβλίο, ότι μία γυναίκα είπε ότι «δεν έχω να δώσω τίποτε». Και έβγαλε τη βέρα της και έδωσε για το Αβέρωφ. Και με αυτό το Αβέρωφ καταφέραμε και ελευθερώσαμε τα νησιά μας, ελευθερώσαμε το Άγιο Όρος και την Καβάλα. Και πριν ξεκινήσει ο Κουντουριώτης με το Αβέρωφ, κατέβηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος να αποχαιρετήσει το στόλο και τους μίλησε για τη σοβαρότητα της προσπάθειας. Της εθνικής προσπάθειας. Κάποια στιγμή ένας ναύτης πετάχτηκε και είπε: «Πρόεδρε, θα δώσουμε τα πάντα για την πατρίδα. Θα πεθάνουμε για την πατρίδα»! Επακολούθησε σιωπή και μετά από λίγο, ο Βενιζέλος είπε: «Η πατρίδα δε θέλει να πεθάνετε. Η πατρίδα απαιτεί να νικήσετε»! Λοιπόν, κι εμείς τώρα βρισκόμαστε στο ίδιο δίλημμα. Η πατρίδα απαιτεί να νικήσουμε. Άρα, θα νικήσουμε! Μαζί στον αγώνα για μια Ελλάδα περήφανη, για μια Ελλάδα που θα σέβεται τα παιδιά της, που θα τα φέρει, που θα την κάνει ευτυχισμένη, ευημερούσα και σεβαστή στους φίλους και στους εχθρούς. Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή δύναμη στον αγώνα!

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Χαλκιδική, αισθητός και στη Θεσσαλονίκη

Σεισμός ταρακούνησε τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τρίτης (7/2).

Ταρακουνήθηκαν Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τρίτης (7/2), καθώς σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ ιδιαίτερα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή. Με νωπές τις εικόνες από τα δολοφονικά 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία, ήταν λογικό να προκληθεί φόβος και αναστάτωση στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας αλλά και της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:53 με επίκεντρο 12χλμ νότια και νοτιοδυτικά της Ορμυλίας Χαλκιδικής. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε μόλις στα 5 χιλιόμετρα.

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό:

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός:

Αν είστε μέσα στο σπίτι:

 • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
 • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
 • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
 • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
 • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτήριο:

 • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα:

 • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
 • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
 • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο:

 • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
 • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο:

 • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
 • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι:

 • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
 • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
 • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
 • Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
 • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
 • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
 • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
 • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
 • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μητσοτάκης | Οι δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας – Ικανοποιητική ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία

Για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, για τα αιτήματα που υπάρχουν για βοήθεια και για τον τρόπο που μπορεί να παρασχεθεί, καθώς και για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με τα αρμόδια υπουργεία.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία σε ό,τι ζητηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

«Να θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τι θα μας ζητήσουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος εξέφρασε την οδύνη του για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού.

«Κατ’ αρχάς, να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και να τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να υποστηρίξει την Τουρκία και αντιλαμβάνομαι ότι θα μας ενημερώσει στη συνέχεια και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ότι έχει ήδη εγκριθεί από τουρκικής πλευράς η αποστολή ενός αεροσκάφους με μία δύναμη της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις αποστολές διάσωσης” είπε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε: “Θα πρέπει να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τί άλλο μπορεί να μας ζητήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι προφανώς μιλάμε για έναν καταστροφικό σεισμό, η έκταση του οποίου θα αποτυπωθεί πλήρως με την πάροδο του χρόνου. Πρώτη έννοια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων βρίσκονται στα συντρίμμια. Είναι μια δουλειά που λόγω εμπειρίας την ξέρουμε και εμείς αρκετά καλά και νομίζω στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε και τι άλλο εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, σκηνές, μπορεί να μας ζητήσουν οι Τούρκοι ώστε να τις αποστείλουμε στη συνέχεια».

Άμεση και ικανοποιητική η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία

Αναφερόμενος στην κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας είπε ότι η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν πολύ ικανοποιητική, επισημαίνοντας ότι “πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες”.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», έγινε αναλυτική ενημέρωση από κάθε υπουργείο για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του και διαπιστώθηκε ότι η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική εκεί που σημειώθηκαν προβλήματα. Εκεί που παραμένουν κάποια ζητήματα προς επίλυση-όπως επισημάνθηκε- είναι με την παροχή ρεύματος σε λίγες περιοχές -πολύ λιγότερες σε σύγκριση με το παρελθόν- και αναμένεται σύντομα η επίλυσή τους. Επίσης τονίστηκε, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Σχετικές ανακοινώσεις θα εκδοθούν στη διάρκεια της ημέρας.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε στη διάρκεια της σύσκεψης:

«Η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού συνολικά πιστεύω ήταν πολύ ικανοποιητική, με την έννοια ότι πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες. Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των πολιτών και ως προς την κατάσταση των δρόμων, αλλά και ως προς την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, κάτι το οποίο μας είχε απασχολήσει πολύ στο παρελθόν. Να πω, επίσης, ότι φαίνεται ότι πια μαθαίνουμε ως χώρα ότι πρέπει να ζούμε με την πρόληψη και ότι οι πολίτες ακούν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εργαλείο της τηλεκπαίδευσης και τόνισε:

“Θεωρώ ότι και αυτή είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση για το μέλλον και βέβαια να επαναλάβω ότι το γεγονός ότι έχουμε πια στη διάθεσή μας τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης, αλλά και της τηλεργασίας. Σίγουρα μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να καλύψουμε ώρες οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα ήταν χαμένες.

Καλό είναι ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση. Θα μπορούν να κάνουν και τηλεκπαίδευση και να παίξουν στα χιόνια. Μπορούν να κάνουν και τα δύο. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Πάντως σε σχέση με το που βρισκόμασταν πριν από κάποια χρόνια, νομίζω ότι στον τομέα αυτόν έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος”.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα, ο διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

 

Πηγή: real.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στον Πειραιά το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «George W. Bush»

Εδώ και λίγες ώρες, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Ναυτικού «USS GEORGE W. BUSH» βρίσκεται στον Φαληρικό Όρμο όπου και θα παραμείνει μέχρι το μεσημέρι της 7ης Φεβρουαρίου.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, έχει ήδη εκδώσει απόφαση για απαγόρευση της θαλάσσιας κυκλοφορίας πέριξ του αεροπλανοφόρου μέχρι και την Τρίτη στις 14:00.

Απαγορεύεται η θαλάσσια κυκλοφορία πέριξ του αεροπλανοφόρου μέχρι και την Τρίτη στις 14:00INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣH ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ανακοινώνεται από την 03-02-2023 και ώρα 08:00 έως 07-02-2023 και ώρα 14:00, η απαγόρευση κυκλοφορίας και αγκυροβολίας σκαφών, πλοίων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα σε απόσταση χιλίων μέτρων από το στίγμα φ: 37ο 55′ 09,3’’Β, λ: 023ο 39’ 47’’Α, και συγκεκριμένα περιμετρικά του πλοίου το οποίο θα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο στίγμα αυτό.

Από την παρούσα απαγόρευση εξαιρούνται τα πλοία – σκάφη που είναι απαραίτητα γιατην υποστήριξη και τον ανεφοδιασμό του ανωτέρω πλοίου.

Οι παραβάτες, ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες αστικές και ποινικές ευθύνες κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/73 (ΦΕΚ261 Α’/73),όπως ισχύει.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: