Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών για το δεκάμηνο του 2013

Η σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών κατά τον περασμένο Οκτώβριο συμπαρέσυρε σε χαμηλότερα επίπεδα τους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών για το σύνολο του 10μήνου του περασμένου έτους.Ωστόσο, όπως προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η αναθεώρηση προς τα πάνω όλων των στοιχείων έναντι των αρχικών εκτιμήσεων και η βελτίωση έστω και οριακά των επιδόσεων στους υπόλοιπους κλάδους εξαγώγιμων προϊόντων, συνιστούν θετική εξέλιξη, εν αναμονή και των στοιχείων για την πορεία των εξαγωγών πριν το διάστημα των εορτών.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβριο, η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 2,32 δισ. ευρώ, έναντι 2,57 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου του 2012, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 9,6%. Να σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν μείωση κατά 12,2%, που αποτελούσε αρνητικό ρεκόρ 4ετίας. Αντίστοιχα, ανοδική αναθεώρηση προέκυψε και για τις εξαγωγές εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, που μειώθηκαν μεν κατά 2,3%, αλλά λιγότερο από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί (-4,3%).

Το αποτέλεσμα, των αναθεωρήσεων αυτών, αλλά και της συνέχισης των πιέσεων στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας, είναι ότι καταγράφεται πλέον σε επίπεδο 10μήνου 2013, αύξηση κατά 3,7% στη συνολική αξία των εξαγωγών έναντι του 10μήνου του 2012. Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο του 2013 προέκυπτε αύξηση 5%, έναντι του 9μηνου του 2012. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, για την περίοδο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2013 καταγράφεται μείωση 2%, σε σχέση με το 10μηνο του 2012, ποσοστό οριακό βελτιωμένο σε σχέση με τους ρυθμούς μείωσης των εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) που είχαν καταγραφεί στο 9μηνο του περασμένου χρόνου (-2,3%).

Όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη “οι πρόσφατες εξαγγελίες και οι προβλέψεις για την εν γένει πορεία, πολιτική και οικονομική, της χώρας μας, αλλά και τα διαγγέλματα των Ανωτάτων Αρχόντων της Πολιτείας, αποτύπωσαν τις ελπίδες επιτυχίας των σχεδίων που αφορούσαν το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα μας για την πολυπόθητη επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Σε έναν αντίστοιχο απολογισμό, καταγραφή και σχεδιασμό προχώρησαν και οι εξωστρεφείς Έλληνες επιχειρηματίες. Άνθρωποι προσγειωμένοι, με εμπειρία των διεθνών αγορών, εξετάζοντας με ψυχραιμία τα γεγονότα, ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τις δραστηριότητές, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με το νέο έτος θα πρέπει να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Οι εισαγωγές

Καθολική υποχώρηση έφερε ο περασμένος Οκτώβριος για τις εισαγωγές στη χώρα. Τόσο συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών (-7,9%), όσο και εξαιρουμένων αυτών (-8,5%), οι εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ, αλλά και Τρίτες Χώρες ήταν σημαντικά μειωμένες, ως αποτέλεσμα του περιορισμού της ζήτησης και της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά, αλλά και της παραγωγής σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ως αποτέλεσμα, σε επίπεδο 10μηνου (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2013) καταγράφηκε μείωση 3,9% των συνολικών εισαγωγών της χώρας στα 39,4 δισ. ευρώ, έναντι 41 δισ. ευρώ στην ίδια περίοδο του 2012. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και ξεπερνάει το 5,4%. Να σημειωθεί ότι στο 9μηνο του 2013, η μείωση των εισαγωγών υπολογίζονταν στο -3,5% και των εισαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή στο 5,1%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας διαμορφώθηκε στο 10μηνο του 2013 στα 16,23 δισ. ευρώ, ήτοι 13,1% χαμηλότερα από τα 18,68 δισ. ευρώ του 9μήνου του 2012. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, τόσο από τις εξαγωγές, όσο και από τις εισαγωγές, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας υποχώρησε κατά 9,5%.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παραμένουν σε προσιτές τιμές τα οικοδομικά υλικα την άνοιξη του 2024

Παρόλες τις ανατιμήσεις που έχουν μπεί σε όλα τα Ελληνικά νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες, οι περισσότεροι φέτος την άνοιξε κάνουν αρκετά έργα και κυριώς καλωπισμό του χώρους τους μετά απο αρκετά χρόνια. Όλα όμως όπως λέει ιδιοκτήτης καταστήματος με οικοδομικά υλικά με μέτρο, με τα περισσότερα έργα να περιορίζονται στους κήπους και στις αυλές.

Όσον αφορά την τιμή των οικοδομικών υλικών και αυτά όπως όλα τα άλλα προϊοντα παρουσιάζουν άυξηση τιμής, με την αύξηση αυτή να φτάνει και το 20%.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Προβλήματα στισ παραγωγές της Π.Ε. Καβάλας έφερε η κλιματική αλλαγή

Aρκετά προβλήματα έχει φέρει η κλιματική αλλαγή που επικρατεί τα τελευταία έτη στο κλάδο των αγροτών και κυριώς στους παραγωγούς. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους ίδιους λόγω του ήπιου χειμώνα και τις ανύπαρκτης άνοιξης οι παραγωγές τους επωμίζονται μεγάλες ζημιές, όπως είναι η ακαρπία. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα θα φέρει και πρόβλημα και στους καταναλωτές καθώς η ακαρπία θα φέρει λιγότερα προϊόντα στους πάγους των λαϊκών αγορών  αλλά και αυξημένες τιμές.

 

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ | Προγραμματισμένες καταβολές 95 εκατ. ευρώ σε 94.000 δικαιούχους

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), 93.887 δικαιούχοι θα μοιρασθούν συνολικά 94.754.700 ευρώ από σήμερα Δευτέρα 15 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

  • Από τον e-ΕΦΚΑ από τις 15 έως 19 Απριλίου θα καταβληθούν 27.800.000 ευρώ σε 1.130 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
  • Στις 15 Απριλίου θα καταβληθούν για παροχές τ.ΟΑΕΕ 214.439 ευρώ σε 202 δικαιούχους.
  • Στις 18 Απριλίου θα καταβληθούν για Επιδόματα Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας 13.240.261 ευρώ σε 29.455 δικαιούχους.

Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

  • 21 εκατ. ευρώ σε 35.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
  • 21 εκατ. ευρώ σε 22.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • 8 εκατ. ευρώ σε 100 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
  • 2 εκατ. ευρώ σε 4.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.
  • 1,5 εκατ. ευρώ σε 2000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en