Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Σε ποια χώρα της Ευρώπης ο κατώτατος μισθός είναι… 1.874 ευρώ;

Τεράστιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στις διάφορες χώρες της Ε.Ε. στο θέμα των μισθών…

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, οι μισθοί σε ορισμένες χώρες αγγίζουν ακόμα και τα 1.874 ευρώ, όπως συμβαίνει στο Λουξεμβούργο.

Την ίδια ώρα όμως στην Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων» όπως φαίνεται η κατάσταση σε Πολωνία, Κροατία και Πορτογάλια δεν συγκρίνεται με κατάσταση σε Βέλγιο και Ολλανδία, αφού ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 369, 401 και 566 ευρώ. Η Ελλάδα, δεν βρίσκεται στην τελευταία θέση πάντως αφού ο κατώτατος σύμφωνα με τον μέσο όρο της αγοράς είναι στα 684 ευρώ.

Έτσι αναλύοντας τον μισθό σε ωρομίσθια, Λουξεμβούργο, Γαλλία και Βέλγιο έχουν τα υψηλότερα με 11,10, 9,43 και 9,10 ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα κατώτατα είναι σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Λετονία 0,95, 1,06 και 1,71 ευρώ. Στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 3,35 ευρώ.

Οι κατώτατοι μισθοί στην Ευρώπη:

Λουξεμβούργο 1.874
Βέλγιο 1.502
Ολλανδία 1.478
Ιρλανδία 1.462
Γαλλία 1.430
Βρετανία 1.190
Σλοβενία 784
Ισπανία 753
Μάλτα 697
Ελλάδα 684
Πορτογαλία 566
Κροατία 401
Πολωνία 369
*Στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στα 961 ευρώ

Το κατώτατο ωρομίσθιο στην Ευρώπη

Λουξεμβούργο 11,10
Γαλλία 9,43
Βέλγιο 9,10
Ολλανδία 9,07
Ιρλανδία 8,65
Γερμανία 8,50
Βρετανία 7,78
Σλοβενία 4,53
Ισπανία 3,91
Ελλάδα 3,35
Πορτογαλία 2,92
Κροατία 2,29
Πολωνία 2,21
Τσεχία 2,01
Ουγγαρία 1,97
Σλοβακία 1,94
Εσθονία 1,90
Λιθουανία 1,76
Λετονία 1,71
Ρουμανία 1,06
Βουλγαρία 0,96

*Στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στα ανατολικά 7,39 ευρώ και στα δυτικά 5,31 ευρώ.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Coca-Cola vs Pepsi: Έρωτας και απόλυση

Η χρονιά ήταν 1985. Ο «πόλεμος της κόκα κόλα» (Cola War) βρισκόταν στο απόγειό του. Coca-Cola και Pepsi μάχονταν για την παγκόσμια κυριαρχία με καμπάνιες εκατομμυρίων, φανατικό branding και εμπορική εμμονή στη νίκη.

Κι ενώ οι δύο κολοσσοί συγκρούονταν σε όλα τα επίπεδα – από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τη διαφήμιση του Super Bowl – μια προσωπική ιστορία ήρθε να ταράξει το ήδη εκρηκτικό σκηνικό: η Amanda Blake, υπάλληλος της Coca-Cola, αρραβωνιάστηκε τον David Cronin, στέλεχος της… Pepsi.

Η συνέχεια ήταν σοκαριστική: η Amanda απολύθηκε.

Έρωτας στον καιρό του brand loyalty

Η διοίκηση της Coca-Cola θεώρησε τη σχέση της Amanda όχι απλώς προβληματική, αλλά εν δυνάμει απειλή. Παρόλο που δεν υπήρξε καμία απόδειξη ή υποψία ότι έγινε διαρροή πληροφοριών, το γεγονός και μόνο πως «κοιμόταν με τον αντίπαλο», ήταν αρκετό για να χαρακτηριστεί σύγκρουση συμφερόντων.

Έτσι, χωρίς καμία άλλη αιτία, της ζητήθηκε να αποχωρήσει από την εταιρεία. Η απόφαση έγινε πρωτοσέλιδο, σχολιάστηκε σε media και τηλεοπτικά πάνελ και πυροδότησε μια διεθνή συζήτηση για τα όρια ανάμεσα στην προσωπική ζωή και την εταιρική πίστη.

❝Αγάπη ή προδοσία;❞

Το ερώτημα δίχασε την κοινή γνώμη:

  • Κάποιοι είδαν την απόφαση ως ακραία και προσβλητική, υποστηρίζοντας ότι η ιδιωτική ζωή δεν μπορεί να υπαγορεύεται από την εταιρική πολιτική.

  • Άλλοι είπαν ότι σε περιόδους “εμπορικού πολέμου”, μια πολυεθνική έχει δικαίωμα να διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα με κάθε τρόπο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει προσωπικές θυσίες.

Για την Amanda, πάντως, δεν υπήρξε δεύτερη ευκαιρία.

Ο πιο «γλυκός» πόλεμος της καπιταλιστικής ιστορίας

Η ιστορία της Amanda Blake έμεινε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του παραλογισμού που μπορεί να γεννήσει ο ακραίος εταιρικός ανταγωνισμός. Ίσως και ως υπενθύμιση πως, στο απόγειο του branding και του loyalty, η ανθρώπινη πλευρά μπορεί να χαθεί.

Όταν ο έρωτας συγκρούεται με τις εταιρικές γραμμές, ποιος βγαίνει νικητής; Η απάντηση, το 1985, δόθηκε με μια απόλυση.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ρήγμα Τραμπ – Γκάμπαρντ για το Ιράν

Καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται και η πιθανότητα άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ–Ιράν αυξάνεται, ένα εσωτερικό ρήγμα στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Τούλσι Γκάμπαρντ, Διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, φέρνει νέα πολιτικά δεδομένα στην Ουάσινγκτον.

Το επίμαχο βίντεο και η αντίδραση του προέδρου

Στις 10 Ιουνίου, η Γκάμπαρντ ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) βίντεο τριών λεπτών, στο οποίο προειδοποιεί ότι «η πολιτική ελίτ και οι πολεμοκάπηλοι οδηγούν τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού αφανισμού». Η δήλωση ήρθε λίγες μέρες μετά από επαφές Ισραηλινών αξιωματούχων με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όπου πιέσεις ασκήθηκαν υπέρ άμεσης υποστήριξης στις επιθέσεις κατά του Ιράν.

Η αντίδραση του προέδρου, σύμφωνα με διαρροές στον Λευκό Οίκο, ήταν έντονη. Εξοργίστηκε που μια τόσο κρίσιμη διαφωνία εκφράστηκε δημόσια και χωρίς συνεννόηση, ενώ φέρεται να είπε πως «δεν του άρεσε ούτε το ύφος, ούτε το γεγονός ότι φάνηκε να τον διορθώνει».

Διπλωματικός αντίκτυπος και πολιτική ρήξη

Η Γκάμπαρντ επικαλέστηκε την επίσκεψή της στη Χιροσίμα, καταγγέλλοντας τον κίνδυνο για νέες ατομικές καταστροφές, ενώ παράλληλα η τοποθέτησή της αντανακλά το αντιεπεμβατικό πνεύμα πολλών υποστηρικτών του κινήματος MAGA.

Ωστόσο, η στάση της ήρθε σε σύγκρουση με την επιθετική γραμμή που διαμορφώνεται στο προεδρικό επιτελείο. Παρά την επίσημη έγκριση του ταξιδιού της και τις διαβεβαιώσεις πως «είναι στην ίδια σελίδα με τον πρόεδρο», οι πληροφορίες δείχνουν κλονισμένη εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δύο.

Από στενή σύμμαχος, στην απομάκρυνση

Η Γκάμπαρντ είχε ενταχθεί στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ για να εκπροσωπήσει τη διακομματική ταυτότητα του σχήματος. Ως πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών και βετεράνος, συμβόλιζε τον ειρηνισμό μέσα σε έναν παραδοσιακά σκληροπυρηνικό χώρο.

Τώρα, η παρουσία της στις κρίσιμες συσκέψεις μειώνεται, ενώ κύκλοι της κυβέρνησης εξετάζουν ακόμα και την απομάκρυνσή της από την ηγεσία της ΕΥΠ. Την ίδια στιγμή, ο πρώην σύμβουλος Τζον Μπόλτον ζητά ανοιχτά την αντικατάστασή της, ενώ στελέχη όπως οι Tucker Carlson και Steve Bannon μιλούν για περιθωριοποίησή της.

Προς πολιτική ανεξαρτησία;

Η ίδια η Γκάμπαρντ, ωστόσο, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία το 2028, ενδεχομένως ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα. «Δεν θα αποκλείσω ποτέ οποιαδήποτε ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα μου», δήλωσε πρόσφατα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κρίση με το Ιράν ίσως αποτελέσει το σημείο καμπής που θα τη φέρει ξανά στο προσκήνιο, όχι ως σύμμαχο του Τραμπ, αλλά ως αυτόνομη πολιτική φωνή.

Το τέλος της ανοχής;

Μετά και την έντονη ρήξη του Τραμπ με τον Έλον Μασκ, φαίνεται πως κανένας σύμμαχος δεν είναι άτρωτος, ανεξαρτήτως παρελθόντος. Η περίπτωση της Γκάμπαρντ δείχνει ότι η ιδεολογική ελευθερία δεν αρκεί για να διατηρήσει κάποιος τη θέση του στο προεδρικό περιβάλλον Τραμπ, όταν η γεωπολιτική πίεση φτάνει στα άκρα.

Το πολιτικό μέλλον της Γκάμπαρντ κρέμεται πλέον σε μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην πίστη στις αρχές της και στην πραγματικότητα της εξουσίας.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικός θαλάσσιος χάρτης προκαλεί ένταση στο Αιγαίο

Σε νέα φάση διπλωματικής έντασης εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να προχωρά σε μια πρωτοφανή στρατηγική κίνηση, καταθέτοντας στην UNESCO το δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο για το Αιγαίο Πέλαγος, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την Αθήνα.

Η τουρκική εφημερίδα Turkiye αναφέρει ότι πρόκειται για «ιστορική ενέργεια» που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της, ενισχύοντας το αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Το σχέδιο παρουσιάστηκε επισήμως στις 16 Απριλίου 2025, υπό τον συντονισμό του DEHUKAM, και δημοσιεύτηκε στην παγκόσμια πλατφόρμα MSPGlobal, δίνοντας πρόσβαση στη διεθνή κοινότητα.

Διχοτομεί το Αιγαίο;

Σύμφωνα με το Politico, που αναμετέδωσε την είδηση με τίτλο «Η Άγκυρα διχοτομεί το Αιγαίο», ο τουρκικός χάρτης αμφισβητεί την επήρεια των ελληνικών νησιών και βασίζεται στη λεγόμενη «μέση γραμμή» μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών Τουρκίας και Ελλάδας. Ουσιαστικά, προτείνεται μια θαλάσσια οριοθέτηση που αγνοεί το διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα των νησιών σε πλήρη θαλάσσια ζώνη.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως το σχέδιο «στηρίζεται σε ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες» και κατοχυρώνει τα «οικονομικά και οικολογικά δικαιώματα» της χώρας στην περιοχή.

Η απάντηση της Ελλάδας

Η ελληνική πλευρά αντέδρασε άμεσα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, χαρακτήρισε τον χάρτη «χωρίς νομική ισχύ», επισημαίνοντας ότι παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε διεθνές αντίκρισμα.

Η Ελλάδα, ήδη από το 2021, έχει εκπονήσει τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) και την Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει.

Διεθνείς διαστάσεις

Η ενέργεια της Τουρκίας επιχειρεί να δημιουργήσει διεθνές προηγούμενο υπέρ των τουρκικών θέσεων, μέσω θεσμών όπως η UNESCO και η MSPGlobal. Παράλληλα, επιδιώκει να νομιμοποιήσει, στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, έναν σχεδιασμό που απορρίπτεται πλήρως από την ελληνική πλευρά και εγείρει ευρύτερους προβληματισμούς στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en