Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Σε «Άγιος Χρυσόστομος» μετονομάστηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης

Αν και με μια απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε τελικά στις 14 Δεκεμβρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης, η μετονομασία του 1ου Δημοτικού Σχολείο Προσοτσάνης σε «Άγιος Χρυσόστομος».

Κατά τη συζήτηση του θέματος, αρνητικά ψήφισαν ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης  κ.κ. Λύσσελης όπως και οι κ.κ. Λευκόπουλος, Χατζησαββίδης, και Συμεωνίδου, ενώ οι υπόλοιποι της παράταξής του ψήφισαν θετικά. Αρνητικά ψήφισε επίσης και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κα. Τσαουσίδου-Αετοπούλου.

Το αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τέθηκε από κατοίκους της Προσοτσάνης, οι οποίοι μάλιστα απέστειλαν και σχετική επιστολή προκειμένου να στηρίξουν τα λεγόμενά τους.

Ο λόγος που ζήτησαν τη μετονομασία του 1ου Δημοτικού Σχολείου, είναι ότι αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, και εμπνευστής του ήταν ο εθνο-ιερομάρτυρας Άγιος Χρυσόστομος.

Στην επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, οι κάτοικοι της Προσοτσάνης επισημαίνουν τα εξής:

[Σας υποβάλλουμε αίτηση για θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σας στο αίτημα για μετονομασία του σχολείου μας στο όνομα του ιδρυτού του Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας. Τον Οκτώβριο του 2018 υποβάλλαμε αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για αλλαγή ονομασίας του σχολείου από «1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης» σε «Δημοτικό Σχολείο Άγιος Χρυσόστομος». Συνημμένα υποβάλλαμε απόσπασμα Πρακτικού του σχολικού συμβουλίου που λειτουργεί στο σχολείο και για επίρρωση του αιτήματος ιστορική έκθεση των Διευθυντών των συστεγαζόμενων Α΄ και Β΄ Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης κκ. Γ. Θεμελή και Α. Μελαδίνη, που συνετάχθησαν το έτος 1953, καθώς και σύντομο ιστορικό της ίδρυσης του Α΄8/θεσίου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, που συνετέθη το 1980 από τον τότε Διευθυντή κ. Χ. Γούργουλη, τα οποία και σας τα διαβιβάζουμε συνημμένα.

Προσθετικά σας διαβιβάζουμε έκθεση λειτουργίας του σχολείου, την οποία υποβάλλαμε τον Ιούνιο 2020 στην Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Δράμας για να διαπιστώσετε μαζί με την ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου σας την εύρυθμη, σύννομη και δημιουργική λειτουργία του σχολείου, που διαχέεται στους μαθητές και γονείς των μαθητών μας, που παράλληλα είναι και μέλη της τοπικής σας κοινωνίας. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης είναι ένα εμβληματικό σχολείο που έκλεισε έναν αιώνα λειτουργίας προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες όχι μόνο στο τοπικό διαμέρισμα Προσοτσάνης, αλλά και σε όλη τη γύρω περιοχή. Στεγάζεται στο κέντρο της κωμοπόλεως σε κτίριο που έχει ανακηρυχθεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο ομού με τον αύλειο χώρο με την Υπουργική Απόφαση ΔΙΑΛΑΠ/Γ/280/39548/1-08-2000 ΦΕΚ 1036/Β/23-08-2000.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει στα αρχεία του τον καταγεγραμμένο σε όλες τις ιστορικές βιβλιοθήκες και αναφερόμενο σε σχετικές μελέτες «Κώδικα της Προσοτσάνης», ο οποίος περιέχει αποφάσεις της επιτροπής της εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου για μισθούς δασκάλων του σχολείου και άλλες λειτουργίες από την εποχή προ και μετά της ιδρύσεώς του. Παρακαλούμε αναγνώστε τα συνημμένα στην ολομέλεια του συμβουλίου σας και γνωματεύστε θετικά στο παρατιθέμενο αίτημά μας. Τέλος σας κάνουμε γνωστό ότι παρόμοιο αίτημα δεν έχει γίνει από κανένα άλλο σχολείο, μέχρι πρότινος, της Περιφέρεις Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τυχόν θετική κατάληξη του αιτήματος θα προσδώσει περισσό κύρος και αναγνωρισιμότητα τόσο στο σχολείο όσο και στον Δήμο στα όρια του οποίου ευρίσκεται.]

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ιστορικό του σχολείου, εμπνευστής του ήταν ο εθνοϊερομάρτυρας Άγιος Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης, ο οποίος είχε στόχο να μορφώσει τη νέα γενιά των ελληνοπαίδων με της «προγονικής έσω και της θύραθεν σοφίας … νάματα», ώστε να καταστούν πνευματικά ατρόμητοι στον φοβερό χείμαρρο της βουλγαρικής εξαρχίας. Το 1909 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του περίλαμπρου μεγάρου, που δέσποζε και εξακολουθεί να δεσπόζει στο κέντρο της Προσοτσάνης.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ | ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ αναλαμβάνουν το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα Δράμα-Καβάλα

Με πολλές συμμετοχές πραγματοποιήθηκε εχθές το άνοιγμα των προσφορών για το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα Δράμα-Καβαλά, ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com από την διαδικασία ανοίγματος των φακέλων με τις προσφορές επικράτησε το σχήμα ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ με ποσοστό έκπτωσης 14%. Συνολικά όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές κατατέθηκαν προσφορές.

Δεύτερη κατετάγη η ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 12, 01%, τρίτη η Μυτιληναίος με 9,33%, τέταρτη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 8,51%, πέμπτη η ΑΒΑΞ με 7,12% και έκτη η ΑΚΤΩΡ με 4,17%.

Τώρα θα πρέπει η επιτροπή διαγωνισμού με το δεύτερο πρακτικό να αναδείξει το σχήμα ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ προσωρινό ανάδοχο του έργου και αν δεν υπάρξουν προσφυγές, το έργο να μπορέσει να υπογραφεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Φορέας Υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε. που έβαλε μπρος ακόμα ένα μεγάλο οδικό project. Να θυμίσουμε ότι αυτή την εποχή σε επίπεδο διαγωνισμών μεγάλων έργων τρέχουν ακόμα τα έργα για τη Σήραγγα Κλεισούρας αλλά  και οδικό τμήμα στον κάθετο άξονα Ξάνθη-Σύνορα.

Το πρώτο τμήμα που αναβαθμίζεται

Στην συγκεκριμένη εργολαβία, αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση του τμήματος Κρηνίδες-Σταυρός μήκους 8,2χλμ. Το τμήμα αυτό συνδέεται με την υφιστάμενη εθνική οδό «Δράμα – Καβάλα» δυτικά του οικισμού Κρηνίδες, και οδεύει νότια – νοτιοανατολικά καταλήγοντας επί της παλαιάς εθνικής οδού Ελευθερούπολης – Καβάλας δυτικά του οικισμού Σταυρός.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 60,76 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (χωρίς ΦΠΑ 49 εκατ.). Η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου ενώ εχθές 30 Ιουνίου έγινε η αποσφράγιση των προσφορών.

Η διάρκεια του έργου εκτιμήθηκε σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Ποιος είναι ο κάθετος άξονας Δράμα-Καβάλα

Ο Κάθετος Άξονας «Σέρρες – Δράμα – Καβάλα» (Ε-61) αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου (Διευρωπαϊκός Άξονας 22 – Οδικό δίκτυο υπό σχεδίαση, Εκτεταμένο) και συνδέει τον Κάθετο Άξονα «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνα» με τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα και ευρύτερα με το Λιμάνι της Καβάλας, καταλήγοντας στον Α/Κ Αγ. Σύλλα στην Εγνατία Οδό. Το οδικό τμήμα του Ε-61 από Δράμα έως Καβάλα (τμήμα 61.5) αποτελεί στο μεγαλύτερο μήκος του νέα τετράιχνη οδό ταχείας κυκλοφορίας με διατομή 17,0μ, η οποία παρακάμπτει τους οικισμούς Χωριστή, Άγιος Αθανάσιος, Λυδία, Κρηνίδες, Πολύστυλο, Αμυγδαλεώνας και καταλήγει στον Α/Κ Αγ. Σύλλα της Εγνατίας οδού.

Τι θα κατασκευαστεί

Πιο αναλυτικά η κατασκευή αφορά το οδικό υποτμήμα «Άγιος Αθανάσιος – Κρηνίδες» (61.5.2) από Χ.Θ. 5+879 έως Χ.Θ. 8+700,00 και το οδικό υποτμήμα «Κρηνίδες – Αγ. Σύλλας» (61.5.3) από Χ.Θ. 0+000 (ταυτίζεται με την Χ.Θ. 8+700,00 του τμήματος 61.5.2) έως Χ.Θ. 5+440, περιλαμβάνοντας τους κλάδους εισόδου – εξόδου στην αρτηρία των κόμβων Κρηνίδων και Σταυρού έτσι, ώστε το τμήμα να είναι λειτουργικό μετά την περαίωσή του, συνδεόμενο με τις υφιστάμενες εθνικές οδούς «Δράμα – Καβάλα» και «Ελευθερούπολη – Καβάλα».

Πηγη: ypodomes.com

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Η Σφαγή του Δοξάτου Δράμας στις 30 Ιουνίου 1913

Τελέστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της σφαγής και της πυρπόλησης του Δοξάτου (30 Ιουνίου 1913) από τα Βουλγαρικά στρατεύματα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Ηρώου, στην Πλατεία της Εκκλησίας του Δοξάτου.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Εκδηλώσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδας

Ξεκίνησαν την Πέμπτη 30 Ιουνίου οι εκδηλώσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδας, στη Δράμα.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, Χρήστος Παπαθεοδώρου υποδέχθηκε τους ομολόγους στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου Δράμας. Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Η χρήση των social media στην πολιτική και την οικονομία – Κίνδυνοι παραπληροφόρησης – Επιρροή – Διαμόρφωση κοινής γνώμης».

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: