Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Σε «Άγιος Χρυσόστομος» μετονομάστηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης

Αν και με μια απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε τελικά στις 14 Δεκεμβρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης, η μετονομασία του 1ου Δημοτικού Σχολείο Προσοτσάνης σε «Άγιος Χρυσόστομος».

Κατά τη συζήτηση του θέματος, αρνητικά ψήφισαν ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης  κ.κ. Λύσσελης όπως και οι κ.κ. Λευκόπουλος, Χατζησαββίδης, και Συμεωνίδου, ενώ οι υπόλοιποι της παράταξής του ψήφισαν θετικά. Αρνητικά ψήφισε επίσης και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κα. Τσαουσίδου-Αετοπούλου.

Το αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τέθηκε από κατοίκους της Προσοτσάνης, οι οποίοι μάλιστα απέστειλαν και σχετική επιστολή προκειμένου να στηρίξουν τα λεγόμενά τους.

Ο λόγος που ζήτησαν τη μετονομασία του 1ου Δημοτικού Σχολείου, είναι ότι αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, και εμπνευστής του ήταν ο εθνο-ιερομάρτυρας Άγιος Χρυσόστομος.

Στην επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, οι κάτοικοι της Προσοτσάνης επισημαίνουν τα εξής:

[Σας υποβάλλουμε αίτηση για θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σας στο αίτημα για μετονομασία του σχολείου μας στο όνομα του ιδρυτού του Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας. Τον Οκτώβριο του 2018 υποβάλλαμε αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για αλλαγή ονομασίας του σχολείου από «1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης» σε «Δημοτικό Σχολείο Άγιος Χρυσόστομος». Συνημμένα υποβάλλαμε απόσπασμα Πρακτικού του σχολικού συμβουλίου που λειτουργεί στο σχολείο και για επίρρωση του αιτήματος ιστορική έκθεση των Διευθυντών των συστεγαζόμενων Α΄ και Β΄ Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης κκ. Γ. Θεμελή και Α. Μελαδίνη, που συνετάχθησαν το έτος 1953, καθώς και σύντομο ιστορικό της ίδρυσης του Α΄8/θεσίου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, που συνετέθη το 1980 από τον τότε Διευθυντή κ. Χ. Γούργουλη, τα οποία και σας τα διαβιβάζουμε συνημμένα.

Προσθετικά σας διαβιβάζουμε έκθεση λειτουργίας του σχολείου, την οποία υποβάλλαμε τον Ιούνιο 2020 στην Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Δράμας για να διαπιστώσετε μαζί με την ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου σας την εύρυθμη, σύννομη και δημιουργική λειτουργία του σχολείου, που διαχέεται στους μαθητές και γονείς των μαθητών μας, που παράλληλα είναι και μέλη της τοπικής σας κοινωνίας. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης είναι ένα εμβληματικό σχολείο που έκλεισε έναν αιώνα λειτουργίας προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες όχι μόνο στο τοπικό διαμέρισμα Προσοτσάνης, αλλά και σε όλη τη γύρω περιοχή. Στεγάζεται στο κέντρο της κωμοπόλεως σε κτίριο που έχει ανακηρυχθεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο ομού με τον αύλειο χώρο με την Υπουργική Απόφαση ΔΙΑΛΑΠ/Γ/280/39548/1-08-2000 ΦΕΚ 1036/Β/23-08-2000.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει στα αρχεία του τον καταγεγραμμένο σε όλες τις ιστορικές βιβλιοθήκες και αναφερόμενο σε σχετικές μελέτες «Κώδικα της Προσοτσάνης», ο οποίος περιέχει αποφάσεις της επιτροπής της εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου για μισθούς δασκάλων του σχολείου και άλλες λειτουργίες από την εποχή προ και μετά της ιδρύσεώς του. Παρακαλούμε αναγνώστε τα συνημμένα στην ολομέλεια του συμβουλίου σας και γνωματεύστε θετικά στο παρατιθέμενο αίτημά μας. Τέλος σας κάνουμε γνωστό ότι παρόμοιο αίτημα δεν έχει γίνει από κανένα άλλο σχολείο, μέχρι πρότινος, της Περιφέρεις Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τυχόν θετική κατάληξη του αιτήματος θα προσδώσει περισσό κύρος και αναγνωρισιμότητα τόσο στο σχολείο όσο και στον Δήμο στα όρια του οποίου ευρίσκεται.]

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ιστορικό του σχολείου, εμπνευστής του ήταν ο εθνοϊερομάρτυρας Άγιος Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης, ο οποίος είχε στόχο να μορφώσει τη νέα γενιά των ελληνοπαίδων με της «προγονικής έσω και της θύραθεν σοφίας … νάματα», ώστε να καταστούν πνευματικά ατρόμητοι στον φοβερό χείμαρρο της βουλγαρικής εξαρχίας. Το 1909 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του περίλαμπρου μεγάρου, που δέσποζε και εξακολουθεί να δεσπόζει στο κέντρο της Προσοτσάνης.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Κασσελάκης από Δράμα: Στις ευρωεκλογές στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση

Στην πόλη της Δράμας βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωσης της Κουμουνδούρου ο κ. Κασσελάκης «έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ κατά την υποδοχή του δέχτηκε ως δώρο κι ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της πόλης».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου το Επαγγελματικό Λύκειο Δοξάτου, με την υποστήριξη του Μουσικού Σχολείου, παρουσίασαν τα αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω στο κρασί.

Κασσελάκης: «Στείλτε μήνυμα στις Ευρωεκλογές»
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο Στέφανος Κασσελάκης περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με πολίτες κάθε ηλικίας. Αφού άκουσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις συγκοινωνίες, τόνισε: «Η χώρα έχει κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις υποδομές, στείλτε της ένα μήνυμα. Τόσα χρήματα χάνονται σε σπατάλη του κράτους, είτε πρόκειται για ψηφιακά έργα, τα οποία ερευνά τώρα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είτε για την Πολιτική Προστασία, για ζημιές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, είτε πρόκειται για σπατάλη ακόμα και στα νοσοκομεία, που πληρώνουν πιο πολλά τώρα σε εργολάβους αντί στους νοσηλευτές, στις καθαρίστριες, σε φύλαξη. Υπάρχει η χρηστή διοίκηση κι η υπάρχει και η σπατάλη. Ας κάνουν τα έργα εδώ, αν πραγματικά σέβονται τη Δράμα και όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη».

Ο κ. Κασσελάκης δεσμεύτηκε για τον εξονυχιστικό έλεγχο της σπατάλης των κρατικών πόρων. Επιπλέον, συζητώντας με πολίτες που εξέφρασαν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ότι το φορολογικό πρόγραμμα του κόμματος έχει στο επίκεντρό του την ελάφρυνση των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Continue Reading

ΔΟΞΑΤΟ

Συνάντηση του Δημάρχου Δοξάτου με τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. για στρατηγικά θέματα

Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Δήμου Δοξάτου, κ. Γιώργου Βογιατζή, και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλου Τοψίδη. Παρών ήταν επίσης ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, κ. Αργύρης Πατακακης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και ο Κωνσταντίνος Κόντος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης , Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Συμβουλοι του Δήμου Δοξάτου καθώς και συνεργάτες του περιφερειάρχη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα για την περιοχή όπως ο Αναδασμός του Δοξάτου, ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών, την εξειδίκευση του τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας για τον Δήμο Δοξάτου καθώς και τα ζητήματα του ξεροχείμαρρου Δοξάτου.

Εξετάστηκαν θέματα πολιτιστικών δράσεων της περιοχής και θέματα αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Τέλος τονίστηκε η σημασία του κάθετου άξονα ως εργαλείο ανάπτυξης του Δήμου.

Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης και πιο οργανωμένης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δοξάτου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με κοινό στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Η Δράμα τιμά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας/Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, οι παρακάτω εκδηλώσεις: 

-Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, των Τραπεζών, των ΝΠΙΔ σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024.

-Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

09:00 π.μ.: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία-Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας. Ομιλία από τον κ. Ευστάθιο Παπαδόπουλο.

11:00 π.μ.: Προσέλευση στο μνημείο της

Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον 

Δημοτικό Κήπο Δράμας 

(επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου)

  • Επιμνημόσυνη Δέηση
  • Απόδοση Θρήνου-Τραγούδι
  • Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη 
  • Κατάθεση στεφάνων 
  • Εθνικός Ύμνος
  • Λήξη τελετής

Παράλληλες εκδηλώσεις :

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 – Πλατεία Ελευθερίας Δράμας 

20:00 : Ομιλία από την Βούλα Πατουλίδου-Χρυσή Ολυμπιονίκης, με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου-Κατάθεση Ψυχής μας», με συμμετοχή της χορωδίας των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στον Δημοτικό Κήπο Δράμας. 

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 – Α΄ Νεκροταφείο Δράμας 

10:30 π.μ.:  Τρισάγιο στον τάφο του Στυλιανού Κοσμίδη (Ιστύλ Αγά) ! με ομολητή τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Απόδοση χορού Σέρρα προς τιμήν του Στυλιανού Κοσμίδη. 

Τα σχετικά με το μνημόσυνο και την επιμνημόσυνη δέηση παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

Τα σχετικά με τον σημαιοστολισμό και τη φωταγώγηση ο Δήμος Δράμας.

Τα σχετικά με τη στρατιωτική παράταξη η Ανώτερη Διοίκηση Φρουράς Δράμας.

Τα σχετικά με την τήρηση της τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας.

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Θωμά Πετρίδη, υπάλληλο Δήμου Δράμας. 

Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι των φορέων που θα καταθέσουν στεφάνι να επικοινωνήσουν με το Δήμο Δράμας στο τηλέφωνο 2521350733 έως και την Πέμπτη 16/05/2024 και ώρα 15:00

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Μιχαήλ Μουρβετίδης  

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en