Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός | Σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας – Άμεσα προσεισμικοί έλεγχοι

Σύσκεψη για θέματα σεισμικής ασφάλειας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύσκεψη εργασίας με αντικείμενο την αντισεισμική κατάσταση της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέχεια της σύσκεψης της περασμένης Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαου Ταγαρά και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Μετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτριος Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γεώργιος Στασινός, καθώς επίσης ο Διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Αλεξανδρής.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση και συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για άμεσο προσεισμικό έλεγχο, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία.

Οι αποφάσεις θα εξειδικευθούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απομακρύνθηκαν από το σπίτι τα αδέρφια της 12χρονης που κακοποιήθηκε από τους γονείς της – Τη χτυπούσαν με διάφορα αντικείμενα

Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν οι γονείς του 12χρονου κοριτσιού από το Αλιβέρι, που κατηγορούνται για την κακοποίηση του.

Όπως μεταδίδει το τοπικό Μέσο eviaonline οι ίδιοι αρνούνται κάθε κατηγορία περί κακοποίησης της 12χρονης κόρης τους.

Ο 55χρονος πατέρας της και η 45χρονη μητέρα με καταγωγή από τη Ρωσία έχουν άλλα δύο ανήλικα παιδιά εκτός από τη 12χρονη, τα οποία είναι ηλικίας 10 και 3 ετών. Τα δύο αδέρφια της 12χρονης απομακρύνθηκαν με εντολή εισαγγελέα από το σπίτι τους και βρίσκονται σε προστατευμένο χώρο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας μαζί με ανθρώπους από το «Χαμόγελο του παιδιού».

Στον παιδοψυχολόγο χθες μίλησαν για πολλές ώρες εκτός από την 12χρονη και ο 10χρονος αδερφός της. Το κοριτσάκι μεταξύ άλλων είπε ότι συχνά δεχόταν κακοποίηση, τη χτυπούσαν με διάφορα αντικείμενα, ενώ την έβαζαν να κάνει δουλειές, να προσέχει τα μικρότερα αδέρφια της και αν κάτι δεν έκανε σωστά την τιμωρούσαν με βία. Μάλιστα όπως είπε, ο Κ. Γιαννόπουλος από το Χαμόγελο του Παιδιού η 12χρονη φέρεται να έχει πρόβλημα στην ακοή από τα χτυπήματα που δεχόταν.

 

Πηγή:newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο χρόνια μετά από τον φονικότερο σεισμό στην ιστορία της Τουρκίας

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τον φονικότερο και πιο καταστροφικό σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν εκτοπισμένοι με πολλούς να ζουν σε προσωρινά καταλύματα, καθώς οι προσπάθειες ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών προχωρούν αργά.

Στις 04:17 το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2023 σεισμός 7,8 βαθμών έπληξε ένδεκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και περιοχές της βόρειας Συρίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και στις δύο χώρες περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 107.000.

Λόγω του σεισμού, που έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο, ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν, με τις επαρχίες Χατάι, Καχραμανμαράς και Αντιγιαμάν να έχουν πληγεί περισσότερο.

Δύο χρόνια μετά «την καταστροφή του αιώνα», όπως χαρακτήρισε τον σεισμό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 670.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ, περιμένοντας να μεταφερθούν στα διαμερίσματα που κατασκευάζει το κράτος.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κατασκευάσει 650.000 σπίτια, ενώ ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί λίγες εβδομάδες μετά τον σεισμό ότι θα παραδίδονταν 319.000 νέα σπίτια μέσα σε έναν χρόνο.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε παραδώσει 201.431 ανεξάρτητες μονάδες στους δικαιούχους τους λιγότερα από δύο χρόνια μετά τον σεισμό», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικής Ανάπτυξης Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι 75 δισεκ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Η κρίσιμη φάση της ανοικοδόμησης έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε, προσθέτοντας ότι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα σχέδια για την κατασκευή μονάδων κατοικιών και επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής 189 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους έχουν κριθεί ένοχοι για «αμέλεια» στην τήρηση του οικοδομικού κανονισμού, έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, ενώ 1.342 δίκες με 1.850 κατηγορούμενους βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σήμερα ο Ερντογάν πρόκειται να μεταβεί στην Αντιγιαμάν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, για να τιμήσει τη μνήμη των περισσότερων από 53.500 νεκρών που καταγράφηκαν στην Τουρκία, ενώ άλλοι 6.000 έχασαν τη ζωή τους στη Συρία.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προηγήθηκε του Ερντογάν και από το νεκροταφείο της Αντιγιαμάν κατήγγειλε χθες, Τετάρτη, «τις υποσχέσεις που δεν τήρησε» ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το 30% των έργων ανοικοδόμησης έχει ολοκληρωθεί, ενώ στη Χατάι έχει ολοκληρωθεί μόλις το 18% των κατοικιών που θα κατασκευάζονταν.

«Μόλις τρεις στους δέκα που πίστεψαν τον Ερντογάν έχουν τώρα σπίτια, ενώ οι άλλοι επτά ζουν σε κοντέινερ ή έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα σπίτια συγγενών», τόνισε.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανέφερε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία εξακολουθούν να προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, ενώ χαρακτήρισε «πολύ αργούς» τους ρυθμούς ανοικοδόμησης.

www.newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κακλαμάνης για τις δικογραφίες των Τεμπών: «Δεν αποκρύφθηκε απολύτως τίποτα»

«Δεν αποκρύφθηκε απολύτως τίποτα» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στο αίτημα της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, να διαβιβαστούν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «όλες οι ποινικές δικογραφίες [. . .] που αφορούν στο έγκλημα των Τεμπών».

Στο αίτημά της, η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριζε ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, «έθαψε στα συρτάρια του» τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν από τη Δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, «μόνο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει, αφού τεθεί σχετικό ζήτημα και μετά από σχετική συζήτηση, περί του πρακτέου». Σημείωσε, επίσης, ότι «όλες οι δικογραφίες που έχουν έλθει στη Βουλή έχουν ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και ότι, εξ’ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει κατάλογος ποινικών δικογραφιών στην Ειδική Γραμματεία του προέδρου της Βουλής πέραν του προβλεπόμενου βιβλίου εισερχομένων.

Τα συμπληρωματικά έγγραφα που έρχονται προς συσχέτιση άλλης ήδη ανακοινωθείσας δικογραφίας, δεν ανακοινώνονται τουλάχιστον από το 2005 και μετά, από κανέναν Πρόεδρο Βουλής». «Ουδέποτε έγγραφο συμπληρωματικό ανακοινώθηκε. Απλά ενσωματώνεται στην κύρια δικογραφία. Οποιοσδήποτε συνάδελφος από την αντιπολίτευση ήθελε, μπορούσε να δει τη δικογραφία», πρόσθεσε. Μάλιστα, τόνισε ότι τα διαβιβαστικά των εισαγγελέων ανέφεραν πως αυτά τα έγγραφα αποστέλλονταν στη Βουλή προκειμένου να «συσχετιστούν» στην ήδη υποβληθείσα δικογραφία του Μαΐου. «Επομένως δεν αποκρύφθηκε απολύτως τίποτα», επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης.

Ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το υποβληθέν, προς τον ίδιο, αίτημα των συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, με το οποίο ζητούν να ενημερωθούν για την πορεία των σχετικών δικογραφιών που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι δεν το είχε λάβει μέχρις στιγμής, καθώς μετείχε στη Διάσκεψη των Προέδρων. Ωστόσο, όπως ανέφεραν αργότερα κοινοβουλευτικές πηγές, αυτό το αίτημα ήδη εστάλη προς διανομή στους 300 βουλευτές, από τις υπηρεσίες της Βουλής. Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι εκ της θεσμικής του ιδιότητας δεν απαντά ο ίδιος σε αιτήματα πολιτών, θα τοποθετηθεί όμως στη Διάσκεψη των Προέδρων όταν τεθεί το θέμα από εκπροσώπους κομμάτων.

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en