Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαρηγιάννης: Η παραλλαγή Κένταυρος θα κυριαρχήσει το φθινόπωρο – Πόσα τεστ θα κάνουν οι μαθητές;

«Η Κένταυρος περιμένουμε να κυριαρχήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου» δήλωσε στην ΕΡΤ για την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή του κορονοϊού ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» την χαρακτήρισε πιο ανησυχητική σε σχέση με τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

«Το 50% των κρουσμάτων θα οφείλονται σε αυτή» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνοντας ότι τώρα ο πολύ ζεστός καιρός του ελληνικού καλοκαιριού λειτουργεί ανασταλτικά στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Μιλώντας για την εξέλιξη του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία και ο κόσμος θα έχει επιστρέψει στις δουλειές του τόνισε ότι οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της διασποράς της νέας παραλλαγής και της μείωσης της ανοσίας που θα έχει επέλθει από τα εμβόλια.

Τα θύματα από τον ιό θα πλησιάζουν τα 50 – 60 την ημέρα

 

«Περιμένουμε να δούμε ένα μεικτό φαινόμενο: μια σημαντική αύξηση σε διασπορά που θα φθάνει τα 30.000 κρούσματα μεσοσταθμικά με ταυτόχρονη ελεγχόμενη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας» τόνισε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Σαρηγιάννης.

Αναφερόμενος στην επίπτωση που θα έχει αυτό στη μαύρη λίστα των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας υποστήριξε ότι οι νεκροί θα πλησιάζουν τους 50 – 60 ημερησίως, όπως συνέβη και σε αυτό στάδιο της κορύφωσης. Και όπως προέβλεψε, η δυσμενής αυτή πρόβλεψη μπορεί να συμβεί τέλος Νοεμβρίου.

Υποχρεωτικό το εβδομαδιαίο τεστ για τους μαθητές

«Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό» δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει υποστήριξε ο κ. Σαρηγιάννης. Και όπως τόνισε για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊου στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, «το εβδομαδιαίο τεστ πρέπει να γίνει υποχρεωτικό».

Ο κ. Σαρηγιάννης ζήτησε επίσης να γίνεται καλός αερισμός των χώρων ενώ εστίασε στη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα ιδίως σε Πανεπιστήμια και άλλους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει πολύς συχνοτισμός, όπως αεροδρόμια, μετρό, λεωφορεία.

Ο καθηγητής μηχανικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης του εμβολίου δηλώνοντας ότι θα πρέπει να την κάνουν τόσο οι άνω των 60 ετών όσο και οι άνθρωποι μικρότερης ηλικίας, με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

«Το γεγονός ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δε θα πρέπει να μας ξεγελάει.

Αναφερόμενος στην ευλογιά των πιθήκων και στο αν οι επιστήμονες που παρακολουθούν τα λύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα παρακολουθούν την εξάπλωση της μολυσματικής νόσου λέγοντας ότι «υπάρχει ανάπτυξη της ευλογιάς των πιθήκων αλλά είναι ελεγχόμενο. Δεν είναι κάτι που θα δώσει γενικευμένη κατάσταση συναγερμού».

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άκης Σκέρτσος: Η χώρα μας χρειάζεται στις 26 Ιουνίου μια σταθερή κυβέρνηση με ασφαλή αυτοδυναμία

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άκης Σκέρτσος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να απαξιώνουν και να περιφρονούν τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου περιφέροντας ως φόβητρο το “σκιάχτρο” της “παντοδυναμίας” Μητσοτάκη. Περίπου ταυτίζουν με δημοκρατική εκτροπή την πλειοψηφική -δια της κάλπης- έκφραση των πολιτών που οδηγεί σε ασφαλή αυτοδυναμία και κυβερνητική σταθερότητα.

Τρεις απλές ερωτήσεις:

Το 1996, το 2000 και το 2009 το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε άνετη αυτοδυναμία με ποσοστά εκλογής 41,49%, 43,79% και 43,92%, αντίστοιχα.

1) Έθεσε ποτέ κανείς ερώτημα «παντοδυναμίας» των τότε κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, πρακτικά αμφισβητώντας την ίδια την ψήφο των πολιτών;

2) Κινδυνεύει η δημοκρατία από την ίδια τη δημοκρατία στην πιο αυθεντική στιγμή έκφρασης της, δηλαδή στην κάλπη;

3) Πως θα χαρακτήριζαν το σημερινό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αν το είχαν λάβει οι ίδιοι; “Νίκη του λαού” ή “κίνδυνο για τη δημοκρατία”;

Πίσω από τα ψευτοεπιχειρήματα περί “παντοδυναμίας” βλέπουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ένα “φύλλο συκής” για να κρυφτεί η προγραμματική αδυναμία της αντιπολίτευσης να συγκροτήσει πειστική πρόταση διακυβέρνησης.

Οι εκλογές βγάζουν κυβέρνηση, όχι αντιπολίτευση. Και δείχνουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης τι πρέπει να κάνουν καλύτερα.

Η χώρα μας χρειάζεται στις 26 Ιουνίου μια σταθερή κυβέρνηση με ασφαλή αυτοδυναμία για να μπορέσουμε να κάνουμε πιο ψηφιακό το κράτος, πιο γρήγορη την απονομή δικαιοσύνης, πιο σύγχρονο και ποιοτικό το εθνικό σύστημα υγείας, πιο “καθαρό” με λιγότερες εκπομπές ρύπων το ενεργειακό μας μίγμα, πιο πράσινα τα βουνά και πιο καθαρές τις θάλασσές μας, πιο δυναμική και εξωστρεφή την οικονομία μας με καλύτερα εισοδήματα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, πιο ισχυρή την άμυνά μας στα σύνορα, πιο ευρωπαϊκή και δίκαιη την Ελλάδα.

Μια ασταθής κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πετύχει τίποτα από τα παραπάνω».

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθησαν δύο διακινητές οι οποίοι προωθούσαν παράνομους μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες και σήμερα (29 και 30-5-2023), σε περιοχές του Έβρου από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, δυο (2) αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση,χθες το μεσημέρι στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων ο ένας διακινητής, ο οποίος οδηγώντας Δ.Χ.Φ. αυτοκίνητο (ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου), μετέβη στο εν λόγω Συνοριακό Σημείοπροκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη xώρα.

Κατά τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί με τη βοήθεια μηχανήματος ανίχνευσης καρδιακών παλμών και τη συνδρομή τελωνιακών υπαλλήλων, διαπίστωσαν ότι ο δράστης είχε αποκρύψει στο ρυμουλκούμενοδύο μη νόμιμους μετανάστες, μεταφέροντάς τους με αυτό τον τρόπο παράνομα στο εσωτερικό της χώρας.

Στη δεύτερη περίπτωση, σήμερα το πρωί σε επαρχιακή οδό του Έβρου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών συνέλαβαν τον δεύτερο διακινητή, διότι ως οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας οχτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός – διακινητής νωρίτερα τράπηκε πεζός σε φυγή και έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών εντοπίσθηκε και συνελήφθη.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές εξετάσεις 2023: Συμβουλές για να διαχειριστούν το άγχος γονείς και παιδιά

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις καθώς την Πέμπτη 1 Ιουνίου οι μαθητές θα καθίσουν στα θρανία τους προκειμένου να δώσουν εξετάσεις. Βασικό πρόβλημα μαθητών αλλά και γονέων αποτελεί το άγχος. Στο πώς μπορούν να διαχειριστούν παιδιά και γονείς το άγχος των Πανελλαδικών Εξετάσεων αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» η ψυχοθεραπεύτρια Αρετή Βεργούλη.

Ερωτηθείσα από τον Δημήτρη Κοτταρίδη για το πόσο πιεστική μπορεί να είναι η μέση ελληνική οικογένεια η κ. Βεργούλη απάντησε μεταξύ άλλων ότι «Υπάρχει μια κοινωνική πίεση μεγάλη και ένα συλλογικό απωθημένο θα έλεγα. Δηλαδή μην ξεχνάτε ότι έχουμε το σύνδρομο της Ψωροκώσταινας που έρχεται και μας πιέζει. Μέχρι το 1981 οι εργαζόμενοι ήταν το 70% απόφοιτοι δημοτικού επομένως υπάρχει μια πολύ μεγάλη πίεση για μόρφωση. Η ελληνική οικογένεια θεωρεί ότι η μόρφωση είναι το βραχιόλι το οποίο θα βοηθήσει το παιδί τους να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση και που καμία κρίση δεν θα μπορέσει να το εμποδίσει. Και ταυτόχρονα υπάρχει μέσα και το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες[…] Έχουμε από τη μία το σύνδρομο της Ψωροκώσταινας που δεν είχαμε μορφωθεί κι ένα απωθημένο για μόρφωση, που δεν το βλέπουμε στο εξωτερικό, να πιέζουν δηλαδή τα παιδιά τους τόσο πολύ και ταυτόχρονα κάτι που μας λέει ότι έχουμε μια μεγάλη κληρονομιά που την κουβαλούμε».

Πρόσθεσε ότι «πρώτα απ’ όλα (οι γονείς) θα πρέπει να είναι και διαθέσιμοι, δηλαδή να μπορέσουν να αντέξουν και να έχουν ανοιχτή επικοινωνία στα παιδιά τους και να αντέξουν την έκφραση των συναισθημάτων όπου πολλές φορές υπάρχει μία αμφιθυμία. Να τους εξασφαλίσουν κάποιο ήρεμο περιβάλλον χωρίς εντάσεις και προβλήματα, να μην τα συγκρίνουν με άλλους συμμαθητές και πάνω από όλα θα λεγα αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι να έχουν πίστη στα παιδιά τους. Η ματιά του γονιού σε συνδυασμό με τη ματιά του εκπαιδευτικού αυτές τις μέρες είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική. Τα παιδιά καλούνται να δώσουν μια μάχη την οποία μπορεί να την κερδίσουν, μπορεί και να μην την κερδίσουν, αλλά οπωσδήποτε μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αποκομίσουν πάρα πολλά οφέλη για το πώς διαχειρίζονται, πώς οργανώνονται, πώς διαχειρίζονται τα συναισθήματα άγχους».

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: