Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες | Ψεκασμοί για την αντιμετώπιση εντόμων στα μηλοειδή και στη ροδακινιά

H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει τα παρακάτω:

Σύμφωνα με τις φερομονικές παγίδες που τοποθετήθηκαν στην ΠΕ Σερρών, ξεκίνησε η 1 η πτήση της καρπόκαψας των μηλοειδών (Cydia pomonella) σε καλλιέργειες μηλιάς, αχλαδιάς και κυδωνιάς στις πεδινές περιοχές στις 1 και 2/5, ενώ στις ορεινές περιοχές δεν ξεκίνησε ακόμη. Στην περιοχή μας το έντομο συμπληρώνει συνήθως 3 γενιές ανά έτος. Οι νεαρές προνύμφες που προέρχονται από τα ωά της 1 ης γενιάς περιφέρονται ορισμένες ημέρες έξω από τους καρπούς πριν εισχωρήσουν σε αυτούς. Το καρπίδιο της μηλιάς είναι ευαίσθητο σε προσβολές όταν έχει διάμετρο περίπου δύο εκατοστά και αρχίζει να χάνει το χνούδι του. Σύμφωνα με τις συλλήψεις, αναφέρεται ενδεικτικά ως κατάλληλος χρόνος ψεκασμού ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φαρμάκων ως εξής: Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα με ωοκτόνο δράση, συνιστάται ο ψεκασμός να γίνει άμεσα. Σε περίπτωση που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προνυμφοκτόνα, οι ψεκασμοί να γίνουν μετά τις 12 Μαϊου. Πιθανόν ο συγκεκριμένος ψεκασμός να χρειαστεί επανάληψη μετά από 10-14 μέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Επίσης, στην ΠΕ Σερρών εγκαταστάθηκε στις 1/4 δίκτυο φερομονικών παγίδων για την παρακολούθηση της πτήσης των εντόμων της καρπόκαψας ή βλαστορύκτη (Grapholitha molesta), της ανάρσιας (Anarsia lineatella) και του φυλλοδέτη (Adoxophyes orana) της ροδακινιάς. Σύμφωνα με αυτό, ξεκίνησε η πτήση της καρπόκαψας της ροδακινιάς στις 18 – 20/4 και της ανάρσιας στις 1-2/5. Η ροδακινιά αποτελεί το σημαντικότερο ξενιστή των εντόμων της ανάρσιας και της καρπόκαψας, οι προνύμφες των οποίων κάνουν στοές στους νεαρούς βλαστούς ενώ στους καρπούς προκαλούν αρχικά επιφανειακά φαγώματα και στη συνέχεια εισέρχονται στο εσωτερικό, προκαλώντας σημαντική ζημιά. Η έναρξη των εκκολάψεων παρατηρείται συνήθως 8- 15 μέρες μετά την έναρξη της πτήσης ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.. Παρόλο που οι καλλιέργειες της ροδακινιάς έχουν υποστεί σημαντική μείωση της αναμενόμενης παραγωγής από τις χαμηλές θερμοκρασίες που έλαβαν χώρα στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, συνιστάται να γίνουν εντοπισμένοι ψεκασμοί στα κτήματα που υπάρχει παραγωγή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, το συγκεκριμένο δελτίο παρέχει μία τάση της πορείας των πληθυσμών των παραπάνω εντόμων, η οποία μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις τους και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα (πολλές ή λίγες προσβολές τα προηγούμενα χρόνια), το φαινολογικό στάδιο της καλλιέργειας (εξαρτάται από την πρωιμότητα ή όχι της περιοχής και της ποικιλίας), τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (καλοκαιρία και υψηλές θερμοκρασίες ή βροχοπτώσεις), την αναμενόμενη παραγωγή και τον τρόπο δράσης του εφαρμοζόμενου εντομοκτόνου (ωοκτόνο ή/και προνυμφοκτόνο).

Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας και να φθάνουν και στα ψηλά τμήματα των δένδρων. Η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων και να εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες χρήσης όπως αναφέρονται στην ετικέτα. Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ο Σύλλογος Καταδρομών “Μέγας Αλέξανδρος” μίλησε για την προστασία των δασών στο Δημοτικό Σχολείο Αμισιανων

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συλλόγου :

Το πρωί της Παρασκευής ί οι καταδρομείς του συλλόγου “Μέγας Αλέξανδρος’ Παρασκευας Ατζεμιδακης, Πετρικογλου Ευθύμιος και Τουμανιδης Ιωάννης, βρεθήκανε στο δημοτικό σχολείο Αμισιανων, όπου ο υπεύθυνος δασών και πυροσβέστης ( Ατζεμιδάκης Παρασκευάς ) μίλησε στους μαθητές για τα δάση μας, πως κινούμαστε μέσα σε αυτά, τι πρέπει να προσέχουμε και πως να αποφύγουμε διάφορους κινδύνους! Τους δείξαμε εξοπλισμό αναρρίχησης και πως μπορούμε να προστατευσουμε τον εαυτό μας από κεραυνούς!

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δυναμικη κινητοποίηση αγροτών στο Ποδοχώρι

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου αγρότες στο δήμο Παγγαίου.

Πιο συγκεκριμένα οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για λίγα λεπτά στο Ποδοχώρι.

Οι αγρότες ζητούν άμεσα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους από την κυβέρνηση ενώ παράλληλα έκαναν γνωστό ότι από τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τα de minimis δεν αποζημιώθηκαν όλες οι ποικιλίες σταφυλιών.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε και η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τανια Ελευθεριαδου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τζορτζ Τσούνης | Ερχονται και άλλες επενδύσεις από τις ΗΠΑ

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές, χάρις στη δουλειά της κυβέρνησης, του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, της επιχειρηματικής κοινότητας» τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας στην εκδήλωση «The world ahead 2023 Athens Gala Dinner» που διοργάνωσε απόψε ο Economist στην Αθήνα.

Ευθύς εξαρχής, ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε επιτυχημένη την περσινή χρονιά για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. «Είδαμε πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις, από την Amazon Web Services, τη Microsoft, την JP Morgan και τη Meta, να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, διατύπωσε πως υπάρχουν τεράστιες προοπτικές στις ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ακόμα πιο πεπεισμένος για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και υπογράμμισε πως «οι καλύτερες ημέρες της είναι μπροστά». Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα πως «έρχονται και άλλες επενδύσεις» από τις ΗΠΑ και έδωσε έμφαση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, λέγοντας πως απογειώνονται.

«Αύτη τη στιγμή έρχονται ακόμα περισσότερες αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στο κοινό μας μέλλον. Αναγνωρίζουν τα ταλέντα στην Ελλάδα και τις μεγάλες δυνατότητες» είπε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας, των οπτικών ινών 5G, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στη ναυτιλία.

Ειδικότερα στην ενέργεια, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Τέλος, τόνισε πως η Ελλάδα είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας και δήλωσε πολύ υπερήφανος να είναι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα «διότι τα συμφέροντά μας και οι αξίες μας είναι ταυτόσημα».

 

imerisia.gr Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: