Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ροδόπη | Αυτοψίες στις πλημμυρισμένες περιοχές και ετοιμότητα για νέο κύμα κακοκαιρίας

Το μέγεθος της εκτεταμένης ζημιάς που προκάλεσε η χθεσινή έντονη βροχόπτωση αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας. Εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την ανατολική Ροδόπη και όχι μόνο. Ήδη η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ροδόπης ξεκίνησε τις κατά τόπους αυτοψίες.

Χθες χρειάστηκε και η συνδρομή της ΕΜΑΚ για να απομακρυνθούν άνθρωποι και ζωντανά από πλημμυρισμένες κατοικίες που βρίσκονταν κοντά στην κοίτη ποταμού στο Λοφάριο. «Για την προσωρινή φιλοξενία κατοίκων που βρίσκονται σε ανάγκη, άνοιξε και θα παραμείνει ανοικτός ο χώρος του σχολείου» σημειώνει  αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Λόγω των πλημμυρών, διεκόπη η οδική πρόσβαση προς την είσοδο του οικισμού της Αρίσβης από τον επαρχιακό δρόμο της Κομοτηνής. Στον ίδιο οικισμό έλαβε χώρα επιχείρηση της ΕΜΑΚ με την συνδρομή ερπυστριοφόρου και βάρκας για τον απεγκλωβισμό ζώων.

Continue Reading
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αύριο η εκδίκαση της έφεσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της ELFE – Κρίνεται το χρονοδιάγραμμα των δεσμευτικών προσφορών

*Γράφει ο Κωνσταντίνος Φιλίππου

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή εκδίκαση της έφεσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της πρωτόδικης απόφασης του Οκτωβρίου του 2019 με την οποία επιδίκαζε στην ELFE αποζημίωση ύψους 61 εκ. ευρώ για τη ρήτρα πετρελαίου.

Η έκβαση της αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς την τύχη της αποκρατικοποίησης της δημόσιας επιχείρησης αερίου. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους δεν αποκλείεται και η αναβολή της δίκης προκειμένου να συνεκδικαστεί με αντίστοιχη έφεση που άσκησε και η ELFE εναντίον της πρωτόδικης απόφασης του Οκτωβρίου του 2019. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει οριστεί δικάσιμος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τότε δεν αποκλείεται να μετατεθεί ο χρόνος της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Κι αυτό καθώς θα εκκρεμεί η τελική απόφαση, η οποία αν είναι υπέρ των συμφερόντων της ELFE τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση από πελάτες της ΔΕΠΑ αποζημιώσεων για τη ρήτρα πετρελαίου στις τιμές πώλησης αερίου.

Αν επίσης εκδικαστεί αύριο η προσφυγή της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της ELFE τόσο οι δύο εταιρίες όσο και οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν την έκδοση της απόφασης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά αναφορικά με τη δικαστική διένεξη των δύο εταιριών.

Η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων διεκδικούσε 302 εκ. ευρώ για την επίμαχη περίοδο 2010-2015, με το Πρωτοδικείο Αθηνών να αναγνωρίζει με απόφαση του τον Οκτώβριο του 2019 την καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΠΑ δηλαδή την εφαρμογή ρήτρας πετρελαίου στην τιμολόγηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που πωλούσε στο εργοστάσιο της Καβάλας.

Με την ίδια απόφαση, όμως του 2019, το Πρωτοδικείο συνεκδίκασε και αγωγή της ΔΕΠΑ κατά της ELFE για ανεξόφλητες οφειλές ύψους 86,7 εκ. ευρώ επιδικάζοντας τότε υπέρ της δημόσιας επιχείρησης αερίου την καταβολή ποσού της τάξης των 59,5 με 60 εκ. ευρώ (μαζί με τους αναλογούντες τόκους).

Η ELFE λένε οι πληροφορίες άσκησε επίσης έφεση κατά της απόφασης του 2019, με τη δικάσιμο να ορίζεται τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων οι δύο εφέσεις δεν αποκλείεται να συνεκδικαστούν τον Σεπτέμβριο, απόφαση που είναι πιθανό να λάβει το Εφετείο Αθηνών. Πρόκειται για μία πρακτική που ακολουθούν τα δικαστήρια.

Το Ταμείο υπενθυμίζεται ότι έχει προσδιορίσει χρονικά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον Μάρτιο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η δεσμευτική φάση των προσφορών μπορεί να μεταφερθεί για μετά τον Σεπτέμβριο.

Αν και υπάρχει η δυνατότητα της κατάθεσης από τους υποψήφιους επενδυτές οικονομικών προτάσεων με αιρέσεις ως προς το ύψος του τιμήματος, το οποίο βέβαια θα συναρτάται από τη δικαστική απόφαση του Εφετείου.

Όπως και να χει το ενδεχόμενο η ΔΕΠΑ να χάσει την έφεση σε βάρος της ELFE, ίσως ανοίξει το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και από άλλους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης. Τέτοιοι είναι οι ηλεκτροπαραγωγοί και βιομηχανίες.

Άλλες πηγές θεωρούν ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί είχαν τη δυνατότητα μετακύλισης του κόστους από την εφαρμογή της ρήτρας πετρελαίου στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών. Αντίθετα οι βιομηχανίες δεν είχαν τέτοιο περιθώριο όπως άλλωστε φάνηκε και από την πρωτόδικη απόφαση του Οκτωβρίου του 2019.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τάνια Ελευθεριάδου | Να μην ξεχάσουμε τη φρίκη του ναζισμού και του φασισμού

Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τα στρατόπεδα του Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Αυτή τη μέρα έχει επιλέξει η διεθνής κοινότητα ως συμβολική ημέρα μνήμης των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Ολοκαύτωμα του εβραϊκού λαού της Ευρώπης είναι το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα της ανθρωπότητας. Ανάμεσά στους εκατομμύρια ανθρώπους που βίωσαν τη φρίκη των θαλάμων αερίου, των εκτελέσεων, των απαγχονισμών ήταν πάνω από 70.000 Έλληνες Εβραίοι, το 87% της εβραϊκής κοινότητας της χώρας και εκατοντάδες Καβαλιώτες της εβραϊκής κοινότητας. Οφείλουμε να θυμόμαστε τη φρίκη και τα πρωτοφανή εγκλήματα των Ναζί και των συνεργατώντους στο όνομα της φυλετικής καθαρότητας. Οφείλουμε να απομονώσουμε τα ακροδεξιά μορφώματα, τους αρνητές του ολοκαυτώματος, τους ρατσιστές, τους νεοναζί, τους φασίστες. Η οικοδόμηση ενός προοδευτικού τόξου σε Ελλάδα και Ευρώπη και η διεκδίκηση μίας δημοκρατικής,
φιλειρηνικής Ευρώπης παραμένει στόχος των δημοκρατικών-προοδευτικών δυνάμεων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εστίαση Έβρου | “Επιστρεπτέα κοροϊδία” – Χιλιάδες επιχειρηματίες πήραν 0 ενίσχυση

Για ελεημοσύνη και ασέβεια κάνει λόγο η Πανελλήνια Πρωτοβουλία Εστίασης.

“Η ανακοίνωση των ποσών της Επιστρεπτέας 5, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί από τον κλάδο της εστίασης που παραμένει κλειστός για 3ο συνεχόμενο μήνα (6 συνολικά ), χωρίς να ασχολείται κανείς μαζί του σοβαρά και άνευ σχεδιασμού διάσωσης”, αναφέρει, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Πρωτοβουλία Εστίασης.

Τονίζει, ακόμα, πως “τα ποσά των 1.000€, 2000€, 4000€ σε επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή είναι ελεημοσύνη και ασέβεια για τον κλάδο και τα εξαρτώμενα μέλη του.

Χιλιάδες συνάδελφοι μας αποκλείστηκαν και πήραν 0 (μηδέν ) ενίσχυση.

Σταματήστε τα ευχολόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι όλοι πλήττονται. ΔΕΝ πλήττονται όλοι το ίδιο και απλά παραμένετε άτολμοι κλείνοντας το μάτι συντεχνιακά και ψηφοθηρικά.

Ενώ εδώ και δέκα (10) μήνες ο κλάδος καταστρέφεται, εσείς περηφανεύεστε για την επιτυχία εικονικών αριθμών. Δεν βλέπετε το τσουνάμι των χιλιάδων λουκέτων και απολύσεων, ενώ αγνοείτε την αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων με τις οποίες μας επιβαρύνουν οι δικές σας επιλογές.

Η Κυβέρνηση μαζί με τους βουλευτές της, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ζήτησαν να βάλουμε όλοι πλάτη και ο κλάδος έβαλε. Άλλο όμως πλάτη για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και άλλο αφανισμός και εξόντωση, στα οποία με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγείτε.

Η εστίαση παραμένει αόρατη για εσάς!

Έχετε πλήρη άγνοια σε σχέση με το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία και δυστυχώς διασύρετε τον κλάδο.

Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε όλοι μας, εσείς και εμείς, το πολιτικό κόστος.

Είναι υπόσχεση στις οικογένειες μας!”

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: