Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Ραδιενεργός απειλή από το υπέδαφος στο κέντρο της Καβάλας και άλλες 6 περιοχές στην ΑΜΘ

Ραδιενεργός απειλή από το υπέδαφος.  Τρεις περιοχές της Ξάνθης δύο της Καβάλας και δύο της Δράμας συγκαταλέγονται στις πιο επιβαρυμένες από το ραδιενεργό ραδόνια, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών.
Ειδικότερα η Μελίβοια, στην περιοχή του Δήμου Ξάνθης και το Κέντρο της Καβάλας, είναι η δεύτερη και τρίτη σε όλη τη χώρα μεγαλύτερη καταμέτρηση με 460 bq/μ3 και 350bp/μ3 αντίστοιχα.
Αναλυτικά η κατάσταση, με βάση τις μετρήσεις
Νεράιδα Θεσπρωτίας 511 bq/m3
Μελιβοία Ξάνθης 460 bq/m3
Κέντρο Καβάλας Καβάλας 350 bq/m3
Σέλερο Ξάνθης 320 bq/m3
Πρασινάδα Δράμας 280 bq/m3
Μύκονος Κυκλάδων 280 bq/m3
Δεσκάτη Γρεβενών 279 bq/m3
Πεντάλοφο Κοζάνη 258 bq/m3
Νικίσιανη Καβάλας 237 bq/m3
Κέντρο Θεσ/νίκης Θεσσαλονίκης 220 bq/m3
Δοξάτο Δράμας 211 bq/m3
Γενισέα Ξάνθης 200 bq/m3
Σύμφωνα με το επιστημονικό άρθρο του Πνευμολόγου Μιχάλη Χατζηγιάννη, το ραδόνιο είναι ένα ραδιενεργό αέριο. Είναι άοσμο, άγευστο και άχρωμο. Είναι ένα ευγενές αέριο και βρίσκεται σε όλον τον κόσμο σε διάφορες συγκεντρώσεις. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) έχει ορίσει ως ανώτερο επιτρεπτό όριο ραδονίου στο εσωτερικό των κατοικιών, των σχολείων και των χώρων εργασίας  τα 150 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο (ποσότητα η οποία υπερβαίνεται κατά πολύ —στoυς νομούς Θεσπρωτίας, Ξάνθης και Καβάλας επί 3 φορές— στις περιοχές της Ελλάδας με το μεγαλύτερο πρόβλημα ραδονίου)…
Το ραδόνιο, απελευθερώνεται από την ραδιενεργό διάσπαση του ουρανίου, που βρίσκεται στα πετρώματα και στο έδαφος. Όταν απελευθερωθεί, διαφεύγει από τους πόρους και τις ρωγμές των πετρωμάτων, και εισέρχεται στην ατμόσφαιρα. Άοσμο, αθέατο και χωρίς γεύση, καθώς είναι το ραδόνιο, δεν μπορεί να ανιχνευθεί από τις ανθρώπινες αισθήσεις.
Το πρόβλημα με το ραδόνιο, είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό. Στη χώρα μας πολύ πρόσφατα άρχισε ν” απασχολεί εντονότερα τους ειδικούς.  Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ είναι υποχρεωτική η μέτρηση του ραδονίου, πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Η Τσεχία διαθέτει ένα κρατικό δίκτυο 300.000 μετρητών ραδονίου. 50.000 άτομα περίπου πεθαίνουν κάθε χρόνο στον πλανήτη μας από καρκίνο εξαιτίας του ραδονίου.
Τα 12 σημεία του Ελληνικού χώρου ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας και 25 τα όρια κινδύνου.

Τελευταία, γίνεται ολοένα και πιο συχνά αναφορά για το δηλητηριώδες αέριο ραδόνιο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες σε χώρες όπως η Σουηδία, οι ΗΠΑ και άλλες όπου ήδη έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις και έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες στον τομέα αντιμετώπισής του

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μιχαήλ Μουρβετίδη με την «Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα Εις Φιλίππους”»

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, ώρα 10:00 π.μ., ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχαήλ Μουρβετίδης δέχθηκε, στο Γραφείο του (Διοικητήριο Δράμας, 3ος όροφος) τον Πρόεδρο της Α.Μ.Κ.Ε. «Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα Εις Φιλίππους”» Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Χαράλαμπο Τσουρουκίδη, ο οποίος συνοδευόταν από μέλη της διοίκησης της Ομάδας,

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος παρουσίασε στον κ. Μουρβετίδη τη δράση και το όραμα της Ομάδας. Απώτερος στόχος της είναι η συσπείρωση νέων και εμπειρότερων επιστημόνων και ενεργών πολιτών, με σκοπό τη δημιουργία και υλοποίηση ενός πρότυπου Ολιστικού Μοντέλου Ανάπτυξης, το οποίο θα αναδείξει το πανάρχαιο φυσικό αγροτοπολιτιστικό περιβάλλον μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας της πεδιάδας των Φιλίππων και της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης είχε με τον Πρόεδρο και τα λοιπά μέλη της Ομάδας, μία εκτενή και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι χωρικές Περιφερειακές Ενότητες των περιοχών Δράμας, Καβάλας, Σερρών, θα μπορούσαν να συνδράμουν πολυποίκιλα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων της Ομάδας, καθώς και τις προοπτικές καλύτερης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων και θεσμικών παραγόντων.

Ήδη, με τη συνεργασία της Ομάδας και των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων διοργανώνεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια ο διεθνής ποδηλατικός αγώνας με την επωνυμία «Brevet Φίλιπποι, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων με δεκάδες ποδηλάτες απ’ όλη την Ελλάδα το εξωτερικό, οι οποίοι καλούνται να διανύσουν συνολικά 210 χλμ διασχίζοντας κατά σειρά τους Δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου (συνολικά 20 οικισμούς) και με τερματισμό στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Η διοργάνωση αυτή είναι ένα παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής και συνεργασίας για ανάληψη και άλλων δράσεων στο μέλλον, με το συντονισμό όλων των φορέων.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας | Καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου

Στο πλαίσιο συναντήσεων εργασίας με φορείς και επισκέψεων στους Δήμους του Νομού Δράμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχαήλ Μουρβετίδης, συνοδευόμενος από μηχανικούς της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, επισκέφτηκε την Τρίτη 16 Απριλίου τον Δήμαρχο Κάτω Νευροκοπίου κ. Ελευθέριο Ταμπουρίδη, παρουσία του Αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιου Μίρκου, του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Καθημερινότητας, Συντήρησης, Αθλητισμού κ. Γεώργιου Στεφανίδη, και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου.

Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε άριστο κλίμα, έγινε μια διεξοδική καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων του Δήμου και συμφωνήθηκε η άμεση ανάληψη δράσης με προτεραιότητα την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη μέσα από μια εποικοδομητική συνεργασία.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Έναρξη της Δημοτικής Συγκοινωνίας Δήμου Παρανεστίου

Από την Τετάρτη 17/04/2024 οι κάτοικοι και επισκέπτες του Παρανεστίου θα εξυπηρετούνται καθημερινά για τις μετακινήσεις τους με δύο δρομολόγια.

Μετά την έγκριση λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας, υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου Αναστάσιου και του Προέδρου του ΚΤΕΛ Δράμας κ. Χατζόπουλου Θεόδωρου η σύμβαση για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών της Δημοτικής Κοινότητας Παρανεστίου με δυο δρομολόγια καθημερινά. Το πρώτο δρομολόγιο θα ξεκινάει από την Δράμα στις 06:00 το πρωί, με επιστροφή στις 07:00 από το Παρανέστι και το δεύτερο δρομολόγιο θα ξεκινάει από την Δράμα στις 13:40, το μεσημέρι με επιστροφή στις 14:30 το μεσημέρι από το Παρανέστι.

Η έναρξη των δρομολογίων έχει οριστεί για την Τετάρτη 17/4/2024. Η διαδρομή από την Πλατανιά μέχρι το Παρανέστι και αντίστροφα θα είναι δωρεάν για όλους
τους επιβάτες. Ο Δήμαρχος Παρανεστίου σε δηλώσεις του ανέφερε : «Σήμερα για τον δήμο μας είναι μια ιδιαίτερη μέρα και είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάει η Δημοτική μας
Συγκοινωνία. Είμαστε δίπλα στους πολίτες μας, ακούμε τους προβληματισμούς τους και προσπαθούμε διαρκώς να δίνουμε λύσεις.

Το Παρανέστι δεν άξιζε να είναι εκτός συγκοινωνιακής κάλυψης. Στο Παρανέστι βρίσκεται όλη η αναπτυξιακή προοπτική του Νομού μας και για αυτό εργαζόμαστε και διεκδικούμε καθημερινά».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en