Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά Πονηρό | «Παρών» των Τούρκων στην Ελληνική «Tiger Meet 2022»

Θα είναι η πρώτη φορά που Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη θα προσγειωθούν σε Ελληνικό αεροδρόμιο προκειμένου να λάβουν μέρος σε μια μεγάλη πολυεθνική άσκηση.

Παρούσα σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα είναι η Τουρκική πολεμική αεροπορία στη μεγάλη αεροπορική άσκηση «Tiger Meet 2022» την οποία για πρώτη φορά διοργανώνει η Πολεμική μας Αεροπορία και η 335 Πολεμική Μοίρα «Τίγρης» στο αεροδρόμιο του Αράξου στα μέσα του ερχόμενου Μαΐου.

Οι Τούρκοι την εβδομάδα που πέρασε έλαβαν κανονικά μέρος μαζί με τις υπόλοιπες αποστολές στην προγραμματισμένη σύσκεψη η οποία έγινε στη φωλιά των Ελλήνων «Tigers»  στην 116 Πτέρυγα Μάχης. Και εκτός απροόπτου-το «απρόοπτο» στη συγκεκριμένη περίπτωση συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες με δεδομένη τη γνωστή συμπεριφορά των γειτόνων-στις 9 Μαΐου όταν και θα αρχίσει το μεγάλο ραντεβού των «Tiger» των Πολεμικών Μοιρών δηλαδή οι οποίες φέρουν αυτό το όνομα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η TuAF σχεδιάζει να στείλει στην Ελλάδα τρία μαχητικά F-16 από την 192 Filo, τους «Τίγρεις» δηλαδή της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μαζί με σημαντικό αριθμό ιπτάμενων και τεχνικών. Θα είναι η πρώτη φορά που Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη θα προσγειωθούν σε Ελληνικό αεροδρόμιο προκειμένου να λάβουν μέρος σε μια μεγάλη πολυεθνική άσκηση η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και διοργανώνεται κάθε χρονιά και σε διαφορετική χώρα. Και πάντα από πολεμική Μοίρα που φέρει το όνομα «Tigers».

H γείτονες έπειτα από πολλά χρόνια εσωστρέφειας δείχνουν ότι φέτος θέλουν να κάνουν την υπέρβαση και μάλιστα να στείλουν μαχητικά στην Ελλάδα-τουλάχιστον έως τώρα αυτό δηλώνουν-με δεδομένη την εξαιρετικά δύσκολησχέση των δύο κρατών η οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι έχει επιδεινωθεί. Ειδικά έπειτα από τα γεγονότα στον Έβρο αλλά και από την κρίση το καλοκαίρι του 2020 όταν οι δύο Στόλοι βρέθηκαν απέναντι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ενώ από τότε κάθε άλλο παρά δείχνουν να έχουν διάθεση εξομάλυνσης των σχέσεων. Αλλά αντίθετα έχουν φτάσει στο σημείο να αμφισβητούν πλέον ευθέως την Ελληνική κυριαρχία στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας οι Τούρκοι επιτελείς έδειξαν θετική διάθεση και δεν προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες κάποιο ζήτημα-αγκάθι που θα κάνει προβληματική αν όχι αδύνατη τη συμμετοχή τους στην «Tiger Meet 2022». Όμως η Ελληνική πλευρά εξακολουθεί και παραμένει επιφυλακτική και περιμένει πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα έως τις 9 Μαίου όταν και θα αρχίσει η μεγάλη άσκηση.

Για την Πολεμική Αεροπορία και γενικότερα για την Αθήνα είναι εκ των «ουκ άνευ» απαραίτητη προυπόθεση για τη συμμετοχή των Τούρκων στην «Tiger Meet 2022» η αποδοχή εκ μέρους τους όλων των κανόνων που θέτει η Ελλάδα και η HAF με κυριότερο φυσικά την κατάθεση σχεδίων πτήσης στις Ελληνικές Αρχές για οποιαδήποτε δραστηριότητα πάνω από το Αιγαίο και συνολικά από το FIR Aθηνών. Σημείο τριβής εδώ και δεκαετίες αφού η Άγκυρα αμφισβητεί τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και σχεδόν καθημερινά πετά παράνομα και προκλητικά σε περιοχές Ελληνικής αρμοδιότητας. Παράνομες πτήσεις οι οποίες ουδέποτε δεν έχουν μείνει αναπάντητες αφού τα Ελληνικά «γεράκια» απογειώνονται άμεσα, αναγνωρίζουν και αναχαιτίζουν τους εισβολείς.

Έτσι με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα η TuAF από την πρώτη κιόλας στιγμή δηλαδή για την πτήση των τριών F-16C/D από την αεροπορική βάση του Balikesir έως την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο ώστε να μετασταθμεύσουν στο Ελληνικό αεροδρόμιο προκειμένου να λάβουν μέρος στην άσκηση. Και φυσικά σε όλα τα σενάρια της«Tiger Meet 2022» αρκετά από τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Αιγαίο ακόμα και πάνω από Ελληνικά ακριτικά νησιά. Για να πετάξουν τα Τουρκικά μαχητικά πρέπει να συμμορφωθούν απόλυτα και να σεβαστούν στο ακέραιο τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καταθέτοντας σχέδια πτήσης και ακολουθώντας μέχρι κεραίας τον σχεδιασμό του Ελληνικού Επιτελείου. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τονίζεται κατηγορηματικά, δεν θα τους επιτραπεί να λάβουν μέρος στην άσκηση και όπως είναι φυσικό θα τεθεί άμεσα ζήτημα αποχώρησής τους.Η Ελληνική πλευρά όπως ξεκαθαρίζεται είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια και έχει απαντήσεις σε όλα τα ενδεχόμενα.

Αν τελικά οι γείτονες αποφασίσουν να πειθαρχήσουν στους κανόνες που θέτει η Πολεμική Αεροπορία και η Αθήνα εν γένει όπως τονίζεται εμφατικά η συμμετοχή τους θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Και από εκεί και πέρα το μεγάλο ενδιαφέρον θα είναι καθαρά αεροπορικό και επιχειρησιακό δηλαδή η εικόνα που θα παρουσιάσουν απέναντι στα Ελληνικά «γεράκια» και τις υπόλοιπες αεροπορίες.

Η 192 Filo είναι η Πολεμική Μοίρα η οποία έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 16 Ιουλίου του 2016 έκλεισε αφού το μεγαλύτερο μέρος των Στελεχών της εμπλέκονταν σύμφωνα με τις Τουρκικές αρχές και μάλιστα πρωταγωνίστησε. Ιπτάμενοι και τεχνικοί φυλακίστηκαν και η Μοίρα ανέστειλε τη λειτουργία της έως και πριν από λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των διοργανωτών και εκτός απροόπτου-εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία-η «Tiger Meet 2022» θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά γεγονότα παγκοσμίως αφού τόσο ο μεγάλος αριθμός των συμμετοχών όσο και η ποιότητα όσων θα προσγειωθούν στη φωλιά των Ελλήνων «Tigers» προμηνύουν ένα μοναδικό event.

Εκτός από την Πολεμική μας Αεροπορία η οποία θα συμμετέχει με την 335 Πολεμική Μοίρα «Τίγρης» παρόν θα δώσουν η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελβετία και η Τσεχία ενώ οι Πολωνοί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ακύρωσαν τη συμμετοχή τους. Στην «Tiger Meet 2022» η οποία θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 22 Μαΐου θα δούμε μαχητικά F-16, Rafale, F-18, Eurofighter αλλά και ιπτάμενα ραντάρ.

Μάλιστα προγραμματίζεται τόσο στατική έκθεση όσο και ένα εντυπωσιακό Airshow στο οποίο μεταξύ άλλων θα λάβουν μέρος η ομάδες επιδείξεων ΖΕΥΣ, ΔΑΙΔΑΛΟΣ, το Ελληνικό Spitfire, μαχητικά από όλες σχεδόν τις χώρες που θα συμμετέχουν αλλά και οι περιβόητοι RED ARROWS της RAF.

newpost.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Αποστολάκης για Τουρκία | Δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί πιθανή σύρραξη μέχρι πού θα φτάσει

«Εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει» είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στους γείτονές μας.

Ο κ. Αποστολάκης, αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων λέγοντας «έχουν γίνει κινήσεις για να γίνει διαχείριση της αναστάτωσης που προκαλεί η Τουρκία. Οι Τούρκοι με φραστικές πιέσεις και προτροπές δεν μαζεύονται. Ζυγίζουν τα πράγματα και κάνουν αυτό που τους συμφέρει».

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μίλησε σχετικά και με την έκτακτη συνάντηση Σάλιβαν-Καλίν στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει τα πράγματα

«Αν ο Σάλιβαν τους δώσει τέτοιες επιλογές που να τους συμφέρει να σταματήσουν τις κλιμακώσεις, ενδεχομένως να σταματήσουν. Εγώ βλέπω ότι αυτό γίνεται αυτή την στιγμή. Ότι γίνεται κάποιο παζάρι. Προσπαθούν να τους καθησυχάσουν. Πώς γίνεται παράλληλα να πάει ο Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και την ίδια στιγμή σήμερα να πάει ο Τσαβούσογλου στην Λιβύη; Είναι μια ιστορία που θα δημιουργήσει θέματα, αν ισχύουν αυτά που ακούμε δημοσιογραφικά ότι η Λιβύη έχει πρόθεση να παραχωρήσει την ΑΟΖ της στην Τουρκία» προσέθεσε ο κ. Αποστολάκης.

Είναι σχεδόν σίγουρο, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η Τουρκία δεν θέλει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ και να κάνει στρατιωτικές ενέργειες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει αυτά που θέλει. «Ένα είναι το ζήτημα των F16 και των απαιτήσεων από την Αμερική, το άλλο είναι η ενέργεια που είναι πολύ σημαντικό και διεκδικεί έναν ρόλο ως μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει, η υπόσταση του ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και οποιαδήποτε αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της συμμαχίας είναι κάτι που δεν θέλει κανείς αυτή την στιγμή» είπε ο κ. Αποστολάκης περιγράφοντας σημεία της κατάστασης.

Τι είπε για την ετοιμότητα των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας

Σχετικά με την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, την χαρακτήρισε καλή, όχι εξαιρετική γιατί υπάρχουν θέματα, είπε χαρακτηριστικά.

«Το προσωπικό είναι εξαιρετικό. Οι ισχύες των ενόπλων δυνάμεων και οι δυνατότητες να ανταποκριθούν είναι αρκετά σοβαρές. Σε μια πολεμική αντιπαράθεση δεν μπορείς να μετρήσεις ποιος θα κερδίσει ξεκάθαρα, το θέμα είναι τι ζημιά θα πάθουν και οι δύο από μια τέτοια σύγκρουση» συμπλήρωσε. Όσο για τις φρεγάτες Belharra, ανέφερε πως είναι εξαιρετικά πλοία, πως θα είναι στην τεχνολογία και τα επόμενα 30 χρόνια, με εξαιρετικές δυνατότητες που θα επαυξήσουν πολύ το δυναμικό του ναυτικού. Είναι μια καλή επιλογή, σύμφωνα με τον ίδιο, σημειώνοντας πάντως πως «ένα οπλικό σύστημα δεν αλλάζει τελείως τα δεδομένα, δίνει πόντους και ενισχύει την ισορροπία που ήδη υπάρχει».

Αν γίνει πόλεμος…

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης δεν συμμερίζεται τα σενάρια που λένε ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση δεν θα κρατούσε περισσότερες από 3-4 ημέρες, καθώς υποστήριξε ότι εάν ξεκινήσει μια πολεμική αντιπαράθεση, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει αλλά και ότι μια σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Είναι σαν μια φωτιά που προσπαθείς να την ελέγξεις και δεν τα καταφέρνεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει ναυτικό αποκλεισμό νησιού, καθώς είναι πολεμική ενέργεια.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνεχίζεται το παραλήρημα της Άγκυρας με ύβρεις και απειλές – Στην Πράγα Μητσοτάκης-Ερντογάν

Συνεχίζει την ακραία επιθετική πολιτική της εναντίον της Ελλάδας η Άγκυρα, και με νέα χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, χαρακτηρίζει μυθομανείς και άρρωστους τους Έλληνες πολιτικούς και επιμένει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά.

Την ίδια ώρα, το μισό τουρκικό υπουργικό συμβούλιο μεταβαίνει στη Λιβύη για να υπογράψει συμφωνία μίσθωσης της λιβυκής ΑΟΖ για εκμετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Η Αθήνα συνεχίζει τη διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας και διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κυρ. Μητσοτάκης | Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

«Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

«Όταν μιλάμε για την πατρίδα, ωστόσο, τον πρώτο λόγο πάντα έχει το εθνικό καθήκον. Κανείς, λοιπόν, δεν πρέπει να προεξοφλεί ούτε πώς η Ελλάδα θα οργανώσει τον αμυντικό της σχεδιασμό, ούτε πώς θα στηρίξει το έμψυχο δυναμικό της. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα. Αρχές που διαπερνούν τις δικές σας αθόρυβες καθημερινές πράξεις. Που αποτελούν όμως και τις πιο ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων», ανέφερε χαρακτηριστικά

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι Έλληνες «κλείνουν τα αυτιά τους στα πυροτεχνήματα και στις απειλές, ακούγοντας μόνο τη φωνή της δικαιοσύνης αλλά και της ιστορίας», ενώ τόνισε ότι «όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται».

«Στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Κυριάκοης Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. «Αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήρθε μια μέρα μετά την αυστηρή απάντηση της Αθήνας στο κρεσέντο απειλών που συνέχισε και χθες η Αγκυρα, αυτή τη φορά με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Με την ανακοίνωση κατηγορείται η Ελλάδα για «παράνομες και προκλητικές ενέργειες» και τονίζεται ότι η Τουρκία «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων και δικαιωμάτων του έθνους μας». Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, που τόνισε ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση εις βάρος της γειτονικής χώρας και τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι «θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και τα δικαιώματά της, εφόσον παραστεί ανάγκη».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: