Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς φορολογήθηκαν οι τράπεζες λόγω κρίσης

Οι τράπεζες έχουν ήδη φορολογηθεί εκτάκτως όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση την οποία είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ζητούσε από τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν, αντί για μέτρα σε βάρος των χαμηλόμισθων ή χαμηλοσυνταξιούχων, η κυβέρνηση αποφασίσει να φορολογήσει εκτάκτως τις τράπεζες.Όπως εξηγεί ο κ. Μαυραγάνης, οι τράπεζες, ως ανώνυμες εταιρείες και στα πλαίσια των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας μας, έχουν ήδη φορολογηθεί εκτάκτως με τις διατάξεις:

-του Ν. 3808/2009 (άρθρο 2: έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων)

– του Ν. 3845/2010 (άρθρο 5: έκτακτη εισφορά στα κέρδη των νομικών προσώπων και ειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων)

-του Ν. 3986/2011 (άρθρο 31: τέλος επιτηδεύματος).

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η βουλευτής που είχε απευθύνει την ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών είχε επισημάνει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν στο εξάμηνο κέρδη 4 δισ. ευρώ περίπου με αυξητική τάση.

Στο σύνολό τους οι ελληνικές τράπεζες απορρόφησαν το 2012 περί το 10% του ΑΕΠ σε πληρωμές τόκων. Στην Ιρλανδία (που βγήκε από το Μνημόνιο), οι περισσότερες τράπεζες δεν καταγράφουν κέρδη, έχουν απορροφήσει το 6% του ΑΕΠ σε τόκους, ενώ έχουν κληθεί να καταβάλουν ως έκτακτη φορολόγηση 150 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2013-2015, με βάση τις καταθέσεις που φιλοξενούν.

Η κ. Κόλλια ανέφερε ότι ανάλογη πολιτική έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών λόγω της κρίσης έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία.

Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών δεν παρέχονται στοιχεία για τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ | Aνοίγει η πλατφόρμα για την διόρθωση λαθών στο Ε9 – Πώς θα μειωθεί ο λογαριασμός

Παράθυρο για διορθώσεις στο έντυπο Ε9 και μείωση του λογαριασμού ανοίγει μέσα στην ημέρα (15.4.2024) από την ΑΑΔΕ καθώς ξεκινούν οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 – ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Με τις πιθανές διορθώσεις λαθών και παραλείψεων στο Ε9 οι φορολογούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μειώσουν τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ, προτού η ΑΑΔΕ προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση.

Σημειώνεται πως στη συνέχεια ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ, έως και την 28η Φεβρουαρίου 2025.

Γενικά, οι τρόποι πληρωμής που παρέχονται για τον ΕΝΦΙΑ φέτος, είναι:

-εφάπαξ

-σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως τις 30 Απριλίου 2024

-σε έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, με συμμετοχή στην πάγια ρύθμιση οφειλών

-σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Εφάπαξ εξόφληση ΕΝΦΙΑ

Έτσι, οι φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμείς επιστροφές φόρου αλλά δεν επιθυμούν να υπάρξει συμψηφισμός με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο ακινήτων έως την Παρασκευή 19 Απριλίου.

Αν δεν γίνει εφάπαξ εξόφληση, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η ΑΑΔΕ θα συμψηφίσει επιστροφές φόρων με οφειλές ΕΝΦΙΑ.

Για να μην συμβεί αυτό και για να λάβουν οι φορολογούμενοι άμεσα τις επιστροφές φόρου θα πρέπει να υπάρξει εξόφληση έως:

– 18 Απριλίου 2024 για πληρωμή μέσω web banking ή

– 19 Απριλίου 2024 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Τα βήματα για να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ

Για να διορθωθούν τα στοιχεία του Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν δέκα βήματα:

1. Να επιλεγεί το έτος υποβολής Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας και η δημιουργία δήλωσης Ε9 για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής κατάστασης.

2. Να εισαχθεί/ μεταβληθεί/διαγραφεί ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισαχθεί ακίνητο, πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης να γίνει γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Εάν υπάρξει μεταβολή ακινήτου, πρέπει να τροποποιηθούν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλεγεί, θα πρέπει να συμπληρωθούν τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια και αν γίνει θα πρέπει να αποθηκευτεί προσωρινά.

9. Όταν ολοκληρωθούν οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης, πρέπει να υπάρξει έλεγχος το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλογή οριστικής υποβολής της δήλωσης Ε9 και εφόσον το επιθυμεί ο φορολογούμενος, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εκτόξευση» των τιμών στα καύσιμα | Πάνω από 2,30 ευρώ στα νησιά

«Πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά αποτελεί η σταθερά αυξανόμενη τιμή των καυσίμων. Την πρωτιά στην αύξηση έχουν τα νησιά, όπου η αμόλυβδη έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ
εντείνονται οι φόβοι για «εκτόξευση» των τιμών των καυσίμων μετά τη χτεσινή ανάφλεξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Το Μπρεντ, τείνει στα 100 δολάρια μετά την επίθεση του Ιράν.

Σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα 92 δολάρια / βαρέλι. Σημειώνεται πως αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Καύσιμα: Συνεχίζουν την ανοδική πορεία οι τιμές τους

 • Βενζίνη: 1,962 ευρώ/ λτ
 • Πετρέλαιο κίνησης: 1,715 ευρώ/λτ

«Πέταξε» η τιμή της βενζίνης στα νησιά

 • Κίμωλος: 2,39 ευρώ /λτ
 • Νίσυρος: 2,35 ευρώ /λτ
 • Μήλος: 2,35 ευρώ /λτ
 • Κάσος: 2,32 ευρώ /λτ
 • Νάξος: 2,32 ευρώ /λτ
 • Θήρα: 2,301 ευρώ /λτ

ΑΑΔΕ: Δυο χρόνια «λουκέτο» σε πρατήρια καυσίμων που παρανομούν

Συγκεκριμένα το κλείσιμο της επιχείρησης αφορά για όσα πρατήρια:

 • κατέχουν και εμπορεύoνται νοθευμένα καύσιμα
 • διαπιστωθούν με τέλεση λαθρεμπορίας καυσίμων
 • παρεμποδίσουν τον έλεγχο με χρήση βίας ή απειλής

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καύσιμα | Πάνω από δύο ευρώ η βενζίνη το Πάσχα

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές στα καύσιμα καθώς στα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας, οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου diesel κίνησης έχουν πατήσει τα 2 ευρώ. Η γεωπολιτική ανάφλεξη ενισχύει το κλίμα συναγερμού στην αγορά, καθώς το αργό πετρέλαιο τύπου Brent καταγράφει τη μεγαλύτερο άνοδο των τελευταίων μηνών, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι.

Την ίδια ώρα οι διεθνείς τιμές Platts της Μεσογείου, οι οποίες αποτελούν το σημείο αναφοράς των συμβολαίων αγοράς καυσίμων μεταξύ διυλιστηρίων και πελατών τους, φαίνεται πως ακολουθούν την αυξητική τάση του Brent.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» οι αυξήσεις στα καύσιμα έρχονται λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, μια περίοδο που πολλοί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν, με τις μέσες τιμές στην περιφέρεια να έχουν πατήσει για τα καλά τα 2 ευρώ το λίτρο.

Χαρακτηριστικό είναι πως η τιμή της αμόλυβδης στις Κυκλάδες έχει πετάξει στα 2,190 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα 2,125 ευρώ, ενώ πάνω από τα 2 ευρώ σε Λευκάδα, Ευρυτανία, Μυτιλήνη και Κεφαλονιά.

Αυτή τη στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,962 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,715 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας περαιτέρω άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι οι ανοδικές κινήσεις θα είναι πιο δυναμικές τις επόμενες ημέρες λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που τροφοδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που πιθανόν επιφέρουν στην ελληνική αγορά οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν θα δεχθεί αναιτιολόγητες αυξήσεις σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι η Πολιτεία έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους. «Είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια, είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους», πρόσθεσε.

Σε υψηλό δύο μηνών το φυσικό αέριο

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας επηρέασαν και τις τιμές του φυσικού αερίου, με τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να αυξάνονται κατά 5% στα 29 ευρώ/ MWh, πλησιάζοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Ωστόσο, οι προβλέψεις θερμότερου καιρού, η αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας, η ισχυρή γαλλική πυρηνική παραγωγή και η ενισχυμένη προσφορά φυσικού αερίου στη Νορβηγία αποτελούν παράγοντες αισιοδοξίας που συμπληρώνονται και από τα επίπεδα των αποθεμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αε- υψηλή ρίου, ξεπερνώντας το 60%.

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en