Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Πώς θα απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο

Τέσσερα απλά βήματα που θα διώξουν τα ενοχλητικά συμπτώματα…

Υποφέρετε από πονοκέφαλο; Νιώθετε σα να σας «χτυπούν» το κεφάλι με ένα σφυρί;

Προτού βάλετε το χέρι μέσα στο ντουλάπι με τα αναλγητικά, δοκιμάστε τα παρακάτω απλά βήματα, που θα μπορούσαν να σας απαλλάξουν από τον ενοχλητικό πονοκέφαλο.

Βήμα 1ο
Αφήστε στην άκρη το smartphone

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι άνθρωποι κρατούν πολύ κοντά στο πρόσωπό τους το κινητό τους τηλέφωνο όταν στέλνουν μηνύματα ή όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο, κάτι που προκαλεί μεγάλη ένταση στα μάτια τους. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε… πονοκέφαλο.

Βήμα 2ο
Πιείτε νερό

Και μια ήπια, ελαφριάς μορφής αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, όπως έδειξε μια έρευνα του 2012 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition. Πιείτε ένα γεμάτο ποτήρι νερό και ίσως νιώσετε αμέσως να υποχωρούν τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Αν αυτά δε λειτουργήσουν… προχωρήστε στο επόμενο βήμα:

Βήμα 3ο
Κάντε ένα διάλειμμα

Αν νιώθετε σφίξιμο στην περιοχή του κροτάφου, αυτό ίσως είναι σημάδι έντασης και πονοκεφάλου που έχει προκληθεί από το στρες, υποστηρίζει η σύμβουλος υγείας και γιατρός στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, Dr. Keri Peterson.

Χαρίστε στον εαυτό σας μερικές στιγμές ηρεμίας σε μια ήσυχη γωνιά –ακόμη και το μπάνιο θα μπορούσε να είναι αυτή- και κάντε μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων σας στο μέτωπό σας με κυκλικές κινήσεις. Καθώς κάνετε αυτό, πάρτε πέντε αργές, βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από το μύτη και εκπνέοντας από το στόμα.

Κάντε μια παύση και επαναλάβετε.

Βήμα 4ο:
Ήρθε η ώρα για… βότανα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Headache, αν κρατήσει κανείς για 60 δευτερόλεπτα κάτω από τη γλώσσα του ένα αντιφλεγμονώδες-χαλαρωτικό τζελ από τζίντζερ και στη συνέχεια το καταπιεί, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου.

Οι κάψουλες από τζίντζερ ή το τσάι με τζίντζερ μπορεί επίσης να λειτουργήσουν χαλαρωτικά και ηρεμιστικά.

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Η μυστηριώδης πνευμονία και η καχυποψία για τα δεδομένα που έρχονται από την Κίνα | «Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ιός»

Πολλοί ανησυχούν για την έξαρση περιστατικών πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα.

Ο Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Λάρισας, εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, το οποίο δεν είναι καινούριο, είναι η ελλιπής και καθυστερημένη ενημέρωση από την Κίνα η οποία δημιουργεί καχυποψία ως προς την ακρίβεια της εικόνας που επικρατεί εκεί.

«Υπάρχει μια δυσπιστία για τα δεδομένα της Κίνας, θυμηθείτε ότι και στην αρχική φάση της πανδημίας τα δεδομένα που έδινε η Κίνα δεν ήταν ακριβώς σαφή, καθυστέρησε να ενημερώσει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και αυτό νομίζω είναι το κύριο θέμα. Στην ουσία από αυτά τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ιός. Θυμίζω ότι όταν ξέσπασε η πανδημία, μετά από λίγο μάθαμε ότι είναι αυτή η μετάλλαξη του κορονοϊού που προκαλεί αυτά και αυτά. Είναι λοιπόν ένας μεγάλος αριθμός από διάφορα μικρόβια που μπορεί να είναι το μυκόπλασμα που ακούσατε, ο RSV και άλλα που προκαλούν λοιμώξεις μετά την πανδημία. Άρα μια λογική εξήγηση είναι ότι οι Κινέζοι βγάλαν τη μάσκα πολύ καθυστερημένα, πήραν τα μέτρα πίσω, πολύ καθυστερημένα και επομένως τώρα ευάλωτοι, ουσιαστικά δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ανοσία και εκτέθηκαν τώρα σε οτιδήποτε υπάρχει και κάνουν πνευμονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης. Αν δούμε, σημείωσε, τι έγινε στον δυτικό κόσμο πέρυσι, κι εκεί το αντίστοιχο διάστημα υπήρχε μια αύξηση των πνευμονιών και των λοιμώξεων του αναπνευστικού και στην Αμερική και στην Αγγλία, που αποδόθηκαν στην άρση των μέτρων. Η διαφορά είναι εξήγησε ο Καθηγητής, ότι τότε δεν έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα «κυρίως γιατί πιστεύουμε τα δεδομένα τα δυτικά, ενώ στους Κινέζους έχουμε αυτές τις επιφυλάξεις».

Ο κ. Γουργουλιάνης, περιέγραψε τη «λευκή» πνευμονία που εξαπλώνεται το τελευταίο διάστημα κυρίως σε παιδιά στην Κίνα, ως μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά την άρση των μέτρων εκεί, η οποία παρουσιάζει ήπια χαρακτηριστικά. «Ο λευκός πνεύμονας είναι αυτή η ακτινολογική εικόνα που βλέπουμε στις πνευμονίες, δηλαδή γεμίζει ο πνεύμονας, οι κυψελίδες με φλεγμονώδες υλικό. Κάπως έτσι αναγνωρίζουμε την πνευμονία ακτινολογικά. Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα» επισήμανε.

Αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς, εξήγησε ο καθηγητής, είναι αυτό που ισχύει πάντα για τις πνευμονίες. Ότι όταν ο πυρετός παρατείνεται πάνω από τρεις μέρες, υπάρχει έντονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, χρειάζεται ιατρικά αρωγή. «Στην Ελλάδα έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα, επειδή παίρνουμε πολλά αντιβιοτικά, αυτό που συμβαίνει, ας πούμε για το μυκόπλασμα που κουβεντιάζουμε τώρα που φαίνεται να είναι μία από τις αιτίες που προκαλεί αυτή την ήπια πνευμονία, έχουμε δυστυχώς στην Eλλάδα “κάψει” τα αντιβιοτικά και έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό αντοχής στα αντιβιοτικά. Επομένως, αν ο πυρετός δεν πέφτει με αντιπυρετικά, εάν κάποιος πονάει στο θώρακα όταν αναπνέει, αν έχει δύσπνοια ή αν έχει και συννοσηρότητες, δηλαδή αν έχει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, σάκχαρο, τότε πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του» ανέφερε.

Εκτίμηση του κ. Γουργουλιάνη είναι ότι η όλη κουβέντα που γίνεται εξαιτίας της έξαρσης της πνευμονίας στην Κίνα, μας βάζει βίαια στην μετά τον κορονοϊό εποχή. «Το μυαλό μας έχει κολλήσει εκεί πέρα, δικαιολογημένα θα έλεγα. Οι πανδημίες έχουν μια τεράστια ουρά πανικού που ακολουθεί τον κόσμο για πολλά χρόνια μετά, αλλά αυτή η εποχή φαίνεται να έχει περάσει» τόνισε καταλήγοντας ο καθηγητής.

Continue Reading

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

H κινεζική «περιπατητική πνευμονία» με τα περίεργα συμπτώματα στην Ευρώπη | Πού αναφέρεται έξαρση των κρουσμάτων

Τα κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά αυξάνονται στην Ευρώπη, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου έξαρση αναπνευστικών ασθενειών.

Η Ολλανδία και η Δανία έχουν αναφέρει έξαρση των κρουσμάτων, ενώ η Ινδία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, για να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με την επικάλυψη γνωστών παθογόνων και όχι με νέους ιούς, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον πρώτο χειμώνα της μετά την άρση των περιορισμών του Covid-19. Υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων, που συνδέονται με ιούς όπως η γρίπη, οι ρινοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV, ο αδενοϊός, καθώς και βακτήρια όπως το μυκόπλασμα της πνευμονίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως σημείωσαν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές, η επιδημία θα μπορούσε να συνδεθεί με το μυκόπλασμα pneumoniae, γνωστή ως «περιπατητική πνευμονία» (walking pneumonia) μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλλει συνήθως τα παιδιά και κυκλοφορεί από τον Μάιο, σημειώνει ο βρετανικός Independent, ο οποίος παρουσιάζει τον παρακάτω χάρτη.

«Αυτό που βλέπουμε και αυτό που λένε και οι κινεζικές αρχές είναι η έξαρση της πνευμονίας εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων, που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Κίνα, εξαιτίας του ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ΕΡΤ και την εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα. «Υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν περίεργα συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ίδιου στο Facebook, τα συμπτώματα-κλινικά σημεία είναι: «1) πυρετός, 2) πνευμονικά οζίδια. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά και για αυτό αναφέρεται ως “περιπατητική πνευμονία” (walking pneumonia)».

Τι είναι το μυκόπλασμα;

Η πνευμονία από μυκόπλασμα προκαλείται από ένα βακτήριο που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Το βακτήριο μπορεί να παραμείνει στη μύτη και το λαιμό χωρίς να αρρωστήσει το άτομο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία, εάν εξαπλωθεί στους πνεύμονες.

Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα, που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα παιδιά κάτω των 5 ετών συχνά εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, διάρροια ή εμετό.

Το μυκόπλασμα, όπως και άλλες μορφές πνευμονίας, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ωστόσο, μόνο ορισμένα, όπως η αζιθρομυκίνη, είναι αποτελεσματικά.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όσπρια: Σύμμαχοι στο αδυνάτισμα και στην ισορροπημένη διατροφή

Τα όσπρια είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως και φημίζονται για την ευελιξία και τα θρεπτικά τους οφέλη.

Αλλά με την πλούσια περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες και φυτικές πρωτεΐνες, μπορεί η κατανάλωσή τους να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Τα όσπρια μπορούν και πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια δίαιτα απώλειας βάρους, δηλώνει η Destini Moody, RDN, CSSD, LD, διαιτολόγος στο Garage Gym Reviews. «Είναι υπερτροφές γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, προστατεύουν την καρδιά και είναι φιλικές προς τους vegan και τους χορτοφάγους».

Τα όσπρια είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μια σειρά από άλλα απαραίτητα συστατικά, καθιστώντας τα απαραίτητα για τη διατροφή σας. Επιπλέον μελέτες επισημαίνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και διαβήτη τύπου 2, καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά (ειδικά κορεσμένα λιπαρά) και χωρίς χοληστερόλη, λέει η Moody.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και βιταμίνες

Η έρευνα δείχνει ότι το μαγνήσιο παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην υποστήριξη της ικανότητας του σώματός σας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη γλυκόζη. Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για τον ενεργειακό μεταβολισμό, προάγοντας μια ισορροπημένη και διαρκή πηγή ενέργειας – έναν κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής που ευνοεί την απώλεια βάρους.

Εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στο Molecules, οι διαλυτές ίνες σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη στον πεπτικό σωλήνα. Αυτή η ουσία βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης και προάγει το αίσθημα πληρότητας. Αυτός είναι ο λόγος που τα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης, αλλά μειώνουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, καθιστώντας τα μια πολύτιμη προσθήκη σε μια δίαιτα φιλική για την απώλεια βάρους.

Η Moody λέει, “Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι ένας τύπος ινών που αναμιγνύεται με το υγρό στο πεπτικό σας σύστημα για να σχηματίσει ένα τζελ. Αυτό το τζελ προσθέτει όγκο στην πέψη τροφής στο στομάχι σας και κινείται μέσα στα έντερα πολύ πιο αργά από τα τρόφιμα σε υγρή μορφή. Αυτή η διαδικασία σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας και σας βοηθά να διαχειριστείτε το βάρος».

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, η πρωτεΐνη είναι το βασικό μακροθρεπτικό συστατικό που πρέπει να καταναλώνετε. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει συσχετιστεί με αυξημένο κορεσμό και τη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια παρέχει πάνω από 15 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, καθιστώντας τα μια ευεργετική τροφή για να μετριαστεί η πρόσληψη θερμίδων και να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση τροφής.

«Τα όσπρια και ειδικότερα τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, με μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια να παρέχουν τόση πρωτεΐνη όσο ένα φλιτζάνι γάλα», εξηγεί η Moody. “Αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την άπαχη μάζα σώματος, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας ηρεμίας. Τείνουν επίσης να είναι μια πηγή πρωτεΐνης με χαμηλότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα μη άπαχα κρέατα όπως το βοδινό και το χοιρινό”.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: