Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Πώς είναι το 3χρονο παιδί σου να έχει καρκίνο

«…Είναι δύσκολος ο καρκίνος. Ειδικά ο παιδικός καρκίνος.Η καθημερινότητα είναι άσχημη. Νοσηλείες, εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, παρενέργειες. Όλη η ζωή μας πια είναι μοιρασμένη στο νοσοκομείο και το σπίτι»…

Το εξειδικευμένο σε θέματα μητρότητας μπλογκ eimaimama.gr, δημοσιεύει την επιστολή μιας μητέρας η 3,5 ετών κόρη της οποίας πάσχει από καρκίνο.

Αναλυτικά η συγκινητική επιστολή:

«Είμαι μαμά και το παιδί μου έχει καρκίνο. Είμαι μαμά της Νεφέλης (3,5 χρονών ) και του Πάρι (14 μηνών). Η Νεφέλη τον Ιούλιο διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Από τότε ζούμε τον χειρότερο μας εφιάλτη. Μου είναι δύσκολο να γράψω γι αυτό. Ζούμε με τον καρκίνο πια, τον σκέφτομαι και τον πολεμώ κάθε μέρα, αλλά τελικά μου είναι τόσο δύσκολο να γράψω τι νιώθω σε ένα χαρτί.

Είναι δύσκολο. Πολύ δύσκολο. Όλες κατά καιρούς έχουμε αντιμετωπίσει παιδικές αρρώστιες, παιδικά ατυχήματα, φόβους για την υγεία των μωρών μας, αλλά όταν σου συμβαίνει είναι αλλιώς. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτό που νιώθεις. Ή καλύτερα, δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτό που δε νιώθεις!!! Το κενό, το σταμάτημα του χρόνου, η απελπισία, ο πόνος, η αδυναμία. Όταν πήραν τη Nεφέλη από την αγκαλιά μου για τις πρώτες εξετάσεις, μου ξερίζωσαν ένα κομμάτι μου. Δεν είχα καταλάβει τι μας έλεγαν οι γιατροί, δεν είχα καταλάβει τι σημαίνει λευχαιμία, καρκίνος του αίματος, χημειοθεραπείες, νοσηλείες… Tο μόνο που θυμάμαι είναι τα λόγια του γιατρού

‘Δεν μιλάμε για ποσοστά επιβίωσης, αλλά για 100% ίαση’

Με αυτή τη διάγνωση πορεύομαι από τότε… κι όταν χάνω το κουράγιο μου, που το χάνω συχνά, αυτό σκέφτομαι: ‘ότι τα 5 χρόνια θα περάσουν και το 100% θα είναι δικό μας’. Θα είναι το δικό μου παιδί που νίκησε τον καρκίνο, η δική μου πριγκίπισσα που δάγκωσε το δηλητηριασμένο μήλο, αλλά θα ξυπνήσει κι όλα θα ανθίσουν.

Είναι δύσκολος ο καρκίνος. Ειδικά ο παιδικός καρκίνος. Αλλά και στην πλειοψηφία των περιστατικών, ιάσιμος πια. Η καθημερινότητα είναι άσχημη. Νοσηλείες, εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, παρενέργειες. Όλη η ζωή μας πια είναι μοιρασμένη στο νοσοκομείο και το σπίτι. Όσο κι αν προσπαθούμε να μη ζούμε με την αρρώστια, να μη το σκεφτόμαστε, να κοιτάμε μόνο μπροστά, να μην το αφήσουμε να επηρεάσει την καθημερινότητα μας, το είναι μας, αυτό δεν γίνεται. Αλλά έχουν τόση δύναμη τα παιδιά. Είναι εκπληκτικό, πως τα αντιμετωπίζουν όλα. δε χάνουν το χαμόγελο τους, το παιχνίδι τους, το κουράγιο τους. Ακόμη κι όταν πονάνε, το ξεχνάνε τόσο γρήγορα μετά.

Εμείς οι μαμάδες είμαστε όλες εκεί δίπλα τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να τα βοηθήσουμε. Αλλά είμαστε εκεί δίπλα τους συνέχεια, ασταμάτητα. Γινόμαστε γιατροί, νοσοκόμες, ψυχολόγοι, μαγείρισσες, το παιχνίδι τους, οι φίλοι που δεν μπορούν να δουν πια. Κι όταν καταφέρνουμε να μη διαταράξουμε την καθημερινότητα τους, να βρούμε τα όρια ώστε το παιδί να μην νιώσει την απειλή της αρρώστιας, είναι όλα λίγο καλύτερα. Πώς να πείσεις ένα παιδί ότι δεν μπορεί να πηγαίνει παδική χαρά, κολυμβητήριο, να βλέπει τους φίλους του, να είναι κλεισμένο για εβδομάδες ολόκληρες, σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου; Δε ξέρω πως, αλλά το κάνω κάθε μέρα. Της έχουμε πει τα πάντα για την αρρώστια της, της έχουμε πει ότι θα γίνει καλά, της έχουμε πει τι είναι καρκίνος, όταν μας ρώτησε, και τι έχει ο φίλος της ο Παναγιωτάκης και γιατί εκείνος έχει όγκο ενώ η Νεφέλη όχι! Έχω γελάσει πολύ, όταν μάλωνε με ένα άλλο παιδάκι για το ποιος θα κρατήσει πιο πολύ καιρό το Hickman!! Έχω κλάψει πολύ όταν με παρακαλάει να μην την τρυπήσουν ξανά, να μην τους αφήσω να τρυπήσουν την πλάτη της. Κλαίω συνέχεια αλλά τα κάνουμε όλα γιατί πρέπει να γίνει καλά!!

Μεταφέραμε το δωμάτιο της στο νοσοκομείο όταν νοσηλευόμασταν. Κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Συνεχίζουν η μαμά και ο μπαμπάς τις δουλειές τους, τις βόλτες τους. Το πρόγραμμα και οι κανόνες του σπιτιού δεν έχουν αλλάξει. Κάνουμε πάρτι, φοράμε τα καλά μας, καθόμαστε στο μεγάλο τραπέζι να φάμε γιορτινά, τραγουδάμε και χορεύουμε. Δεν έχει σημασία που είμαστε οι 4 μας. Πολύ λίγες φορές της έχουν λείψει οι φίλοι της και οι γιαγιάδες της. Ξέρω ότι καταλαβαίνει τα πάντα. Ξέρω ότι νιώθει τη στενοχώρια μας αλλά και την προσπάθεια που κάνω για να μην το καταλαβαίνει όλο αυτό. Ξέρω πια ότι μετράει τις μέρες για το τέλος των θεραπειών. Έχουν λιγοστέψει πια οι εφιάλτες της το βράδυ. Γελάει πιο συχνά. Παίζει πιο πολύ. Έχει κάνει πολλούς νέους φίλους. Αγαπάει πιο πολύ τον αδερφό της. Αγαπάει πιο πολύ και τη μαμά της πια, παρόλο που η μαμά είναι πιο κουρασμένη, νευριάζει πιο εύκολα, κλαίει πιο συχνά!!!!

Ντρέπομαι γιατί δεν ήξερα για το ογκολογικό νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ.

Ντρέπομαι γιατί άκουγα για τα παιδάκια με καρκίνο και δεν είχα αναρωτηθεί αν γίνονται καλά, πώς γίνονται καλά, πού γίνονται καλά.

Ντρέπομαι για πολλά που δεν έκανα και για ακόμη περισσότερα που δεν ήξερα γιατί απλά δεν είχα αναρωτηθεί.

Ντρέπομαι γιατί θεωρούσα τον εαυτό μου μορφωμένο, δραστήριο με κοινωνικές ευαισθησίες, με διαφορετική αντίληψη.

Όλα αυτά που ακούμε και σκεφτόμαστε ότι συμβαίνουν σε μια άλλη σφαίρα… σε άλλες οικογένειες, σε άλλα παιδιά, σε άλλες γειτονιές.

Δε ξέρω αν μετά από αυτή την περιπέτεια θα γίνω καλύτερος ή χειρότερος άνθρωπος. Και το λέω αυτό γιατί όσο περνάει ο καιρός και συνειδητοποιώ τι μας συμβαίνει, κατανοώ τους γονείς που όταν αφήνουν το νοσοκομείο πίσω τους, δε θέλουν καμία σχέση με τον καρκίνο, δε θέλουν τίποτα να τους θυμίζει τι πέρασαν. Ξέρω όμως ότι θα είμαι πιο αληθινή και πιο ολοκληρωμένη… και σαν άτομο, σαν φίλη, σαν σύντροφος, αλλά κυρίως σαν μάνα. Και ξέρω ότι όσο πιο δυνατή η μάνα, τόσο πιο δυνατό το παιδί.

Και ξέρω ότι το παιδί μου δεν θα χάσει καμία μάχη στη ζωή της, γιατί έχει κερδίσει τη μάχη για την ίδια της τη ζωή».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέντε τρόφιμα για να παραμείνετε πάντα νέοι | Τι λέει 63χρονος γιατρός που δείχνει 20 χρόνια μικρότερος

Ένας γιατρός που ισχυρίζεται πως το σώμα του είναι βιολογικά 20 χρόνια νεότερο από την πραγματική του ηλικία, αποκάλυψε τις 5 τροφές που τρώει καθημερινά για να δείχνει τόσο νέος.

Ο 63χρονος Δρ. Μαρκ Χάιμαν, από τη Μασαχουσέτη, είναι γιατρός και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Young Forever: The Secrets To Living Your Longest, Healthiest life».

Έχει περισσότερους από 286.000 ακόλουθους στο TikTok, όπου μοιράζεται τις συμβουλές του για μια πιο μακροχρόνια και υγιή ζωή. Σε ένα πρόσφατο, λοιπόν, βίντεο, αποκάλυψε τις πέντε τροφές που συνιστά να τρώτε καθημερινά για βέλτιστη υγεία. «Αυτά τα πράγματα είναι φάρμακα» είπε.

Ποιες είναι οι πέντε τροφές στις οποίες «ορκίζεται» ο 63χρονος γιατρός
Σταυρανθή λαχανικά
Η πρώτη τροφή που πρότεινε ο Δρ. Χάιμαν ήταν τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τις λαχανίδες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι.
«Όλα αυτά περιέχουν ενώσεις που ενεργοποιούν τις κυτταρικές οδούς αποτοξίνωσης και βελτιστοποιούν την κατάσταση των μετάλλων σας» είπε.

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι συνήθως πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ, σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.

Ο γιατρός σημείωσε πως το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για τη μεθυλίωση, μια βασική βιοχημική διαδικασία. Στην ιστοσελίδα του μάλιστα, εξηγεί, πως η μεθυλίωση συμβάλει στην επισκευή του DNA σε καθημερινή βάση, στην ανακύκλωση μορίων που απαιτούνται για την αποτοξίνωση, στη διατήρηση της διάθεσης και στη διατήρησης της φλεγμονής υπό έλεγχο. Βοηθά επίσης στον έλεγχο της ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα αν είναι πολύ υψηλή.

Είναι λοιπόν σημαντικό να «τρώτε τουλάχιστον ένα ή δύο φλιτζάνια αυτής της κατηγορίας λαχανικών κάθε μέρα», ανέφερε ο ειδικός σε θέματα μακροζωίας στο βίντεό του.

Ελαιόλαδο
Ο Δρ. Χάιμαν αναφέρει επίσης στο βίντεό του πως το ελαιόλαδο είναι μία από τις αγαπημένες του πηγές καλών λιπαρών, καθώς «έχει αποδειχθεί ότι περιέχει όλα τα είδη των αντιφλεγμονωδών ενώσεων».

Σύμφωνα με έρευνες, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δρα ως φυσικό αντιφλεγμονώδες με τρόπο παρόμοιο με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη. Είναι επίσης πλούσιο σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά και περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών.

«Τα καλά λιπαρά είναι καλά για εμάς» είπε. «Πρέπει να βεβαιωθείτε πως λαμβάνετε πολλά καλά λιπαρά και το ελαιόλαδο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε. Θα πρέπει να είναι το βασικό σας λίπος».

Ξηροί καρποί
Ο Δρ. Χάιμαν συνέχισε εκθειάζοντας τους ξηρούς καρπούς και λέγοντας πως είναι «τόσο σημαντικοί». «Είναι γεμάτοι μέταλλα, λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες» είπε. «Είναι μία από τις υπερτροφές της φύσης».

Ξηροί καρποί
Ο ειδικός εξήγησε πως οι ξηροί καρποί έχει αποδεχθεί ότι αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής και το εύρος της υγείας, καθώς και ότι μειώνουν το διαβήτη.
Ο γιατρός λοιπόν, συνιστά να «τσιμπολογάτε» ξηρούς καρπούς και σπόρους, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, των καρυδιών, των πεκάν, των φουντουκιών, των macadamia, των κολοκυθόσπορων, των σπόρων chia και του σουσαμιού.

Μούρα
Ο Δρ. Χάιμαν είναι επίσης οπαδός των μούρων, τα οποία αποτελούν «μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών» και «φυτοχημικών» (ενώσεις που παράγονται από τα φυτά). «Αυτά τα φωτοχημικά ενεργοποιούν τα μονοπάτια μακροζωίας που όλοι χρειαζόμαστε για να ενεργοποιήσουμε τα θεραπευτικά μας συστήματα, το οποίο είναι το βασικό κλειδί για να παραμείνουμε νέοι για πάντα» είπε.

Στην ιστοσελίδα του συνιστά την κατανάλωση κράνμπερι, βατόμουρων και φράουλας. «Είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες και πιστεύεται ότι προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις αποτρέποντας τους θρόμβους αίματος» έγραψε. «Μπορούν επίσης να καθυστερήσουν τη γήρανση των κυττάρων στο σώμα. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις πως μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ».

Πράσινο τσάι
Το πέμπτο πράγμα που καταναλώνει καημερινά ο Δρ. Χάιμαν είναι το πράσινο τσάι, αν και παραδέχτηκε πως τεχνικά δεν είναι τρόφιμο.

«Περιέχει όλα αυτά τα φωτοχημικά και τις κατεχίνες, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιούν τους διακόπτες μακροζωίας και τα μονοπάτια στο σώμα μας που μας κρατούν νέους και υγιείς», εξήγησε.

Πράσινο τσάι

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις του πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, καθώς και να αυξήσουν δυνητικά τη διάρκεια ζωής.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο γιατρός, στην Ικαρία, μια περιοχή όπως λέει όπου οι κάτοικοι ζουν περισσότερο, πίνουν τσάι από άγριο φασκόμηλο. «Το πράσινο τσάι βοηθά στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις ηπατικές παθήσεις, την υψηλή χοληστερόλη και τις φλεγμονές και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα», έγραψε στο Facebook το 2018.

«Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι επίσης ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κάψετε λίπος. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει άφθονες κατεχίνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση (καύση θερμίδων) και αποτρέπουν τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών στο μεταβολισμό σας. Το πράσινο τσάι γίνεται ακόμα πιο ευεργετικό σε μορφή matcha -σκόνη φύλλων τσαγιού που μπορείτε να αναμείξετε με νερό ή να προσθέσετε σε smoothies, που είναι ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους κατανάλωσής του»

iefimerida.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

4ης Υ.ΠΕ | Σε δημοπράτηση εργα για ανακαινιση σε ΚΥ Χρυσούπολης και Πρίνο

Τα πρώτα 26 Κέντρα Υγείας της 4ης Υ.ΠΕ (4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης) εγκρίθηκαν από το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπ.Υγείας και προχωράνε προς δημοπράτηση, ανέφερε σε ανάρτηση του στα social Media o διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ Δημήτρης Τσιτσιλικάκης.

Ο κ.Τσιτσιλικάκης, παράλληλα, τόνισε πως το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) με συνολικός αρχικό προϋπολογισμό 39.651.589 Ευρώ.
Ακολουθούν τα 26 Κέντρα Υγείας της 4ης Υ.ΠΕ
ΚΥ ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΚΥ Ν. ΜΑΔΥΤΟΥ
ΚΥ ΣΟΧΟΥ
ΚΥ ΘΕΡΜΗΣ
ΚΥ ΠΡΙΝΟΥ
ΚΥ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΚΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ,
ΚΥ ΔΙΚΑΙΩΝ
ΚΥ ΣΑΠΩΝ
ΚΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
ΚΥ ΙΑΣΜΟΥ
ΚΥ ΑΒΔΗΡΩΝ
ΚΥ ΕΧΙΝΟΥ
ΚΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ
ΚΥ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΥ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΚΥ ΣΕΡΡΩΝ
ΚΥ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ
ΚΥ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ
ΚΥ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ
ΚΥ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΚΥ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μπορούμε να γλιτώσουμε από έμφραγμα και εγκεφαλικό με 8 κινήσεις

Η τήρηση των Life’s Essential 8  δηλαδή των οκτώ βασικών μέτρων που προσδιορίστηκαν από τους επιστήμονες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) για την αποφυγή πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου ή στεφανιαίας νόσου- εμπλουτίστηκαν από ακόμα μια σύσταση, που περιλαμβάνει τον ποιοτικό ύπνο.

«Η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου θα μπορούσε να προσδώσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας του γενικού πληθυσμού» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Xiang Li, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Τα νεότερα ευρήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο επιδημιολογίας και πρόληψης, τρόπου ζωής και καρδιομεταβολικής υγείας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βοστώνη, θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου τα πλήρη αποτελέσματα δημοσιευθούν σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) είχε ήδη δημιουργήσει το 2010 το Life’s Simple 7, έναν οδηγό με επτά απλούς και μη φαρμακευτικούς τρόπους που προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονταν:
  • η αποφυγή του καπνίσματος,
  • η σωματική δραστηριότητα,
  • η υγιεινή διατροφή,
  • η διατήρηση υγιούς βάρους
  • η διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης,
  • χοληστερόλης
  • και αρτηριακής πίεσης

Οι δείκτες επικαιροποιήθηκαν το 2022, για να αποσαφηνιστούν διάφορα στοιχεία και να προστεθεί ένα ακόμη. Το κάπνισμα τσιγάρων αντικαταστάθηκε με την έκθεση στη νικοτίνη, ώστε να συμπεριληφθούν επίσης τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

Επιπλέον, προστέθηκε ένας οδηγός για την ποιότητα της διατροφής, ο οποίος περιγράφει τα στοιχεία δύο διατροφικών προτύπων, της δίαιτας DASH και της μεσογειακής διατροφής, που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία. Μια παρόμοια τροποποίηση έγινε και στη χοληστερόλη, έτσι ώστε να επικεντρώνεται στη μη-HDL χοληστερόλη και όχι στη συνολική χοληστερόλη.

O ποιοτικός ύπνος μετράει 

Η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν η προσθήκη της διάρκειας του ύπνου, όπως προέκυψε από έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών.

Στη νεότερη ανάλυση των ερευνητών, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων UK Biobank 137.794 ενηλίκων, με μέσο όρο τα 55 έτη, που δεν έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα σχετικά με το πόσο καλά τηρούσαν τα Life’s Essential 8.

Χρησιμοποιώντας μια κλίμακα 100 βαθμών, οι βαθμολογίες ομαδοποιήθηκαν σε χαμηλή, μέτρια ή υψηλή τήρηση των οδηγιών. Υπολογίστηκαν επίσης γενετικές βαθμολογίες κινδύνου για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μετά από δέκα χρόνια ερευνητικής παρακολούθησης, διαπιστώθηκε πως όσοι είχαν υψηλές βαθμολογίες συμμόρφωσης διέτρεχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο55% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και 64% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερη συμμόρφωση.

Η χρήση, επομένως, του μοντέλου Life’s Essential 8, σε σύγκριση με τον προηγούμενο κατάλογο ελέγχου, προέβλεπε καλύτερα ποιοι θα εμφάνιζαν καρδιαγγειακές παθήσεις.

Από την ανάλυση, επίσης, προέκυψε ότι οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερο όφελος από την τήρηση των οκτώ συμβουλών σε σχέση με τους άνδρες. Όσο μάλιστα οι βαθμολογίες συμμόρφωσης αυξάνονταν, ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο και καρδιαγγειακά νοσήματα μειωνόταν περισσότερο για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες. Αντίστοιχα, τα οφέλη ήταν ισχυρότερα για τα άτομα ηλικίας 55 ετών και νεότερων απ’ ό,τι για τους ηλικιωμένους.

Τέλος, τα άτομα με χαμηλό γενετικό κίνδυνο και υψηλή προσκόλληση στις μετρήσεις είχαν 78% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο και 68% λιγότερες πιθανότητες πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο και χαμηλή προσκόλληση.

ygeiamou.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: