Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Πώς είναι το 3χρονο παιδί σου να έχει καρκίνο

«…Είναι δύσκολος ο καρκίνος. Ειδικά ο παιδικός καρκίνος.Η καθημερινότητα είναι άσχημη. Νοσηλείες, εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, παρενέργειες. Όλη η ζωή μας πια είναι μοιρασμένη στο νοσοκομείο και το σπίτι»…

Το εξειδικευμένο σε θέματα μητρότητας μπλογκ eimaimama.gr, δημοσιεύει την επιστολή μιας μητέρας η 3,5 ετών κόρη της οποίας πάσχει από καρκίνο.

Αναλυτικά η συγκινητική επιστολή:

«Είμαι μαμά και το παιδί μου έχει καρκίνο. Είμαι μαμά της Νεφέλης (3,5 χρονών ) και του Πάρι (14 μηνών). Η Νεφέλη τον Ιούλιο διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Από τότε ζούμε τον χειρότερο μας εφιάλτη. Μου είναι δύσκολο να γράψω γι αυτό. Ζούμε με τον καρκίνο πια, τον σκέφτομαι και τον πολεμώ κάθε μέρα, αλλά τελικά μου είναι τόσο δύσκολο να γράψω τι νιώθω σε ένα χαρτί.

Είναι δύσκολο. Πολύ δύσκολο. Όλες κατά καιρούς έχουμε αντιμετωπίσει παιδικές αρρώστιες, παιδικά ατυχήματα, φόβους για την υγεία των μωρών μας, αλλά όταν σου συμβαίνει είναι αλλιώς. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτό που νιώθεις. Ή καλύτερα, δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτό που δε νιώθεις!!! Το κενό, το σταμάτημα του χρόνου, η απελπισία, ο πόνος, η αδυναμία. Όταν πήραν τη Nεφέλη από την αγκαλιά μου για τις πρώτες εξετάσεις, μου ξερίζωσαν ένα κομμάτι μου. Δεν είχα καταλάβει τι μας έλεγαν οι γιατροί, δεν είχα καταλάβει τι σημαίνει λευχαιμία, καρκίνος του αίματος, χημειοθεραπείες, νοσηλείες… Tο μόνο που θυμάμαι είναι τα λόγια του γιατρού

‘Δεν μιλάμε για ποσοστά επιβίωσης, αλλά για 100% ίαση’

Με αυτή τη διάγνωση πορεύομαι από τότε… κι όταν χάνω το κουράγιο μου, που το χάνω συχνά, αυτό σκέφτομαι: ‘ότι τα 5 χρόνια θα περάσουν και το 100% θα είναι δικό μας’. Θα είναι το δικό μου παιδί που νίκησε τον καρκίνο, η δική μου πριγκίπισσα που δάγκωσε το δηλητηριασμένο μήλο, αλλά θα ξυπνήσει κι όλα θα ανθίσουν.

Είναι δύσκολος ο καρκίνος. Ειδικά ο παιδικός καρκίνος. Αλλά και στην πλειοψηφία των περιστατικών, ιάσιμος πια. Η καθημερινότητα είναι άσχημη. Νοσηλείες, εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, παρενέργειες. Όλη η ζωή μας πια είναι μοιρασμένη στο νοσοκομείο και το σπίτι. Όσο κι αν προσπαθούμε να μη ζούμε με την αρρώστια, να μη το σκεφτόμαστε, να κοιτάμε μόνο μπροστά, να μην το αφήσουμε να επηρεάσει την καθημερινότητα μας, το είναι μας, αυτό δεν γίνεται. Αλλά έχουν τόση δύναμη τα παιδιά. Είναι εκπληκτικό, πως τα αντιμετωπίζουν όλα. δε χάνουν το χαμόγελο τους, το παιχνίδι τους, το κουράγιο τους. Ακόμη κι όταν πονάνε, το ξεχνάνε τόσο γρήγορα μετά.

Εμείς οι μαμάδες είμαστε όλες εκεί δίπλα τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να τα βοηθήσουμε. Αλλά είμαστε εκεί δίπλα τους συνέχεια, ασταμάτητα. Γινόμαστε γιατροί, νοσοκόμες, ψυχολόγοι, μαγείρισσες, το παιχνίδι τους, οι φίλοι που δεν μπορούν να δουν πια. Κι όταν καταφέρνουμε να μη διαταράξουμε την καθημερινότητα τους, να βρούμε τα όρια ώστε το παιδί να μην νιώσει την απειλή της αρρώστιας, είναι όλα λίγο καλύτερα. Πώς να πείσεις ένα παιδί ότι δεν μπορεί να πηγαίνει παδική χαρά, κολυμβητήριο, να βλέπει τους φίλους του, να είναι κλεισμένο για εβδομάδες ολόκληρες, σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου; Δε ξέρω πως, αλλά το κάνω κάθε μέρα. Της έχουμε πει τα πάντα για την αρρώστια της, της έχουμε πει ότι θα γίνει καλά, της έχουμε πει τι είναι καρκίνος, όταν μας ρώτησε, και τι έχει ο φίλος της ο Παναγιωτάκης και γιατί εκείνος έχει όγκο ενώ η Νεφέλη όχι! Έχω γελάσει πολύ, όταν μάλωνε με ένα άλλο παιδάκι για το ποιος θα κρατήσει πιο πολύ καιρό το Hickman!! Έχω κλάψει πολύ όταν με παρακαλάει να μην την τρυπήσουν ξανά, να μην τους αφήσω να τρυπήσουν την πλάτη της. Κλαίω συνέχεια αλλά τα κάνουμε όλα γιατί πρέπει να γίνει καλά!!

Μεταφέραμε το δωμάτιο της στο νοσοκομείο όταν νοσηλευόμασταν. Κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Συνεχίζουν η μαμά και ο μπαμπάς τις δουλειές τους, τις βόλτες τους. Το πρόγραμμα και οι κανόνες του σπιτιού δεν έχουν αλλάξει. Κάνουμε πάρτι, φοράμε τα καλά μας, καθόμαστε στο μεγάλο τραπέζι να φάμε γιορτινά, τραγουδάμε και χορεύουμε. Δεν έχει σημασία που είμαστε οι 4 μας. Πολύ λίγες φορές της έχουν λείψει οι φίλοι της και οι γιαγιάδες της. Ξέρω ότι καταλαβαίνει τα πάντα. Ξέρω ότι νιώθει τη στενοχώρια μας αλλά και την προσπάθεια που κάνω για να μην το καταλαβαίνει όλο αυτό. Ξέρω πια ότι μετράει τις μέρες για το τέλος των θεραπειών. Έχουν λιγοστέψει πια οι εφιάλτες της το βράδυ. Γελάει πιο συχνά. Παίζει πιο πολύ. Έχει κάνει πολλούς νέους φίλους. Αγαπάει πιο πολύ τον αδερφό της. Αγαπάει πιο πολύ και τη μαμά της πια, παρόλο που η μαμά είναι πιο κουρασμένη, νευριάζει πιο εύκολα, κλαίει πιο συχνά!!!!

Ντρέπομαι γιατί δεν ήξερα για το ογκολογικό νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ.

Ντρέπομαι γιατί άκουγα για τα παιδάκια με καρκίνο και δεν είχα αναρωτηθεί αν γίνονται καλά, πώς γίνονται καλά, πού γίνονται καλά.

Ντρέπομαι για πολλά που δεν έκανα και για ακόμη περισσότερα που δεν ήξερα γιατί απλά δεν είχα αναρωτηθεί.

Ντρέπομαι γιατί θεωρούσα τον εαυτό μου μορφωμένο, δραστήριο με κοινωνικές ευαισθησίες, με διαφορετική αντίληψη.

Όλα αυτά που ακούμε και σκεφτόμαστε ότι συμβαίνουν σε μια άλλη σφαίρα… σε άλλες οικογένειες, σε άλλα παιδιά, σε άλλες γειτονιές.

Δε ξέρω αν μετά από αυτή την περιπέτεια θα γίνω καλύτερος ή χειρότερος άνθρωπος. Και το λέω αυτό γιατί όσο περνάει ο καιρός και συνειδητοποιώ τι μας συμβαίνει, κατανοώ τους γονείς που όταν αφήνουν το νοσοκομείο πίσω τους, δε θέλουν καμία σχέση με τον καρκίνο, δε θέλουν τίποτα να τους θυμίζει τι πέρασαν. Ξέρω όμως ότι θα είμαι πιο αληθινή και πιο ολοκληρωμένη… και σαν άτομο, σαν φίλη, σαν σύντροφος, αλλά κυρίως σαν μάνα. Και ξέρω ότι όσο πιο δυνατή η μάνα, τόσο πιο δυνατό το παιδί.

Και ξέρω ότι το παιδί μου δεν θα χάσει καμία μάχη στη ζωή της, γιατί έχει κερδίσει τη μάχη για την ίδια της τη ζωή».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Πότε δεν χρειάζεται συνταγή – Γιατί άλλαξε τις αποφάσεις το Υπουργείο

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και την προμήθεια των εμβολίων προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, ένα 24ωρο μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου. Η απόφαση φαίνεται ότι συνδέεται με τις αντιδράσεις για το προαπαιτούμενο ιατρικής συνταγής προκειμένου να χορηγείται το εμβόλιο στους πολίτες.

Μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν θεσμικά από τους φαρμακοποιούς, σειρά είχε ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος κατακεραύνωσε μέσα από βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, για την απόφασή της.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

  1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

  2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λογω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.»

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοροναϊός: Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού έως και έναν χρόνο μετά

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι ο κοροναϊός Covid-19 αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου έως και ένα χρόνο μετά τη μόλυνση, ιδίως για όσους έχουν ήδη υποκείμενες καρδιακές παθήσεις. Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται διαδικτυακά στο περιοδικό «Nature Cardiovascular Research» εντόπισε τους μηχανισμούς που ευθύνονται γι’ αυτούς τους κινδύνους.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εντόπισε τον ιό αυτό στις αρτηρίες οκτώ ανδρών και γυναικών με ιστορικό αθηροσκλήρωσης που είχαν πεθάνει από Covid-19.

Επίσης, ο κοροναϊός εντοπίστηκε μέσα σε τοπικά ανοσοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα και κανονικά προστατεύουν την καρδιά, απορρίπτοντας τα περιττά μόρια λίπους στις αρτηρίες.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι ως απάντηση στη μόλυνση, τα μακροφάγα απελευθέρωσαν φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, που ονομάζονται κυτοκίνες, δύο από τις οποίες έχουν συνδεθεί με καρδιακές προσβολές.

«Ο ιός δημιουργεί ένα ιδιαίτερα φλεγμονώδες περιβάλλον που θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη της πλάκας, τη ρήξη και την παρεμπόδιση της ροής του αίματος προς την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα βασικά όργανα», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Τμήμα Ιατρικής του ιατρικού κέντρου Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νατάλια Έμπερχαρντ.

Επανάληψη στις παραλλαγές

Επιπλέον, οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ο κοροναϊός προσβάλλει περισσότερο άτομα που έχουν ήδη μεγάλες ποσότητες αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες τους και αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί τα άτομα με αθηροσκλήρωση είναι πιο ευάλωτα στην Covid-19.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι αναλύθηκαν ιστοί που είχαν μολυνθεί με στελέχη του ιού στις αρχές της πανδημίας και σκοπεύουν να επαναλάβουν τη μελέτη σε άτομα που εκτέθηκαν σε νεότερες παραλλαγές.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Aύξηση θετικότητας, εισαγωγών και διασωληνώσεων

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη και τον κορονοϊό της τελευταίας εβδομάδας ανακοίνωσε, σήμερα Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ

Συνοπτικά την εβδομάδα 38/2023:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

  • παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
  • Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=869) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 30% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: