Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πότε θα γίνουν εκλογές; Το ερώτημα που καίει υπουργούς και βουλευτές – Όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό

Μετά από καιρό, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο επικράτησε κλίμα ηρεμίας και αισιοδοξίας.


Η κυβέρνηση, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου, πέρασε σχεδόν αλώβητη την μεγάλη κρίση με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την ΕΥΠ. Και παρά τα προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προκλήσεις της Τουρκίας, η οικονομία δεν έχασε την δυναμική της. Αυτά συνόψισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια φράση της ομιλίας του, η οποία δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από τους παριστάμενους υπουργούς, καθώς την άκουσαν δύο φορές μέσα σε λίγα λεπτά.

«Από το εθνικό βήμα της Έκθεσης παρουσιάστηκαν, νομίζω, αναλυτικά οι προτεραιότητές μας και τα βήματά μας για τους επόμενους μήνες, ενώ στη Νέα Υόρκη η χώρα είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί συνολικά απέναντι σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις. Συνεπώς ο ορίζοντάς μας για τους επόμενους μήνες θεωρώ ότι είναι πλέον καθαρός και καθόλου τυχαία, πάντως, τα δύο αυτά γεγονότα συναντώνται σε θέματα που συνυπάρχουν και προφανώς αλληλοεπηρεάζονται: στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην κρίση της ενέργειας, αλλά και στη δοκιμασία της ασφάλειας και της ίδιας της Δημοκρατίας», είπε ο Πρωθυπουργός. Και λίγο αργότερα επανέλαβε: «Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, ο δικός μας χάρτης όπως τον έχουμε συνδιαμορφώσει με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι καθαρός».

Τι σημαίνει καθαρός ορίζοντας σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον;

Η συζήτηση που ακολούθησε μετά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη έδωσε το απαραίτητο επεξηγηματικό πλαίσιο. Ο περισσότερος χρόνος στο υπουργικό συμβούλιο αξιοποιήθηκε προκειμένου να εξηγηθεί στους υπουργούς ώστε να συζητηθεί, στη συνέχεια, λεπτομερώς η ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους αγοράς του συγκεκριμένου καυσίμου.

Η εντύπωση με την οποία αποχώρησαν από τη συνεδρίαση πολλοί από τους παριστάμενους ήταν ότι η ελληνική πρόταση για το πλαφόν είναι σύνθετη και πολύ καλά μελετημένη, καθώς περιλαμβάνει και το LNG που εισάγεται στην Ευρώπη και το φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία, γι’ αυτό κερδίζει σταδιακά την υποστήριξη και άλλων χωρών. Επίσης, ότι αν η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει πάνω κάτω στα σημερινά επίπεδα, τα μέτρα του οικονομικού επιτελείου θα είναι παραπάνω από επαρκή και άρα δεν επίκειται μεγάλη κοινωνική αναστάτωση εντός του χειμώνα με πολιτικό αντίκτυπο. Ο μεγάλος κίνδυνος θα προκύψει αν η Ρωσία κλείσει τελείως τις στρόφιγγες των αγωγών, αλλά όλοι αναμένουν ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «κανένας εθνικός προϋπολογισμός, σε καμία χώρα, δεν είναι σε θέση να καλύψει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, το οποίο διαπερνά τα σύνορα. Και απαιτούνται εκτός από τις εθνικές πολιτικές και τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Παρότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ ακόμα δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας, υπάρχει η εκτίμηση ότι στο τέλος κάποιος συμβιβασμός θα γίνει και κάποιο σχέδιο θα προκύψει από αυτόν, όπως συμβαίνει πάντα, για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία προβληματίζει, αλλά προς το παρόν η νέα Πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και κανένας δεν ξέρει πως ακριβώς θα κινηθεί.

Προϋπόθεση για την υπέρβαση των «προσωρινών δυσκολιών», όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι η ανεξαρτησία, η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η διεθνής αξιοπιστία του κάθε κράτους». Ο Πρωθυπουργός επαίνεσε την ελληνική κοινωνία για «την μεγάλη ωριμότητα» που έχει δείξει απέναντι στις εισαγόμενες κρίσεις και στις συνέπειες τους, αλλά και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μην ναρκοθετήσει την επόμενη ημέρα με υπερβολικές παροχές. Και επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο κατέταξε την ελληνική οικονομία σε αυτές που πέτυχαν ένα οικονομικό θαύμα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον.

 

Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Το ερώτημα που καίει υπουργούς και βουλευτές
Βέβαια, το ερώτημα που καίει τους υπουργούς και τους βουλευτές της ΝΔ είναι πότε θα γίνουν εκλογές και αν το κόμμα τους, το οποίο τώρα προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις θα βρίσκεται στην ίδια καλή αφετηρία στο τέλος του χειμώνα, ώστε να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει στο υπουργικό συμβούλιο, ενισχύθηκε η άποψη όσων πιστεύουν ότι θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα της τετραετίας. Σε αυτό το σενάριο, οι εκλογές της απλής αναλογικής θα γίνουν στις αρχές Ιουνίου πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις και οι δεύτερες εκλογές μετά από αυτές. Υπάρχει, ωστόσο, και το σενάριο των εκλογών την άνοιξη, καθώς ο Πρωθυπουργός κατά καιρούς έχει αναφερθεί και στα δύο.

Πρόσφατο παράδειγμα, οι δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της ΚΟ του ΕΛΚ, στη Χερσόνησο Ηρακλείου. «Πιστεύω ότι όταν έρθει η ώρα, την άνοιξη του 2023, να προβάλλουμε τα επιχειρήματα μας στον ελληνικό λαό, θεωρώ ότι είναι λογικό να ισχυριστούμε ότι τηρήσαμε τις εκλογικές μας υποσχέσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από ότι ήταν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2019. Και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα μας δώσει εντολή για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή της Οργάνωσης American Jewish Committee (AJC) Τέντ Ντόιτς

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, με τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή της Οργάνωσης American Jewish Committee (AJC) κ. Τεντ Ντόιτς (Ted Deutch). 

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η σημασία της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ και της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για την άμυνα και την ασφάλεια των δύο χωρών και την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναδείχθηκε ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας, συνεργαζόμενη με χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες και έχουν κοινό όραμα για μία ειρηνική και ευημερούσα περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο υψηλό επίπεδο της, συνεχώς ενισχυόμενης, στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας-Ισραήλ και στην Τριμερή συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συμπαράταξη Πολιτών | Αποφασίζει επόμενο Υποψήφιο Δήμαρχο Καβάλας

Tην Κυριακή 4/12 το απόγευμα στις 6:30 η δημοτική παράταξη Συμπαράσταση Πολιτών πραγματοποιεί γενική συνέλευση.

Θα συζητηθεί το θέμα της υποψηφιότητας για τον δήμο Καβάλας στις εκλογές του Οκτωβρίου το 2023 μετά την αποχώρηση του Άρη Βέρρου από επικεφαλής της παράταξης.

Η συνέλευση θα είναι κλειστή και μόνο για τα μέλη της Συμπαράταξης Πολιτών.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Γιάννης Οικονόμου | Εκλογές κοντά στο τέλος της τετραετίας

«Οι εκλογές θα γίνουν κοντά στο τέλος της τετραετίας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου πρόσθεσε: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας», για να συμπληρώσει: «Δεν νομίζω να μας κατηγορήσει κανείς για 2 ή 3 μήνες νωρίτερα». «Από την άνοιξη και μετά είναι πιθανό να έχουμε τις εκλογικές διαδικασίες».

«Η κάλπη είναι μία και εθνική, οι πολίτες από την πρώτη κάλπη πρέπει να επιλέξουν για την επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηρίζοντας καθοριστικές και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. «Η ΝΔ θα διεκδικήσει την εντολή καθαρής αυτοδύναμης κυβέρνησης», είπε για τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας. «Στόχος μας η αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι συνθήκες που ζούμε απαιτούν αποφάσεις γενναίες και που να ενσωματώνουν και να στοιχίζονται πίσω τους ευρύτερες κοινωνικές πλειοψηφίες».

«Με την Ελληνική Λύση δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας» ξεκαθάρισε, για να προσθέσει: «Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις που να μην μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, – πολλώ δε μάλλον όταν θα τεθούν πολύ άμεσα τα διλήμματα στην εκλογική διαδικασία – ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, η ΝΔ θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Τις απαντήσεις για τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς τις δίνει ο λαός», διεμήνυσε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

newsbomb.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: