Connect with us

ΕΚΛΟΓΕΣ

Πως θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές οι Έλληνες που μένουν σε άλλες χώρες της ΕΕ

Προθεσμία έως τις 28 Μαρτίου έχουν για να υποβάλουν αίτηση όσοι Έλληνες διαμένουν μόνιμα σε άλλες χώρες της ΕΕ ή θα βρίσκονται σε αυτές κατά την ημέρα διενέργειας των ευρωεκλογών και επιθυμούν να ψηφίσουν από εκεί για τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, θα πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική αίτηση – δήλωση που βρίσκεται στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου και να την καταθέσουν στις οικείες ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές Αρχές.

Click to comment

Απάντηση

ΕΚΛΟΓΕΣ

Τον Αύγουστο η απόφαση Μητσοτάκη για τις πρόωρες εκλογές – Το σενάριο για κάλπες τον Οκτώβριο

Οι διαβεβαιώσεις αλλά και ο αστερίσκος που έβαλε ο πρωθυπουργός για την εξάντληση της τετραετίας

Στα τέλη του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι θα πάρει τις αποφάσεις του για το προτεινόμενο πρόσωπο στην προεδρία της Δημοκρατίας όταν θα πάει στο βουνό, εννοώντας τις χειμερινές διακοπές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων εκείνης της χρονιάς.

Η παρουσία στη ΔΕΘ να σημάνει και έναρξη της προεκλογικής περιόδου

Όπως φαίνεται για το θέμα των πρόωρων εκλογών ο κ. Μητσοτάκης αν δεν διαβεβαίωνε επισήμως ότι θα εξαντλήσει την τετραετία θα μπορούσε να πει χαριτολογώντας ότι θα λάβει τις αποφάσεις του …στη θάλασσα, σε κάποια παραλία. Και αυτό διότι τις οριστικές αποφάσεις του για το αν τελικά θα κάνει δεκτές τις εισηγήσεις που δέχεται για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός θα τις λάβει στα τέλη του καλοκαιριού.

Παρά τις συνεχείς επίσημες διαψεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κυβερνητικών στελεχών στα σενάρια πρόωρων εκλογών, η σχετική συζήτηση συντηρείται ενώ σε συναγερμό βρίσκονται και τα κομματικά επιτελεία στην αντιπολίτευση που όχι μόνο δεν αποκλείουν την προσφυγή στις κάλπες πριν ολοκληρωθεί η τετραετία αλλά και την προεξοφλούν κιόλας, όπως τουλάχιστον διατείνεται ο Αλέξης Τσίπρας που εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα «δραπετεύσει» με εκλογές το φθινόπωρο.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» τονίζει ότι «ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα γίνουν το φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης μονότονα επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι όποτε κι αν γίνουν» και δηλώνει αισιόδοξος ότι για την εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», βουλευτές της ΝΔ διακινούν την «πληροφορία» ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ετοιμάζεται για το τέλος του Αυγούστου, ώστε η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου να σημάνει και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Η εισήγηση που εξετάζεται ωστόσο είναι να έχουν προκηρυχθεί ως το τέλος Αυγούστου και να διεξαχθούν στις αρχές του Οκτωβρίου.

Ο αστερίσκος για την τοξική κομματική αντιπαράθεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας προχτές στην απονομή των βραβείων του ΕΒΕΑ έκανε μια αναφορά που ερμηνεύτηκε ως υποσημείωση και αστερίσκος στην εκ νέου διαβεβαίωσή του για εξάντληση της τετραετίας και διεξαγωγή των εκλογών στις αρχές του καλοκαιριού του 2023.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η πορεία μας, λοιπόν, από εδώ και στο εξής θα είναι κοινωνικά ευαίσθητη, αυτό το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Θα είναι όμως ταυτόχρονα και δημοσιονομικά ισορροπημένη. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο να το αντιληφθούμε. Ζυγίζοντας τις ανάγκες μας στη ζυγαριά των δυνατοτήτων μας. Ακριβώς γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων.

»Και σίγουρα θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες».

Η τελευταία αυτή αναφορά για το τοξικό κλίμα της αντιπαράθεσης και κατά πόσο μπορεί να το αντέξει η χώρα για ολόκληρο τον επόμενο χρόνο που θα είναι εκ των πραγμάτων προεκλογικός θεωρήθηκε από πολλούς πως υποδηλώνει δεύτερες σκέψεις, πυροδοτώντας εκ νέου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Σταθερή διακυβέρνηση

Το ίδιο το γεγονός ότι πλέον η πολιτική αντιπαράθεση και ο δημόσιος διάλογος χαρακτηρίζεται από εκλογικά διλήμματα πυροδοτεί περαιτέρω αυτή τη συζήτηση. Με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον Σκάι σημείωσε ότι οι κρίσεις αναδεικνύουν την ανάγκη σοβαρής και σταθερής διακυβέρνησης.

Επικαλούμενος την ένταση με την Τουρκία διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν πριν πάει κάποιος  στην κάλπη να ψηφίσει, σε οκτώ-δέκα μήνες από τώρα, το 2023, να μη λάβει υπόψη του ποιος πρέπει να είναι στο τιμόνι μέσα σε περιόδους που οι καταιγίδες έρχονται η μία μετά την άλλη; Είναι δυνατόν να μη λάβει υπόψη του τι διεθνή εκπροσώπηση θέλει να έχει στο εξωτερικό;».

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι «η απλή αναλογική ήταν η ναρκοθέτηση της διακυβέρνησης, που επιχειρήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, αξιολογώντας και τη δουλειά μας, αλλά και τις συνθήκες μέσα στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα, σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει, σε έναν κόσμο αστάθειας, να διαμορφώσουν με την ψήφο τους ένα σταθερό τοπίο διακυβέρνησης. Επιδιώκουμε και ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, για να έχουμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Για να έχουμε ταχύτητα αποφάσεων. Φαντάζεστε να πρέπει να γίνει διαβούλευση για το πώς θα αντιμετωπιστεί μία αντίστοιχη κρίση στον Έβρο, σαν κι αυτή που αναχαιτίσαμε;».

Ετοιμάζεται για εκλογές, φοβάται το χειμώνα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο MEGA ουσιαστικά επανέλαβε το μήνυμα Τσίπρα ότι δηλαδή η κυβέρνηση «ετοιμάζεται για εκλογές» το φθινόπωρο καθώς «φοβάται το χειμώνα που έρχεται» στην οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ακρίβεια που μαστίζει την ελληνική κοινωνία είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη».

www.in.gr

Continue Reading

ΕΚΛΟΓΕΣ

Θρίαμβος Μακρόν στις εκλογές της Γαλλίας με 58,2% – Τα επίσημα exit polls

Θρίαμβος Μακρόν στις εκλογές της Γαλλίας με 58% έναντι 42% της Μαρίν Λεπέν στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το επίσημο exit poll στις 21:00 ώρα Ελλάδος επιβεβαιώνει την άνετη επικράτηση Μακρόν για δεύτερη προεδρική θητεία στο Ελιζέ.

Η συμμετοχή των Γάλλων πολιτών ανήλθε στο 71,8% κάτι που ευνόησε τον Μακρόν.

Μαρίν Λεπέν δήλωσε αμέσως μετά τα exit polls. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα, σε λίγες εβδομάδες έχουμε βουλευτικές. «Μετά από αυτές τις εκλογές θα γίνουν πολλές πολιτικές ανακατατάξεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για την νίκη Μακρόν: Μια νίκη σημαντική για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία.

 

Continue Reading

ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές στη Γαλλία: Νέο exit poll – Μικρό προβάδισμα του Μακρόν

Τα πρώτα exit poll για τις εκλογές στη Γαλλία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ντέρμπι, αλλά ο Μακρόν έχει αποκτήσει ένα μικρό προβάδισμα.

Η βελγική εφημερίδα La Libre δημοσίευσε τα αποτελέσματα νέου exit poll για τις εκλογές στη Γαλλία, τα οποία είναι αρκετά παρόμοια με το προηγούμενο, αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ελαφρώς μπροστά από τη Μαρίν Λεπέν.

Ο Γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει το 24,7% των ψήφων, ενώ η ακροδεξιά υποψήφια είναι στο 23,5%.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια την βελγική εφημερίδα, ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει το 19% των ψήφων.

Ο Ερίκ Ζεμούρ και η Βαλερί Πεκρές συγκεντρώνουν από 8%.

Ισόπαλοι στο 24% βρίσκoνταν ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με το πρώτο exit poll που δημοσίευσε νωρίτερα η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα La Libre.

Μειωμένη η συμμετοχή στις εκλογές

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21:00 ώρα Ελλάδας) αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: