Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως θα λειτουργεί το ΠΕΔΥ του Άδωνι! Όλες οι αλλαγές για ασθενείς-εργαζόμενους

Σε περίπου 20 μέρες θα ξεκινήσει να υλοποιούνται οι αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που θα ονομάζεται ΠΕΔΥ.

Το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη βουλή θα συζητηθεί την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων ενώ αμέσως μετά και εφόσον ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα δοθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια.
Με βάση τους υπολογισμούς αν δεν υπάρξουν περαιτέρω εμπλοκές σε περίπου 20 μέρες θα είναι νόμος του κράτους. Τότε είναι που θα ξεκινήσουν και οι διαθεσιμότητες για όλους τους γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ.

Η περίοδος του “πάγου»!

Ειδικότερα με βάση τα όσα προβλέπονται, η διαθεσιμότητα θα διαρκέσει έναν μην και στο διάστημα αυτό θα καταβάλλονται τα ¾ του μισθού στους εργαζόμενους.
Εξαίρεση αποτελούν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων που θα μπουν στον πάγο όχι έναν μήνα αλλά 15 ημέρες.

Αυτοί είναι:
-όσοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%
-όσοι έχουν παιδιά με αναπηρία
-και μεταξύ άλλων όσων ο συζυγος ή η σύζυγος μπαίνει επίσης σε διαθεσιμότητα.
Πάντως οι οργανικές θέσεις στο νέο σύστημα θα συσταθούν μετά τις σχετικές αιτήσεις που θα κάνουν οι εργαζόμενοι.

Οι γιατροί και οι …άλλοι

Οι γιατροί που επιθυμούν να μεταφερθούν από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ θα πρέπει εντός 7 ημερών να καταθέσουν αίτηση ενώ σε περίπτωση που δεν την υποβάλλουν απολύονται αυτοδικαίως.
Με την αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν και τα σχετικά έγγραφα της εφορίας που θα αποδεικνύουν ότι έχουν κλείσει το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Όσοι δεν κάνουν αίτηση ή δεν κλείσουν το ιατρείο τους θα απολυθούν ενώ οι θέσεις θα καταργηθούν στον οργανισμό. Αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν και για όλους τους διοικητικούς και υγειονομικούς υπαλλήλους οι οποίοι όμως μεταφέρονται στο σύνολό τους στο νέο σύστημα.

Στο μεταξύ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους περιμένουν να δούνε τι θέση θα πάρουν οι βουλευτές γιατροί στο νομοσχέδιο του Άδωνι.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικούς Συλλόγου Γιάννη Μπασκόζου: “Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα δείξει καθαρά ποια θέση παίρνουν πολιτικές δυνάμεις και βουλευτές. Ποιοι θα ψηφίσουν να παραδοθεί η δημόσια ΠΦΥ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ποιοι με την ψήφο τους θα στερήσουν από εκατομμύρια φτωχών συμπολιτών μας το “αποκούμπι» τους για δωρεάν πρόσβαση στο γιατρό και τις υπηρεσίες των πολυιατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ,για να υλοποιήσουν πειθήνια τις μνημονιακές επιταγές για μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας και των παροχών προς τους ασθενείς .

Ήλθε η ώρα για να φανεί ποιοι βουλευτές γιατροί θα ψηφίσουν να πεταχτούν στο δρόμο συνάδελφοι τους που υπηρετούν για 20 και 25 χρόνια, χωρίς ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς αποζημίωση, όπως σχεδιάζει η μνημονιακή συγκυβέρνηση».

Πως θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας οι ασφαλσιμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας, τους συμβεβλημένους γιατρούς αλλά και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων επικουρικά όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο.

Το νέο σύστημα

Στο ΠΕΔΥ στο οποίο θα εξυπηρετούνται περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι θα διαθέτει Κέντρα Υγείας τα οποία θα λειτουργούν με βάση το νομοσχέδιο 24ωρες το 24ωρο επί 7 ημέρες.
Κέντρα Υγείας τα οποία θα πραγματοποιούν και εφημερίες μαζί με τα νοσοκομεία έως ότου εκδοθούν οι αποφάσεις για το πώς θα λειτουργούν στο νέο σύστημα.

Οικογενειακός γιατρός

Θεσπίζεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού τον οποίο θα αποτελούν γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι.
Κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να επιλέγει τον οικογενειακό του γιατρό τον οποίο μπορεί μόνο μία φορά να αλλάξει μέσα στη διάρκεια του χρόνου.
Οι οικογενειακοι γιατροί θα εξυπηρετούν τους ασθενείς στα ιατρεία τους ή και κατ’ οικον ενώ θα έχουν υποχρέωση να δημιουργήσουν ηλεκτρονικο φάκελο για τον καθένα.

Ωστόσο ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών ανά περιοχή δεν ορίζεται μέσα στο νομοσχέδιο κάτι που θα πράξει ο υπουργός υγείας με απόφασή του μετά την ψήφιση του νόμου.
Ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει με παραπεμπτικό του τους ασφαλισμένους για περαιτέρω εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν πρόκειται για προληπτικούς λόγους.
Η πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς ισχύει κανονικά για όλους τους ασφαλισμένους σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου από iatropedia.com

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη | 21 μέρες μετά την εθνική τραγωδία ξεκίνησαν τα δρομολόγια – Δεν μπαίνουν στα πρώτα βαγόνια

Ξεκίνησε ο προαστιακός – Στις ράγες ξανά οι συρμοί – Ποια δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από σήμερα.

Την Τετάρτη (22/03), μετά από 21 μέρες από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο προαστιακός και τα τρένα ξεκίνησαν ξανά τα δρομολόγια τους, στις 4.45 το πρωί από τον Σταθμό Λαρίσης με προορισμό τον σταθμό της Οινόης.

Ο Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Έχουμε διασφαλίσει ότι υπάρχει μέγιστη ασφάλεια. Είμαστε εμείς μπροστά και ταξιδεύουμε μαζί με τους επιβάτες. Ο προαστιακός της Αθήνας, ο προαστιακός της Πάτρας ξεκίνησαν και τώρα περιμένουμε τον ΟΣΕ να δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για να ξεκινήσουν και τα εμπορευματικά το βράδυ».

Επιπλέον ο κ. Γενιδούνιας αναφερόμενος στις χθεσινές συναντήσεις που είχαν με την Hellenic Train σημείωσε ότι παραδέχθηκε η εταιρεία ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα.

treno_aerodromio_1.jpg

Προαστιακός Κορίνθου: Πρόβλημα στις σήραγγες με τον φωτισμό και τις επικοινωνίες

Ωστόσο, στην λειτουργία δεν επανήλθαν όλοι οι σταθμοί. Ο προαστιακός της Κορίνθου δεν λειτούργησε, καθώς υπάρχει πρόβλημα στις σήραγγες με τον φωτισμό και τις επικοινωνίες.

Ο Κώστας Γενιδούνιας ανέφερε σχετικά: «Δεν υπάρχει επικοινωνία του τρένου με τον διαχειριστή υποδομής, όταν βρίσκεται η αμαξοστοιχία μέσα στο τούνελ».

Μάλιστα, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ ανέφερε ότι είχαν συναντήσει στο παρελθόν για αυτά τα προβλήματα.

Χαμηλές ταχύτητες και αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Τα δρομολόγια μπορεί να ξεκίνησαν, αλλά είναι μειωμένα, ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα. Οι επιβάτες διστακτικά επιλέγουν ξανά τον Προαστιακό για να μετακινηθούν.

Στην πρώτη φάση επανεκκίνησης του σιδηρόδρομου έχουν δοθεί οι γραμμές Πειραιάς-Αθήνα-Αεροδρόμιο, Άνω Λιόσια-Αεροδρόμιο, Άνω Λιόσια-Κάντζα, Αθήνα-Οινόη-Χαλκίδα και ο Προαστιακός της Πάτρας, ενώ πλήρης ανάπτυξη του σιδηρόδρομου θα υπάρξει τις επόμενες 25 ημέρες, λίγο πριν από το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, η επαναλειτουργία της κυκλοφορίας των τρένων θα γίνει σε πέντε φάσεις και ανά πέντε ημέρες θα ανοίγει και μια γραμμή υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Η ταχύτητα στις αμαξοστοιχίες του Προαστιακού δεν ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα την ώρα ενώ στην καμπίνα του τρένου υπάρχουν δύο μηχανοδηγοί και δύο επόπτες κυκλοφορίας.

Παράλληλα, στους σταθμούς που μέχρι τώρα είχε υπηρεσία ένας σταθμάρχης τοποθετούνται δύο σταθμάρχες.

Οι επιβάτες αποφεύγουν τα πρώτα βαγόνια

Οι περισσότεροι επιβάτες άφηναν το πρώτο βαγόνι και επέλεγαν να ταξιδέψουν στα τελευταία βαγόνια.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train από σήμερα θα πραγματοποιούνται δρομολόγια τρένων στις παρακάτω γραμμές:

  • Πειραιάς – Αθήνα- Αεροδρόμιο
  • Αεροδρόμιο – Αθήνα- Πειραιάς
  • Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο
  • Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια
  • Άνω Λιόσια – Κάντζα
  • Κάντζα – Άνω Λιόσια
  • Αθήνα – Χαλκίδα- Αθήνα
  • Προαστιακός Πάτρας
  • Ολυμπία – Πύργος- Κατάκολο
  • Διακοφτό – Καλάβρυτα

 

Δείτε περισσότερα εδώ: newsbomb.gr

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη φυλακή ο 25χρονος που προσπάθησε να βιάσει 19χρονη | Είπε πως δεν θυμάται τι συνέβη γιατί ήταν μεθυσμένος

Λίγο ώρα νωρίτερα είχε επιτεθεί και σε μία 22χρονη.

Tον δρόμο για τη φυλακή πήρε μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 25χρονος ο οποίος καταγγέλθηκε από μία 19χρονη ότι αποπειράθηκε να τη βιάσει, το βράδυ της Πέμπτης (16/3), κοντά στο παλιό 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, φέρεται να επικαλέστηκε κενά μνήμης λόγω μέθης. Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε καταγγελθεί λίγη ώρα πριν από το παραπάνω συμβάν για ανάλογη πράξη με θύμα μία 22χρονη, την οποία φέρεται να ακολούθησε στην πολυκατοικία όπου διαμένει, στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Για την περίπτωση αυτή παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αυτόφωρο κατηγορούμενος για πλημμέλημα. Το δικαστήριο όμως έκρινε εαυτό αναρμόδιο και διαβίβασε τη δικογραφία στον εισαγγελέα για να χαρακτηριστεί η καταγγελλόμενη πράξη στην κακουργηματική της μορφή.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη | Κακουργηματικές διώξεις στον απόστρατο που κλείστηκε με τα παιδιά του σε ΙΧ

Στην 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να απολογηθεί ο 62χρονος, «πρωταγωνιστής» του πρωτοφανούς περιστατικού που σημειώθηκε στο Μελισσοχώρι, όταν κλειδώθηκε με τα 2,5 ετών δίδυμα παιδιά του στο αυτοκίνητο, ανοίγοντας μία φιάλη υγραερίου με την οποία επιχείρησε να ανατινάξει το όχημα.

Μετά το εξιτήριο που πήρε από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης που του απήγγειλε κατηγορίες για δύο κακουργήματα και τρία πλημμελήματα.

Πιο συγκεκριμένα, διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, απόπειρα έκρηξης από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους, σωματική βλάβη σε βάρος συζύγου κατ’ εξακολούθηση, απειλή σε βάρος συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου και παράνομη οπλοφορία.

Ο κατηγορούμενος, απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, πήρε προθεσμία για να απολογηθεί και παραμένει υπό κράτηση.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο 62χρονος βρισκόταν τον τελευταίο καιρό σε αντιδικία με την πρώην σύζυγό του. Η τελευταία είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, επικαλούμενη λεκτική και σωματική βία σε βάρος της. Ο κατηγορούμενος στη συνέχεια κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, η οποία συζητήθηκε πρόσφατα και εκδόθηκε προσωρινή απόφαση με την οποία ανατέθηκε η επιμέλεια των ανήλικων διδύμων (ενός αγοριού και ενός κοριτσιού) στην μητέρα και ρυθμίστηκαν τα ζητήματα επικοινωνίας.

Το επεισόδιο συνέβη το βράδυ της περασμένης Κυριακής κι έγινε αντιληπτό από την πρώην σύζυγο του 62χρονου, η οποία κάλεσε την ‘Αμεση Δράση της ΕΛ.ΑΣ. Περιπολικό του Αστυνομικού Σταθμού Σοχού έφτασε άμεσα στο σημείο και τα μέλη του πληρώματος έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, απεγκλωβίζοντας τα παιδιά και τον πατέρα τους.

Η έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών απέτρεψε τα χειρότερα, καθώς από την έντονη δυσοσμία στην καμπίνα του οχήματος τα ανήλικα δίδυμα είχαν περιέλθει σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», όπου νοσηλεύτηκαν εκτός κινδύνου. Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: