Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πυρά της Άγκυρας κατά της ΕΕ επειδή στήριξε την Ελλάδα για το «τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Η Τουρκία, έντονα ενοχλημένη από την έντονη αντίδραση της ΕΕ, φθάνει στο σημείο να δηλώσει ότι η «Ένωση στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το «δάχτυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κουνάει προκλητικά με ανακοίνωσή της η Άγκυρα υπερασπιζόμενη το παράνομο «τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία, έντονα ενοχλημένη από την έντονη αντίδραση της ΕΕ, φθάνει στο σημείο να δηλώσει ότι η «Ένωση στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί να καταπατήσει τα δικαιώματα της Λιβύης. Αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει τις τουρκολιβυκές προσπάθειες προσέγγισης. Και η ΕΕ στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που αποφεύγει το διάλογο. Αυτά που κάνει η ΕΕ και η αντίδρασή της είναι εναντίον των ευρωπαϊκών αρχών. Η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει σχόλια για συμφωνίες που αφορούν τρίτες χώρες, δεν είναι δικαστικό όργανο» δηλώνει  χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναλυτικά

«Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ταντζού Μπιλγκίτς απαντά σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της ΕΕ και της Ελλάδας σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων

“Για τη χώρα μας δεν έχουν καμία αξία και σημασία οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας κα της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων.

“Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

“Οι προσπάθειες της Ελλάδας, που προσπαθεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης, με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της ναυτικής δικαιοδοσίας και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει δημοσιεύσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

“Η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας η οποία με στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.

“Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα σύνορα και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρίσι 2024 | Ο Μακρόν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μεταφοράς της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Εκατό ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε σήμερα να καθησυχάσει σε ό,τι αφορά την τελετή έναρξης που είναι προγραμματισμένη στις όχθες του Σηκουάνα, αν και παρουσίασε για πρώτη φορά «σχέδια Β και Γ» σε περίπτωση τρομοκρατικής απειλής.

«Αυτή η τελετή έναρξης» στις 26 Ιουλίου κατά μήκος του ποταμού που διαρρέει την πρωτεύουσα «θα είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στον κόσμο. Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στους σταθμούς BFMTV και RMC από το εργοτάξιο του Γκραν Παλαί, που πρόκειται να φιλοξενήσει αγωνίσματα.

Όμως «υπάρχει σχέδιο Β, ακόμα και σχέδιο Γ», «και τα ετοιμάζουμε παραλλήλως», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του κράτους είχε ήδη διαβεβαιώσει πως εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. Σήμερα άρχισε να τα παρουσιάζει για πρώτη φορά.

«Θα κάνουμε ανάλυση σε πραγματικό χρόνο» για τους κινδύνους, πρόσθεσε. Οι εναλλακτικές επιλογές θα ήταν κυρίως μια τελετή «περιορισμένη στο Τροκαντερό», η οποία θα μπορούσε ακόμα και «να μεταφερθεί στο Σταντ ντε Φρανς», «επειδή εκεί γίνεται κλασικά».

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση είχε αποκλείσει μια αναδίπλωση στο Stade de France, το οποίο θα υποδεχθεί αγωνίσματα πριν ακόμη την 26η Ιουλίου.

«Πολύ ευρεία» περίμετρος ασφαλείας

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε ωστόσο να καθησυχάσει σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί το σενάριο του ποταμού, που εξακολουθεί να προκρίνεται. «Προβλέψαμε, δημιουργήσαμε μια περίμετρο ασφαλείας που θα είναι πολύ ευρεία, στην οποία θα περνάμε από κόσκινο όλους όσοι εισέρχονται και εξέρχονται», επέμεινε.

Οι διαστάσεις της γιορτής αναθεωρήθηκαν εξάλλου προς τα κάτω: ο αριθμός των θεατών που θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν δωρεάν μειώθηκε από 500.000 σε 222.000. Μαζί με αυτούς που έχουν πληρώσει για τη θέση τους στις αποβάθρες του Σηκουάνα, αναμένεται να φθάσουν συνολικά τις 320.000.

Κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης γι’ αυτό το πλανητικό γεγονός και ενώ σύννεφα συσσωρεύονται στη διεθνή σκηνή, ο πρόεδρος επιχείρησε επίσης να επαναφέρει τη διπλωματική χρησιμότητα των Αγώνων.

Μόλις το 53% των Γάλλων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τους αγώνες.

Η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα για να έχει μια ολυμπιακή εκεχειρία», δήλωσε υποσχόμενος να εργαστεί γι’ αυτό κυρίως με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. «Του ζήτησα να με βοηθήσει», πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας εν παρόδω τον ερχομό του Σι στο Παρίσι «μέσα σε μερικές εβδομάδες». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται στις αρχές Μαΐου.

Με αυτή τη συνέντευξη και αυτή τη νέα επιθεώρηση του εργοταξίου μετά τα εγκαίνια του «χωριού των αθλητών» και της ολυμπιακής πισίνας, ο αρχηγός του κράτους ελπίζει να αναβιώσει στους πολίτες την προσδοκία για τους Αγώνες. Δημοσκόπηση του Ipsos, που δημοσιεύθηκε από τη La Tribune Dimanche, δείχνει πως μόνο 53% των Γάλλων λένε πως «ενδιαφέρονται» για τους Αγώνες, δηλαδή κατά 8 μονάδες λιγότεροι απ’ ό,τι πριν από έξι μήνες. Ακόμη χειρότερα, μια πλειονότητα των ερωτηθέντων λένε πως «ανησυχούν» για την ικανότητα της Γαλλίας να εξασφαλίσει την καλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Ανακαλύπτοντας εκ νέου» το Γκραν Παλαί

«Η Γαλλία, είναι μια ομάδα, είναι ένα ενωμένο έθνος και συνεπώς είμαστε υποδειγματικά στο ραντεβού», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαιώνοντας πως έχει «εμπιστοσύνη στα συνδικάτα», την ώρα που μερικά απειλούν να πραγματοποιήσουν απεργίες στη διάρκεια των Αγώνων.

«Έχουν πνεύμα ευθύνης, θα είναι στο πλευρό μας», δήλωσε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Γκραν Παλαί. Το Γκραν Παλαί ανακαινίζεται από το 2021 και πρόκειται να υποδεχθεί τα ολυμπιακά και τα παραολυμπιακά αγωνίσματα της ξιφασκίας και του ταεκβοντό.

Η παράδοση του εργοταξίου στην οργανωτική επιτροπή των Αγώνων προβλέπεται την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παραμένουν σε προσιτές τιμές τα οικοδομικά υλικα την άνοιξη του 2024

Παρόλες τις ανατιμήσεις που έχουν μπεί σε όλα τα Ελληνικά νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες, οι περισσότεροι φέτος την άνοιξε κάνουν αρκετά έργα και κυριώς καλωπισμό του χώρους τους μετά απο αρκετά χρόνια. Όλα όμως όπως λέει ιδιοκτήτης καταστήματος με οικοδομικά υλικά με μέτρο, με τα περισσότερα έργα να περιορίζονται στους κήπους και στις αυλές.

Όσον αφορά την τιμή των οικοδομικών υλικών και αυτά όπως όλα τα άλλα προϊοντα παρουσιάζουν άυξηση τιμής, με την αύξηση αυτή να φτάνει και το 20%.

 

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πώς έγινε η αναχαίτιση της πρωτοφανούς επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ – Οι «πρωτοτυπίες»

Πρωτοφανή χαρακτήρισε ο o υποπτέραρχος εν αποστρατεία, Iωάννης Βαμβάκος, την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, τονίζοντας πως ήταν μια επίθεση μεταξύ χωρών που δεν συνορεύουν, δεν γειτνιάζουν, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία. Παράλληλα, μίλησε για πολλές «πρωτοτυπίες» στην επίθεση του αλλά και στην απάντηση αναχαίτισης που δόθηκε με συντονισμό ισραηλινών, αμερικανικών και άλλων δυνάμεων.

Ο ίδιος περιέγραψε ως εξαιρετικά δύσκολο το συντονισμό ετερόκλητων δυνάμεων με την επίβλεψη των Αμερικανών, των Ισραηλινών και των Ιορδανών «που κατέρριψαν αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν».

«Μία δέσμη ξεκίνησε από την Υεμένη και κινήθηκε παράλληλα με τις δυτικές ακτές της Σαουδικής Αραβίας εντός του εναέριου χώρου. Αποκρούστηκε κατά μεγάλο ποσοστό από τους Αμερικανούς, από τα συστήματα των πλοίων που είναι στην Ερυθρά Θάλασσα. Η μεγαλύτερη δέσμη ξεκίνησε από διάφορα σημεία στο Ιράν, περίπου από τη μέση και βόρεια από το κέντρο και από νότια και κατευθύνθηκαν με βαλλιστικές τροχιές προς το Ισραήλ. Από το δυτικότερο σημείο μέχρι το Ισραήλ, είναι περίπου 650 ναυτικά μίλια, δηλαδή 200 χιλιόμετρα κάτω από τη μέση, από τη μέση είναι 1.500 – 1.600 χιλιόμετρα.

Είναι η πρώτη επίθεση σε τόσο μεγάλη απόσταση που συμπεριλαμβάνει τον εναέριο χώρο και του Ιράκ και της Ιορδανίας ενώ συμμαχικές δυνάμεις, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, από το Ακρωτήρι της Κύπρου, από τη Γαλλία, συντονίστηκαν και κατέρριψαν αρκετούς ιρανικούς πυραύλους», είπε ο υποπτέραρχος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Τα Rafale κάλυπταν την αεράμυνα πάνω από το Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη, σε συντονισμό με την Ιορδανία, τους Αμερικανούς και τους Άγγλους έστησαν περίμετρο και κατέρριπταν βόρεια και ανατολικά ό,τι ερχόταν», πρόσθεσε ο Ιωάννης Βαμβάκος μιλώντας και για την πρώτη φορά από το ισραηλινό σύστημα Αrrow 3.

«Το απευκταίο»

Ο αμερικανός πρόεδρος και όλοι οι Ευρωπαίοι τόνισαν ότι είμαστε μαζί με το Ισραήλ στην άμυνα, αλλά δε συμφωνούμε στην επίθεση. Το Ισραήλ, το οποίο έχει πανίσχυρη πολεμική αεροπορία, σε αντίθεση με το Ιράν, στη χειρότερη απευκταία περίπτωση, θα χτυπήσει επιλεγμένους στόχους στο Ιράν, στρατηγικούς στρατιωτικούς στόχους.

Θα χτυπήσει κάποια επιλεγμένα αεροδρόμια, εγκαταστάσεις υποδομής κι εκεί που παράγονται drones και πύραυλοι, αλλά μόνο με τη συνδρομή των Αμερικανών με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα θα μπορούσε να πλήξει και τα υπόγεια καταφύγια του Ιράν, είπε ο υποπτέραρχος.

Το Ιράν έχει πολύ μεγάλο οπλοστάσιο

«Έχει 3.000 περίπου βαλλιστικούς πυραύλους κρουζ διαφόρων κατηγοριών που βρίσκονται καλά προφυλαγμένοι στο κεντρικό Ιράν και γεωγραφικά είναι ακριβώς το αντίθετο από το Ισραήλ, αφού έχει βουνά, ερήμους, μεγάλο βάθος και μεγάλο πληθυσμό.

Είναι απόρθητο σε μια εισβολή, όπως είχε πει ο αμερικανός πρώην επιτελάρχης Κόλιν Πάουελ δηλώνοντας ότι “μπορούμε να κάνουμε πόλεμο σε έρημο, αλλά όχι σε βουνά”», υπενθύμισε ο Ιωάννης Βαμβάκος.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en